1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] T-72M1

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  svajcibeka, LMzek 2.0 and Pogány like this.
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Oláhok most kezdik a gyártást.Szerbek meg kinai dronokat vettek.Nem csak mi fejlesztünk.
   
  Pogány likes this.
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ukránok: Bayraktar támadódrónok beszerezve +saját gyártás is indul
  Románok: Hermes felderítődrónok saját gyártás indul
  Szerbek: Wing Loong beszerezve, Bayraktar után érdeklődnek
  Csehek: támadó drónok beszerzésének terve

  Már elkéstünk a légvédelem fejlesztésével és a saját támadó- és cirkálódrón programmal is!
   
  svajcibeka, Negan, honved and 2 others like this.
 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tul sok minden kell egyszerre, ezt keptelenseg anyagilag birni egy valsag kozepen. Nalunk gazdagabb orszagnak se lenne egyszeru. A leopard mennyisegunk edeskeves barmihez is, max valami hadgyakorlatra eleg lesz. Sokat ugyse ernek csak celnak jok az ellen legiereenek. A 14 gripppenel legifolenyt nem vivunk ki. Legvedelmunk kimerul a Mistralban es egyszer majd talan lesz valami komolyabb lerak is 10 ev mulva. Dronok ellen semmi elkepzeles, ew modern nincs, meg a Brezsnyev idejebol itt ragadt technikat is hasznaljuk.
  Egy tomeges drontamadas egy-ket nap alatt kipucolja azt a par tankot meg pzh-t.
   
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Amennyiben ügyesek leszünk és nem lustálkodjuk el a történetet ,ebben is szerencsénk lehet. Megint az, hogy nincs, lehet majd előny. Nincs légvédelmünk gyakorlatilag. Tehát nem kell agyalni, mit tartsunk meg és taknyoljunk még évekig, vagy évtizedekig a régiből. Mistral marad, ez logikus. Minden mást újat kell venni. Kezdhetjük. Nagy hatótávolságú eszközöktől, egészen ,a csöves drónvadászokig. Minden kell. A csapatlégvédelem kulcs lesz a jövőben, ráadásul a kombinált csapatlégvédelem. Kell rakétás és csöves, vegyesen. Én, zászlóalj szinten már szervezetbe illesztenék egy légvédelmi szakaszt. Harckocsi, lövész, vagy tüzér osztály esetében mindenképp. Nagy értékű szárazföldi technikáink lesznek, ezeket védeni kell, ráadásul nagyon a légitámadások ellen is.
   
  Pogány, svajcibeka, marton and 5 others like this.
 7. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Semmivel nem késtünk el. Olyan tempoban fejlődik a technika, hogy jobb, ha az ember kivárja, mi az, ami valóban tartós és jövőbiztos.
   
  pöcshuszár, LMzek 2.0 and honved like this.
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Én meg már század szinten a támogató szakaszba integrálnák egy olyan valamiféle akármit (hogy pontosan mit,arra több ötletem is van,nem tudom,melik is a rosszabb),ami mind földi,mind légi célok ellen hatásos,(de már a szakasz szintjén is lehetne egy járgányt ilyesmiképpen kondicionálni)
  Azonkivűl az eszement,és jórészt haszontalan páncélnövelés helyett az egyedi járműveken is EW,felderitő,elháritó,és önlégvédelemre is használható fegyverekre költeném a pénzt és a súlyt.
  Nem véletlen mantrázom folyton példul a QBZ-15 hk ngp+agv parancsnoki toronyfegyverzetéhez hasonló eszköz szükségességét......Éppen úgy jó a programozott robbanású 40milis agv lőszer a 1-2km-re kolbászoló felderitó dron lekapására mint az ugyanolyan messziről tüzelő Metisz ATGM inditóállás kipucolására
   
  Pogány and LMzek 2.0 like this.
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  40+ éve látható már ez a fejlődési irány.Bekaa völgyben már a dronokrol irányitott messzehordó tüzérségi tűzzel kezdték az izraeliek a szir légvédelem leamortizálását.Már 73ban az arab tankok egy részét felülről támadó lőszer,komkrétan kazettás bombák kumulativ altöltetei lőtték ki.
  Mire várjunk még?
   
  bel and Pogány like this.
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Zászlóaljnál egy légvédelmi szakasz, annyit tesz, hogy századonként, egy légvédelmi raj. Ez már a 80-as évek Néphadseregében is így volt, több mint 30 éve. Egy lövész századhoz, tartozott egy légvédelmi raj. Vállról indítható Strela, vagy Igla, rakétával. Azonban szervezetileg, a légvédelemhez tartoztak, egy alegységben, dandár szinten. Mert a kiképzésük egyszerűbb volt egy kötelékben, mint ha lövész századonként lettek volna, alapban, külön, külön, rajonként.
   
  bel and pöcshuszár like this.
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ez ma már elégtelen.Ráadásul a kisebb dronok ellen hatástalan is.De a nagyobbak ellen is kérdéses hatékonyságú.
   
