1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Információs hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - ulippo által indítva @ 2016. szeptember 23..

 1. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ha már felmerült a javaslatok között létrehozom ezt a témát előre bocsájtva, hogy ez a topik nem az infohadviselés csatatereként szolgál és nem a dezinformációk tárházaként, hanem meta jelleggel magával a jelenséggel foglalkozik.

  Az információs hadviselés napjaink jelentős hadviselési formája lett, a hibrid harcmodor része, a szemünk előtt zajló tevékenység amelyet az alkalmazók ugyanúgy céljaik elérése érdekében vetnek be mint a vízi, szárazföldi és légi haderő nemeket. Viszont komoly különbség, hogy az információs hadviselés határokon és frontokon átnyúló globális csatatéren zajlik és alkalmazásához nem kell hadüzenet, bevetése nem vezet háborús állapothoz hasonlóan a kiber-hadviseléshez. Az információs hadviselés soft power alkalmazásnak minősül, de nem a saját elvek és értékek pozitív propagálása, hanem ennek negatív destruktív formája ami mások ellen irányul.

  De itt vizsgálhatók ennek a harcmodornak a történelmi vonatkozásai is, a második világháború is számos esettel szolgál, de ennek a hadviselésnek a gyökerei az ókorig nyúlnak vissza egészen odáig, hogy Odüsszeusz dezinformátora Szinón belopakodott Trójába és elterjesztette azt az álhírt, hogy van odakint egy faló ami megvédi a várost.

  Érdemes jobban megismerni ennek a harcmodornak a módszereit, hogy mi felismerhessük a trójai falovakat mielőtt behúzzuk őket a városunkba.
   
 2. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Kezdésnek álljon itt a cseh hírszerzési szolgálat jelentése ami kellően górcső alá veszi a témát. Csehország az információs hadviselés frontvonalán fekszik ahol nagyon aktív ez a tevékenység.
  A hírszerzésük komoly fenyegetésként tekint az olyan jelenségekre mint a cseh médiába való beszivárgás és az onnan indított dezinformálás, információs túlterhelés, az igazság relativizálása, a "mindenki hazudik" érzés terjesztése, a cseh állami szervek hitelességének és a demokratikus berendezkedésnek a megkérdőjelezése, a szövetségesek (EU, NATO) elleni hangulatkeltés, valamint rávilágít, hogy ez a fenyegetés veszélyezteti az ország biztonsági, gazdasági, diplomáciai érdekeit és az állami titkokat. Ezen kívül bemutatja ennek a tevékenységnek a kapcsolatát a szervezett bűnözéssel, szélsőséges radikalizmussal, nem állami paramilitáris szervezetekkel és a terrorizmussal.
  A jelentés külön foglalkozik az országban tapasztalható orosz dezinformációs aktivitással aminek a fő tevékenységi köre: gyengíteni a cseh média hitelességét és helyettük az orosz forrásokat propagálni, fabrikált információkat gyártani cseh forrásokból az orosz közönség számára, kiélezni a szociális és politikai feszültségeket, szítani az idegenellenességet és az euroszkepticizmust, valamint lerombolni Ukrajna reputációját és nemzetközileg elszigetelni az országot.
  https://www.bis.cz/vyrocni-zpravaEN890a.html?ArticleID=1104
   
 3. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nah, kapásból egy példa információs hadviselésre, ahogy a Nyugat megpróbálta lejáratni a Szocsi Olimpiát 2014-ben:

   
 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Holott ugye ugyanazt a rendezvényt így is be lehet mutatni:

   
  arcas likes this.
 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Egy másik példa információs hadviselésre:

   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Most olvasom a híreket a no-go zónákról. Érdekes, hogy mind a két oldal mennyire kihasználja ezeket: az egyik felnagyítja a jelentőségüket, a másik meg tagadja a létezésüket is. Gondolom ezek a területek a városok lepukkantabb, gettó részei ahol alapból több a balhé mint a turista részeken. Nem hiszem, hogy a rendőrség sem megy be oda, meg ilyenek, de az simán, hogy turistaként senki nem ajálnja, hogy ott lófrájunk sötétedés után.
   
