1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] T-72M1

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Remélem ha arra kerülne sor akkor azért jó pár db fogunk még látni a hadtörténeti parkokban szép állapotokban. Élve a lengyel példákkal ahol jó pár db T-55-ös a parkok és egyéb civil szervezeteknél szép működőképes állapotokban vannak.
   
  fip7 and fedett_mókus like this.
 2. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  :D eddig sem becsülték őket, gondolod hgoy majd ezután fogják?
   
 3. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Jópàr kiváló célanyag lesz majd a Várpalotai eleslöveszeteken.... Ez van.
   
  fedett_mókus likes this.
 4. kamm

  kamm Well-Known Member

  Az Abrams eleve a US Army rettenetes logisztikajara van tervezve, teljesen ertelmetlen lenne vele erolkodni anelkul, hogy minimum olajallamma valna az orszag - ehhez viszont az olaj hianyzik. :) Emellett az export verzio butitott, ami viszont a nemeteknel fel sem merult soha.
  A legostobabb dontes lenne amerikai hk erolkodni kozep-europai keretek kozott, ha barmelyik szomszed ilyesmibe kezd, akkor en a hasamat fogva fogok a foldon gurigazva rohogni az ostobasagukon (pl a romanokbol siman kinezek ilyesmi allatsagot.)
   
  alfa74 likes this.
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  3 éve volt szerencsénk kint lengyelben egy harckocsi élménybemutatóhoz. Volt ott minden T-72, BMP-1 polák verzió T-55. Nem egy két db. Normális állapotokban. Igaz nem is patika állapotúak voltak.
  Éleslövészet? Mondjuk rákölteni nem is érdemes rájuk. De muszály mindig előbújnia ennek a jó magyar mig-29 és még sorolhatnám mentalitásnak. Csak megjegyzem hogy a lengyel kolléga viccesen megjegyezte aki tartalékos is egyben hogy kíváncsi lenne azokra az arcokra akik valamely európai konfliktus esetén hozzájuk menne kuncsorogni használható még bevethető vasak után.
  Mégegyszer. A T-72 es már felesleges megtartani szerintem is. Viszont bízom benne hogy a későbbiekben lesz egy normálisan felépített, kiépitett tartalék is valamilyen szintű nyugati technikákból. Remélem humán erőforrás is lesz rá.
  Mert szép az a 44+12 db modern és legmodernebb nagymacska. De ebben a reménytelenül változó világban bármi beeshet. Még az is hogy egyszer nehogy mi is ott álljunk a polákoknál "adományért".
   
  LMzek 2.0 likes this.
 6. Septimus

  Septimus Active Member

  A magyar T-72M1 harckocsik tornyában van a speciális belső réteg, ami a HESH lövedék Hopkinson-hatásától véd? Úgy tudom, hogy az M1 az exportra szánt könnyített páncélzatú változat, de arra vonatkozólag nem találtam információt, hogy ez a "könnyítés" mit takar.
   
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Van. Gumi uvegszal meg valami bor keverek hogy sugarzas elen is vedjen jo vastag jo nehez konnyen cserelheto reteg :) /egyebkent igen gyengebb minosegu mint a b ben. /a modernizalt bkben egyebkent azt a jobb reteget is lecsereltek jobbra./
   
  fip7 and Septimus like this.
 8. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Az egyetlen verzió amiben esetleg el tudnám képzelni az életben tartásukat ha a löveg helyére, akármilyen léptékű toronymódosítással szépen betennének D-20-at aztán mehet rohamlöveg-közvetlen tüzérségi támogató szerepkörbe a bokorugrók mellé. Csak ki kellene belezni hozzá és akár valami egészen primitív barkács módon át lehetne alakítani ezzé.
   
  borisz likes this.
 9. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  A Gammasok szeretnek barkacsolni, megvehetnek majd a "vasaron" alapanyagnak es techdemozhatnak rajtuk akar azt is amit Pogany irt :p
   
  Pogány likes this.
 10. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nem sok értelme lenne egy D20 nem faragsz csak úgy bele a T-72-e.
   
  pöcshuszár likes this.
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az iraniak megcsinaltak megfortitottak a t72 alvazat a motorter lett az eleje az elejet athegesztettek es kapott egy tornyot tarackal. :)
   
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  Önjáró löveget lehetne barkácsolni belőlük,mint a T34-122milis D30 összebarkácsoltak formájára,de nem igazán éri meg.Inkább teherautóplatóra kéne ilyen barkácsolást csinálni.COIN területellenörző tüzérségnek úgy még megfelelne
   
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Igen megcsinálták olyan is lett mivel szó szerint belebarkácsolták az alváz nem bírta a fellépő erőket így elég hamar kukázni kellett őket.De ha elég sok T-72 van akkor ez nem probléma:)Ha normálisan akarjuk megcsinálni akkor az túl sok pénzbe kerülne.
   