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Példa volt, nem azt állítom hogy ma ez kell. csupán azt írtam, hogy 30 éve is így megy már. Más kérdés, hogy ma semmink nincs e téren. A modern csöves légvédelem feltámadása lehet, a drónok elleni harc.
   
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szerintem nem csak a légvédelem,hanem a támogató tűz végett is szükség van a modern csövesekre,
  Szerintem ma,a kicsi hadseregek és a sokkal jobb technológia kora van.A kis haderő méret miatt ma fokozott mozgékonyság kell.Alegység szinten is képesnek kell leni önálló müveleteket végrehajtani.Egyszerűen nem tudunk másképpen területet ellenőrizni,mert nincs meg hozzá a csapatlétszám.Mozgékonysággal,tűzerővel és technológiával kell pótólni a hiányzó létszámot.
  Szerintem hiba csak nehézpáncélzatú seregben gondolkodni.Drága.A súly önmagában is csökkenti a mozgékonyságot,de a nehéz járgányokhoz szükséges logisztika és műszaki támogatás nagysága is.Ugyanakkor már most van bőséggel fegyverzet a Kárpát medencében,ami ellen semmit nem ér a nehéz páncél.
  Ez nem azt jelenti,hogy nincs szükség nehézpáncélzatú erőre,hanem azt,hogy messze nem csak arra.Kalapácsnak a feje van vasbol.A nyele,vagyis a nagyobbik része,fábol van
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem is kell területet ellenőrizni.A modern kislétszamú seregek(mint amilyen a magyar is lrsz terv szerint)buborékban harcolnak.A buborékban teljes a kontrolljuk így mindig előnyben vannak a buborékban.A buborekon kívül meg nem nagyon érdekli,hogy mi van mert az úgy sincs rá hatással.
  Persze mondhatod,hogy te majd jól elmanőverezel a buborekok közt épp csak annak semmi értelme(azt leszámitva,hogy gyűjtöd a km-eket),mert ha belépsz a buborékba akkor vesztettél.
  Még mielőtt jössz a logisztikás mantráddal,az is beletartozik a buborékba.
  Úgy nem lehet háborút nyerni ha menden összecsapást elvesztesz ellenben marha jól elmanőverezgetsz.

  A kalapács lényege a feje nem pedig a nyele.A nyél ahoz kell,hogy ne kelljen nehéz fej.Nyél nélkül van kalapács de fej nélkül nincs.
   
  Wilson likes this.
 15. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Az üllőről megfeledkeztetek a példabeszédeitekben, pedig az a nehéz vas is kell, amin össze lehet törni az ellent. A nehéz páncél ugyanúgy kell, mert attól még, hogy a drónok és atgm-ek tömegesen ilyen veszélyesek, a többi fegyver ami ellen páncéloztunk eddig is, nem múlt el ugyanolyan veszélyesnek lenni. Ahhoz, hogy hogy ne tudják lemészárolni az erőnlét, kell a nem csak parádés nehéz technika. Az első hullámban érkező technika ismert, a védelmet kell ezellen az újdonsült veszedelem ellen kialakítani.

  Ez állhat a gyártók ismert légvédelmi eszközeiből, illetve állhat összekopácsolt dolgokból, illetve ezek kombinációjából. Ezen felül ahogy írtam rc fegyverállvány minden harcjárműre amit nem csak gyalogság elleni harcra, hanem az apa szenzorokra kötve légvédelmi célra is lehet akár automatizálni. Végülis a tetőgéppuska mindig erre volt, csak nem tudta jól betölteni eddig ezt a szerepet.

  Mindenképp hálózatban kell gondolkodni a légvédelmi eszköztárban, adatmegosztással, célmegjelöléssel. Kellenek előrelátó fejlesztések, ahogy írtam, nagy érzékenységű radarok a tüzérségiek mintájára, hogy indítás után egyből megsemmisíthető legyen az indító osztag.
   
  bel likes this.
 16. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Nem volt annyira rég, a szovjet szarok kopcsolásának pro és kontra vitája közben, hogy felhoztam a régi szar Gepard légvédelmi egységek román rendszeresítését, hogy hiába nem újak, a helikoptereink mennyire szeretnének vajon a hatótávjukba kerülni? Amije van egy haderőnek, az van egy haderőnek. Amije meg nincs, az konkrét hiány. A 23 mm légvédelem meg már rég le lett írva, mint elavult. Mennyire is lenne megnyugtatóbb érzés ha a kidobott Shilkáink ma megvanak? Persze ez csak a kesergő, ez van.

