1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] T-72M1

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Hamarabb nincs is nagyon realitása az utolsó A7 2025-ben érkeznek be,ezek a tankok a beszerzendő IFV-l együtt hipertérugrást jelentenek a honvédségnek és ugye amikor már beérkeztek ezek az eszközök akkor kezdődik az igazi munka bele kell tanulni velük az öszfegyvernemi harcba kihasználva az eszközök által biztosított képességeket és ez bizony időbe kerül és még nem is beszéltünk az ezek kiszolgálására szolgáló infrastuktúra kiépítéséról ami szintén időbe kerül,és még lehetne sorolni az ehez kapcsolódó képességek kiépítését amihez szintén idő kell de vannak itt fent szakmabeliek akik sokkal jobban képben vannak és sokkal jobban átlátják ezeket a folyamatokat.
   
  dkes likes this.
 2. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  De én ezzel egyet is értek, amit írsz.
   
  Wilson likes this.
 3. Wilson

  Wilson Well-Known Member


  Csak akkor van értelme bármilyen T-72 felújításnak ha az eléri Ivánék B3M szintjét az alatt csak kidobott pénz ezt világosan elmondták a lengyelek is szerinted mi lenne ezekkel a kicsit felújított 72-l mondjuk egy a románokkal vívott háborúban amikor a szőröstalpúak a Spike-t a helikopterektől kezdve a romulán birkapásztor szamaráig mindenre ráaplikálták?Az IFV visszatérve a Pumával te nem fogsz kurszki tipusú csatába bonyolódni az ellen harckocsi dandárjával szépen elengeded a Spike-t és visszavonulsz,
   
 4. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Ezt másik topikba is beraktam, de az érdekelne, hogy ez az úszóképesség egy Leónál elérhetetlen vagy mondjuk egy modernizációval a magyar T-72 - nél is reménytelen?
   
 5. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Ez nem úszik.
  Na ez betette a kiskaput mára.
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Azért itt alapvető harcászati-technikai tévképzetek vannak.Nem,egy 30milis gá nem fog kilőni még egy majom 72-t se,szemből 3-4km-ről-mig az ilyen távolságbol ki fog lőni még 30éves sabottal is akár egy Puma IFV-t is.Spike ATGM kilővi akármelyik hk-t.Márha van rá lehetősége.Mert attol nem a páncél fog megvédeni,hanem a ködvető rendszer,vagy több elkölthető pénz esetén az APS,de mindenekelőtt az alkalmazott harceljárások.Ami a hk oriási előnye,az az ágyú.Az ágyülövedék sokkal gyorsabb,mint akármelyik ATGM.Ha a felderités kölcsönössen azonos idelyünek vesszük,a hk ágyü hatókörén belül az ATGM inditó mindig vesziteni fog.Mert a hk-nak a gyorsabb célleküzdési idejű ágyüjával van ideje szétlőni az ATGM inditót (ami adott esetben a rakéta célravezetését is megszüntetheti),és közben/utána ellenintézkadést tennie a még csak feléje haladó rakétával szemben.
   
  Pogány likes this.
 7. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Jó hát késő van, szóval tud-e ilyet a Leó vagy lehet-e egy ilyen képességre modernizálni egy magyar T-72 - t. Nyisd ki azt a kiskaput, van ilyen.
   
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ez viz alatti mederátkelés,nem úszás.Már a T55 óta minden orosz hk tudja.De a Leo is.
  Megjegyzem,szerintem nincs gyakorlati jelentősége.Soha,sehol nem hallottam róla,hogy ilyet éles harchelyzetben csináltak volna.Túl kockázatos
   
  tong djagbu, LMzek 2.0 and Schurrer like this.
 9. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Köszi a választ, mondom, rosszul fogalmaztam (nem úszó tudom). Leónál szóval szintén van ilyen mederben való haladás, ezt nem tudtam, azért kérdeztem.
   
  anonim999 and Ocses like this.
 10. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Az IDF(izrael) upgradelte a BDD-t (tekintsünk el a lila marketing-ködöktől), szerencsés Merkava 29 ( ! ! ! ) ATGM-t viselt el. Saját lábon ment tovább, majd "szervízbe".
  Az oroszok is csak misztifikálják , hogy mit csinálnak, "pici" pénzért ugyebár. "Brezsnyev-szemöldöke"/BDD. 30-50 éves technológia. Ha 10-20 éve olvasnál a témában, le tudnád hámozni a marketinget. Ezt még nem látom a hozzászólásaidon. Itt a HTKA-n sok évtized tudása "gyűlöget", olvass vissza, nem bűn.

