[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Leggyorsabb, szerintem a meglévő harckocsiállományunk modernizálása, felújítása, egy kipróbált gyártó által, akinek megfelelő csomagja is van, a kívánt eredmény eléréséhez.

Nekem a horvátok Degman tankja jön be, mint a szomszédban megoldható felújítás. Kérdés megvan-e hozzá még a cég, akik ezt a prototípust elkészítették ? Illetve, meg tudnák-e oldani a mi tankjainkkal ?

bdfdf741320a82cca3a22c3e9860748a_700x550.jpg


1-Image-1-26.jpg


Degman_06_v.jpg


m95_degman.jpg
Úgy volt, hogy erre a verzióra modernizálnak. M-84D
R.340a7c4873309d25fe76d6cb0e0ef9de


Aztán Leclerc felé érdeklődtek, vesznek is talán? Mindenesetre a páncélzata, tűzvezető rendszere ennek izraeli, a motorja fejlesztett horvát, de terveztek bele nyugati MTU power pack-et is.

Azért nem lenne gyorsabb, mint új Lynx 120-at gyártani, mert fel kell hajtani a részegységeket amik egy részének a gyártására megintcsak fel kellene készülnie az egyebekre átállt gyáraknak. Leszerződni ezekre. Aztán szétszedni a mi gépeinket, teljes javítás, felújítás a mikrorepedéseket is beleértve, ebben olyan alkatrészeket is beleszámolva, ami jelenleg nem könnyen beszerzős, lásd üzbegisztáni utat a napokban. Szóval nem feltétlenül lenne gyorsabb, bár nem is feltétlenül lenne lassabb.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 648
55 278
113
Egyszerüen nincs elég T-72-esünk, hogy megérje őket modernizálni. Más lenne, ha lenne még 100db belőle. De amennyi van , az semmire nem elég. Se a jelenlegi állapotban, se modernizálva.
Ezért nem érdemes a témával foglalkozni. Sajnos, de ez van. Leo2 kellene mégegyszer annyi, mint rendeltünk.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Nem akarom újra kezdeni a mondókámat, de ha gyorsan kellene tank a franciáknak van letárolva 180 db Leclerc S2, az Izraelieknek meg 700+ db Merkava III.
Csak mondom :)
Lófaszt adna most a jelenlegi világpolitikai helyzetben mindkét fél. Ha adna is kurva nagy árat kérnének el.....
A T-72 el kellene passzolni vagy minimálisat költeni rájuk?
Egyébként lehet hogy hülyeséget írok de egy egyiptomi kooperációban meg e érné nekünk Abramsokat beszerezni? Viszont biztosan "gyengébb" verzió lenne mint a lengyeleknek. Viszont a meglévő T-72 re éveket verne rá. A foghíjas gazdasági környezetben lenne e rá pénz? Továbbá két típus üzemeltetése ..... Másrészt kieg felszerelést idehaza tudnánk e gyártani hozzájuk?
Amcsi Zárolt-felújitott-modernizalt vasak számunkra sztem elérhetetlen kategória.
Kérdés hogy mennyivel lenne olcsóbbak így? Mint pl egy A7 es Leo-2 Sajnos a német ipar jelenleg ebben a gazdasági környezetben kínlódik. Itt legfőképpen a nyersanyagok hiányára gondolok. Ami árfelhajtó tényező lehet a későbbiekben.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Egyszerüen nincs elég T-72-esünk, hogy megérje őket modernizálni. Más lenne, ha lenne még 100db belőle. De amennyi van , az semmire nem elég. Se a jelenlegi állapotban, se modernizálva.
Ezért nem érdemes a témával foglalkozni. Sajnos, de ez van. Leo2 kellene mégegyszer annyi, mint rendeltünk.
Mivel várhatóan hiánycikk lesz a Leo-2 így sajnos egyenes arányban az árra is feljebb fog kuszni
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Ami kb 5 éve szűk 5 milka volt,az most biztosan több-infláció van
De ez az infláció az új Leo árát is felviszi-plusz nincs szabad gyártó kapacitás.
Vagyis az ár arány maradt,egy 72 korszerűsités kb harmada egy új Leonak.
Ha meg egy Lynx120al szemben számolok,még nagyobb harcértéket is kapunk-kevesebb pénzért.
Plusz,a 72 itt van.Leo meg nincs.És új Leo rövidtávon nem is lesz pluszban rendelhető várhatóan.
Plusz,valójában mennyiben is lenne hátrányban az ukrajnai tapasztalatok tükrében egy jol korszerűsitett 72 egy Leoval szemben?Egy téren,ha egy élvonalbeli hk-val szemtől-szemben kéne összecsapni.Más téren,más harcfeladatoknál az általam vázolt KORSZERŰSITETT 72 semmiféle hátrányban nem lenne.Sőt,a kiegészitó gá fegyverzet még előnyhöz is juttatná (ami azt illeti,korszerű hk is megvakitható AHEADos gá lőszerrel-a vak hk meg már hátrányban van,hiába korszerűbb konstrukció).Sőt,ami azt illeti,Ukrajna tapasztalata alapján az új Leók abban a pillanatban korszerűsitésre szorulnak,ahogy beérkeznek (egy komolyabb,területlefogásra alkalmas programozható löszeres kiegészitő fegyverzet kell a gépekre)
Különben az meg a mi bűnünk,hogy sikerült a Gödöllői Gépgyárbol Gányos rt-t csinálnunk.De semmiképen nem szabad szerintem saját fejlesztésben gondolkodnunk,hanem már ebben gyakorlott partner tudását kell igénybe venni)

