1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] T-72M1

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Annyiban látom máshogy ezt és ezért kombinálnám a kettőt az eddig elmondottakon felül, hogy itt ugye pont nem a legnagyobb távolságról leküzdeni az ellent elve valósulna meg, arra ott lesznek a pzh-k. Ennek tankszerűen az lenne a dolga, hogy nehezen páncélozott eszközként bevigyen egy brutális tűzerejű fegyvert a dolgok közepébe akár és ott működjön, a célokat pontszerűen leküzdve. Általa a hagyományosan vett tüzérség általában területet támadó sorozataival szemben megjelenne egy preciziós tűzéreszköz az erők között, ami hatékonyabban tudna alkalmazkodni a gyorsan mozgó front vagy gócpont változásaihoz, illetve a közvetlen harcérintkezés miatt jelentősen rövidebb tűzkiváltási idővel dolgozna. Mindezek mellett rövidebb távolságokon a hagyományos tüzérfeladatokat is képes lenne ellátni. Így maga a nehéz löveg egy mobilis és erősen védett harceszközzé tudna válni, a páncélos pedig a jelenlegi fegyverénél magasabb harcértékű többfeladatú löveget kapna, amivel területvédelmi, gyalogságtámogató, harckocsitámogató, tüzér, preciziós tüzér feladatoknak is meg tudna felelni. A löveg a harckocsitestben közlekedve mint minden önjáró lövegnél szinte azonnal tűzkésszé tehető, a nagyságából, súlyából fakadó lomhaság ezzel megszűnne. Településeken folyó harcokban a rövid csőhossz miatt könnyebben tud manőverezni és érvényesülni a hagyományos harckocsilöveggel szerelt hetvenkettesekhez képest. A lőszer amit használ gyakorlatilag minden szárazföldi ellenerő leküzdésére alkalmas. Inkább a kiszedett 125-ös lövegeket használnám rejtett pontokról páncélelhárításra, vonalak, objektumok, táborok védelmére. Ha már barkácsolunk.
   
 2. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Illetve még, képes lenne harcjárművek, épületek, erődített épületek, élőerő rombolására, területet támadó tűz leadására és a pszichológiai hatása a sokszorosa lenne a néhány sikeres csapásnak az ellen között.
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Tűzbázis rendszer irregurálisok ellen.Erre jó még a D20.Még jobb lenne a csöveket felhasználva valami teherautó platójára pakolt rendszert csinálni belőlük-de nincs meg hozzá a hátériparunk.Korszerűbb tüzérséggel szemben párbajozni vele már nem szabad.Elvérzik.
  Nincs meg hozzá a hátériparunk.És szerintem felesleges is.72ek felderitő tűzvezető és kommunikációs rendszerét kéne korszerűsiteni,tuningolni a motort,és kiegészitő páncélzatot rá.1milka elatt kijönne.(persze nem nekünk kéne csinálni,Currusra egy kasza kikalapálását nem szabad rábizni).Szittya elmondta,mire lehetne igy még sokáig használni.
   
  LMzek 2.0 and Szittya like this.
 4. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ez most mire válasz? Olvasgasd, hogy mit írtam. Még nincs lefixálva a régi tankok sorsa.
   
 5. borisz

  borisz Well-Known Member

  Mit gondolsz, agyonlőtték az összes pilótát '90-től? :D
   
  antigonosz, tonyo and kamm like this.
 6. Wilson

  Wilson Well-Known Member

 7. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Mi ez a rövid szózat? Eddig a hozzászólásaid 3-4-5 mezőt takartak. Egyébiránt nekem is az a véleményem, hogy meg kell tartani őket, de csak a minimálisan szükséges pénz ráköltésével.
   
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Belarus rehabot nekik :D egyébkent meg lehet nekik lenne a legjobb ár érték arányú nagy javításos/felújítási csomagjuk hozzá.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ha talász majd rájuk vállalkozó szellemű "fiatal" "műveleti (speciális) tartalékosokat" akik fogják tudni vállalni vagy akarják a 16-18-24 hónapos felkészítést akkor felőlem ok.
   
 10. megazez

  megazez Well-Known Member

  Milyen T72 modernizációjuk lehet a fehéroroszoknak ha Moszkvával modernizálnak inkább?
  https://tass.com/defense/1058348
  Szerintem a T72 megmarad 26-ig, azután megy raktárba, modernizáció pedig max apróságok mint era.
   
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Figyelmesség :) felújítást és nagyjavítást írtam. Egyébként ott van a T-72 topikba a T-72A/M1 re a programjuk.
  Ahogy látom a B re vonatkozna az orosz modernizáció.
   
  megazez likes this.
 12. megazez

  megazez Well-Known Member

  Áhh igaz, felújítás. Bocs
  Viszont találtam egy cikket 2017-ben debütált egy modernizációs csomagjuk a T72-höz
  https://defence-blog.com/news/army/belarus-develops-upgrade-package-for-t-72-tanks.html
  A probléma annyi ennek a csomagnak a minőségével, hogy 2018-19 és 2020-ban is inkább a B3 obr2016-os variáns modernizációt kérték Moszkvától
  2018:
  https://www.armyrecognition.com/nov...s_with_additional_protection_for_belarus.html
  2019:
  https://tass.com/defense/1058348
  2020:
  https://www.armyrecognition.com/may...ussian_upgraded_t-72b3_main_battle_tanks.html
  Én tartom a véleményem, hogy ha ráköltünk akkor azt maximum 150-200M euróban meghúzni ebbe talán belefér a nagyjavítás + era + valami digitális tv.-rendszer.
   
  tonyo likes this.
 13. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Tehát: nincs lefixálva, akárhogy is csavarod.
   
  tonyo likes this.
 14. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Nem.
   
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Én úgy értelmezem hogy a saját meglévő B verziókra kérik a modernizációt az oroszoktól. A Belarusoknak van B? Nem is tudtam.
  A T-72 A meg M1/2 et meg a pénztárcabarát ügyfeleknek kínálják fel. Azért is írtam hogy inkább velük mert nekik lehetnek még raktáron megfelelő "gyári" alkatrészeik hozzájuk. Mondjuk pár db BTR el is beprobálkoznék még.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 16. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Úgy vagyok vele ha maradnak akkor maradnak ha nem akkor meg nem fogok utánuk nagyon sírni. Úgyse nem mi fogjuk feltenni a pontot..
   
  antigonosz and Parapitecus like this.
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A gazdat nem nagyon erintette meg a hadsereg. Szerintem neki mas az erdeklodesi kore, nem horgaszik, nem vadaszik, focizik. De meghallgatja mit mondanak neki, kerdes ki mit tanacsol a bennfentesek kozul. Haromfele tankot ilyen kis orszag szerintem ne tartson rendszerben. Viszont T-72-re az evtizedek alatt sokan kaptak kikepzest. Merlegelniuk kell sok mindent, nekunk ehhez keves az informacionk.
   
  zeal and borisz like this.
 18. PzZoll

  PzZoll New Member

  Sziasztok!

  Meglehet banális kérdés, de a T-72esen szolgáló harckocsizóinknál milyen kézifegyverek vannak rendszeresítve? A személyzet minden tagjának pisztoly meg valamilyen gépkarabély a harckocsiban?
   
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Tudom volt mát betéve, de hátha még nem látta valaki:
   
  Masztiff and Loken like this.
 20. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Magyarországon tudják cserélni az ágyú gyövét, ha elhasználódik?
   

Ezen oldal megosztása