Irányított energiájú fegyverek (elektromágneses impulzus, mikrohullám, HPEM, EMP..)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Jeno

Member
2009. április 27.
105
1
16
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 659
7
38
Hát.... nekem azért lejön robotautókról, amikor a GPS a Rába híd közepén közölte velem, most forduljak balra.....

a keresett utca 500 méterrel odébb és JOBBRa volt...
egy konvoj esetén durvább hiba lenen...
 

magic

Member
2012. február 22.
92
0
6
Reméljük azokra a járművekre jóval nagyobb antennájú és hibatűrőbb GPS-t szerelnek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 952
51 975
113
Lassan eljutunk oda amit a Terminator filmekben látni. Ott mivel is szedték le őket? Valami EMP fegyverrel nem? Na akkor hajrá magyar agytrösztök, lehet kutatni-fejleszteni. Egy jól irányzott EMP "bombával" egy díszes konvojt vagy seregrészt ki lehet majd iktatni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 626
22 597
113
M4-re felcsatolható elektromos impulzsusfegyvert fejlesztenek, amivel pl az IED-ket lehet majd kiiktatni.
http://www.engadget.com/2015/04/24/the-armys-testing-clip-on-ray-gun-attachments-for-its-rifles/
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 758
4 690
113
Egyre jobban terjed az a konteó, hogy a mostanában kitört nyugat-amerikai tüzeket DEW-ekkel (is) okozzák.


A találgatás a drónoktól a műholdakig terjed, nyilván egy része marhaság. Pusztán elméleti oldalról megközelítve lehetséges volna ilyesmi?
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 802
63 480
113
Az NPR riportja egy június 1-jén lezajlott levélváltást tárt fel, amelyben egy katonai rendőrtiszt azt szerette volna megtudni, hogy a washingtoni Nemzeti Gárda rendelkezik-e fájdalomkeltő hőfegyverrel, amelyet a tüntetők ellen használhatnának. Egy erőteljes auditív kommunikációs rendszerről is érdeklődött, amelyet "Isten hangjához" hasonlítottak.

A fegyver, az Active Denial System (ADS), egy valós dolog, akárcsak a hangrendszer, amelyet Long Range Acoustic Device-nek (LRAD) neveznek.

Az NPR által közzétett dokumentumokban a Nemzeti Gárda egyik tagja elmesélte azt az email-folyamot, amelyben a kérdést feltették, és kijelentette: "Azt válaszoltam, hogy a DC Nemzeti Gárda nem rendelkezik sem LRAD-rel, sem ADS-sel".

Az a tény, hogy egy vitatott fegyver került szóba, mint lehetséges eszköz a Washington Post által "békés tüntetőknek" nevezett tüntetőkkel szemben, felháborodást váltott ki, az ACLU pedig azt írta a Twitteren: "EMLÉKEZTETÉS: A kormányunknak nem szabadna összeesküvést szőnie, hogy hősugarakat használjon ellenünk, amiért gyakoroljuk alkotmányos jogainkat".

A beszélgetésben említett ADS az amerikai hadseregtől származik, és nem újdonság. Ahhoz, hogy megértsük, miért fejlesztettek ki ilyen nem halálos sci-fi típusú gépeket, segít visszatekerni az idő kerekét az 1990-es évekig - mondja Mark Cancian, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának nemzetközi biztonsági programjának vezető tanácsadója.

"Ez a képességcsalád a Védelmi Minisztérium 1990-es évekbeli boszniai és szomáliai tapasztalataiból nőtt ki" - mondja Cancian. "Mindkét esetben a hadsereg olyan civilekkel találkozott, akik erőszakosak lehettek, de valójában nem voltak harcosok." A szándék az volt, hogy újfajta eszközöket hozzanak létre, amelyek valahol a puska és a közeli tömegoszlató eszközök, például pajzsok és gumibotok között helyezkednek el.

Canciannak van tapasztalata ezen a területen. A tengerészgyalogságnál aktív szolgálatban 11 évig szolgált, és 1995 és 2006 között a szárazföldi erők osztályát is irányította (amely a Védelmi Miniszter Hivatalának része). Hivatala felülvizsgálta a korábban Közös Nem Halálos Fegyverek Igazgatóságának nevezett egység költségvetését és programjait. Ma Közös Közvetett Erők Képességei Hivatalának hívják.

A boszniai és szomáliai tapasztalatok miatt - mondja - a védelmi minisztérium "létrehozta ezt a nem halálos fegyverek igazgatóságát, hogy egy egész sor technológiát vizsgáljon meg".

"Sok közülük a tömegek megfékezéséhez kapcsolódik" - teszi hozzá - "de volt néhány hajó elleni képesség és jármű elleni képesség is".
A nagy hatótávolságú akusztikus eszköz

Míg az ADS-t nem halálos fegyverként tervezték, az LRAD egy kommunikációs rendszer. Azután jött létre, hogy a USS Cole elleni 2000-es támadás világossá tette, hogy a hadsereg számára hasznos lehet egy olyan eszköz, amellyel távolról is világosan beszélhet az emberekkel - mondta David Schnell, a készüléket gyártó Genasys cég alelnöke. A készülékek 30 fokos hangsugarat hoznak létre, amely a modelltől függően akár 250 méterre, de akár több mint 1500 méterre is eljuthat. A hadsereg minden ága használja, valamint a Nemzeti Gárda is; a haditengerészet minden hajón alkalmaz egyet, mondja.

Schnell azt is megjegyzi, hogy az LRAD-t civilek is használják, például a rendőrségnél vagy a vízimentőknél. A "kezelői kézikönyvek és a képzések hangsúlyozzák e rendszerek felelős, biztonságos használatát" - írja e-mailben.

Cancian emlékszik, hogy 2007-ben Irakban kapott egy bemutatót az LRAD-ről. "Olyan volt, mintha Isten hangja szólt volna" - mondja. Valójában - mondja - ez a rendszer beceneve. Kiemeli, hogy a megafonnal ellentétben az LRAD által keltett hang "egy nagyon fókuszált sugár". A hadsereg az országban az ellenőrző pontokon alkalmazta, mondja, hogy a civilek akkor is hallják az utasításokat, ha egy zajos autóban ülnek, ahol esetleg a rádió is be van kapcsolva, és így remélhetőleg nem lövik le őket.

MVOCMB5ZSJDAXHHYFJJZNBCGXU-1024x699.jpg

LRAD, azaz "Isten hangja" a USS Bataan fedélzetén 2019-ben. Anna E. Van Nuys, az amerikai haditengerészet tömegkommunikációs szakembere,


Aztán ott van az ADS - a hőfegyver. A Joint Intermediate Force Capabilities Office (Közös Közvetett Erők Képességei Hivatalának a fegyverről szóló GYIK-oldala szerint rádióhullámok előállításával működik. Ez "milliméteres hullámok fókuszált sugarát hozza létre 95 gigahertzes frekvencián". Ugyanezen az oldalon leírják azt a folyamatot, amelynek során önkénteseken tesztelték a fegyvert, valamint két, általa okozott égési sérülést, az egyiket 1999-ben, a másikat 2007-ben.

Cancian azt mondja, hogy látta az ADS működését, de személyesen nem tapasztalta. Megjegyzi, hogy nem infravörös sugarat alkalmaz, hanem sekély, fájdalmat okozó milliméteres hullámokat használ. "Amit érzel, az nem a bőröd "égése", hanem a fájdalom érzése" - mondja. "Ha kikerülsz a tűzvonalból, nem lesz piros foltod". Azok, akik már tapasztalták, úgy nyilatkoznak, hogy "olyan érzés, mintha lángolna a bőröd" - mondja.

Nem világos, hogy a rendszert valaha is használták-e már operatívan - Cancian azt mondja, nem tudja, bár állítólag nem használták. Jamal Beck, a virginiai Quanticóban található Közös Közvetítő Erők Képességek Hivatalának sajtószóvivője a Popular Science-nek küldött e-mailben megjegyzi, hogy az ADS-nek "két maradék prototípus rendszere" létezik, de "nem kerültek a tengerészgyalogsághoz vagy a tengerészgyalogság leltárába". A Wired 2012-es és 2010-es beszámolói szerint, még ha Afganisztánba küldték is, ott nem használták.

Philipp Bleek, a monterey-i Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének docense szerint az ADS-hez hasonló fegyver végső soron kívül esik a hagyományos fegyvereket körülvevő normák körén. "Van valami abban, hogy az emberek ki vannak téve annak az érzésnek, hogy megégetnek - intenzíven megégetnek -, ami szerintem ösztönösen elborzasztja az embereket" - mondja.
 
 • Tetszik
Reactions: Ocses and OhioNurse

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
7 030
21 932
113


 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
29 940
56 997
113
Japan to protect command centers from electromagnetic pulse attack...

Japan is worried that China and North Korea are developing ways to carry out an electromagnetic pulse (EMP) attack. This involves setting off a nuclear device in the atmosphere, which generates a powerful electromagnetic wave that can cripple all electronic equipment.

If electromagnetic waves neutralize the air traffic control radar, fighter jets will be unable to take off and land, so countermeasures such as installing a protective device called a “power supply filter” are planned. The first facility to implement these measures will be Nyutabaru Air Base, in Miyazaki Prefecture. Tsuiki Air Base, Fukuoka Prefecture; Chitose Air Base, Hokkaidō; Fuchu Air Base, Tokyo; and Naha Air Base, Okinawa are expected to receive the protections as well.