 7. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Itt a cigánytelepeket lehetne némi rosszindulattal no-go zónának nevezni bár az se azt jelenti, hogy oda nem megy be a rendőr vagy ha te betévedsz oda akkor egy percen belül leszúrnak vasvillával de tény, hogy nem olyan frekventáltak. Viszont ha valamelyik európai ország kiadna egy propaganda brossúrát Magyarország térképpel telepöttyözve piros pontokkal, hogy ennyi no-go zóna van Magyarországon akkor pont azok a brossúragyártók tiltakoznának akik más országokat pöttyöznek előszeretettel.

  Egyik barátom egy németországi "no-go zónában" lakik magyarul ott ahol törökök, arabok, magyarok, lengyelek és egyéb vendégmunkások laknak, őt még nem érte egy atrocitás sem pedig évek óta ott él. Vannak ott lengyel boltok hazai ízekkel, például a szalonna vagy túró nyugaton van, az arab boltokban arab ételek vannak, ezek miatt meg a különböző nyelvek miatt tényleg nem olyan frekventált a németeknek, de a biztonság nem olyan vészes, a német rendőrök utolérik még a legutolsó bolti tolvajt is nemhogy a veszélyes elemeket. Csak hát most ezt kell mondani, be kell rezelni és elmenni szavazni különben Budapestből Aleppo lesz.
   
 8. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az MH17 topikból sok mindent át lehetne emelni ide mert ott aztán tényleg akadt információs csörte, de ez az egy kép magába sűríti az álhírek legjavát, ilyen az amikor a különböző dezinformációk egyetlen szürreális vízióvá olvadnak össze:
  [​IMG]
   
 9. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  A legnagyobb poén az, hogy pár éve a tagadók még gond nélkül írtak ezekről a "nem létező" zónákról...:D:D:D
   
 10. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A szétlőtt ENSZ-konvoj ügyében is információs csata zajlik, ott is különböző verziók csapnak össze amelyekből csak az egyik lehet igaz, a többi pedig álverzió. Ennek az ügynek az ikonikus képe ez lehetne ahol az RT sajtómunkása úgy gondolta, hogy azért az OFAB farokrész mégse látsszon már képen ezért hát pont odatett egy szövegdobozt azzal a felirattal, hogy "az orosz, szír erők tagadják a konvoj bombázását".
  [​IMG]
   
 11. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Nekem tetszik ez az " igazsàg relativizàlàsa".
  Mert ugye teljesen nyilvànvaló, hogy mi is az "igazsàg". :))
  Legfeljebb az, hogy 2x2=4. De ezt nem igen " relativizàlja" senki.
   
 12. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Szerintem az az olyan érzés keltésére vonatkozik mint az "úgysem tudjuk meg", "soha nem fog kiderülni", "mindenki hazudik", "nincs igazság csak i-gazság", jellemzően ezeket azok szokták mondani akik nem szeretnék hogy egy adott ügyben kiderüljön az igazság.
   
 13. emel

  emel Well-Known Member

  Figyelj ulippo, döntsd már el mi a problémád. Állandóan egy ENSZ-konvoj elleni támadásról írsz, közben meg valami raktárba becsapódott vagy odarakott bomba maradványaira hivatkozol, ami közel sem azonos egy konvojjal!! Hát most konvoj vagy raktár?! Esetleg nem tudod hogy mi az a konvoj, vagy mi az a raktár, vagy egyikkel se vagy tisztában, de azért az igazságra vágysz? Az igazság viszont szerintem az, hogy te csak az egyik oldal igazságára vagy kíváncsi, közben meg elfelejted azt az alap-igazságot, hogy minden háború első áldozata az igazság (le ne hülyézz, nem én találtam ki, valami nagy ember mondta), és erről mindig azok tehetnek akik elindították a háborút. Mivel olyan háború még nem volt, ahol ártatlanok, kívülállók, védtelen gyerekek nem haltak meg.
   
 14. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Jellemzően olyanok szokták mondani, akik pontosan tudják, hogy amit eléjük tártak az nem a teljes, vagy nem "az" igazság, de azt is pontosan tudják, hogy hacsak valami fatális hiba nem csúszik a hallgatás és a dezinfó gépezetébe, akkor nem is fognak elfogadható és bizonyított tényeket megismerni az adott dologról.
  Ne mossuk össze a maszatolókat, meg a "hírköltőket" azokkal akik objektivitásra törekedve elismerik, hogy nem tudnak valamit elfogadhatóan, alátámaszthatóan megmagyarázni.
  Szerintem sokkal gerincesebb dolog elismerni, hogy nem vagyunk mindenttudóak, mint körömszakadtáig védeni a védhetetlent százszor azután is, hogy már többen többször rámutattak a lehetetlenségére.
   
  FilcTroll likes this.
 15. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Jó lenne felhagyni ezzel a sületlenséggel. A Szíria topicban leírtam, hogy miért lehetetlen amit állítasz, amíg azt nem cáfolod meg, addig minden ezzel kapcsolatos erőlködésed nevetséges és szánalmas.

  Aki nem hiszi járjon utána:
  http://drjankolaszlo.uw.hu/4-1-VasbetonSzerkezetek.pdf
  Akármennyire is kellemetlen, de a fizika Szíriában is pont ugyanúgy működik, mint bárhol másutt.
   
 16. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Kezdek komolyan aggódni az orosz haditechnikàért. Mert ha egy OFAB még gyógyszeres üvegeknek és dobozoknak sem tud àrtani ( bàr àtment a vasbeton mennyezeten, mint a vajon..) akkor àt kellen tervezni talân :))
  Ennyit az " igazsàgról". Ebbe a kategóriàba esnek e kèpek, ahol " mentők gyerekeket mentenek a romok közűl", meg " magyar rendőrök sínre dobnak àrtatlan arab nőt" stb.
  Azzal egyetértek azonban, hogy " mindenki hazudik" ( kivétel nèlkül). Éppen ezèrt olyan érdekes a tények kiàsàsa a sok hazugsàg, ferdítés, egyoldalú informàció, elhallgatàs, manipulàció stb. alól.
   
  arcas likes this.
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én még a no-go zónáknál vagyok leragadva. Szerintem egyszerűen viszonyítás kérdése.
  [​IMG]
   
  gergo55 likes this.
 18. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az említett ismerősöm amikor itthon volt baráti társaságban neki szegezték a kérdést, hogy meddig bírja Németország és tényleg olyan rossz-e a helyzet, de ő a rendről és rendőrségről elég pozitívan nyilatkozott az ő "no-go zónájában", azt mondta a német rendőrséggel nem érdemes kikezdeni mert utolérik a szabálysértőket és a kisebb vétségek elkövetőit is. Ez azért elég távol áll attól mint ha valahol megszűnik a törvényes rend és az állam fennhatósága, ez gyakorlatilag a bukott államok jellemzője mint pl. Szomália.

  Én azt sajnálom, hogy ennek a katasztrófa kommunikációnak nyilván belpolitikai üzenete van, mind tudjuk miért mondják most ezt és biztos el is érik vele a céljukat és meglesz a népszavazás. De sajnos utána ottmarad az, hogy lebukottállamoztunk néhány EU-s társországunkat, méghozzá a legbefolyásosabbakat, egy rossz emlék lesz ez nekik Magyarországról ami nem válik a barátságunk javára. És mindezt csak egy múlandó belpolitikai hangulatkeltés miatt.
   
 19. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Svédországban élő magyar migráncs ismerőseim elképesztő dolgokról számolnak be. Az úgynevezett no-go zónák ott már nem egyszerűen azt jelentik, hogy ha besétálsz megvernek/megerőszakolnak. Rendszeresek az olyan események, ahol valamilyen ürüggyel kihívják a rendőrséget, majd a kiérkezőket kőzáporral fogadják. Nem páran teszik ezt, hanem mindenki, inkluzive a gyerekek is.
  Vagy szándékosan felgyújtanak valamit, és a kiérkező tűzoltókat dobálják meg.
  A kinti ismerőseim, elég vad dolgokat állítanak, ha nem tudnám róluk, hogy kik-mik azt hinném, hogy kamuznak, de sajnos nem, úgyhogy hiszek nekik.
  Nógrádi hasonlókat állít, a no-go zónák létét elismeri ő is, neki szintén hiszek.
  Azoknak a migrációpárti médiumoknak, amelyek már számtalanszor kompromittálták magukat később valótlannak bizonyuló állításokkal egyáltatlán nem hiszek, így azt kell mondanom, hogy a no-go zónák létét, mint tényt el kell fogadnom.
   
  Mackensen likes this.
 20. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Tíz éve írnak a szolgálatok és fegyveres szervek belső folyóiratai is a non-go zónákról, de biztos kormánypropaganda.
  2005 Párizs, az is a zorbán meséje.
   

Ezen oldal megosztása