  Ocses likes this.
 14. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Változtatás nélkül nem is persze, de gondolom léteznek mérnökemberek a jelenkorunkban akik tudnak számolni és nem megoldhatatlan feladat. Ezt meglépve lenne hasznuk, célszerű és komoly harcértékük, mert védelem szempontjából mégiscsak egy tank, tehát némi biztonságot nyújt a kezelőknek, meg aztán ha belegondolunk, hogy ilyenek ott gurulnak vagy nem gurulnak a gyalogság támogatására, akkor inkább szerintem az igen lenne a válasz. Azért 152-essel odacsapni egy épületnek vagy kiépített állásnak gyakorlatilag azonnal ahogy felmerül az igény, nem lenne rossz képesség. Persze kellene barkácsolni, előtte kellene számolni, de szerintem nem megoldhatatlan feladat és így ésszerűen felhasználható lenne még x ideig ami van. Nem kellene eladni vasba hogy aztán ne legyen, nem kellene kidobni, lezsírozni, meg szenvedni velük, hanem egy korrekt átépítés, karbantartás után elég fenyegető erőt képviselhetnének.
   
 15. aquarell

  aquarell Well-Known Member

 16. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Van t34 meg t55 itthon is felújítva, sok város az 56-os évfordulókon ki is teszi. A többsége működőképes. a Pécsi t55 pl. magától megy fel meg le a trélerre mikor kiállítják. De ezek a tankok erre alkalmasak kiállítani többre nem.
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  P
  Persze,hogy meg lehet csinálni de ha normálisan akarjuk megcsinálni az aránytalanul sok pénzbe kerülne belebarkácsolni meg nincs értelme.
   
  pöcshuszár likes this.
 18. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Mostmár tényleg bővíteni kell Macéknek a Smilekat.
  Sírva röhögős nincs.
  Bár néha nem tudom komolyan mondjátok e ezeket a dolgokat, vagy vicceltek.

  Ez nem barkácsolás hanem kókányolás lenne egy hadiiparral nem rendelkező országtól.

  A 72gesek meg a d20-asok is valószínűleg kritikán aluli állapotban vannak.
  Nem tudom mit akartok velük.
   
  Spartan.asfv, alfa74 and pöcshuszár like this.
 19. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A felfüggesztés nem bírna egy ilyen nagy löveget, ami ráadásul hátrasiklású, na meg ha elsütöd beleng és pontatlan lesz. Nem véletlen kell a lövegnek igen komoly letalpalás. Akkor inkább ha már alvázig lebontod rakéta sorozatvetőt lehet belőle csinálni. De azt meg pénzügyileg jobban megéri teherautóból.
   
  Ocses and Wilson like this.
 20. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Merjünk kicsik lenni!! :) Eez az igazi hozzáállás. Nincs hadiiparunk, akkor nem is lesz. Még elméletben sem létezhet, szóval nehogy gondolkodjunk akármin. :) Nem tudom, hogy a hadiipar mit takar a te fejedben, de azért nem varázslat egy egyre jobban feszülő világban, ha egy ilyen gondolat után esetleg mégis kiderül, hogy van egy olyan gyárunk amiben le tudnak gyártani egy kibaszott lövegbölcsőt acélból. Ja nem, mi még mindig nyelv nélkül hörgő elmaradott nomád nép vagyunk, bezzeg a szlávok. :D Azok aztán már kétezer éve hadiiparral születnek, tőlük vettük át a lánctalpat is. :D Magyar mérnök? Ki hallott már olyanról? A koszos magyar csak kókányolni tud? Szóval mi van a fejedben?

  Nézd, nem szentírásként gondoltam a D-20-at, hiszen csak egy agymenés volt arról, hogy értelmesen mit lehetne még kezdeni ezekkel a szarokkal, hiszen javarészt erről szól ez a topik. Ugyanígy el tudnám képzelni 122 mm-vel, vagy akár 105-tel. Maga szerepkör, funkció amire lenne értelme nem beolvasztani és csak azért mert jelenleg vannak és van kiépített logisztikánk rájuk akármennyire is szánalmas.
   

Ezen oldal megosztása