Iráni 5. generációs repülőgép-fejlesztések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

apollo

New Member
2013. február 3.
1
0
1
hali,

a foxnews-on egy rövid videó is van az iráni gépről repülés közben.

http://www.foxnews.com/world/2013/02/02/ahmadinejad-unveils-iran-newest-fighter-jet-dominant-described-as-evading/

 

szerintetek ez tényleg az a gép amit bemutattak a perzsák vagy a foxnews használt egy archív felvételt egy hasonló kialakítású gépről?

 

szerk.: bocsi most latom ezt a videot mas is postolta..
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
15 222
14 176
113
Vagy lehet hogy orosz mérnökök vannak akik a legolcsóbb legegyszerűbb dolgokat kell megtervezni nekik az az szabadon engedik a fantáziájukat.DD
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Ha majd jönnek a zsidók akkor ilyen lopakodó RC gépekkel tervezik a szembeszállást velük?

Bár ki lehet magyarázni akinek van hajlama erre, mint azt is hogy sok-sok motorcsónakkal le lehet győzni egy komplett CSG-t.
 

marcika

New Member
2010. december 16.
21
0
1
Ugytunik Iran tenyleg nem szarozik.

Ugy tunik nem csak ezt az egy gepet fejlesztettek, hanem parhuzamosan egy masikat is:

http://www.youtube.com/watch?v=kNWfqVWC2KI

Ez vajon milyen feladatkorben fog repulni?
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 395
3 836
113
Nos a következő érdekesség adalékként. A különböző helyeken körülbelül 2010 táján kezdtek különböző jelzések megjelenni hogy Irán "lopakodó" gépet kezd fejleszteni. Visszanéztem az általam megjelent forrásokat és érdekes dolgot találtam. " Light combat aircraft against NATO" néven futott egy bejegyzés és rengeteg bejegyzés volt. Az biztos hogy mintha orosz vagy ukrán fickó vezette volna a téma fő gondolatmenetét. Az azonban vitathatatlan hogy repülőgépes témakörben rendkívüli tájékozottsággal bírt.  Én egy kicsit mániákusnak tartottam ezért csaknem elfelejtettem a dolgot, azonban az iráni gépet nézve újra eszembe jutott.  A lényege a történetnek az hogy a résztvevők szerint kisméretű korszerű hangsebesség alatti gépekkel is lehet hatásosan támadni technikailag jól felszerelt ellenséget, ráadásul ez a technika a légvédelem területén is hatásosan alkalmazható akár túlerővel rendelkező ellenséggel szemben is. Nagyon érdekes gépek voltak belinkelve. A legtöbb gép úgy nézett ki mint egy sugárhajtású gép azonban légcsavar hajtotta.  A illetőknek az volt a vesszőparipája hogy egy ilyen gépet legalább úgy meg lehet csinálni hogy legalább is harcászatilag cél támadása közben ugyan olyan "lopakodó gépként viselkedik" mint egy 5. generációs  gép. A fickók legtöbbször a BRONC-t hozták fel példaként.

Ráadásul a mostani gép bemutatásakor valaki elkottyantotta hogy 2 kivitele lesz. Az egyik jet hajtóművel, a másik turbópropelleres meghajtással. Bár lehet hogy félreértettem de a gép hátsó része nagyon érdekes kialakítású és bőven van hely egy légcsavar számára. valahogy így:

http://youtu.be/ZVMSgwa46S8

Ha lehet egy helikopter lopakodó, akkor egy korszerűen kialakított hasonló gép talaj közelben repülve még inkább lehet.  Volt egy gép ami elrendezésében szinte megegyezett a most bemutatott géppel T-502 néven.

 

 
 

marcika

New Member
2010. december 16.
21
0
1
comandante valahogy nincs elottem, hogy ezek a legcsavaros "lopakodok" mondjuk atjutnak a CIW rendszereken, vagy hogy legiharcot vivnak a F-15 es F-22 ellen...
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 395
3 836
113
Mondjuk én sem értem hogy egy UAV hogy lehet lopakodó. Hiszen az USA is ez irányba  tart. Nos az a baj hogy ezt át kell gondolni. De a légvédelem vs USA védekezésből 0-xxx vesztésre áll. Tehát az hogy a légvédelem meg véd minket az hamis. Az igazi elrettentés hogy veszteségeink is lehetnek, mégpedig súlyosak. Ez az iráni stratégiában megjelenik. Nézzük csak meg a jugoszláv esetet.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 395
3 836
113
Próbáljunk úgy nézni erre a gépre mint egy ember vezette UCAV-ra amit nem kell távvezérelni.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 058
1 623
113
47301 said:
Próbáljunk úgy nézni erre a gépre mint egy ember vezette UCAV-ra amit nem kell távvezérelni.

Hát nem ülnék benne, mikor légi harcra kerül sor vagy a hordozó-köteléket kell megdobálni. Dudi írta talán, hogy helikopterek esetében a farokrotor radar reflexiója nem épp a legjobb (méretben meg talán hasonló ehhez a légcsavarhoz). Nem hiszem, hogy itt nagy előrelépés lenne.

Nem tudom, a CIWS lokátora milyen érzékenységgel dolgozik, de isten mentse meg azokat, ha a lopakodósdi nem jön össze.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 395
3 836
113
 CIW rendszereken az  F-15 es F-22, sőt az F35 sem fog átjutni, és nem is kar. Irán is rendelkezik olyan irányított bombákkal amit a kár 15 km távolságból is lehet indítani, így aztán semmi ir kisugárzása sincs. 
 

marcika

New Member
2010. december 16.
21
0
1
Hat de 15 km-re egy teljes harckeszultsegben levo hordozokoteleket a budos eletben nem kozelit meg egy ilyen ocskavas. De leginkabb semmi.