1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Persze, hogy jobb! Ezért üvöltött mindenki, amikor a kormányzati tisztviselők elkezdtek arról hadoválni, hogy nem kell maszk! Már kötelezőnek kellene lennie mindenkin, aki az utcára megy és a kormánynak állampolgáronként három darabot ki kellett volna osztania rég ehhez!
   
  fip7, silurusglanis, gergo55 and 4 others like this.
 2. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Ehhez az oldalhoz még sosem volt szerencsém. Nem is hiszek neki.
  A jobb-felső sarokban lévő devizaárfolyamok(?) se valósak.
  Próbálta bárki is a címlapot? Nekem be se jött!
   
  Lord Gazember and zeal like this.
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Igazad van, hogy hasznos, csak az a kérdés mikor kezdjük el használni. Fontos az időzítés, mert elhasználódhat.
  Ez olyan mint a tömeges tesztelés. Ha túl korán letsztelünk mkit, akkor a kritikus időszakra, amikor a kulcsfontosságú vaálalatokat működtetni kell, nem marad és egy belső járvány esetén nem tudjuk működtetni
  Sztem ez sajnos idegi "játék" is. Se túl későn, se túl hamar nem szabad elsütni az összes puskaport. A nehéz azt meghatározni,, higy mikor kell és csak utólag lesz mki okos.

  Engem a mai biztató magyar adatok kicsit megnyugtattak. Háromszor annyi tesztre, ugyanannyi fertőzött lett mint tegnap. Ha ez 2-3 napig hasonló eredményt hozna, az biztató. De azért erre kicsi az esély......
   
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Megyünk rendületlenül - egy mentős levele a járvány frontvonalából

  Az alábbi levelet egy mentős írta egy ismerősének. A szerzőjét megkerestük, és hozzájárult ahhoz, hogy megjelentessük. Azt kérte, hogy csak annyit írjunk róla, hogy az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik Budapesten, már több mint húsz éve.

  „Szia!

  Röviden jelenleg a vihar előtti csend állapota van, szerintem jó a helyzet, már amennyire lehet jó egy ilyen helyzet.
  Nagyon gyorsan felismerték, hogy az aktív mentőegységeket nem jó koronavírusos betegekhez küldeni, létrehoztak Budapesten öt olyan egységet, amelyek ezeket a betegeket szállítják. Azt láttam, hogy a fertőtlenítés időtartama alatt pihennek, és két napja még bármikor arra gurultunk, mindig volt bent egy-egy szabad kocsi. Az is igaz, hogy 15 percig a fertőtlenítést követően szellőztetni kell, lehet, azért állt még bent.

  Indulás óta kialakították a fertőtlenítő központot, jó, hogy nincsen közvetlen kontakt.

  Védőruhánk van, van elég, és van elég mennyiségben maszk, a védőszemüveg volt kérdés, de ma egy dobozzal kaptunk, nem is tudom hány darabot, csak a mi kocsinkra.
  Most úgy tűnik, minden van. Az a kérdés, hogy mire lesz elég. Így érezheti magát az első lövés előtt a háborúban a katona: tudja, hogy jön az ellenség, tudja, hogy nagy, erős, tudja, hogy lesz veszteség, de szeretné már látni és közvetlenül harcba szállni vele.
  Cégtől vettünk tartaléknak maszkot, stb, az egyik cég olvasva a nevünket és megnézve a weboldalunkat, tevékenységünket, ingyen adta a rendelt termékeit. Ilyen is van.
  Nyugdíjas doktornő közölte, hogy Ő már úgyis öreg, benne van, hogy bármikor meghalhat, ne a fiatalokat hívjuk be és veszélyeztessük, hanem őt. Ilyen is van.

  A rendkívüli helyzetben az a szomorú, hogy ez a rendkívüli.

  A mentődolgozó, pedagógus, stb most megkapja a megérdemelt megbecsülést, láthatóvá válik a munkája, élete. Jóval gyorsabban tudunk a beteghez eljutni, mert nincsen akkora forgalom. Fegyelmezettebbek az emberek, ezerszer jobban figyelünk egymásra. Minden nap jön a frissítés, aktuális protokoll, eljárásrend.
  Egyik kollégánk kiemelten veszélyeztetett, kérdés nélkül vettük át a szolgálatait, Ő otthon tud maradni.
  Én egyelőre jót látok, persze lehetne panaszkodni, de minek, attól nem lesz jobb. Nem véletlen van veszélyhelyzet, ez már magában mindent elmond.

  Úgy látom, a különleges jogrend előtérbe hozza a jó és rossz tulajdonságainkat.

  Ami nagyon jó, hogy mindenkit megpróbálnak a gyakorlatokról hazahívni, visszarendelni az anyaintézményébe. Így jóval több orvos lehet aktív, mivel felfüggesztik a kötelező képzésüket. Sokkal tisztább a kép.
  Persze mi is igyekszünk gazdálkodni a tartalékainkkal, de erről még szerintem korai beszélni. Biztosan lesz hiány, hiszen senki, sehol a világon nem tud felkészülni egy ilyen méretű járványra.
  Tegnap végre én is elmentem bevásárolni, mert az elmúlt tíz nap a megállás nélküli szervezés és mentőmunka időszaka volt. Szerencsére volt a polcokon kávé. És amíg kávét lehet venni, addig az egészségügyi dolgozók működni fognak.
  Egyelőre itt tartunk, de nem tudom, 50-100 km-re mi a helyzet. És nem tudom, mi lesz holnap vagy akár a következő 10 percben. De mi itt ezt már megszoktuk. Most a várakozást kell megszoknunk, de természetesen a mentőmunka azért nem áll le, megyünk rendületlenül.”
   
  fulcrum11, blitzkrieg, fip7 and 11 others like this.
 5. sequadon

  sequadon Active Member

  Nyilván aki teheti az ne menjen sehová, így a maszkot lehet tartalékolni arra az időre amikor muszáj menni (bolt, gyógyszertár, orvos, stb.). Nekem spec. van 4 db FFP3 (2 főre), meg jó pár orvosi. Egyelőre használom az orvosit, az FFP3-at tartalékolom későbbre, mikor már nagyobb lesz a koncentráció.
   
  antigonosz likes this.
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Tavasz-Nyár lesz a kifutása ennek, júniusig nagy valószínűséggel tombolni fog, szóval tényleg mérlegelni kell a használatot. Én egyelőre egy FFP2-es és egy FFP3-ast vettem használatba (nem a védettség szintje alapján, mindkettő jó, csak eltérő kialakításúak, meg az egyik inkább ilyen, a másik meg olyan outfithez megy), mindkettőt csak hektikusan használom. Tömegközlekedésen mindenképp, mások által is látogatott zárt térben dettó, míg utcán csak ha van forgalom, tehát huszonöt méteren belülre kerülnek emberek az esetlegesség határán túl. A pesti utcán mindenképp a kertvárosin már nem. Amúgy meg a napon lógnak kinn a ruhaszárítón.
   
  gergo55 likes this.
 7. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Én itt semmilyet nem használok. Sztem nálunk falun most fölösleges.
   
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Szüleimnél nemrég jelent meg az önkormi, 2 db házikészítésű vászon maszkot kaptak (önkormi csinálja), amit hypoban vagy domestosban fertőtlenítve tudnak használni. Kaptak tájékoztató papírt és ott a kontakt, ha bolt, gyógyszertár vagy orvosi ellátás kellene intézik nekik.

  Mielőtt jön a miért nem FFP3 és 50 db. Mert nincs semmi. A antibakteriális párnahuzatból vagy 100% pamutból készített maszk is 50-60%ot biztosít a kínai vírus nagyságú baktériumok ellen. (a műtős 89%)
  [​IMG]

  Szóval orvosok azt mondták, hogy a sima kendő is radikálisan lecsökkent a fertőzés veszélyét mivel megakadályozza, hogy az arcunkhoz nyúljunk, ugyanis ez a legnagyobb fertőzési forrás.
  Mindenesetre respect az önkorminak.
   
  blitzkrieg, fip7, zztop and 6 others like this.
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A 06:00 - 15:00 közötti nyitvatartás az hétvégére is vonatkozik vagy szombat-vasárnap minden zárva lesz kivéve élelmiszerboltok?
   
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nem tudom eléggé hangsúlyozni a pandémia.hu területi adatait! Falvak, városok, egyre megy, már mindenhol ott van, az emberek sűrűsége és koncentrációja determinálja a kockázatot. A saját városomban azután kezdtem viselni az üzletekben, amiután láttam, hogy több mint féltucatnyi karanténosunk van. Ugyanolyan veszélyes hely a falusi kisbolt és kocsma, mint a városi! A kihalt falusi/kertvárosi utca ellenben biztonságos, szemben a még most is forgalmas városival! Én a budapesti elővárosban a maszkot a gumijain kezemben lóbálva megyek ki a vonathoz, de a peronon már felveszem mielőtt befutna a szerelvény. A kesztyű használatát meg nem győzöm hangsúlyozni!

  Apropó, minden ablakot nyissatok a tömegközlekedésen, munkahelyen, ha van rá lehetőség, legyen kereszthuzat és gyors légcserélődés!
   
  blitzkrieg likes this.
 11. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Ne dumáljon.Csinálja.
  Undòritó, hogy még ebből a helyzetből is magán pr- t csinál.
   
  Lelkeslaikus and jurgenbauer like this.
 12. Robur

  Robur Well-Known Member

  Már három halott van, okoska.
   
 13. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Látom boldog vagy! :(
   
  fip7, megazez, b4l4g3 and 2 others like this.
 14. zeal

  zeal Well-Known Member

  Inkább ne! Az a hideg huzat csak fogékonnyá tesz a légúti fertőzésekre és a szemed is kiszárítja.
   
  blitzkrieg and aquarell like this.
 15. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Vagy mindenki otthon marad, vagy senki. Nem lehetséges megkülönböztetés. 1x a Széchenyi ösztöndíj kapcsán volt korhatár. ÁBhez fordultak, és nyertek a profok. Mint az közismert, az összes prof. 40 év körüli, legalábbis az első Orbán kormányék így képzelték, miközben Tompinak diplomája se volt.
   
 16. boki

  boki Well-Known Member

  Oldal csak lehozza a részleteket. Már írtam róla korábban egyébként, hogy átverték a szlovákokat, hiába egyeztek meg 2 milló maszk vételéről és a szlovák kormánygép is ott volt Kijevben - végül a németeknek adták el , akik nagyobb árat igértek. Saját fülemmel hallottam és előben néztem mikor maga Peter Pellegrini nyilatkozta ezt.

  Akkor nem hiszel Peter Pellegrininek?! Csak óvatosan az elhamarkodott kijelentéseiddel, mert nem tudhatsz mindenről. ;)
   
  b4l4g3, tindalos and jurgenbauer like this.
 17. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Mocskos ukránok. Semmi sem változott. Remélem szétesnek a Gbe!
   
 18. zeal

  zeal Well-Known Member

  (Ez az a videó ami a mandin volt?)
  Nézzétek meg a dolgozók védőfelszerelését! Hát,... nem izgulják túl a dolgot. Ehhez képest mi egész jól állunk.
  Ezek után nem kellene üvölteni a maszkok miatt. (Meg egyébként sem kellene hisztizni semmi miatt sem...) :rolleyes:
   
  gergo55 and b4l4g3 like this.
 19. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Azèrt vannak dolgok, amit nehezen èrtek. Pl ez a börtönbiznisz csak itthon lehetséges, màshol nem hallottam.Nem hinném, pl. hogyaz angol, bolgár, francia börtönök olyan szuperek lennének. Ehhez kell egy szemèt jogàszi klikk, meg egy rakás idióta biró. Vagy a törvény túl ejropéerre sikerült volna?
  Hasonló a kijárási “ tilalom”. Ezt Ausztriában alig valaki, de föleg egy újságiró sem, kèrdőjelezi meg.
  Itthon meg ugrál a Helsinki B++ meg a “ demokratikus ellenzék”. Bár ezek az US-benis ugràlnak....
  Èrtem őket, mert kezd komoly ellenszele lenni az open society-nak.
   
 20. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Valahogy továbbra sem hiszek olyan vírusban, ami az influenza időszak kellős közepén "csak" cirka 250k emberkét fertőz meg, és közben a médiapánikkal együtt, ami pl. sose kísért egyetlen influenza járványt se, pedig JÓVAL TÖBB áldozatot követelt simán taccsravágja a gazdasági boom kellős közepén a világ összes gazdaságát, kicsinálva és földönfutóvá téve többszáz millió embert, kinyírva többezer kisebb-nagyobb céget.

  Ez egy kurva nagy hype, ami mintha felnagyítaná a média által az influenza tüneteit. Mintha kapnál egy jelölést (koronavírus), ami semmi más, mint egy influenza, viszont lehet tőle rettegni. Elhiszem a nagy küzdelmet, de a média nagyította fel Vuhant is, amikor utcán el-el dőlő emberkéket mutogattak videókban. Azóta látott bárki egy ilyet is? Mert én nem. Qurvára meg volt ez tervezve, és ha tényleg kiderülne, hogy egy médiahack, nos, nem lennék az ezt előidéző illetők bőrében.
   
  b4l4g3 and luperator like this.

Ezen oldal megosztása