[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a döntés.
A C/D darabszám növelését sem tartom kizártnak, akár 24 darabig.
F-35 vagy E/F az összes lóvét elvinné, vagy a nagy részét. Ezt meg egyszer nem követik el szerintem.

En valtig alliltom, hogy mivel a jelenlegi szazad marad es azert az mar messze nem lesz versenykepes a kovetkezo 30 evben, igy szerintem lesz legalabb egy E/F szazad, de lehet, hogy ketto, valamint egy ponton upgradelik a jelenlegi gepeket is (AESA radar stb.) Ossze lovet nem a vasarlas viszi el, hanem a fenntartas - es abban a gripen fele-harmadaert repul, kulonosen az amerikaiak extra infrastrukturalis es szemelyzeti beruhazaasokat kovetelo igenyeivel.
(Oszinten szolva nekem mar tavaly nyaron is megutotte a szemem, hogy max 180x (!) 120C AMRAAMot engedelyeztettek a jelenlegi 14 gephez, ami melle jott az idei rendelesnel 60x ER a NASAMS inditokhoz.)
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and rappali_
K

kamm

Guest
Az Eurofighter Typhoon rendelésuk sokkal jobban kéne hogy aggasztjon. ;):rolleyes:

Hat, ha mondjuk megszunne a Saab, akkor inkabb EF Tr3 valasztanek, mint F-15EX-et... :D

Amcsi gépnek most amúgy is végleg lottek. :cool:

Ketlem, hogy egy magyar nyomulas eseten a LM ne tudna odahatni, de ahhoz valami eszement osszeget kellene kolteni, de amugy egyetertek. A Biden-fele tanacsadoi kornek nincs erdekeben megbillenteni az egyensulyt Kozep-Europaban. Nyugaton nincs semmifele 'lingering' feszultseg, Kozep-Europaban mindig van, ezt 150 eve tudjuk. :D
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 695
113
F-5 Freedom Fighter: 50 éve a Spanyol Légierőben...

50 év, 70 gép, több mint 170 ezer repült óra és 2028-ig még szolgálatban maradnak.

F-5_50_years_Spain_1.jpg

Szerintem venni kéne párat... :D
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Szerintem penzugyileg is es minden szempontbol az a leglogikusabb, hogy marad a meglevo szazad es jon melle legalabb meg egy E/F, a meglevot valamikor szinten upgradelve. Az optimista verzio, ha ket szazad jon, en arra bankolok, de szerintem ez mostanaban (2020) dol/dolt el.
Szerintem olyan felallas lenne a legjobb ha jonne 6 db alca es 8 db ef. Majd a 6 alcat a 4 ketulesses d es 4 c t. Atrakni papara. Kikepzoszazad/tamado szazadot.
Mig a tobbi maradna a helyukon. A 8 e/f erre arra hasznalni a 6 egyulleses c/d t legireneszenek.

Vagy 4 ng vel hasonloan...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
https://honvedelem.hu/hirek/benko-tibor-mar-vannak-magyar-fejlesztesek-is.html
Benkő az interjúban úgy nyilatkozik 4:30 körül, hogy nem tettek le a Grippenről, de hogy nem ezzel a típussal gondlolják tovább az biztos...a piackutatások még folyamatban vannak.

A típust itt az "EBS-HU" változatra értette, ettől még Gripen-E/F, vagy annak az ekvivalens szintjére húzott, jelenleg lízingelt cucc még lehet.
Meg persze bármi más is a jelenlegi állás szerint.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 074
113

Új röppályán a légierő

A kanadai NTFC képzés jövője, idén megszűnik.
Két fő irány jelenleg az olasz és az amerikai képzés. A sok helyszín közül megítélésünk szerint ezek vannak olyan szinten, amelyek hozzák azt a magas színvonalú képzést, amit az NFTC-program biztosított a Magyar Honvédség számára. Ezen szint alá egyszerűen nem mehetünk

NASAMS
A norvég-amerikai NASAMS (National/Norwegian Adcanced Surface to Air Missile System) rendszer viszont megfelelően kielégíti mind a nemzeti, mint a NATO-követelményeket. Más kérdés, hogy az eszköz paraméterei még nem teljesek. Új kihívásként jelentkezik a magasság és a hatótávolság kiterjesztése. Ezzel kapcsolatban is keressük a lehetőségeket.

Hát még messze, de erdemes lesz elmenni.
augusztus 28-29-én tartjuk Kecskeméten a következő nemzetközi repülőnapot, mely egyben haditechnikai bemutató is lesz.


Túl sok konkrétumról nem tudok még beszámolni, ám néhány ország már biztosan visszajelzett. Ezek alapján az Egyesült Államokból is várható olyan repülőeszközök érkezése, amelyeket még sosem láthatott hazánkban az érdeklődő közönség. SZU-35-ös repülőgépeikkel majdnem biztosan bemutatót tartanak az Orosz Lovagok (Russzkije Vityazi),
Ha olasz/amerikai lehetőség van, akkor az L39NG felesleges.
Akkor inkább még egy század Gripenre költsünk.
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 911
7 608
113
Forum alapján elég nagy drámát lehetne írni a gripenek sorsa és terepszínről ...

amúgy az ilyen TF X KF X dolgok teljesen kizártak gripen csere téren ?
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Forum alapján elég nagy drámát lehetne írni a gripenek sorsa és terepszínről ...

amúgy az ilyen TF X KF X dolgok teljesen kizártak gripen csere téren ?
Nekem nünükém, hogy az ATDX-nél lenne keresnivalónk (amúgy a svédeknek is), mert az valószínüleg lesz 10-12 múlva sorozatgyártásban is (és nem mellesleg légifölénygépnek készül). Pont mikorra nekünk idöszerü.
A koreaiaknak nem tudjuk mikor lesz saját cuccuk, a törököknek meg majd csak esetleg azután.
(Meg ugye lesz még FCAS majd, valamikor.)
 
H

Hummen23

Guest
Ez már elég konkrétan korszerűsítést jelent...:)
"...A légierő vonatkozásában folyamatos a Gripen képességének fejlesztése a 21. század követelményeinek való megfelelés érdekében. Ennek keretében egyfelől vizsgáljuk a lízingszerződés lejárta utáni lehetőségeket, másfelől megvalósul a harcászati repülők és helikopterek fedélzeti fegyverzetének korszerűsítése, beszerzése..."
https://honvedelem.hu/hirek/innento...-kell-kifacsarni-az-utolso-lehetosegeket.html
Akkor viszont maradnak a griffek, és bővítés esetén a leg kézenfekvőbb az e/f beszerzés.
Benkőnek volt is egy freudi elszólalása ezzel kapcsolatban. Grippenek beszerzésést említette egy interjúban.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Akkor viszont maradnak a griffek, és bővítés esetén a leg kézenfekvőbb az e/f beszerzés.
Benkőnek volt is egy freudi elszólalása ezzel kapcsolatban. Grippenek beszerzésést említette egy interjúban.
Szerintem az eddig sem volt kérdés hogy maradnak a Gripenek.
A leg kézenfekvőbb - szerintem - pedig további C/D-k beszerzése és az egész flotta nagy mélységű korszerűsítése lenne.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely
H

Hummen23

Guest
Szerintem az eddig sem volt kérdés hogy maradnak a Gripenek.
A leg kézenfekvőbb - szerintem - pedig további C/D-k beszerzése és az egész flotta nagy mélységű korszerűsítése lenne.
Ha veszünk még 1-2 századot, az biztosan e/f lesz.
Mindenből a legújabbat. Egyértelműen ez az irány.