  Írtad: "...visszavonulsz.", hova B+, az egész ország már csak két napnyi hadműveleti terület. Ausztriába? Lengyelekhez? ...hozzád???
  Ha -ne adj Isten- lesz "valami", nem biztos, hogy lesz idő mozgósításra !

  Óvodás szemlélettel, USA-méretű költségvetéssel, valóságtól elrugaszkodott szemlélettel, lehet hogy egyesek jutalékért/megfizetve fórumoztok. Egyik sem sem baj, csak... de...

  Aki szeretne építően fórumozni, nézzen már utána dolgoknak, "kicsit" nézze összefüggéseiben a problémákat és még az is lehet, hogy jó megoldást találunk.
   
  Pogány likes this.
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ha te a kedvenc szövetségesünk alatt a Romulánokat érted akkor náluk a következő a helyzet,kb 50 db TR–85 M1 rendelkeznek. (https://www.digi24.ro/stiri/diverse/tancul-romanesc-o-arma-de-temut-837292)
  "a szakemberek becslései szerint hadsereg valamivel több mint 50 ilyen ,modernizált változattal rendelkezik".
  Az 500 db nem tudom,hogy jött ki esetleg úgy,hogy beleszámoltad a T-55-t TR-85 is tehát az az 500 másodvonalas harckocsi az valójában 50 db amelyeket a 44 db Leo2A7 megeszi reggelire,az a helyzet,hogy kedvenc szövetségesünk is új modern MBT-t szeretne beszerezni csak,hogy a szárazföldi erőkre szánt pénzt nagy részét elviszik a Patriák illetve az Iveco szállító platform,
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Biztos, hogy nincsenek közel sem olyan állapotban, mint amiket most kaptunk, de gyakorlatilag mióta megkapták (vagy pár évre rá) az 53db-ot szépen betették a tető alá, és elvileg valamilyen szintű karbantartást is kapnak. Tehát széthajtva biztosan nincsenek. Már a spanyolok is a német "surplus-ból kapták" Szerintem Bahreinnek meg a cseheknek az volt a terve, hogy azonnal elsővonalas tankokat kapnának.
  Hát ez így ebben a formában biztos nem lenne 40 éves megoldás. Felújítási vagy átépítési alapnak talán megfelelnének. Minden azokon a rusnya számokon múlna...:rolleyes:
   
  tong djagbu and Pogány like this.
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Te miről beszélsz nézd már meg légy szives,hogy mit takar a T-72B3M modernizáció ez nem Brezsnyev szemöldöke szint milyen marketing?

  Hol írtam én visszavonulásról?

  Milyen óvodás szemlélet minden normális hadseregben ez a trend az oroszoktól az USA-ig nyilván egységesen hülyék,hogy ilyen irányban haladnak.

  Milyen jutalékos fórumozásról beszélsz?Ha tudsz ilyen lehetőséget kérlek oszd meg velünk normális pénzért szerintem jó páran csinálnánk,de előre bocsájtom az Ulippo féle megoldás nem érdekel:)

  Milyen építő fórumozásról beszélsz?Ha az jelenti az építő fórumozást,hogy vegyünk még 100 db T-72M1 fessük át őket,kenjük be Zimerittel majd zavarjuk ki őket a harcmezőre abban nem értem mi az építő jelleg,
   
 14. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Románia:

  Fegyverzete
  • 2026 db páncélozott szállító, páncélozott harcjármű:
   • 70 db TAB B33 Zimbru
   • 165 db TAB-77
   • 970 db TAB-71
   • 390 db TAB-79
   • 400 db MLI–84 "Jder" (ebből 99 db-ot modernizáltak a típus M verziójára, amely Spike LR páncéltörő rakétákkal van felszerelve)
   • 31 db Piranha IIIC (12,7 mm-es fegyverzettel rendelkeznek)
   • kb. 100 db HMMWV
   • kb. 60 db URO VAMTAC (spanyol, a HMMWV-hez hasonló)
  • 1130 db tüzérségi löveg:
   • 258 db 122 mm-es M30-as
   • 114 db 152 mm-es M85-ös
   • 330 db 152 mm-es M81-es
   • 6 db 122 mm-es 2SZ1-es önjáró
   • 42 db 122 mm-es Mod.89-es önjáró
   • 360 db 120 mm-es M82-es aknavető
   • 20 db Apra 40-Larom (BM–21 Grad)
   • ismeretlen számú Styx/Rubezh föld-föld rakéták
   • ismeretlen számú ATROM önjáró teherautóra telepített 120 mm-es löveg
  • 227 db páncéltörő rakéta indító:
   • 53 db 9P122 indító
   • 120 db 9P133 indító
   • 54 db 9P148 indító
   • ismeretlen számú Rafel Spike LR indító kézi változatban, az IAR Puma helikopterekre szerelve és MLI-84 járműveken
  Ha megindulnának (felkészülés nélkül, ezért "csak" a felével), a második tiltakozó nyilatkozatot nem tudnánk megírni ! ! ! (...idő hiányában)

  Ébredj fel !

  A kézifegyveren kívül nekünk van mindegyik kategóriából pár-tíz darab.
  Kiábrándító valóság, de nem az álmokba menekülés oldja meg a problémát hanem a józan, költséghatékony fejlesztés.
  A jóindulat egyik háború végén se segített. "Csak" mindenki ígérte akkor is. Miután fizettünk most sem fog.
  Kezd a t*k*m tele lenni a "jóindulat-vásárlással".

  Ha túl sokat csinálják, nem lesz jó vége.
  A cég-/technológia vásárlások az igazi jó jelek, most lehet "akciósan" bevásárolni technikát.
  Mire várnak a fiúk ? ? ?


  u.i: "...a Pumával te nem fogsz kurszki tipusú csatába bonyolódni az ellen harckocsi dandárjával szépen elengeded a Spike-t és visszavonulsz,"

  Te írtad.
   
  Pogány likes this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezt félreértetted. Itt arról van szó, hogy olyan már meglévő - vagy leendő - A4-A5-A6 üzemeltetőket trombitálnak össze, akik hajlandóak lennének egy közös csomagot rajtuk keresztül beszerezni. Egy ilyen összeurópai szervezett harckocsifelújítási program nagyon hasznos lenne, mert
  - egyrészt homológizálódna az állomány, és ezzel javulna a logisztikai rendszer kihasználtsága, és lehetőségei.
  - jó lenne a vevőknek, mert a nagy tételű megrendelésen lehet spórolni bőven.
  - jó lenne a felújító cégeknek, mert évekre stabil megrendelésállományhoz jutnak. Ne felejtsük, hogy csomóan csinálnak Leo2 felújító csomagot, tehát nem csak a KMW vagy a RM lenne alternatíva.
   
 16. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  mi ez a hülyeség? milyen 300db bison? milyen t72? románok már mióta kivonták. Arról nem is beszélve hogy amiket felsoroltál technika jó ha a fele indul és azok is milyenek... rpg átmegy rajtuk, miért indulnának meg? hogy indulnának már meg ? :D 1 napig se képesek hadban állni :D (mi sem , tény) a valóságod nem igazán valóság...
   
  Tegin, anonim999, borisz and 3 others like this.
 17. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Még régebben olvastam, hogy azért (is) nem erőltették a használatukat és mentek raktárba, mert az A4-ek legsilányabbjai is köztük vannak. Elég vegyes felvágottat kaptak belőle, sokat fintorogva konstatáltak, hogy gyakorlatilag szar.
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen a0 vagy a1 szeria talan /elvetve akadt a2 koztuk./ allitolag. Ezek a4 szintjere sem huzhatok teljes mertekben... Az meg hogy a4 fele modernizaljak oket... Rendszert kaphat... Kb egyidosek a mi 72 eseinkel. Csak a mi 72 eseinkhez van era. De egyebkent mindent tuzvezetoszamitogep radio erzekelok cserelnikellene mindegyik gepen no meg nagyfelujitani stb...
   
 19. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Ha számok nélkül nézzük, a becsült arányok is kiábrándítóak számunkra:

  nekünk van bármelyik technikából pár-tíz, nekik abból pár-száz :(
  De van "jobb" is, a rakétatüzérség, tüzérség... :( :( :(
  (utálom, mikor ilyen esetekben igazam van, örülnék ha ez az állapot qrva gyorsan változna :hadonaszos: )
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Azt rosszul tudod. Azok ott echte német A4-esek, a német feleslegből. Mint ahogy a most megkapott A4-esek is azok voltak, aztán megjárták az osztrákokat. A korukat nem tudom, de nagyon sokat nem mehettek, mert mind a németeknél, mind a spanyoloknál tárolásban voltak.
   

Ezen oldal megosztása