Nagyon jót írtál egy bökkenővel. Nem tudjuk mivé lesz a szomszédunkban zajló háború. Nem vagyok biztos abban, hogy Putyin nem akar háborúzni a NATO országokkal. Pénteki beszéde alapján lehet hogy igen. Tehát helyzet van, a pénz a legutolsó ha nagy a baj. Én abból indulnék ki, mi a gyorsabb. Megrendelni, a kétség kívül nagyságrenddel nagyobb harcértéket képviselő újabb Leopárd 2 A7HU harckocsi zászlóaljat, zászlóaljakat ? Amiből valóság lehet a megrendelés után, 5-7 évvel ? Illetve, a már kéznél lévő T-72 harckocsik potens felújítása, ami még pénzben minden cullangot beleszámítva is olcsóbb mint a Leopárd új gyártású. Ami pedig a lényeg, a korszerűsítési, felújítási megrendelés leadás után, akár 1 éven belül már itt lehetnek a megújult tankok. Félreértés ne legyen, nincs nálam a bölcsek köve, csak ötletelek. Abból indultam ki, hogy helyzet van és gyorsan kellene egy újabb harckocsi zlj. Mi lenne a leggyorsabb megoldás.
25-re megérkezik az összes A7, tegyük kezünket a szívünkre, mind tudjuk mi fog történni pár évvel azután. Most ezt elodázhatjuk jó drágán, további 5 évvel, hogy mégse legyen annyira cinkes, hogy a frissen felújított technikát elpasszoljuk és ugyanúgy vasárban herdáljuk el. (Az Excaliburnál már dörzsölnék is a tenyerüket... )

Vagy akár vehetünk értelmes dolgot abból a pénzből... Nem is további Leo-t, pláne NE Lynx120-at.

Ukrajnában is elmaradtak a nagy tankcsaták. Nem harckocsival szopatják le a macit. Vegyünk inkább manpads, atgm-et, kézi páncéltörőt, öngyilkos drónokat, tüzérséget minden mennyiségben ebből a pénzből. Lényeg az hogy értelmesen költsük el!
A T-72 felújítás már nem az értelmes kategória nekünk 2022-ben. Évekbe telne, mire abból is lenne valami és láthatjuk Ukrajnában, milyen rövid idő alatt lemorzsolódna az a kevés tankunk is. Legyen Leo, vagy 72-es, 56db, vagy 100.

Nagyon jót írtál egy bökkenővel. Nem tudjuk mivé lesz a szomszédunkban zajló háború. Nem vagyok biztos abban, hogy Putyin nem akar háborúzni a NATO országokkal. Pénteki beszéde alapján lehet hogy igen.
Amelyik kutya ugat... Ez olyan, mint a "mindennapi atomfenyegetésünk".
Annyira még ő se bolondulhat meg, hogy NATO tagországra támadjon, főleg az ukránban elszenvedett súlyos veszteségek után. Ha mégis, remélhetőleg mindig áll mögötte egy józan ítélőképességű ember, aki... tudjátok... elcsettint egyet a tarkóján. :)

Ha mégsincs és nem is porhadunk el mind egy atomháborúban, a "legjobb" proxy háború scenárió esetben a megtámadott ország segítségére sietne a NATO élén az USA-val, ugye ki mással és a megtámadott ország területén bedarálnák a támadókat. Rosszabb esetben jön az Operation Winter Storm és ezúttal a világ második legerősebb hadseregét zúzza be az USAF.

