Izraeli szárazföldi erők (Israeli Ground Forces)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

A "Katse ha-Mahar" projekt - a jövő gyalogságának felszerelése​


Május 10-én, 22-én publikációk jelentek meg a Katse ha-Mahar projektről, amelynek célja új felszerelések létrehozása az IDF gyalogság számára. A név fordítása "Edge of Tomorrow", a 2014-es híres hollywoodi sci-fi film tiszteletére .

WhatsApp%20Image%202022-05-10%20at%209.02.46%20AM.jpeg


A projekt átfogó célja számos jövőbeli technológia bevezetése egyrészt a letalitás ("Katlaniyut"), másrészt a katonák ("Sridut") túlélőképességének növelésére. További kérdések a külső környezetre vonatkozó információk („Mudaut Matsavit”), a kognitív terhelés csökkentése, a vezetés és irányítás, a hálózatközpontú hadviselés („Lohama Reshtit”), fejlett algoritmusok és mesterséges intelligencia technológiák használata.

A projekt többek között a következőket tartalmazza:

  • intelligens kijelző;
  • számítógépes könnyűfegyver-rendszer;
  • digitális rendszer a katona fejénél.
  • okos cél;
  • tűzforrás-érzékelő rendszer;
  • a legújabb rendszer a katonák helyzetének meghatározására GPS-jel nélkül;
  • "rezgő kar" parancsátvitelhez;
  • olyan rendszer, amely lehetővé teszi a harcos számára, hogy hangutasításokat adjon (hasonlóan a mobiltelefonok meglévő rendszereihez).

A rendszerintegrátor a Védelmi Minisztérium K+F Igazgatóságának (MAFAT) részeként működő K+F Osztály („Hativat MOP”) és az Elbit Maarahot cég. Különböző védelmi cégek vesznek részt a programban, és nemrégiben demonstrációt is tartottak az egyik IDF kiképzőközpontban. A bemutató egy konkrét működési forgatókönyv megoldását foglalta magában. Az egyik IDF különleges alakulat harcosai a rendszer elemeit hordozták, és bizonyították annak elsődleges teljesítményét. Azok. a harcosok letalitása és túlélhetősége nőtt, magas szintű interakció volt a harcosok és a csapat egésze között.

Shlomi Buskila alezredes, a MAFAT szárazföldi rendszerek részlegének gyalogsági és különleges erőinek vezetője: „A jövő program „Katse ha-Mahar” gyalogosának célja, hogy optimalizálja a gyalogsági egység hadműveleti hatását azáltal, hogy fokozza a kölcsönhatást az egyes katonák és a többi katona között pl a szakasz között. A program egy egész sor technológiát kínál, amely lehetővé teszi, hogy minden katona és szakasz egésze a legtöbbet hozza ki ebből a kosárból. Minden együtt és mindegyik külön-külön is erősebbé és sokkal halálosabbá válik, miközben az egész sokkal erősebb, mint a részek összessége.

Chaim Dalmer, az Elbit Maarahot Kommunikációs és Kibervédelmi Osztály vezérigazgatója: „A program célja, hogy az egyéneket, csapatokat és szakaszokat a legújabb képességekkel ruházza fel, amelyek nagymértékben javítják túlélőképességüket, és forradalomhoz vezetnek a küldetés hatékonyságában. A „Katse ha-Mahar” projekt technológiai megoldása nyitott architektúrán alapul, növeli az „Elbit” és más cégek által már működésben megerősített technológiai képességeket. A projekt olyan technológiákat tartalmaz majd, amelyeket a jövő csataterére terveztek, különös tekintettel a felépített harcra. Büszkék vagyunk arra, hogy a MAFAT-tal és az IDF-fel együtt vezethetjük ezt a projektet.”

160732.jpg

160733.jpg

160734.jpg


Linkek
  1. Cikk az izraeli védelemről, 05/10/22 .
  2. Cikk a maarivról, 05/10/22 .
  3. Cikk a 7-es csatornán, 22.10.05 .
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
W

Wilson

Guest
Interjú az IDF páncélos erők egy volt főtisztjével....


2022.08.04-én Izraelben ünnepélyes keretek között búcsúztatták a páncélosok főtisztjét. Ohad Najama dandártábornokot, aki 2003.10.19 óta töltötte be ezt a tisztséget, A pozíciójába Hisham Ibrahim dandártábornokot, nevezték ki Ohadot 28 év szolgálat után leszerelik. És 2022.0819-én a walla honlapon megjelent egy interjú Ohaddal. Ebből a cikkből idézem a legérdekesebb információkat.

3417194-46.jpeg


Az elmúlt 3 évben, azaz szinte Ohad kadenciája alatt az IDF harckocsijai mintegy 800 lövedéket lőttek ki a hadműveletek során. Például a Falak őre hadművelet során (10-21.05.21) mintegy 345 lövedéket lőttek ki több tucat célpontra. A találatok pontossága a lövéssorozatban körülbelül 95 százalékos volt. A Hajnal hadműveletben (05-07.08.22) a találati pontosság 90%-os volt, és 5 IJ harcos halt meg. Maga Ohad a "Fal őrzőjéről" beszélve más számadatokat is közöl: 1900 lövést adtak le, 72 célpontot találtak el, körülbelül 50 esetben volt tüzelési ciklus zárás (azaz a tűzforrások megtalálása és eltalálása).

