1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Információs hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - ulippo által indítva @ 2016. szeptember 23..

 1. boki

  boki Well-Known Member

 2. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Ezt mindenképp érdemes elolvasnia mindenkinek, aki az "orosz troll"-ok miatt aggódik!!

  Jut eszembe!

  @Sharid, te, mint a 444.hu legaktívabb promótálója a HTKA-n, hogyan siklottál el eme kis cikkecske felett?o_O Pedig minden adott a csemegéhez: zsidók, amerikaiak, ruszkik, ukránok, hazugság, átverés.:cool:
   
  szuvorov and szpg9 like this.
 3. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  .Addig olvastam hogy David Bergstein. Onnan azt hittem ezzel a "névvel" valami hoax és félretettem.

  David Jewberg” Könyörgöm! Üvölt róla, hogy kitalált név! Háromszor zsidózni egy névben, ez színtiszta provokáció!

  ...
  A Bellingcat a cikk vázlatát a megjelenés előtt megmutatta biztonságpolitikai szakértőknek, hogy mit gondolnak, miért történhetett mindez: Glenn Carle, aki 23 évet húzott le a CIA-nál, és a nemzeti hírszerzési bizottság helyettes vezetője is volt, és azt mondta, hogy ezt csak egy bolond rakta volna ezt így össze. Szerinte ha ezt tényleg egy Putyin-ellenes szereplő kreálta, akkor egy szar kezdeményezés volt, ezért benne az is felmerült, hogy nem inkább egy orosz dezinformációs kampányról van-e itt szó.

  A szentpétervári állami trollgyárakat felfedő orosz újságíró, Lyudmila Savchuk-Borisova pedig arra jutott, hogy a Jewberg-sztori sokban hasonlít az orosz állami trollok működésére: ugyanúgy kamu fiókot kreáltak, és csoportos munka volt. Szerinte ez ugyanolyan propagandagyártás volt, mint a Kreml-féle. Ugyanakkor beszélt arról az orosz híresztelésről is, hogy egyes nyugati "orosz-ellenesnek" megbélyegzett szakértőket is az oroszok fizetnek, hogy aztán aztán a helyi sajtóban gyapálhassák őket.
   
 4. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Egy darab pontocska? :D
   
 5. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  "Romániában a kormány által képviselt dél-romániai vállalkozók és a Johannis államfő által fémjelzett SRI-közeli üzleti-politikai csoportok küzdenek a hatalomért [...] Barabás T. János úgy véli, az SRI a román politikai elit lecserélését akarja elérni, amiben használni fogják a magyarkártyát, így Magyarország jelentős információs támadásokra számíthat Romániából."
  https://magyaridok.hu/kulfold/soros-szervezet-akcioja-liviu-dragnea-ellen-3654659/

  Hozzá kapcsolódik:
  "A Dragneát is érintő, korrupciós ügyekbe keveredett útépítő cég, a Tel Drum dokumentumait egy Teleorman megyei polgár találta a földjén, egy bőröndben, majd átadta az oknyomozó újságíróknak." -ez már csak így szokott lenni.:)
  https://www.foter.ro/cikk/20181108_...zivarogtato_oknyomozo_portal_megfelemlitesere
   
 6. andris.7

  andris.7 Member

  fip7 and szuvorov like this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Annyit illik hozzátenni, hogy Chomsky szerint ezt nem ő írta, a szerző vszeg Timsit.

  http://www.urbanlegends.hu/2014/03/chomsky-tizparancsolata-hoax/
   
  Ratamahata likes this.
 9. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Új tagként ez egy kissé alulértekelt topiknak látszik, pedig sztem az információs hadviselés nagyon is forró téma. Úgyhogy ha valakinek van kedve erről agyalni, vitapezsdítő feltevésem a következő: senki, soha nem mond igazat.

  Ezt nem orosz trollként állítom, hanem abból következik, hogy ez is egy hadviselési mód. Olcsó és hatékony lehetőség, ami azért is vonzó keleten, mert a nyugati szólásszabadságra építve tud eredményt elérni. Nyugatról sokkal nehezebb ezekkel a módszerekkel keletre lőni, mert ott a nyilvánosság kontrolláltabb -- cserébe viszont erősebbnek tűnik a szamizdat hitelessége.

  Mivel hadviselésről van szó, az érintett felek egyike sem érdekelt az "igazmondásban". Ráadásul a kommunikációs szakemberek már régóta nem "tényekben" vagy "információban" gondolkodnak, hanem ún. "konstrukciókban", "sztorikban" és "narratívákban". (Ezek végső soron kb. ugyanazt jelentik.) Ezek célja nem is pusztán a klasszikus dezinformáció, hanem az "elmék beállítása". A jól "beállított" hírfogyasztó magától építi tovább a konstrukciót, azaz minden hírt és eseményt a beállításnak megfelelően fogad be, és helyez el a saját világképében. Dióhéjban ennyi, vessetek a vérmókusok elé. :)
   
  rejsz felügyelő and phaidros like this.
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  “If you don't read the news, you're uninformed. If you read the news, you're mis-informed.”

  Nem véletlenül van ez a "bölcsesség" az aláírásomban már elég régen... :confused:
   
  arcas and FilcTroll like this.
 11. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Válaszlépésre készül az EU az ellenséges propagandával szemben

  A képviselők határozottan elítélik a választásokba és népszavazásokba történő külső beavatkozást. A tagállamoknak úgy kellene átalakítaniuk a választási szabályaikat, hogy megelőző jelleggel fel tudjanak lépni a választások során a dezinformációs kampányok, kibertámadások és a szólásszabadság korlátozása jelentette fenyegetés ellen, véli a Parlament. A Parlament, okulva a brexit népszavazás és a Facebook/Cambridge Analytica botrány tanulságaiból, egy másik, keddi szavazás során jogszabályt fogadott el a 2019-es európai választások során felhasznált adatok védelmére. Az új szabályok pénzbüntetéssel sújtják azokat az európai politikai pártokat vagy alapítványokat, amelyek a választási kampány során szándékosan visszaélnek személyes adatokkal.

  A képviselők a közösségi médiát működtető vállalatok, az üzenetküldő szolgáltatások és a keresőmotor-szolgáltatók jogi szabályzását kérik. A rendszeres álhíreket gyorsan el nem távolító vállalatokat felelősségre kell vonni. A hatóságoknak ezen kívül képesnek kell lenniük a politikai tartalmak szerzőinek vagy szponzorainak beazonosítására és megtalálására. A 489 szavazattal, 148 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők felkérik a tagállamokat, hogy „növeljék az orosz félretájékoztatási kampánnyal kapcsolatos tudatosságot, ugyanis ez jelenti a félretájékoztatás elsődleges forrását Európában”. Anna Elżbieta Fotyga (ECR, Lengyelország) jelentéstevő szerint „A dezinformáció megmérgezi az agyat. Mára tagadhatatlanná vált, hogy a Kreml ellenséges propagandával támadja intézményeinket és társadalmunkat, és a támadás egy szélesebb stratégia része. A válaszlépéseink alapját az ellenálló társadalom, az átlátható média és a pluralizmus ösztönzése adja, a cenzúra elkerülése mellett.”

  Az állásfoglalás az Európai Külügyi Szolgálat jelentésére reagál. A jelentés a 2016. november 23-i, a propaganda elleni uniós stratégiai kommunikációról szóló parlamenti állásfoglalásra válaszul készült.
   
 12. arcas

  arcas Well-Known Member

  Milyen igaz. Orwell, Orwell,... :oops::rolleyes:o_O
   
 13. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

 14. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 15. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Úgyhogy, hogy ilyen ne lehessen a világban, gyorsan ismerjük el minél többen Guiadót Venezuela elnökének, mert csúnya, nagyon csúnya dolog egy ország választásába, életébe beleavatkozni gonosz propagandával.
   
  fip7 and zeal like this.
 16. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

 17. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Hamis Twitter- és Facebook-fiókok álhíreinek tömege segíti a kormányzó, jobboldali Likud párt választási kampányát Izraelben egy közösségi médiát megfigyelő szervezet előzetes jelentése szerint - közölte hétfőn a Jediót Ahronótra hivatkozva az MTI. A hamis twitter- és facebook-fiókok több mint 130 ezer üzenetet juttattak el héber nyelven mintegy 2,5 millió izraelihez, amióta bejelentették az új választásokat. A szövegek a Likus pártot és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt segítik, és általában legfőbb ellenfelét, Beni Ganzot feketítik be. A leleplező jelentést a Big Bots Project nevű, automatizált twitter- és facebook-fiókok megfigyelésével foglalkozó független szervezet készítette, amit a Haifai Egyetem, valamint számítógépes és jogi szervezetek képviselői együtt alakítottak a parlamenti választások tisztaságának ellenőrzésére. A Likud párt a laphoz eljuttatott válaszában azt állítja, hogy nincs köze az álhíreket terjesztő hálózathoz.

  A jelentés szerint a hálózat Twitter- és Facebook-fiókjain közzétett üzeneteket gyakran továbbítják a Likud kampányának vezetői, és a miniszterelnök fia is. "A hálózat manipulációkkal, rágalmazással, hazugságokkal és pletykák terjesztésével foglalkozik. A legforgalmasabb napokon több ezer tweetet küld ki" - írják a jelentésben. A hálózat aktivitása ötszörösére fokozódott a választások decemberben történő bejelentését követően, és különösen kiemelkedő volt a Netanjahu számára különösen fontos időszakokban - többek közt az ellene irányuló vádemelés bejelentésekor.
  https://index.hu/kulfold/2019/04/01/izrael_valasztas_likud_alhir/
   
 18. ulippo

  ulippo Well-Known Member

 19. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Érdekes egy dolog ez; egyáltalán nem biztos hogy a bezárt fiókok valójában egyáltalán aktívak lettek volna, politikai üzeneteket közöltek volna, illetve valóban hamis állításokat tettek volna ha mégis politikai agitációt folytattak.
  Churchill-nek volt egy jó mondása:
  "Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam."
  Kb itt is ugyanez a helyzet. Nekem személy szerint van kb 15 email fiókom, twitterem és instagramom is mellé plusz a facebook. Más kérdés hogy ebből valójában 2 email fiókot használok valójában.

  Másrészt egy alapvetően politikailag kiegészült gazdasági eredetű (de még mindig politikai) összefogásban bezárnak olyan vélemény-nyilvánító fiókokat, amik esetleg nincsenek összhangban az uralkodó irányelvekkel.
  Elgondolkodtató egyrészt a vélemény-nyilvánítás szabadsága kapcsán, illetve csak akkor szabad kimondanod amit gondolsz amíg egyetértesz a trenddel?
   
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A hamis fiókokkal és a robotokkal visszaélnek a szólásszabadsággal, mondják csak ki amit gondolnak a saját fiókjukkal, de ne bolondítsák az algoritmust robottrollok millióival, az ilyen hálózatokat le kell kapcsolni, a valós személyeket megilleti a szólásszabadság, a robottrollok meg fellebbezzenek az Emberi Jogok Európai Bíróságánál.
   

Ezen oldal megosztása