Biztosan nem maradna válasz nélkül. Ha nem tenne semmit a NATO, azzal az egész szervezet létét kérdőjelezhetnék meg a tagok.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra and Catles

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 845
4 835
113
Leggyorsabb, szerintem a meglévő harckocsiállományunk modernizálása, felújítása, egy kipróbált gyártó által, akinek megfelelő csomagja is van, a kívánt eredmény eléréséhez.

Nekem a horvátok Degman tankja jön be, mint a szomszédban megoldható felújítás. Kérdés megvan-e hozzá még a cég, akik ezt a prototípust elkészítették ? Illetve, meg tudnák-e oldani a mi tankjainkkal ?
A szerbeknek is jól sikerült T-72 (náluk M-84) modernizációs csomagja van (reaktív torony pótpáncélzat, új hkágyúcső, lánctalp stb). Van benne tapasztalatuk, tudnak alkatrészt szerezni Oo-ból is, közel vannak, jó a viszony, az ár sem német típusú csillagászati. Mikor arról írt a sajtó, hogy magyar-szerb hadiipari együttműködés vártam, hogy esetleg végre meglépjük a T-72 felújítást, de semmi. Nem igaz, hogy az elmúlt 6 év alatt ne lehetett volna megoldani 70-80 db tank felújítását.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 276
14 186
113
Egy HK zászlóaljunk van, ami édeskevés. Na ebben a zászlóaljban vannak ott a hadrendben, a T-72 harckocsik. Amit civilként is sejthetünk, hogy 1 szd. Leopárd 2 A4. ( Ehhez még kellene 2 db. hk. hogy teljes legyen a 14 gépes szd. ) Valamint feltételezhető, hogy van 2 szd. mennyiség T-72 M1 harckocsink még, ami bevethető vagy gyorsan bevethető. Vagyis egy komplett zlj, így talán kiállítható, bár kezelők biztosan kellenek a tartalékos állományból is hozzá. Illetve pár db tartalék T-72 biztosan van még, Azonban újabb zlj mennyiség biztosan nincs. Szerintem ez a helyzet nagyjából.
Nem tudom de valószínűsítem, vagy a leo-k vagy a 72-esek indulnak el, mert annyi ember nincs.


A 72-esre tartalèkosokat behívni.

Van most vagy az utolsó pár èvben ilyen képzés?
Úgy értem tartalèkos harckocsizó/tüzér/lèrakos képzés?

Èn nem hallottam/olvastam róla.

Minimum 1 volt hk-st ismerünk itt a fórumon.
Ő sem említett eddig ilyet. Van ilyen tervben? @Szittya

Ennek meg max akkor lenne èrtelme ha volt hk-sok ülnének bele.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 029
113
A hidegháborút idekavarni meg nem jó példa. Akkor pont, hogy mindenki öntötte a pénzt a fegyverkezési versenybe. Csak nyugaton egyszerűen nem tudták felvenni a szovjet hadiipar gyártási kapacitásával szemben a versenyt. Végig hátrányban voltak mennyiségileg (meg minőségileg is sic! :p ) a "végtelen szovjet harckocsi hordákkal" szemben a szárazföldön.
.
Melyik hideghaborus konfliktusok voltak azok szerinted, ahol a szovjet haditechnika minösegböl legyözte a nyugatit? Legközelebb Vietnamban voltak, de ott is inkabb a dzsungelharcos elszant tulerö gyözött.
.
.
A 80-as evek legvegen olvastam anno egy interjut, ahol a szovjet harckocsi mennyisegi fölenyröl kerdeztek NATO fötisztet, aki azt mondta erre kb szo szerint, hogy jutott volna harci helikopter es iranyitott panceltörö raketa mindegyik ellen.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka and honved

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
.
Melyik hideghaborus konfliktusok voltak azok szerinted, ahol a szovjet haditechnika minösegböl legyözte a nyugatit? Legközelebb Vietnamban voltak, de ott is inkabb a dzsungelharcos elszant tulerö gyözött.
.
.
A 80-as evek legvegen olvastam anno egy interjut, ahol a szovjet harckocsi mennyisegi fölenyröl kerdeztek NATO fötisztet, aki azt mondta erre kb szo szerint, hogy jutott volna harci helikopter es iranyitott panceltörö raketa mindegyik ellen.
mondjuk irak iráni háború
 
