1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Irán nagyszabású tengeri gyakorlatokat tart

Diskurzus a(z) 'Hírek a haditengerészetek világából' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 3..

 1. rommel71

  rommel71 New Member

  Szerintem Roninak van igaza.Irán ezidáig senkivel szemben nem lépett fel agressorként( mostanában) nincsenek területi követelései és rakétákat sem lődöz senkire ,összes bűne a szájkarate.Mégis kerülgetik mint macska a forró egeret.Az atomprogramját azért nem említem mert azt már átrágtuk egy párszor.A mostani gyakorlatok is védelmi jellegűek.Szerintem kár továbbrágni.

   
   
 2. rommel71

  rommel71 New Member

  Mackensen

  Azon izmozik,hogy a saját csapatait ébren tartsa ha az ellen nem várná ki míg elkészül A bomba

   
   
 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Naigen, de az ellennek ez lehet, hogy indokot jelent, hogy ne várja ki:)

  Mivel a fő ellen országában erős a közvélemény szerepe, jó sok tengeri gyakorlatos hiradóanyaggal könyebb meggyőzni a lépésről mint ezek teljes hiányában.
   
 4. rommel71

  rommel71 New Member

  Az a baj,hogy azok meggyőzéséhez erre már nincs szükség,már meg vannak győzve.

   
   
 5. marcika

  marcika New Member

  Na allj, en ilyent nem irtam, max ideztem valakitol, hogy Iran erre keszulhet talan, de azt mindig is hangsulyoztam, hogy szereny velemenyem szerint orak alatt feltorlik a padlot Irannal a vele szemben allo orszagok.

  De azert az is teny, hogy a mai torekeny vilagban mar arra kileng az olaj ara, hogyha ezugyben egyaltalan szolni mer valaki. Ha a szorosban tenyleg kitorne a balhe, annak lenne azert hatasa a tozsdekre, meg az olajarakra. (megjegyzem ez a ruszkiknak jo is lenne, hogy kicsit ossze is eskudjunk :) ) Szoval azt hiszem, ez annal bonyolultabb, mintsem, hogy ki tudjuk talalni mi lenne...
   
 6. iphoneka

  iphoneka New Member

  off: hogy lehet képeket beilleszteni a fórumba?
   
 7. chimera

  chimera New Member

  Azért Irán sem teljesen védtelen! Most is sok lorlátozás és embargó súlytja ,ezért olyan sok vesztenivalója már nincs! Iránnak is vannak szövetségesei azért,Kína például de az oroszok sem ellenségesek velük! Ha nagyon sarokba lesz szorítva akkor azzal üt vissza amivel tud pl asszimetrikus hadviseléssel,mivel ez az USA és szövetségesei gyenge pontja!

  Ha kétszer ennyi repülője vagy hajója,légvédelmi rendszere lenne amik mondjuk modernek is lennének akkor is kevés lenne,hülye lenne ott és azzal harcolni amiben az ellenségei merősek!
   
 8. lancevance

  lancevance New Member

  "Pedig jó lenne egy hatalom atom nélkül megtudná lékelné az össze jenki hordozót és kísérőit" és ez neked miért is lenne jó?
   
 9. Fade

  Fade Well-Known Member

  visszatérő téma. Sok minden már elhangzott, sokszor de ezeket a szokásos Iráni PRnek tartom, amit a NYi média rendszeresen felkap, aztán megy az agyalás. Tény megteheti és akár hétig is lassithatja/leállíthatja a szorost de már az első nap után még Kína is az asztalt fogja verni és hadihajókat küld a szoros "békéjének" biztosítására.

  1hét után nyitva lenne a szoros SA meg ha kell egyedül biztosítja a nofly/demilitarized zonet.
   
 10. oroszos

  oroszos New Member

  Nagyon szép ez a megtudjuk magunkat védeni duma... De mégis kitől? A US Navy pillanatok alatt szétkapná a Föld talán bármelyik flottáját. A szomszédos országoknak pedig elég komoly légierejük van ahhoz hogy elsülyesszék Irán hajóit.
   
 11. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Iránt ahogy látom két lehetséges okból nem támadták még meg (nyíltan). Az egyik hogy van atombombája. Ha nincs---> A másik, hogy a területe kell, de nyugati részről öngyilkosság lenne bemenni, mert egy Iraknál és Afganisztánnál együttvéve is sokkal véresebb területfoglalás lenne, ami nem biztos hogy sikerül... Ergo marad az ötödik hadoszlop bevetése, ami egy teokráciában elég nehéz.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Honnan az infó, hogy van atombombájuk? Ha van akkor saját fejlesztés / gyártmány, vagy vették valahonnan?
   
 13. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  "Tudjuk, hogy vannak ott tömegpusztító fegyverek" :D :D :D

  Ezt az iráni atombombakérdést veséztük már egy párszor. Mindenféle hírszerző ügynökségek már vagy 5-6 éve folyamatosan azt sulykolják hogy 1-2 éven belül lesz atombombája vagy legalábbis elegendő hasadóanyaga a bombához Iránnak. Szerintem ha olyan nagyon akarnák már meglehetne, de ez csak egyéni vélemény. A technológiát megszerezhetik ez leginkább pénz kérdése. Pakisztáni vagy orosz mérnököket meg tudnak venni kilóra. Esetleg egy cserebiznisz is felmerülhet Észak-Koreával, bár abban sem vagyok egészen biztos hogy az Ő bombájuk egyáltalán működőképes, mivel sikeres kísérlet visszaigazolásáról még nem nagyon hallottam.
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  Ha van is atombombájuk, náluk sokkal hülyébbeknek, őrültebbeknek, agresszívabbaknak is van. Szóval nagyobb probléma, hogy a másiknak van, mint hogy Iránnak is lehet.

  Ezt a nehézkes kifejlesztés dolgot meg nem értem, 70 éves a technológia, azt (újra)kifejleszteni akár a nulláról a mai adottságokkal nem lehet épp akkora feladat. Ha meg hozzavesszük, hogy vannak külföldi mérnökök, akik már láttak vagy építettek esetleg terveztek atombombát, akkor már csak akarat kérdése. Ha akartak maguknak, akkor ki tudták fejleszteni, vagy venni is tudtak, ha meg nem akarnak, akkor ez addig így marad, amíg végleg sarokba nem szorítják őket és rá nem kényszerítik Iránt arra, hogy bármi áron "azonnal" atomfegyvert készítsen legalább elrettentés végett.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha van is atombombájuk, náluk sokkal hülyébbeknek, őrültebbeknek, agresszívabbaknak is van. Szóval nagyobb probléma, hogy a másiknak van, mint hogy Iránnak is lehet.

  Pl..? A jelenlegi atomhatalmak listája, ebből néhány csak "de facto" atomhatalom.

  USA, Oroszország, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael, Nagy-Britannia. Ezek közül melyik őrült...? Melyik ország belpolitikai vitájában volt olyan, hogy dzsinekkel meg efreetek elmetrükkjeivel érveljenek...?
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem hinném, hogy lenne atomjuk. Ha lenne, akkor már robbantottak volna valahol a föld alatt, hogy mindenki tudjon róla.
   
 17. independence

  independence Active Member

  A cikkre reagálva...

  Magánvéleményem szerint elég nagy baj , hogy Iránnak vagy akárkinek hasonlóhelyzetben gyakorolni kell bármit is OKKAL  !!!

  Azt is szomorúan látom , hogy kevés Irán hadereje .

  Csak arra hogy legyen valami készenléti erő , arra éppen elég volna . Elég volna fenntartani ekkora haderőt ha az a senkiházi usa és izrael(direkt kis betűvel) , unalmában nem támadna és tervezne támadni valakit folyamatosan...

  Egyáltalán Iránnal mi a gond , kit fenyegetett és mikor , kit támadott , az atom a gond?

  Kinek nem tetszik ? izraelnek és a kutyáinak ? Jah , kit érdekel ?

  Pont izrael feszkózik , mikor ő is ugyanúgy birtokol atomot mindenféle kontroll nélkül ?

  Egyáltalán tájékoztatott , kérdezett valakit arról hogy neki lehet ennyi vagy annyi és mit szólunk hozzá ?

  Ő mondja hogy valaki agresszor ? Hát meg kell nézni hogy mit csináltak maguk körül a Palesztinokkal ...

  Szégyellhetné magát amerika is , hogy ezt támogatja .

   

  Senkinek semmi köze senkihez , aki nem fenyeget vagy támad mint pl É.Korea !

  Aggresszor az aki istent játszva bele szól és bele köt mindenbe !

   

  Irán maga kevés lesz ellenük , de remélem lesznek aki alkalomadtán a pártját fogják majd és helyre teszik a cionistákat és barátait egy életre !

   

   
   
 18. White

  White New Member

  Vajon van arra bármennyi sansz, hogy tartós katonai megszállás alá vegyék Iránt a nyugati hatalmak? Aligha akarnak egy Irán méretű Irakba vagy Afganisztánba belevágni manapság, bár ki tudja...
   
 19. Janaj

  Janaj New Member

  Miért nem lehet továbblendülni ezen a zsidó-USA-Izrael-Irán-atom dolgon? Van katpol oldal elég, ez hadtech oldal. Ezt a kinek van igaza dolgot sem értem, nem ez számít, hanem  hogy ki az erősebb kutya, hát nem Irán. Pont.

  Amúgy meg Iránnak is jó, hogy az USA-val lehet hülyíteni a népet. Addig sem sírnak, ha nincs meló/kaja/stb. Már ha tényleg nincs.
   
 20. joker

  joker Well-Known Member

  "Melyik ország belpolitikai vitájában volt olyan, hogy dzsinekkel meg efreetek elmetrükkjeivel érveljenek…?" - pl Izraelében: mi vagyunk Isten kiválasztott népe, ezért mi mi mi mi és megint mi... bla bla bla, ez dzsin kategória.

  Ezentúl a listádról van aki már bevetett atomfegyvert és van aki majdnem bevetett, továbbá van olyan amelyik csak azért ül a tökein, mert a másiknak is van. És nagyrészük több háborút indított az elmult 100 évben, mint a Irán, ami egyet sem. Szóval az ők atomjaik miatt jobban aggódom, mint amiatt, hogy Iránnak esetleg lehet.
   

Ezen oldal megosztása