  A lényeg, hogy most nullán állunk, ez hátrány, mert nincs semmink, előny, mert azt szerzünk be amit tudunk/akarunk. A török Korkut csöves rendszer nem rossz darab például 35 mm-esnek. Persze ha már RM együttműködők vagyunk, lehet az eredeti Skyguard koncepció járműveken. Kérdés, hogy melyiket tudjuk mennyi pénzért beszerezni? A Korkut kész rendszer alapjárművel, ami még egy logisztikai jelentene, viszont úszóképes, nagy tűzgyorsaságú, jól kialakított. Ha az RM koncepciót választjuk, arra építjük rá, amire akarjuk a saját járműveink közül.

  [​IMG]

  [​IMG]


  A drónfenyegetés ellen, főleg az öngyilkos drón, kisebb kaliberű csöves egységek is hatékonyan képesek lennének harcolni megfelelő infromációs bázissal ellátva. Olcsó, ezáltal nagyobb mennyiségben besuerezhető fegyverrendszerek, amik kifutottak már, de a jelen körülmények miatt szükség lesz rájuk a jövőben. Ilyenek, csak persze új köntösben, vagy ezekből a mások által kidobottat beszerezve ami van:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  bel, antigonosz and tong djagbu like this.
 17. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Egészen géppuska szintig biztosítani kell a védelmet, akár újonnan is gyártva, modern formában ilyeneket:

  [​IMG]

  Érzékeny szenzorokkal felszerelt saját drónokkal kell felderíteni az ellenséges drónokat és a kapott információ alapján levadászni mindet, hogy mozoghasson a haderő. Persze alapveően ez a tervek között van mindenhol, így nálunk is szerencsére.

  Szóval ahogy rétegezném a csöves légvédelmet:

  -A védendő járműveink saját védelmi képességeit kiterjeszteni, kerül amibe kerül, ez kell hogy a legalsó rövidtávú védelem legyen. Hard és Soft kill rendszerek, minden harcjárműre, rc géppuskák automatizált légvédelmi képességével adatkapcsolati információk és saját szenzoros képességgek alapján.

  -Századszinten géppuskás és/vagy kiskaliberű gépűgyús nagy tűzgyorsaságú védelmi eszközök beszerzése, automatizálása, hálózatba kötése. Saját és/vagy külső radaros rávezetéssel, célmegjelölő és megosztó képességgel.

  -Zászlóalj szinten 35 mm AHEAD valamilyen konfigurációban, itt elérhető modern eszközökben nincs hiány. Egy teljes üteggel számolva jelentős rövid és középtávú lefedettséget jelentene a zászlóaljak szintjén felderítő egységgel és saját rávezetéses automata eszközökkel, célmegosztó képességgel.

  -Dandár szinten megjelenhet a 76 mm önállóan, vagy kombinálva a fenti 35 mm-es egységekkel. Ennek a hordozására LYnx alvázon, vagy a T-72 alvázon kaphatunk normális védelmű és mozgékonyságú járműveket, nagyobb lőtávra kiterjesztve a védelmi zónát, legalább három üteggel.

  Persze ez mind-mind pénz, és mind-mind akarat kérdése. Na meg a szükségszerűségé.

  És ettől függetlenül még mindig ott van, hogy nincs elégséges számú harckocsink, tehát @Negan a veszteségtűrő képességünket is ki kell terjeszteni, különben hamar elfogyhat az eszköz és a morál.
   
  bel, antigonosz and tong djagbu like this.
 18. migfun

  migfun Well-Known Member

  "Miért nem a BTR-el hasonlítod össze a Lynxet? Mert nem ugyanaz a kategória, igaz? "

   
 19. speziale

  speziale Well-Known Member

  Semmivel nem lennénk beljebb, mert a Silka drónok ellen használhatatlan (kb. véletlenszerűen tudná eltalálni)


  Ez sajnos megint nem igaz. 30mm alatt nincs ABM lőszer, márpedig drónra csak olyannak tudsz vadászni...különben a szóráskép miatt csak véletlenszerűen fogsz eltalálni egy drónt
   
  Masztiff and Negan like this.
 20. speziale

  speziale Well-Known Member

  egyébként a Puma topikban volt már egy hosszabb értekezés arról, hogy a Puma az ABM lőszerével képes lehet-e drónvadászatra...a lynx-en elvileg ugyanaz az ágyú és ugyanazok az érzékelők lesznek...szerintem inkább ez lenne a jó irány
   

Ezen oldal megosztása