1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Információs hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - ulippo által indítva @ 2016. szeptember 23..

 1. boki

  boki Well-Known Member

 2. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Ezt mindenképp érdemes elolvasnia mindenkinek, aki az "orosz troll"-ok miatt aggódik!!

  Jut eszembe!

  @Sharid, te, mint a 444.hu legaktívabb promótálója a HTKA-n, hogyan siklottál el eme kis cikkecske felett?o_O Pedig minden adott a csemegéhez: zsidók, amerikaiak, ruszkik, ukránok, hazugság, átverés.:cool:
   
  szuvorov and szpg9 like this.
 3. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  .Addig olvastam hogy David Bergstein. Onnan azt hittem ezzel a "névvel" valami hoax és félretettem.

  David Jewberg” Könyörgöm! Üvölt róla, hogy kitalált név! Háromszor zsidózni egy névben, ez színtiszta provokáció!

  ...
  A Bellingcat a cikk vázlatát a megjelenés előtt megmutatta biztonságpolitikai szakértőknek, hogy mit gondolnak, miért történhetett mindez: Glenn Carle, aki 23 évet húzott le a CIA-nál, és a nemzeti hírszerzési bizottság helyettes vezetője is volt, és azt mondta, hogy ezt csak egy bolond rakta volna ezt így össze. Szerinte ha ezt tényleg egy Putyin-ellenes szereplő kreálta, akkor egy szar kezdeményezés volt, ezért benne az is felmerült, hogy nem inkább egy orosz dezinformációs kampányról van-e itt szó.

  A szentpétervári állami trollgyárakat felfedő orosz újságíró, Lyudmila Savchuk-Borisova pedig arra jutott, hogy a Jewberg-sztori sokban hasonlít az orosz állami trollok működésére: ugyanúgy kamu fiókot kreáltak, és csoportos munka volt. Szerinte ez ugyanolyan propagandagyártás volt, mint a Kreml-féle. Ugyanakkor beszélt arról az orosz híresztelésről is, hogy egyes nyugati "orosz-ellenesnek" megbélyegzett szakértőket is az oroszok fizetnek, hogy aztán aztán a helyi sajtóban gyapálhassák őket.
   
 4. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Egy darab pontocska? :D
   
 5. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  "Romániában a kormány által képviselt dél-romániai vállalkozók és a Johannis államfő által fémjelzett SRI-közeli üzleti-politikai csoportok küzdenek a hatalomért [...] Barabás T. János úgy véli, az SRI a román politikai elit lecserélését akarja elérni, amiben használni fogják a magyarkártyát, így Magyarország jelentős információs támadásokra számíthat Romániából."
  https://magyaridok.hu/kulfold/soros-szervezet-akcioja-liviu-dragnea-ellen-3654659/

  Hozzá kapcsolódik:
  "A Dragneát is érintő, korrupciós ügyekbe keveredett útépítő cég, a Tel Drum dokumentumait egy Teleorman megyei polgár találta a földjén, egy bőröndben, majd átadta az oknyomozó újságíróknak." -ez már csak így szokott lenni.:)
  https://www.foter.ro/cikk/20181108_...zivarogtato_oknyomozo_portal_megfelemlitesere
   
 6. andris.7

  andris.7 Member

  fip7 and szuvorov like this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. FilcTroll

  FilcTroll Active Member

  Annyit illik hozzátenni, hogy Chomsky szerint ezt nem ő írta, a szerző vszeg Timsit.

  http://www.urbanlegends.hu/2014/03/chomsky-tizparancsolata-hoax/
   
  Ratamahata likes this.
 9. FilcTroll

  FilcTroll Active Member

  Új tagként ez egy kissé alulértekelt topiknak látszik, pedig sztem az információs hadviselés nagyon is forró téma. Úgyhogy ha valakinek van kedve erről agyalni, vitapezsdítő feltevésem a következő: senki, soha nem mond igazat.