  • Imádom
Reactions: fip7

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 029
113
mondjuk irak iráni háború
.
.
Ha tankok, akkor meg az iraniak regi amerikai M60 tankjai, vagy a szinten generacioval regebbi Chieftainek pedig gyengebbek voltak az irakiak uj T-72 tankjainal. Azutan Iran kapott egy csomo kinai es e-koreai type59 tankot, de azok se ertek sokat.
/hiba volt összeveszniuk pont a haboru elött a nyugati vilaggal, akkor lett volna modern fegyverzetuk, es ahhoz utanpotlas, alkatreszek/
.
Mindezek ellenere a sokeves haboru egy sima döntetlen lett, erdemben valtozatlan hatarok mellett ert veget, kb 1.5 millio halottal.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 057
30 976
113
El kéne adni ezeket a régi szarokat és Leopard 2 kellene meg, legalabb 1 zl., a Bercsényinek.
Ha most eladod a javarészt működésképtelen állapotú 72eket,örülhetsz ha 1 db Leo árát megkapod értük.Mig egy század Leo árát rájuk költeve kapsz hk zl-at.


Azt hiszem,hogy alapvető probléma,hogy a fórumon a hk leginkább mint hk csata résztvevőjét veszi csak figyelembe.Pedig az bár az egyik leghangsúlyosabb feladat,de csak egyik feladat.És a meglévő 72einket nem is erre a célra korszerűsiteném.Éppen ellenkezőleg,azért menteném meg őket,hogy a Leokat felszabaditsam erre a feladatra.A gyalogsági kisérő hk feladata a forumon leginkább ismert II.vh-s német analógiában a gyalogsági harcrendben harcoló rohamlöveg.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 057
30 976
113
Ha most eladod a javarészt működésképtelen állapotú 72eket,örülhetsz ha 1 db Leo árát megkapod értük.Mig egy század Leo árát rájuk költeve kapsz hk zl-at.


Azt hiszem,hogy alapvető probléma,hogy a fórumon a hk leginkább mint hk csata résztvevőjét veszi csak figyelembe.Pedig az bár az egyik leghangsúlyosabb feladat,de csak egyik feladat.És a meglévő 72einket nem is erre a célra korszerűsiteném.Éppen ellenkezőleg,azért menteném meg őket,hogy a Leokat felszabaditsam erre a feladatra.A gyalogsági kisérő hk feladata a forumon leginkább ismert II.vh-s német analógiában a gyalogsági harcrendben harcoló rohamlöveg.
Különben ilyenkor derül ki,hogy valójában mennyire NEM olvastátok a különben folyton hivatkozott Guderiant.Riadó,páncélosok.A könyvben a kor technikai lehetőségeinek megfelelően szépen számbaveszi a szükséges hk tipusokat.Ma már a technika fejletsége miatt a feladatok megoldhatók 1 hk tipussal-ez az MBT.Az simán pénzügyi okbol volt/van,hogy a már nem élvonalbeli hk-kat visszavonva az általános szerepkörböl gyalogsági kisérő szerepkörre osztják be.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 043
10 097
113
.
.
Ha tankok, akkor meg az iraniak regi amerikai M60 tankjai, vagy a szinten generacioval regebbi Chieftainek pedig gyengebbek voltak az irakiak uj T-72 tankjainal. Azutan Iran kapott egy csomo kinai es e-koreai type59 tankot, de azok se ertek sokat.
/hiba volt összeveszniuk pont a haboru elött a nyugati vilaggal, akkor lett volna modern fegyverzetuk, es ahhoz utanpotlas, alkatreszek/
.
Mindezek ellenere a sokeves haboru egy sima döntetlen lett, erdemben valtozatlan hatarok mellett ert veget, kb 1.5 millio halottal.
Ok, de ha nem vesznek össze a nyugati világgal akkor nem lett volna az a háború sem, mára lehet tudni hogy az USA (és Izrael is) biztatta irakot hogy kemenykedjen iránnal, adtak neki kölcsön is (Kuvait is adott), igergetve hogy majd elengedik a nagy részét, aztán mikor nem engedték elfoglalta Kuvaitot, gondolva hogy ezzel rendezte a hitelei egy jelentős részét.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
.
.
Ha tankok, akkor meg az iraniak regi amerikai M60 tankjai, vagy a szinten generacioval regebbi Chieftainek pedig gyengebbek voltak az irakiak uj T-72 tankjainal. Azutan Iran kapott egy csomo kinai es e-koreai type59 tankot, de azok se ertek sokat.
/hiba volt összeveszniuk pont a haboru elött a nyugati vilaggal, akkor lett volna modern fegyverzetuk, es ahhoz utanpotlas, alkatreszek/
.
Mindezek ellenere a sokeves haboru egy sima döntetlen lett, erdemben valtozatlan hatarok mellett ert veget, kb 1.5 millio halottal.
mellé beszélsz! Ebben a háborúban simán jobbak voltak a szovjet tankok és erről írtál, hogy ilyen háború nem volt!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány