1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Irányított energiájú fegyverek

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - Jeno által indítva @ 2009. november 21..

 1. wolfram

  wolfram Well-Known Member

 2. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  A folytatás:
  https://breakingdefense.com/2019/12...ruise-missiles-pentagon-to-test-rival-lasers/

  A Pentagon R&D fejesei túl akarnak lépni a már létező 50-150 kW-os lézereken és most 2022-ra ígérik a 300 kW-os lézereket (amivel CM-ket karnak lelőni) és 2023-ra már 500 kW-kat szeretnének.
  Három különböző céggel tárgyalnak három potenciális, különböző technológiával készült nagy energiájú lézer teszt példányának az elkészítéséről.
  A három mintapéldányból a leg ígéretesebbet fogják kiválasztani
   
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

  1 km-ről ketté szel egy kocsit?
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Ezek szerint akkor vagy gyorsabban haladnak a fejlesztésekkel, mint várták, vagy egy fejes a Pentagonban túl sok sci-fit nézett.

  Az attól függ, hogy mekkora a nyaláb átmérője (és ezáltal a teljesítménysűrűsége) 1 km-en.
   
  Roni likes this.
 6. Roni

  Roni Well-Known Member

  Egy 500 KW lézer erre képes
  https://index.hu/tech/2011/02/23/hat_meter_acelt_ateget_az_amerikai_lezeragyu/
  "A kísérleti lézer jelenleg a világ legerősebb ilyen típusú fegyverének számít, elméletben képes másodpercenként hat méter vastagságú acélt átégetni"

  Na ez volt tíz éve, azóta haladtak vele tuti és ha erre még ráadunk 10 évnyi fejlődést akkor ezek igencsak félelmetes fegyverek lehetnek majd.
   
 7. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Na akkor most a haditengerészeté vagy a hadseregé? :) Tipikus index.
   
 8. Roni

  Roni Well-Known Member

  Video of Silent Hunter Laser on display at IDEX 2019. The display board shows the laser penetrating 5 layers of 2mm steel at a distance of 2KM under 8 seconds and destroying a 6-rotor DJI drone at a distance of 4 km under 7 seconds.  Kíváncsi lennék hogy az orosz peresvet mit tud .
   
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

  Az orosz lézer a "pereszvet" 2019 decemberében áll hadrendbe.

  Megnézném hogy amilyen nagy monstrum mit tud a kínai 30 kw-os lézerhez képest
   
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

 11. Roni

  Roni Well-Known Member

  "Cifu írása az SG-ről .

  A Burke-osztályú USS Dewey (DDG-105) felépítmény előtti platformon feltűnt egy új, feltehetően lézer fegyvert tartó torony. Sokat nem tudni róla, de láthatóan nem a LaWS-hos hasonló megoldás...
  Lehet, hogy végül mégis megvalósul a lézeres CIWS?"

  [​IMG]

  Véleményem szerint ez lesz az a 150 KW lézer amit már terveztek korábban is .
  Egy 30 kw lézer képes volt 2 km-ről kiégetni a kocsi motorját akkor ez még durvább lehet.
  A lézerek úgy néz ki hogy igen komoly védelmi fegyverek lesznek a jövőben pláne ha megjelennek a 300 -500 kw lézerek amik majd scifi módra radírozzák le az égről a rakétákat .
  Ezen kívül az f-35-ös is tervezik lézerrel ellátni a a következő évtized közepétől ami hatástalanítja a rakétákat. Persze a légi tesztek egy f-15-sel fognak kezdődni 2021-től
   
 12. Roni

  Roni Well-Known Member

  Deployment of Peresvet Laser Systems Within Russia Completed - Shoigu
  "The deployment of Persvet laser systems has been completed. Since December 1 they have been on combat duty in positional areas of five Strategic Missile Forces' divisions", he said at the annual extended meeting of the Defence Ministry board.
   
 13. Roni

  Roni Well-Known Member

  Nemerson likes this.
 14. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 15. Roni

  Roni Well-Known Member

 16. Roni

  Roni Well-Known Member

  Elképesztő hogy egy iylen kis hoki járműre szerelt lézer ennyire erős .  Na de jó kérdés hogy ez a harci lézer is úgy látszana este mint ez a lézer mutató ? o_O

   
 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Roni, a "harci lézerek" az infravörös tartományban (kb. 1-12 mikrométeres hullámhossz) üzemelnek. Szabad szemmel nem látható a nyalábjuk. Csak éjjellátóval, vagy a nagyobb hullámhosszúak hőkamerával láthatóak.
   
  fip7, endre and Rotten878 like this.
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  Majdnem kizàrt...
  Olyan helyeken ahol általàban derült tiszta idő van lehet létjogosultsága lézereknek, de pl. Mo.on az év tetemes részében használhatatlanok a köd eső ès az alacsony felhőalap miatt.
  Ezen kívül nagyon könnyű védekezni ellenük
  Jelenleg ott tart a helyzet hogy aránytalanul kisebb költségekkel lehet megerősíteni a repülő eszközök vèdelmét a lézerek ellen mint növelni a lézerek teljesítményét.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Képtelen vagyok megérteni, hogy miért nem engedik el ezt a lézer hülyeséget. Gyakorlatilag megvalósíthatatlan és legfeljebb kiegészítő fegyverzet lehet. Akkor minek cipelni két félét, ha abból az egyik az esetek adott részében használhatatlan. A nagy tűzgyorsaságú CIWS esetén még értem távolságtartást, mert sok lőszer kell. De bakker az AHEAD lőszeres AAA-vel ott tartunk, hogy 200-500 db lőszerrel nem 1 db cél szedhető le, hanem célpont típustól függően kb. 10-szer több. A lézerhez képeste annyira stabil és olcsó, hogy arra szavak nincsenek.

  A lézerrel 40 év fejlesztés után azzal bohóckodnak, hogy 3 km-ről sikerült-e balsafa drónt lelőni, ami nem manőverezik. Mi lenne, ha a célpontok megkapnák a védelmet, amit mutatsz? A lézernek már azelőtt harangoztak, hogy létezne. A pajzs már előbb létezik, mint maga a fegyver.

  Az én szememben pénzszivattyú az egész a cégeknek, akik dolgoznak rajta. Semmi több.
   
  nyugger and Rotten878 like this.
 20. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Szerintem azért nyomják, mert a lézerrl lehet parasztvakítani, pénzt kapni arra, hogy a jövőt fejlesztjük.

  A lézerrel is foglalkoznak, de a fő érték amit teremt: nagy impulzus szerű energia igényű rendszerekhez energia ellátó rendszerek kifejlesztése. Ennek elektromos katapultnál, lineáris gyorsító ágyúnál, radar/mikrohullámú fegyvereknél egyaránt hasznát fogják venni. Ha pedig sikerül olyan laser technológiai előrelépést elérni menet közben, ami hasznos (nem feltétlen a hadiiparban és CIWS szerepkörben), az a hab a tortán.
   

Ezen oldal megosztása