A cikk szerint a páncélosok valamiféle titkos célkereső és célpontkereső egységet állítottak fel. A tankok esetében nem kötelező a harckocsik által történő megsemmisítés- az egység által észlelt célpontot más eszközökkel is megsemmisíthetik, beleértve a légierőt is. Ezt az egységet először a Guardian of the Wallban használták.

A szíriai határon is bevetettek harckocsikat. Az incidensek pontos száma nincs megadva, de állítólag "kétszámjegyű". Az Irán és a Hezbollah által használt megfigyelőállások és egyéb infrastruktúrák megsemmisítéséről beszélünk. Minden ilyen felhasználás gondosan meg van tervezve: támadás próba ("Modell"), rendezett eligazítás ("Nohal Krav"), megérkezés a helyszínre, végrehajtás.

Ezt a kérdést egyébként 2022.08.17-én Oleg Jegorov vezérőrnagy, a Szíriában harcoló felek megbékélésének orosz "Központja" helyettes vezetője vetette fel. Egorov azt mondta: "A Szíriai Arab Köztársaság területét érő rendszeres izraeli légicsapások hátterében a Golán-fennsíkok demarkációs vonalának izraeli megsértése is felhívja magára a figyelmet. A szíriai fél szerint augusztus 15-én délután 1 órakor egy IDF harckocsi elhagyta Tell al-Faras települést Al-Sabah falu irányába, majd továbbhaladt Ain Aysah falu felé, ahol 10 percre megállt, és ágyúját a Szíriai Arab Hadsereg "Bravo" kontaktvonal mögötti állásaira irányította. Aztán elhajtott az ellenkező irányba. Ezzel az izraeli erők szándékosan megsértették az Alfa határvonalat, amelyet Izraelnek a szíriai-izraeli konfliktusban részt vevő felek szétválasztásáról szóló, 1974. május 31-i 350. számú ENSZ BT-határozat szerinti kötelezettségei értelmében nincs joga átlépni.

Ohad hangsúlyozza a modern harckocsi lőszerek, például a Hatzav (programozható detonációs PF lövedék) szerepét. Ha az egyik behatol egy épületet, teljesen elpusztítja azt.

A páncélos erők fő célpontja azonban a libanoni határ. Egy Hezbollah-támadás esetén az IDF több reguláris és tartalékos dandárja néhány órán belül a határhoz érkezhet, átkelhet rajta, biztosíthatja a határt a túloldalon, majd mélyen az ellenség területére támadhat. Különös figyelmet fordítanak a hadsereg más részlegeivel való kapcsolatépítésre és az ellenséges állások felderítésére, főként a beépített területeken és a földalatti alagutakban.

"Merkava 4 Barak."

Nemrég írtam arról, hogy a Merkava-4 Barak érkezik a hadseregbe - 2023 tavaszán. Ohad megerősítette: az első század ilyen tankok 2023 nyarán lesznek a 401. dandárban. A hadsereg illetékesei ezt a harckocsit "felfedező és támadó gépezetnek" nevezik: az érzékelők nem csupán megfigyelési és célzási képességet biztosítanak, hanem elemzésükkel képet alkotnak a terepről. A parancsnok a helyzettől függően saját maga is támadhat, vagy más erőket irányíthat a célpontra. A harckocsik legénységének harca "zárt ajtókon" belül zajlik majd: a parancsnoknak nem kell "kihajolnia" a harckocsiból hogy jobban lássa a terepet.

A Meil Ruah szerepe

A tank erős védelme biztosítja a hatékony támadást. Ma amikor az ellenség modern ATGM-l rendelkezik, a Meil Ruach központi szerepet játszik a biztonságban. Jelentősen korszerűsítették, egy automatikus újratöltő rendszert kapott. Segít a tűzciklus lezárásában is, mielőtt az ellenségnek ideje lenne elhagyni a pozíciót.

"Merkava 3 Baz.

Az IDF rendes egységei teljes mértékben a Merkava-4 harckocsival vannak felszerelve, de a Merkava-3 Baz a tartalékosok gerincét képezi. A "Merkava 2" már nincs tartalékban. "A Merkava-3 Baz egy kiváló harckocsi, a központi dolog, amivel azonban nem rendelkezik, az az APS.
A Merkava-4 Barak beszerzésével egyidejűleg egy másik Merkava-4 dandárt is létrehoznak tartalékként.

Brt csapatok toborzása

A Brt-csapatok még mindig szenvednek a sorkatonák alacsony motivációjától. Míg a Golani gyalogosdandárnál 4 katona jut egy helyre, addig a Brt-csapatoknál csak 0,65-0,75 (ami még mindig jobb, mint a közelmúltban, amikor ez a szám csak 0,3 volt). Míg 2019-ben 18-19 katona volt a törzszászlóaljban, addig most átlagosan 24.

3417188-46.jpeg

3417183-46.jpeg

3417185-46.jpeg

3417186-46.jpeg



BMPD
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 361
113
Mitől olyan félelmetes az izraeli hadsereg?

A világ technológiai élvonalába tartozó kis országban a hi-tech találkozik a katonák odaadásával, hazaszeretetével, elkötelezettségével. E kettős kombináció sikereik titka...
Kötelező katonai szolgálat Izraelben: 2015 júliusában valamelyest csökkentették az időtartamot. Eszerint férfiaknak 32 hónap, nőknek 24 hónap a kötelező sorkatonai szolgálat.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed