1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Iljusin Il-38/-38SD/-38N ("May")

Diskurzus a(z) 'Légtérellenõrzõ, felderítő, ELINT, tengeralattjáró' témában - AIM-120 által indítva @ 2013. május 25..

 1. AIM-120

  AIM-120 Member Szerkesztőségi tag

  A jól ismert orosz tengeralattjáró-vadász / tengerészeti járőr.
   
 2. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Modernizálja Il-38-asait Oroszország
  Az ASW kepesseg az egyik ha nem a legfontosabb kepesseg egy flotta szamara. Kulonosen igaz ez az orosz flottara amelyiknek nuki csapasmero ereje is az ASW kepessegen mulik.
  Ennek oka hogy az amikkal Britekel Franciakkal ellentetben az oroszok ket "bastyat" hoztak letre ( Barents es az Ohotszky tengerek ) ahol aknamezovel fenekszonarral es ASW hajokkal repulokkel fednek le egy nagy teruletet es itt jaroroznek a nuki SSBN hajoik.

  Ezen teruleten tortent idaig a legtobb "baleset" is amikor valamely nyugati tengoval vagy "ismeretlen" targyal utkoztek a SZU orosz tengok felszini hajok.

  Ha nincs tutibiztos ASW kepesseg akkor nincs nuki elrettentes sem vagy csak korlatozott.

  Ezert is van gondba Putyin mert ASW teruleten nagyon gyengek az oroszok akar felszini akar legi egysegrol van szo. Tehat importalni kene ! Ez viszont hatalmas presztizsveszteseggel es kiszolgaltatottsaggal jarna raadasul mas is konyen megtudna mit tudnak az orosz ASW egysegek. Ezert fogcsikorgatva a sajat melett dontottek ami ugyan RFT ( Rossz Fos Tragya ) de megis csak orosz. Probaljak foltozgatni turbozni de nem nagyon megy nekik mert ezen a teruleten evtizedes lemaradasban vannak akar a kutatasban akar az ipari haterkapacitasban.
   
 3. AIM-120

  AIM-120 Member Szerkesztőségi tag

  Éppen ezért lesz érdekes, hogy mit fognak kihozni ebből a helyzetből a következő 5-10 évben, ha már minden Il-38 elfogy - mert egyszer elfogy. Érdemes lenne nekik olyan arányban befektetni ebbe is pénzt, mint akár a helikopterekbe, akár a vadászbombázókba, mert manapság talán még jobban felértékelődik az ASW képesség, mint eddig. Látható nemzetközi szinten is, hogy a fejlesztések elmozdulnak ebbe az irányba, főleg mivel a Csendes-óceán lett a fő ütközőzóna, nem Európa, mint a hidegháborúban. Ott pedig ugye főleg víz van. :) Az oroszok esetében egyébként én abban látom a probléma fő forrását (a megfelelő elektronikai, szoftveres, hardveres háttéren kívül), hogy nincs megfelelő platform, ami kiválthatná az Il-38-ast. Lásd P-3 helyett P-8 (L-188 -> B-737).
   
 4. sulyid

  sulyid New Member

  TU-204/TU-214 szerintem jó alapja lehetne a váltótípusnak, ha már az amiknak megérte civil alapokra építeni.
   
 5. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Nem a hordozo oko problemat az oroszoknak hanem az alrendszerek rendszerek kifejlesztese es a rendszerintegracio. Hianyoznak a modern alapok, technologiak anyagok, ezek nelkul nem megy.

   

  Ezen a teruleten szerintem a bevalt es mar mukodo francia kapcsolat lesz ujra eloveve liszenssz vasarlas okan. A franciak amugy is jok a szonar technikaban ( ha masban nem is villognak annyira )

   

  Szoval szerintem az orosz tervezo intezet elso korben meggyozte az elvtarsakat hogy ok kepesek ra. Aztan ki fog derulni hogy meg sem. Es ekkor fog jonni a Francia kapcsolat.

   

  szerintem
   
 6. AIM-120

  AIM-120 Member Szerkesztőségi tag

  A Mistralok körüli hercehurca után nem meglepő, hogy annak ellenére is ezt nyomatták, hogy látható módon fos. Nem csodálkoznék, ha fű alatt már mennének a tárgyalások valamilyen külsős céggel, ami nem biztos, hogy francia lesz, én az olaszokat sem zárnám ki, ezen a területen ők sem panaszkodhatnak.
   