  Ezt nem orosz trollként állítom, hanem abból következik, hogy ez is egy hadviselési mód. Olcsó és hatékony lehetőség, ami azért is vonzó keleten, mert a nyugati szólásszabadságra építve tud eredményt elérni. Nyugatról sokkal nehezebb ezekkel a módszerekkel keletre lőni, mert ott a nyilvánosság kontrolláltabb -- cserébe viszont erősebbnek tűnik a szamizdat hitelessége.

  Mivel hadviselésről van szó, az érintett felek egyike sem érdekelt az "igazmondásban". Ráadásul a kommunikációs szakemberek már régóta nem "tényekben" vagy "információban" gondolkodnak, hanem ún. "konstrukciókban", "sztorikban" és "narratívákban". (Ezek végső soron kb. ugyanazt jelentik.) Ezek célja nem is pusztán a klasszikus dezinformáció, hanem az "elmék beállítása". A jól "beállított" hírfogyasztó magától építi tovább a konstrukciót, azaz minden hírt és eseményt a beállításnak megfelelően fogad be, és helyez el a saját világképében. Dióhéjban ennyi, vessetek a vérmókusok elé. :)
   
  fapp_supervisor and phaidros like this.
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  “If you don't read the news, you're uninformed. If you read the news, you're mis-informed.”

  Nem véletlenül van ez a "bölcsesség" az aláírásomban már elég régen... :confused:
   
  arcas and FilcTroll like this.
 11. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Válaszlépésre készül az EU az ellenséges propagandával szemben

  A képviselők határozottan elítélik a választásokba és népszavazásokba történő külső beavatkozást. A tagállamoknak úgy kellene átalakítaniuk a választási szabályaikat, hogy megelőző jelleggel fel tudjanak lépni a választások során a dezinformációs kampányok, kibertámadások és a szólásszabadság korlátozása jelentette fenyegetés ellen, véli a Parlament. A Parlament, okulva a brexit népszavazás és a Facebook/Cambridge Analytica botrány tanulságaiból, egy másik, keddi szavazás során jogszabályt fogadott el a 2019-es európai választások során felhasznált adatok védelmére. Az új szabályok pénzbüntetéssel sújtják azokat az európai politikai pártokat vagy alapítványokat, amelyek a választási kampány során szándékosan visszaélnek személyes adatokkal.

  A képviselők a közösségi médiát működtető vállalatok, az üzenetküldő szolgáltatások és a keresőmotor-szolgáltatók jogi szabályzását kérik. A rendszeres álhíreket gyorsan el nem távolító vállalatokat felelősségre kell vonni. A hatóságoknak ezen kívül képesnek kell lenniük a politikai tartalmak szerzőinek vagy szponzorainak beazonosítására és megtalálására. A 489 szavazattal, 148 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők felkérik a tagállamokat, hogy „növeljék az orosz félretájékoztatási kampánnyal kapcsolatos tudatosságot, ugyanis ez jelenti a félretájékoztatás elsődleges forrását Európában”. Anna Elżbieta Fotyga (ECR, Lengyelország) jelentéstevő szerint „A dezinformáció megmérgezi az agyat. Mára tagadhatatlanná vált, hogy a Kreml ellenséges propagandával támadja intézményeinket és társadalmunkat, és a támadás egy szélesebb stratégia része. A válaszlépéseink alapját az ellenálló társadalom, az átlátható média és a pluralizmus ösztönzése adja, a cenzúra elkerülése mellett.”

  Az állásfoglalás az Európai Külügyi Szolgálat jelentésére reagál. A jelentés a 2016. november 23-i, a propaganda elleni uniós stratégiai kommunikációról szóló parlamenti állásfoglalásra válaszul készült.
   
 12. arcas

  arcas Well-Known Member

  Milyen igaz. Orwell, Orwell,... :oops::rolleyes:o_O
   

Ezen oldal megosztása