• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
968
3 387
93
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Oroszország még a nyár előtt megkezdi az iraki fegyvercsomag szállítását
Hello!

Az iraki MiG-29-es beszerzéssel kapcsolatban az is érdekes, hogy az Irakiak már 24 éve is megállapították, hogy a típus nem alkalmas számukra.

A MiG-29-esek nem azért maradtak az oroszok nyakán annó, mert Irak a fegyverembargó miatt nem vehette át azokat. Az oroszoknak hála, a köznyelvben ugyan ez a „divatos” verzió terjedt, de Irak tíz évvel ezelőtti megszállása óta több publikáció jelent már meg a légierejükről – és most felejtsük el Zsig Zoltán Aranysas beli sorozatát , mert az teljesen pontatlan.

Ezek szerint, az irakiak légierő már 1989 közepén leállította az átvételt mondván, hogy potensebb Szu-27-es és Mirage 2000D típusokat szeretne vásárolni a MiG-29-esek helyett.

Aztán most lassan negyed évszázaddal később mit hoz a politika...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 237
76 803
113
<a title="Profile" rel="nofollow">Galcom</a>

 

Az ne felejtsd el,hogy 20 éve a MI-28 egy modernek nem mondható gép(éjszakai harcképesség hiánya miatt főleg) volt ma már ez nem igaz mert a helikopterbe ha nem is a legjobb de mindenképpen nagyon korszerű elektronika került.
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
968
3 387
93
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Oroszország még a nyár előtt megkezdi az iraki fegyvercsomag szállítását
Dudi, a Mi-28-as újdonságait ismerem, másfél éve írtam is itt egy összefoglalót:
http://htka.hu/2011/06/25/mi-28-as-harci-helikopter-a-darabszamok-tukreben/

A MiG-29M2 esetében egy olyan típusról beszélünk, aminek a „képességei” mögött egy olyan gyár áll, ami az elmúlt bő húsz évben összesen tizenhat repülőgépet épített. Olyan repülőgépről, amelyből összesen két prototípus repül a világon és bár több tenderen részt vett, még egy esetében sem került be az első három helyezett közé. És akkor a hatótávolságáról még nem is beszéltünk.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 237
76 803
113
Az a gyár azért összehozott egy MIG-29K/KUB-ot és a MIG-35 sem egy utolsó valami.

 

Ami a MI-28N-t illeti akkor eléggé képben vagy a helikopterrel kapcsolatban!Azt nehezen hiszem el,hogy a KA-52-n van DIRCM és MAWS de a MI-28N-re még egy besugárzás jelzőt sem tudtak integrálni(lehet,hogy másfél éve még nem volt!)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 237
76 803
113
Annál is inkább mert az új gépeken(szürkék)már van MAWS is.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Oroszország még a nyár előtt megkezdi az iraki fegyvercsomag szállítását
Mivel Irak csak nem felejt. Szépen lassan kacsingat ki USA karmai közül. Mig-29 ami legmodernebb változata Mig-35 azért választják mert Iránnak át lehet passzolni alkatrészt. Nem mellesleg potens vas.
Új Mi-28N gépek meg minden tekintetben első vonal beliek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Mig-29 ami legmodernebb változata Mig-35 azért választják mert Iránnak át lehet passzolni alkatrészt

Miért passzolnának át alkatrészt? Milyen alkatrészeket? Hogyan csinálnák? Mit kezdenének vele az irániak, ha nincs nekik Mig 29/35?
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 504
14 929
113
Joker.....

Azért, mert terveznének belőle egy full korszerű, lopakodó vadászbombázó-tengeralattjáróvadász-anyahajóromboló Mehmet-323-as repülőgépet.... :) :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 161
60 896
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Oroszország még a nyár előtt megkezdi az iraki fegyvercsomag szállítását
dudi! A Ka-52-eseken van DIRCM és MAWS is, a Mi-28-ashoz képest fejlettebb ezen a téren.
A Mi-28N-ekhez csak az a két konténer van a szárnycsonkok végén, ezzel szemben érdemes megnézned egy mostani szériájú Ka-52-est:

http://russianplanes.net/id99355

MAWS szenzorok a gép orránál és a farokrészen kétoldalt, illetve a Prezident-Sz DIRCM rendszert a gép alján. Ilyenek nincsenek a Mi-28-asokon és tudtommal nem is lesznek.

http://russianmilitaryphotos.wordpress.com/2012/03/22/the-l370-5-president-s-countermeasures-suite/
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 237
76 803
113
<a title="Profile" rel="nofollow">Allesmor Obranna</a>

 

ezen a gépen elvileg a MAWS optikái vannak a lámpák felett.

 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Littlejohn én értem, hogy valamit csak kezdenének az alkatrésszel, de az irakiak miért lennének annyira rendesek, hogy odaadnak nekik ilyen cuccokat? Főleg orosz beleegyezés nélkül, habár az lehet ha hallgatólagosan meglesz. Jobb lenne, ha egy egész géppel átrepülnének és ottfelejtenék, abból esetleg össze tudnak hozni valami használhatót 5-10 év alatt.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
joker :

Iránnak miért ne lenne MiG-29ese? Persze Ok hogy a felvetés elég morbid, de van nekik ergo tudnának használni egy gyári új potensebb verziót. :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Elnéztem, Mig-29 tényleg van nekik. Akkor tényleg tudnák használni, mostmár csak azt nem tudom, hogy Irak miért adna át önként és dalolva alkatrészeket, vagy gépet vagy akármit Iránnak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 795
80 966
113
Az iraki kulugyminiszter szerint érvényben van a tavaly októberben megkotott fegyveruzlet, csak az  a bibi, hogy  csak 1 mlrd. dollárjuk van. Ezzel kapcsolatban folynak most tárgyalások, lehet, hogy csokken a fegyverek mennyisége.....

http://www.lenta.ru/news/2013/03/06/yesitis/
 

ExtraLarge76

New Member
2013. március 6.
2
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Izrael sikeresen tesztelte új légvédelmi rakétáját
@duckdodgers Látszik hogy fogalmad sincs arról hogy kik élnek a "veszélyeztetett területeken" és úgy általában a közel-keleten. Kezdjük azzal, hogy oroszok kimondottan nagyon kevesen és magyarok szinte egyáltalán nem. Akik ezeken a területeken élnek általában meggyőződéses cionisták akik a (szent)föld szeretete és az ország védelme érdekében bizony bevállalják hogy mindennapos veszélynek tegyék ki magukat. Többségük másod-generációs, eredetileg angolszász országokból származó, amerikai, angol vagy dél-afrikai. Ha ugyanezt valami ismerősöd tenné valószínűleg igazi hazafi jelzővel illetnéd de így vagy erőszakos telepes vagy odacsábított hülye. :)
Odacsábításról egyébként sincs szó, ma már régen elmúltak azok az idők amikor ezzel az amúgy fals történettel el lehetett intézni az ügyet hogy "hát biztos csak az olcsó bérleti díjak miatt vannak ott".
 

ExtraLarge76

New Member
2013. március 6.
2
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Izrael sikeresen tesztelte új légvédelmi rakétáját
@ehnaton Szóval max. csak a Hezbollah, mi? Gázai övezetről hallotál már? Hamasz neve mond neked valamit? Komolyan mondom, egy icipicit tegyél már úgy mint ha tájékozódtál volna mielőtt hozzászólsz egy témához.
Abban valahol igazad van hogy Izrael léte problémát jelent a régióban. Ezért is próbálták újra és újra eltűntetni amióta csak létrejött, hogy ne idegesítse őket. :) Tényleg minden sokkal egyszerűbb lenne ha nem lenne ott ez az ország mint szálka a szemükben. Nem zavarná őket és hirtelen mindenki sokkal nyugodtabb lenne a Közel-Keleten. Bárcsak nem is jött volna létre ez az egész bagázs, mi? Inkább hagyták volna Hitleréket hogy befejezzék a nagy művüket. Nem lenne iszlám-alapú terrorizmus, nem robbangatnának jobbra-balra, mindannyian jobban jártunk volna. Fene ezekbe a rohadt zsidókba hogy nem ölik bele magukat mind a tengerbe. :D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 795
80 966
113
Megegyezett az iraki kuldottség egy hete Moszkvában a fegyveruzlet modosításáról, mely értelmében 4-gyel tobb Mi-28NE helikoptert rendeltek (osszesen  40 drb) .

http://www.arms-expo.ru/049057052048124051049050049049.html
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 795
80 966
113
Katar aláírta a szerzodést a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) céggel 62 drb. Leopard 2 A7+ , és 24 drb PzH 2000,155 mm-es

páncélozott onjáro loveg vásárlásáról. Az uzlet értéke 2,47 milliárd USD.