 7. igla

  igla New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Modernizálja Il-38-asait Oroszország
  Kuruc71:
  "Ha nincs tutibiztos ASW kepesseg akkor nincs nuki elrettentes sem vagy csak korlatozott."

  Jelenleg, ha az oroszok a saját fejük felett elpukkantják a nuki erőiket, akkor is csak ólombetétes ufók jöhetnek régészkedni a mi kis bolygónkon.
  Bár nyilván fontos egy csomó képesség az atomcsapások esetén, de az elrettentésben a mennyiség, amely több bolygó atomsivatagjához elég, nem kétséges.
  Azt a nevetséges illúziót, hogy atomhatalmak között "korlátozott atomháború" törhet ki, inkább hagyjuk.

  Meggyőződésem, hogy az atomfegyverek célba juttatásának projectjei alapvetően nem atomcsapásokra vonatkozó költségvetési trükkök. Egy atomhatalmat egyszerűen nem lehet csapásokkal agyonverni... (atomhatalomnak értelemszerűen azokat tekintem, akik többszörösen képesek elpusztítani a civilizációt)
   
 8. therob

  therob Active Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/legterellenorzo-felderito-elint-tengeralattjaro-vadasz-repulogepek/iljusin-il-38-il-38sd-il-38n/" rel="nofollow">AIM-120</a>

   

  Nincs megfelelő platform helyette? A Be-200-nál jobb nem is lehetne. Nem volt Aranysasba hír, hogy ezekre a gépekből alakítanak ki valami tengeri járőr gépet?
   
 9. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Modernizálja Il-38-asait Oroszország
  Nem a platform a kerdes hanem a belevalo rendszerek. A mai nuki tengok mar annyira csendesek tudnak lenni ha akarnak hogy kvazi elmennek egymasmellett 1-3 km en belul es meg sem halljak egymast vagy eppen egymasnak utkoznek mint a Brit Franci vegyesparos.

  No ebbe kene egy olyan rendszerrel halaszni ami megis valahogy elcsipi oket.

  Ha az oroszok nem huznak elo egy nyuszit a kalappbol hogy nekik van egy uj modszeruk tengovadaszatra akkor csak a liszensz vasarlas marad. Abban meg vagy a Franciak vagy a Nemetek lehetnek segitsegukre.
   
 10. bczozo

  bczozo New Member

  A mostani felállás szerint le van tiltva  az orosz hadiflottának, hogy külföldon rendeljen hajókat.
   
 11. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Az amik kis túlzással ezer évig fejlesztgették az Orionokat, míg végül döntöttek az új típus mellett. Úgy látszik, Oroszország most tart ott, hogy az Iljusinokból kihozza, ami még esetleg bennük van, felkészülve egy új típusra.....
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Ezt a "nincs megfelelő platform" gondolkodást én sem értem. Leegyszerűsítve kell egy megfelelő hatótávolságú gép, ami elbírja és amibe belefér a cucc, és aminek a szerkezete alkalmas a szükséges átalakítások kivitelzésére. Ilyenre meg a piacon 5-10 tipusra biztosan rá tudnak mutatni a megfelelő szakértők, ami között lesz orosz is. A lényeg a belevaló rendszerek, amik az ASW-képességet adják, ott lesz az elakadás ha lesz elakadás és nem a platformnál.
   
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Modernizálja Il-38-asait Oroszország
  Szerintem az oroszok hazai vizei alaposan be vannak kábelezve. Az indukciós és a mágneses felderítésnek csak kell valahogy működni!
   
 16. hiryu

  hiryu New Member

  be voltak! kábelezve. már akkor is világélvonaltól elmaradt technikával. azóta sem volt rá pénz.
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Két év után szunet után ,november 13-án ismét felszállt az elso haditengerészetnek átadott modernizált Il-38N a Szeveromorszk-3 légibázisrol .
  [​IMG]
  nagy felbontásu kép:
  http://russianplanes.net/id124666
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Video a tesztekrol.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kInGseWKnxA
   
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Ma átadták a haditengerészeti légieronek az elso szériás modernizált Il-38N gépet.
  Ez az elso átadott modernizált Il-38, amely a 2012 május 25-én kotott szerzodés része az orosz honvédelmi minisztérium és az IL cég kozott , ami 5 Il-38 modernizálására szól.

  sárga 19 , IL-38N Zsukovszkijban
  [​IMG]
   
 20. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása