1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] T-72M1

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. Robur

  Robur Well-Known Member

  Nem volt évek óta századszintű lőgyakorlat a harckocsizóknál?
   
 2. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Hát én magyarisztánban gondolkodtam.

  De dicséretes ha így volt. Pont az oroszokból ezt nem néztem volna ki.
   
 3. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Nem voltam ott. Nem tudom mit csináltak.

  De tapasztalatból és a távból azt mondanám azt az 1 szem lövészetet gyakorolták be. Nap mint nap. Telephelytől a lövészet szinhelye. Pár begyakorlás, kaja, még pár begyakorlás. Vissza a telephely.

  Amikor én csináltam hasonlót a bakonyban azt is faszságnak tartottam. Képmutatás, szemfényvesztés,színház. Nem valós helyzetre készít föl.

  Ha ezután még maradnak és harcászkodnak, és lessz még lövészetük akkor nagyjábol ok.

  Megjegyzem napi 30km az 15km/h-val 2 óra menet. Amit egy bakonyban keveslek.
  A bakonyban(szerintem) azért vagy, hogy amit elméletben tudsz, esetleg kicsiben már a saját gyaktereden, lőtereden begyakoroltál azt itt nagyban csináld.

  Na a maradék 22ből aludtak 8at. Karbantartottak 2t.
  Ha már ott vannak lent "minden" percét ki kellene használni.
  De ez 10-15 éve sem volt így. És ahogy látom most sincs.
  Akkor azt mondták kevés a pénz. Most akkor mi a kevés ha az van?

  Akarat? Ész? Szakmai tudás?
  Vagy örültek, hogy ennyit kibírtak a járművek! Nem az állomány.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Század szint nem gyakorlatozott együtt nemhogy harcászattal egybekötött éleslövészetet nem hejtott végre.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member


  Magyarisztánban olyan kevés a szabad lefolyású hadgyakorlat vagy éleslövészet,hogy kb nincs is,főleg nem a nagyobb alegységeknél.
   
 6. megazez

  megazez Well-Known Member

  Eltávolították a videót.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Láttam.
   
 8. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  Mit mondott a törzsfőnök?sajnos már nincs fennt a videó...Érdekes egyébként máskor kínosan ügyelnek rá, hogy ne lehessen megtudni miből mennyit visznek pl gyakorlatra, most minden cikkben, videóban kihangsúlyozták, hogy 12 db harckocsi és egy vontató megy a Bakonyba...
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Valószínűleg azért vették le amit mondott az aki beszélt a videóban.
   
  BiancoGasto and honved like this.
 10. megazez

  megazez Well-Known Member

  Szerintem a következő mondat miatt vették le: nagyjából azt mondta, hogy nagyon régen nem volt alkalmuk ilyen sok harckocsival kijönni ide.
   
 11. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok, mert:

  A harcászat foglalkozások során sok körletfoglalás, körletben, TÁS-ban végrehajtott feladatot kell gyakorolni, ezek nem igényelnek nagy futásteljesítményt, de az eszközök folyamatosan mennek, a katonák, ki be ugrálnak, végzik feladataikat, és természetesen nagyon elfáradnak, mert ez kb. napi 12 órás kiképzéseket jelent.
   
  ijasz and pöcshuszár like this.
 12. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  Értem! Vagyis mégsem, hiszen mindenki tudja, hogy milyen szar volt a honvédség helyzete és, hogy Z2026 ide vagy oda még mindig messze van az ideálistól, tehát nem hiszem, hogy olyan nagy "hadititkot" árult el a videóban, amit rögtön cenzúrázni kell!

  Amúgy most akkor vajon 12 tank ment a Bakonyba, vagy ez is csak kozmetikázott adat és tényleg a 7 db? Ha minden igaz hétvégén már mennek is haza, majd Hajmáskéren meglesem őket mennyi az annyi :)
   
 13. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  Ez abban a videóban is elhangzik, ahol a berakodást mutatták, hogy "elszoktak már a lövészek a harckocsiktól", meg hogy nagyon régen nem volt ennyi gép egy gyakorlaton.
   
 14. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok, mert:

  A harckocsik kora és egyéb tényezők miatt minden tömítés, gumicső, szigetelés el van öregedve, emiatt gyakori a meghibásodás. Így a gyakorlaton lévő harckocsik nem mindegyike hajt végre kiképzést, gyakran egy-két napos (éjszakás) javítás miatt kiesnek a feladatokból.
   
  silversisko, Faboo78, alfa74 and 3 others like this.
 15. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok, mert:

  A T-72 nagyon bonyolult harceszköz (BTR-hez képest), üzemeltetése, javítása nehéz és sok időt igényel, mind a „kezszemtől”, mind a maroknyi javító szakembertől. A napi üzemeltetés során több órát vesz el a kezelők idejéből a szükséges technikai kiszolgálások végrehajtása (kiműszakizás, levegő, elektromos problémák elhárítása, olaj, fagyálló utántöltés, fegyverzeti eszközök beszabályozása, hibaelhárítások, stb.)
   
  silversisko, Faboo78, alfa74 and 3 others like this.
 16. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok, mert:
  Nagyon kevés katona üzemelteti a harckocsikat, a parancsnoki állomány (aki szintén a kezszem tagja) éjszaka végzi a harcfeladat tervezésével, megszervezésével kapcsolatos feladatait, úgy, hogy közben egy vagy több, bonyolult lőgyakorlatot is meg kell szervezniük, valós biztosítással, híradással, stb.
   
  silversisko, Faboo78, alfa74 and 3 others like this.
 17. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok, mert:
  A konkrét lőgyakorlat előtt kötelék összekovácsolást hajtottak végre (lövészekkel együtt manővereztek, harcászkodtak), a lőgyakorlat begyakorlására nem volt lehetőségük. A tűzszakaszra csupán előző este jutottak ki egyszer, célok nélkül, a szétbontakozás begyakorlására.
   
  silversisko, Faboo78, alfa74 and 4 others like this.
 18. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok, mert:

  A napi futásteljesítmény hektikusan változik, van, hogy néhány kilométer csupán, és van, hogy 70-nél több. Van, hogy ebből 30 km-t egyhuzamban, pihenés nélkül mennek (hisz mélységből előrevonás volt a feladat, ha minden igaz). A tank nem kényelmes, minden kezelőszerv működtetése fizikai meló, nem egy személyautó. Ráadásul mindezt kemény terepen, alakzatváltásokkal, melegben koszban. Hidd el nagyon nehéz, nem mindenki bírja, sokan feladják.

  A harckocsiban mindenki (EURO nullás) kipufogógáz és gázolajszagú. Kezük, arcuk fekete, mint az ördögé, izzadnak és sárosak, a kocsi belülről is mocskos, minden csöpög, a motor üvölt, a beszváltód meg nem jó. A technika mindig elromlik, javítani kell (a helyszínen), mert feladat van, amit végre kell hajtani. Napokig gyíkhúson élnek, néha az sem jut, mert a logisztika lemaradt, de a tanknak menni kell. És nincs megállás mindig mennek….

  A harckocsizó munka kemény, mert az acél kemény, nem lesz puhább az évek múlásával. Egy ilyen gyakorlaton mindig megsérülnek emberek, összetörik magukat a tankban, leesnek, stb. A legtöbb hk-s összeszed ezt azt élete során (törés, ficam, „mokka”, meg ilyenek)
   
 19. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok, mert:
  Kevesen akarják, hogy menjenek a tankok, de ők nagyon akarják. Nagyon sokan viszont nem örülnek annak, ha ez a maroknyi harckocsizó a nehéz körülmények ellenére sikert ér el. Nagy az ellenszél, ők pedig küzdenek, az egész zászlóalj együtt, egy irányban. Talpra állítják a leharcolt harckocsijaikat (6 fő javító segítségével, 0 forintból), és felkészülnek a következő gyakorlatra…

  Ne bántsd őket, hidd el ők mindent megtesznek, amit katona megtehet….

  Ez már nem az amin te voltál, hidd el. Van célja, van eredménye, még akkor is ha ez valakinek kevésnek tűnik.
   
  vilmoci, silversisko, Faboo78 and 7 others like this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Rohadjak meg! Én meg ínhüvelygyulladást kapok itt a sok like nyomogatástól. :)
   
  silversisko and svajcibeka like this.

Ezen oldal megosztása