[HUN] Vadászgépek beszerzése

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
12 310
23 060
113
Ahogy korábban már te is írtad, ez az átadásra kerülő fegyverek hatótávolságától függ majd. A Gripennél ez még érdekesebb kérdés.
Meg elektronikai hadviseléstől, amiben állítólag a svédek jók...
A SAAB helyében beküldeném az AREXIS-t tesztelésre - persze szigorúan nem berepülve orosz kézen lévő területek fölé...
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
16 842
24 466
113
Egy ötletem van csak: legalább második század legyen Girpen E/F vagy hagyjuk a francba C/D flottát és kezdjünk lízingelni 15-20 évre egy 16-18 gépes Fripen E/F flottát. 2040 körül meg megvesszük azt a 5. vagy 6. generációs gépet, mi éppen akkor kapható, elérhető számunkra.
Ez a "te otleted"...? :D Mekkora figura vagy te, teljes nyugalommal eloadod magadenak, amit en meg 1-2 ember evek ota magyaraz.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
16 842
24 466
113
Ahogy korábban már te is írtad, ez az átadásra kerülő fegyverek hatótávolságától függ majd. A Gripennél ez még érdekesebb kérdés.
Plane, ha lesz Meteor. Mert akkor meg a mostani C/D-nek sem lesz ellenfel meg a Block 70 sem.

Ez a hajó már kb. 2017-ben elment.

Dehogy ment el. Holnap alairhatnak barmit, de szamomra erthetetlen okokbol a NER beleallt a svedekbe (ti. ha ettol remelnek EUs haladast, az ritka ostoba elkepzeles lenne, mas ok meg eszembe sem jut.)
 
 • Tetszik
Reactions: Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
12 310
23 060
113
Ez a "te otleted"...? :D Mekkora figura vagy te, teljes nyugalommal eloadod magadenak, amit en meg 1-2 ember evek ota magyaraz.
A Gripen E/F meg csak a te ötleted senki másé, te mondtad tollba SAAB-vezetésnek hogy mit köll csinálni, mi? :p

Az "ötlet" vagy inkább lehetséges megoldás, amit írtam arra vonatkzott, hogy ha nem elég a C/D (pl. Ukrajnában "leszerepel" vagy oroszok megszereznek egy közel komplett gépet), akkor milyen alternatívák vannak számunkra.
Nem nagy megfejtés, hogy nem tudunk más gépet leakasztani mint az E/F, ha az F-35 nem játszik a KF-21 meg nincs még kész. Eurofighter meg Rafale lehetne még, csak minek - nem lennénk sokkal előrébb mint a Gripennel.

Összességében a C/D flotta tovább vitele, modernizálása, esetleg bővítése a legvalószínűbb, mert ez a legolcsóbb...
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
12 310
23 060
113
Dehogy ment el. Holnap alairhatnak barmit, de szamomra erthetetlen okokbol a NER beleallt a svedekbe (ti. ha ettol remelnek EUs haladast, az ritka ostoba elkepzeles lenne, mas ok meg eszembe sem jut.)
A hazai szurkoló táboruknak tetszik, hogy "a svédek beszóltak a kormánynak és akkor most jól visszaszivatjuk őket"!
Kivagyiság, egózás - olcsó cirkusz, mert amíg a törökök is blokkolnak "nem kerül sokba" Orbánéknak, hiszen mutogathatnak Erdogánra. Tök ciki és gagyi az egész, de nálunk ez van sajnos...
AMint a törökök jóváhagják, még aznap nálunk is elngedik a vétót - akár csak a finneknél. Ebből is látszik hogy komolytalan cirkusz az egész, mert a törökökkel ellentétben a magyar kormánynak konkrét kézzelfogható követelése sincs Svédország felé...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
2 842
5 371
113
Ez így van kiszont ha még sokáig "szivatjuk: a Svédeket 2026 után ha lejár a Lízing majd jól "beintenek" nekünk és se alkatrész se-semmi a gépekhez még drágán se.Onnantól kezdve nem kötelezi őket semmilyen szerződés.

Pedig köti őket. Elvileg a következő évtized közepéig kötöttük meg a szerződést, hogy a megvásárlás után mennyiért fogják a gépek gyári támogatását elvégezni. Vagy rosszul emlékszem?

Nem épp az a háború egyik nagy felismerése, hogy a 4/4+ generációs repülőgépekeket legyőzi a légvédelem, (...)?

Ezt még egyetlen szakértő interjújában sem hallottam eddig. Bár te sokkal több ilyet olvasol/hallgatsz nálam.

Én eddig úgy tudtam, hogy a háború egyetlen biztosra vehető tanulsága, hogy bármit is mondj elhamarkodottan, annak alátámasztására teljesen elegendő azt mondani, hogy "Hát nézd meg, mi folyik Ukrajnában!" Nekünk specil ez most pont jól jött, hiszen mást veszünk, ezért nincs pénzünk új Leo2 zl-at rendelni, de nem is lenne értelme, hiszen nézd meg, mi volt tavaly tavasszal Ukrajnában! A csehek mondjuk más pozícióban vannak, ők most cserélik le a T-72-eseiket, ezért ők vásárolnak, de ezt jól is teszik, hiszen "Nézd meg, mit kérnek az ukránok! Nézd meg, mi folyik ott!" Ugyan ez elmondható arra, ha valakinek nincs pénze nagy hatótávolságú lérakra, de szeretne venni kézi indítókat, csak nézd meg, milyen hatásosak voltak tavaly! Ha valaki Vas Kupolát akar venni, a pénzügyeseknek elég annyit mondania, hogy "Nézd meg, mi van Ukrajnában!"

Én nem hallottam még ezen a fórumon kívül azt, hogy a 4. gent teljesen kivenné a lérak a játékból. De mondott Medvegyev meg Sojgu valami oroszok által leszűrt tanulságot a 4. genről, mikor felröppent, hogy a nyugatiak F-16-osokat akarnak átadni. Azt elő kellene keresni.
Mondom ezt úgy, hogy egyébként abszolút úgy látom, hogy meg kellene már határozni az időpontot, hogy mikor akarunk áttérni az 5. vagy 6. genre. Csak jelenleg az orosz légierő már több, mint egy éve minden nap tucatszámra hajt végre harci bevetéseket döntően 4. gen gépekkel. És az ukrán légierő is, bár ő csak napi pár darabot. Ebből a szempontból a légvédelem csak megvédte őket, hogy le ne mészárolják egymást már az első nap, de nem lehetetlenítette el a működésüket.

Én Izrael példáján sokat gondolkodtam. Vajon ha az 5. genes F-35 annyira játszva elintézné a pajzsot, akkor a zsidó állam miért nem indított már nagyon régen légikampányt Irán ellen? Miért van az, hogy mind a mai napig használják ők is az F-16-osokat? Ez utóbbiról Robert Cohn Castel azt mondta, hogy ők nagyon jól tudják, hogy mi mindent kell még egy gép mögé bepakolni, hogy az működjön.
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
6 688
34 059
113
Biztos, hogy az Albatroszok el tudják látni a Kárpát-medence légtérrendészetét?
Biztos, hogy ehhez a mágikus “légtérrendészethez” ennyi és ilyen vadászra van szükségünk?
Biztos, hogy nem inkább valós körülmények közt komoly harcértékkel bíró légierőre lenne szükségünk?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 832
21 693
113
Ez azért erős túlzás, leegyszerűsítés.
Nyilván 4G gépekkel nehéz dolgunk lenne egy jól szervezett, "több rétegű" légvédelem ellen csak hát ilyenje keveseknek van.
Amíg régiónkban mindenki 4G-s gépekkel repked és alig van légvédelme, addig nekünk sem kell rohanni 5G-set venni.
A szomszédaink közül egyedül a románok terveznek F-35-öst venni, ők is "majd egyszer talán"...

Gripen E/F lenne elég ütősebb gép lenne a szomszédokhoz képest, bár sokkal valószínűbb hogy marad a mostani C/D flotta modernizációval és legfeljebb minimális gépszám bővítéssel...
De,a tegionkban minden potencialis lehetseges ellenfelnek tetegzett és teruletvedelemre alkalmas legvedelme van .FK3,Patriot,S300.Plusz Kub,Hawk,Pansir,de lesz meg mas is.Es a 4G gepek AAM raketai
Hajadra kenheted a Gripen E-t,jo draga hajzsele lesz.Jol kiépített SEAD kepesseg nelkul lenyegeben csak melysegi honi legvedelemte alkalmazható,meg legi rendesuetre.De arra meg minek egy ilyen draga gep?
Nem épp az a háború egyik nagy felismerése, hogy a 4/4+ generációs repülőgépekeket legyőzi a légvédelem, a légvédelmet pedig legyőzi a mindenféle drón és rakéta (ha máshogy nem akkor "sok lúd disznót győz" elven)?
Valojaban a tulterheleses drontamadasok ellen is megvan a vedekezesi lejetoseg technikailag,csak nincsennek még elterjedbe.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
16 842
24 466
113
De,a tegionkban minden potencialis lehetseges ellenfelnek tetegzett és teruletvedelemre alkalmas legvedelme van

Hahaha, dehogy van, ezt a marhasagot. :D :D

.FK3,Patriot,S300.Plusz Kub,Hawk,Pansir,de lesz meg mas is.Es a 4G gepek AAM raketai
Hajadra kenheted a Gripen E-t,jo draga hajzsele lesz.Jol kiépített SEAD kepesseg nelkul lenyegeben csak melysegi honi legvedelemte alkalmazható,meg legi rendesuetre.De arra meg minek egy ilyen draga gep?

Valojaban a tulterheleses drontamadasok ellen is megvan a vedekezesi lejetoseg technikailag,csak nincsennek még elterjedbe.
Ezt a sok okorseget megint... probalj mar meg legalabb alapszinten utanaolvasni, mi hogyan mukodik a legvedelemben, nem 1975-85 kornyeki tiszti kezikonyvekbol okoskodni.
Legalabb 10x leirtuk mar, hogy a Gripen C mar 20 eve kepes volt a Kubokat es kb az osszes akkori kelet-europai szarsagot hibatlanul jammelni. Eltelt kozben egy ujabb generacio, fenyevekkel elorebb tart az EW, mikozben a kornyeken most egeresznek ossze valamifele modern legvedelmet. Senkinek semmije egyelore. Szlovakoknal nem is lesz egyhamar, cseheknel lesz kb olyasmi, mint a magyar NASAMS, de azon tul semmi. Lesz a magyar NASAMS, meg a szerbek a kinaiaktol vettek egy viszonylag modern rendszert, de nem ketlem, hogy az E csalad mar fenyevekre tart elore, kepes lesz hamis targeteket generalni stb. A romanoknal van par Patriot mutatoban, ami telepitett es ahogyan tippeltem mar ket eve is, most kiderult az ukranoknal, hogy egyetlen jol iranyzott CM siman kiiktatja, ha nincs mellette az, amihez tervezve van: egy modern, layered legvedelem avagy egy kontinensnyi ocean, ami vedje.
 
 • Vicces
Reactions: Negan

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 832
21 693
113
Hahaha, dehogy van, ezt a marhasagot. :D :D


Ezt a sok okorseget megint... probalj mar meg legalabb alapszinten utanaolvasni, mi hogyan mukodik a legvedelemben, nem 1975-85 kornyeki tiszti kezikonyvekbol okoskodni.
Legalabb 10x leirtuk mar, hogy a Gripen C mar 20 eve kepes volt a Kubokat es kb az osszes akkori kelet-europai szarsagot hibatlanul jammelni. Eltelt kozben egy ujabb generacio, fenyevekkel elorebb tart az EW, mikozben a kornyeken most egeresznek ossze valamifele modern legvedelmet. Senkinek semmije egyelore. Szlovakoknal nem is lesz egyhamar, cseheknel lesz kb olyasmi, mint a magyar NASAMS, de azon tul semmi. Lesz a magyar NASAMS, meg a szerbek a kinaiaktol vettek egy viszonylag modern rendszert, de nem ketlem, hogy az E csalad mar fenyevekre tart elore, kepes lesz hamis targeteket generalni stb. A romanoknal van par Patriot mutatoban, ami telepitett es ahogyan tippeltem mar ket eve is, most kiderult az ukranoknal, hogy egyetlen jol iranyzott CM siman kiiktatja, ha nincs mellette az, amihez tervezve van: egy modern, layered legvedelem avagy egy kontinensnyi ocean, ami vedje.
A valosag meg az,jogy az F16I,aminek a Gripen E szintjen vannak a rendsuerei (teszben azonosak),horizont sla menekult sz igencsak regi Vega elől..
De hinni azt jiszed,amit csak akarsz.Mint tudjuk,a hit nem racionalitás kérdése.
 
 • Vicces
 • Tetszik
Reactions: kamm and cirqle

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
16 842
24 466
113
A valosag meg az,jogy az F16I,aminek a Gripen E szintjen vannak a rendsuerei (teszben azonosak),horizont sla menekult sz igencsak regi Vega elől..
De hinni azt jiszed,amit csak akarsz.Mint tudjuk,a hit nem racionalitás kérdése.
A temahoz nem ertesz, es nonstop trollkodsz a sok oktalan marhasaggal. AHogy egyszer @pöcshuszár mar kifejtette, neked ket remesen egyszeru rutinod van, az egyik ez, a masik a vajdas trollkodas; amugy mindgy, mert mindkettonek kitiltas a vege mindig. :)

Megannyi háborúban bizonyította is ezen képességeit!
Ez meg a masik, minimalisan szofisztikaltabb trollkodas... mi koze a haborunak dokumentalt kepessegekhez, aruld el nekunk, o kedves hazi troll? :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 832
21 693
113
Megannyi háborúban bizonyította is ezen képességeit!
Valoban van fedelzeti zavaroadoja a Gripen Cnek,ami például az F16ok tobbsegenek nincs(IAF gepeken pont van).
Viszont tobb legvedelmi raketa meg keles a zavaroado kisugarzasara ravezetni magat......
Es azert ezek a fedelzeti zavaroadok korantsem olyan eros,es minden hullamhoszt átfogó cuccok,hogy mindentol megvedjenek.Plusz a legvedelmi rendszereket is erosdve fejlesztik,hogy ki tudjak szurni a zavarát.Ez egy folyamatos verseny.Egy 40+ éves eredeti állapotú Kvadratot lehet,jogy tud zavarni,de egy modernizalt Kub M3 meg lehet,jogy kirohogogi a zavarasat.Meg sok fugg a szemelyzettol is
Nem ok nelkul költöttek csilliardokat az amik az 5 G gépekre.
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
16 842
24 466
113
Valoban van fedelzeti zavaroadoja a Gripen Cnek,ami például az F16ok tobbsegenek nincs(IAF gepeken pont van).
Viszont tobb legvedelmi raketa meg keles a zavaroado kisugarzasara ravezetni magat......
Es azert ezek a fedelzeti zavaroadok korantsem olyan eros,es minden hullamhoszt átfogó cuccok,hogy mindentol megvedjenek.Plusz a legvedelmi rendszereket is erosdve fejlesztik,hogy ki tudjak szurni a zavarát.Ez egy folyamatos verseny.Egy 40+ éves eredeti állapotú Kvadratot lehet,jogy tud zavarni,de egy modernizalt Kub M3 meg lehet,jogy kirohogogi a zavarasat.Meg sok fugg a szemelyzettol is
Nem ok nelkul költöttek csilliardokat az amik az 5 G gépekre.
HAHAHAHA :cool:
Lovesed nincs, hogyan mukodik az egesz, mar a Gripen C-t sem ismered, latszik. :D
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
3 053
7 116
113
Nem veszik viszont úgy néz ki megy az Ukránoknak.Oda meg "mennyiség"kell majd fizeti a Svédek,Únió.Remélhetőleg igazad lessz hamar rendezzük a viszonyt a Svédekkel.
Hát, ha Gripen Ukrajnába megy egy éven belül oda nem nagyon kell majd hosszútávú karbantartási szerződés...
De azt is megnézem majd hogy mikén operál a Gripen Kelet-Ukrajnában felszállva Luhanszk felett. Mert jó hogy kicsi és nem látszik a radaron a PR szerint, de nem is fér bele üzemanyag.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
16 842
24 466
113
Hát, ha Gripen Ukrajnába megy egy éven belül oda nem nagyon kell majd hosszútávú karbantartási szerződés...
De azt is megnézem majd hogy mikén operál a Gripen Kelet-Ukrajnában felszállva Luhanszk felett. Mert jó hogy kicsi és nem látszik a radaron a PR szerint, de nem is fér bele üzemanyag.
Latszik a radaron, csak kicsi. Annyi pont fer bele, amennyi kell. Raadasul a Gripen akarhonnan is felszall-leszall, ugyanott ujratomheto, szemben a primadonna F-16-tal, amit kb lehetetlen igy uzemeltetni (most derulnek ki azok a problemak, amikre eddig ugye nem fokuszalt senki, mert mindig tavolsagban mertek csapast, nem haborus teruleten kellett le- felszallniuk.
A problema sokkal inkabb az, hogy Meteorok nelkul es csak foltokban letezo legvedelemmel, ami raadasul egy kaosz, azaz meg rajuk is veszelyes lehet, siman lekapkodjak oket az oroszok, max nehezebben, mint az F-16-tal tennek.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
3 053
7 116
113
De,a tegionkban minden potencialis lehetseges ellenfelnek tetegzett és teruletvedelemre alkalmas legvedelme van .FK3,Patriot,S300.Plusz Kub,Hawk,Pansir,de lesz meg mas is.Es a 4G gepek AAM raketai
Hajadra kenheted a Gripen E-t,jo draga hajzsele lesz.Jol kiépített SEAD kepesseg nelkul lenyegeben csak melysegi honi legvedelemte alkalmazható,meg legi rendesuetre.De arra meg minek egy ilyen draga gep?
Kikényszeríti hogy a másik légtérvédelembe is milliárdokat öljön...
Románia 4 milliárd dollár költött a Patriotiok vásárlására, ez több szerintem mint a Gripen program teljes eddigi költsége. És hát vadászgép még mindig kell mellé, mert air policingre nem jó a rakéta.