1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Februarban vettem az egesz csaladnak a netrol 3M felmaszkokat + 24 oras FPP3 cserelheto szurokket az itteni Kinai virusos blog hatasara :D gondoltam, nem ker enni, raadasul akcios is volt :D Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar fog kelleni... :(
   
  antigonosz, gergo55 and jurgenbauer like this.
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  A papír a párától elázna. Nincsenek benne azok a hajtások, amivel az archoz lehetne simítani. Az orrnyeregre felülne, de nem tudom idővel mennyire lenne irritáló az a duct tape-szerű ragasztó. Viszont a plexi lap az jó ötlet. Nem pont így, de az legalább működik.
   
 3. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Nagyon aranyos. Csak az a baj, hogy egyelőre senki se tudja (érdemi módon) van-e nyájimmunitás a mostani koronavírus esetében.
  Az influenzát is tízmilliók kapják el évente, pedig elég régóta velünk van. Sőt, védőoltás is van, oszt mégis.
   
  tindalos, blitzkrieg and milagro like this.
 4. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  blitzkrieg, jurgenbauer and milagro like this.
 5. milagro

  milagro Well-Known Member

 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Íme a védőfelszerelés, amit az állam biztosít a házoiorvosoknak

  Egy budapesti háziorvos a mai napon a Mohács utca 24. szám alatti Országos Mentőszolgálattól átvette a védőfelszerelését, amit az állam biztosított számára.

  A szett 3 darab FFP 1 maszkból és egy 110 ml-es kézfertőtlenítő zseléből áll.

  [​IMG]

  Ezen kell osztoznia az asszisztensével. Egy első vonalbeli ellátó, belgyógyász háziorvosnak. Ez nem egy napi felszerelés, hanem ez az összes, amit jelenleg az állam egy háziorvos és az asszisztense számára biztosít.

  Felhívtuk az orvost, aki elmondta, hogy szerinte ez a felszerelés semmire nem jó, ugyanis az FFP1-es maszk pont annyira véd, illetve nem véd, mint a sima sebészi maszk. De ha használna, akkor sem lenne elég három darab egy orvos számára. A jobb minőségű, erősebb védelmet adó FFP3-as maszkot, amit eredetileg ígértek nekik, azt is négyóránként cserélniük kellene a szakma szabályai szerint. Az orvos jelenleg több idősebb kollégáját is helyettesíti, akik a nagyobb veszélyeztetettség miatt el vannak tiltva a betegellátástól. Az ő maszkjaik átvételével egészítette ki a saját készletét. A Praktikerben pedig vett festőoverált és védőszemüveget magának.

  A háziorvos szerint a elegendő felszerelés az lenne, ha jutna szemüveg, műszakonként két FFP3-as maszk neki és az asszisztensnek is, ha egyszerhasználatos köpenyekben dolgozhatnának és ha előfordul gyanús eset, akkor szükség lenne elérhető védőruhára is. Az orvos elmondta, hogy a betegellátást amennyire lehetett már áthelyezték telefonra, emailre, de elkerülhetetlen, hogy személyesen, fizikailag is megvizsgáljon betegeket, viszont ez védőfelszerelés nélkül kockázatos, ha ő megbetegedne, abból nagy probléma lehet. (Nem csak azért, mert kiesne a betegellátásból, hanem elsősorban azért, mert amire jelentkeznének a tünetei, addig sok mást is megfertőzhet a betegei közül.) Ezért mától lezárja a rendelőt, félig az ablakon keresztül, az épület előtt végzik majd a munkát, ami azt jelenti, hogy sok beteg ellátatlanul marad. Minimalizálják az orvos-beteg, illetve beteg-beteg találkozást.

  A szerény felszerelésről csütörtökön Dr. Tőzsér Berta Mária háziorvos rezidens is csalódott hangú posztot közölt:

  „Dühös vagyok! Most mondják be a tévében, hogy több ezer ffp2-es maszkot nem vettünk mi át, háziorvosok.
  Nos, először is 50 db sebészi maszkot ígértek, amiért nekünk kellett elmenni. Volt, akinek 90km-t utazva úgy, hogy két körzetet lát el, mert helyettesít is, tehát igazából nincs rá ideje, hogy ő furikázzon azért az 50 maszkért.
  Aki mégis el tudott menni, az maximum 20, esetleg 40 sebészi maszkot kapott, nem az ígért 50-et. Aztán jött a hír, hogy kapunk 3 db ffp3-ast. Nos, azok kivétel nélkül mind ffp1-esek voltak, ami nem jobb, mint egy sima sebészi maszk.
  Nagyon dühös vagyok, hogy hazudnak... ”

  A Hír Tv Sajtó Klub című műsorában arról beszéltek, hogy a háziorvosok számára rendelkezésre áll a megfelelő védőfelszerelés, de az orvosok nem mennek el érte.
   
 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  És ha mixeled ezzel?


  Redőzve, dupla 90 fokban elfordított konyhai papírtörlő + papírzsepi belülre.
  Elvileg a PZS pont azért kell, hogy ne ázzon át olyan gyorsan.
  +Befőttes gumi helyett postagumi.
  Nyilván nem egésznapos viseletnek, hanem csak bolthoz szükségmegoldásnak. Szal 1 órát kell kibirnia.
  Sajna csak pár rendes maszk van itthon fel kell készülni arra, hogy elfogy és hónapokig nem lehet majd kapni.
  (elé azért nem érdekel a műanyag, mert van olyan full arcmaszk polikarbonátom amiben a koreai orvosok is nyomják, szal ha nagyon gáz a helyzet azt eléteszem...de nem nagyon akarom amíg az emberek nem járkálnak 5 literes olajos palackban, mert hülyén néz ki :p )
  Orrhoz meg lehetne egy darab drótot ragasztani, az nem gond. A műtősben is az van.
   
 8. altx

  altx Well-Known Member

  na..ilyen posztokat szeretek..

  valami ertelmeset is elolvason az ember, es meg hasznos is..

  az hogy ki jobban hazudik az orban, a gyurcsany, a merkel banya, a trumpli a .... (odairni tetszes szerint) nagyon unnalmas mar. Kulonosen ha tudjuk hogy mindanyian ugy hazudnak hogy nem lehet minden hazugsagukat leirni mert sok volna (a mi vucicunkat nem irom mert tudom hogy surun hazudik).

  amugy meg nagyon elszomorodtam erre a videora..

  vajon ez var minden orszagra ami ezt a szar virust nem veszi komolyan?  P.S.
  ezt a maszk viselest nem ertem. szerintem egyenlore felesleges. 1. a betegnek kell vinnie, 2. senkinek sincs nagy keszlete beloluk. nincs ertelme vinni olyan orszagba ahol van 100 beteg. En ikabb megtartanam akkora amikor mar lesz par ezer beteg..ha az emberek most viszik, amikor tenyleg beut a krach, mar nem lesz egy maszkjuk sem.
   
  blitzkrieg and Fennek like this.
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Akkor rakjuk össze:

  • Ha minden marad a régiben, mindenki megfertőződik, rövid távon leterhelik az egészségügyi ellátást és hirtelen sok lesz a halott. Viszont aki túléli valamilyen kondícióval, az immunitást szerez
  • Ha bezárunk mindent, elkülönítünk mindenkit, nem alakul ki nyájimmunitás, de a gazdaság tönkremegy. Ha meg feloldják a zárlatot, azok is megfertőződnek, akik addig nem. Az egészségügyet így időben elnyújtva terheljük, miközben már most se lehet nem azonnali életmentő beavatkozásokra, kezelésekre jelentkezni. A magánklinikák meg megsínylik a kényszerzárlatot illetve a vészhelyzeti készenlétet. Ugyanúgy terheljük az egészségügyet, csak időben hosszan, miközben a gazdaság becsődől mellette. A halálozási arány a másfél év alatt ugyanolyan nagy lesz. Ahogy én látom, az úgynevezett elfojtásos modelldiagrammok csak az időbeni beteggörbe kilapításával számolnak, de úgy fest, mintha szerintük mindenkinek csak egyszer volna eselye találkozni a fertőzéssel. Vagyis, ha áprilisig karanténban vagyok, akkor már májusban-júniusban nem fertőződhetek meg. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, feltételeznünk kell, hogy a vírus szezonális és spontán elgyengül, vagy aktivitását veszti valahogy. De erre nem utal még semmi
  • Vakcina és ideoglenes tüneti kezelés egyik esetben se jön hamarabb
   
  nyugger, blitzkrieg and kaktusz like this.
 10. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Az a baj, hogy sok a tünet mentes hordozó vagy aki nem tünetmentes, csak még nem realizálta hogy ő kínai vírusos, mert még nem jött ki rajta annyira.

  Szóval nem tudni ki fertőz és ki nem. :(
   
  gergo55 and Mike like this.
 11. milagro

  milagro Well-Known Member

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...knal-a-cegeknel-ahova-kirendeltek-oket-420975
  ..
  "A napokban kezdte meg Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével tevékenységét a járványhelyzetben létfontosságú vállalatok működéséért felelős akciócsoport. Közel 140 létfontosságú szolgáltató céget, gyártókapacitást azonosítottak; ezek közül 71-hez csütörtökön különleges irányítási törzseket rendeltek ki, akik amennyiben szükséges, akár át is tudják venni a vállalatok irányítását. Az akciócsoportok feladat egyelőre annyi, hogy nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Fő céljuk a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása."
   
  tomcat1 likes this.
 12. zeal

  zeal Well-Known Member

  Én inkább ezekre vigyáznék és nem dobnék ki egyet sem. Csak akkor viseld, ha muszáj, és ne felejtsd az arcodon. Fertőtleníteni, talán tömény alkohollal lenne érdemes megpróbálni, mert az gyorsan elpárolog és nem marad kellemetlen szaga. Reméljük a gumit sem eszi el. Ha az nem jött be, akkor marad a gőzölés. Majdnem olyan mint a profi autokláv, csak sokkal gagyibb. :)
  Most más ötletem nincs így hirtelen. Vagy ha nagyon nincs más, akkor a sál a következő hideg napokban simán elmegy.
   
  antigonosz likes this.
 13. milagro

  milagro Well-Known Member

  Olaszországban a karantén ellenére jobban terjed, mint bármikor eddig!
  +5.986 eset,
  +627 áldozat.
  ..
  Mi ez, valamilyen "bináris vírus"?
   
  jurgenbauer likes this.
 14. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  az tuti, hogy Pellegrini bejelentette, hogy hoznak maszkokat, majd masnap konstatalta, hogy egy nemet uzer felvasarolta a szlovak allam elol a maszkokat. Ezt elo egyenes adasban mondta, magam is hallottam/lattam. Szoval ex a resze tuti igaz. Amugy meg nem lett volna ertelme, hogy hulyet csinaljon magabol a szlovak miniszterelnok. Szoval en hajlok arra, hogy elhiggyem ezt a sztorit.
   
  tindalos and jurgenbauer like this.
 15. altx

  altx Well-Known Member

  tudom. de amikor meg egy par milios orszagba nincs sok beteg, es az a kevest is kinyomoza az orvos hogy hol maszkalt es minden kontaktusat karantenba csap, addig meg keves az esely hogy elkapjad a virus, kulonosen ha nem vagy orvos meg stb aki naponta nagyon sok emberel talalkozik. akor meg nem maszkal szabadon a lakossag kozott.

  amikor mar nem lehet levezetni ki honnan kapta el, es nagyon sok a beteg, nekem akkor van ertelme a maszknak. de addigra mar mindenki kihordja, ez a bajom vele. vigyazni kell a szukos keszletekre.
   
  jurgenbauer likes this.
 16. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  Kabinszűrő az autóból jobb megoldás. Akár HEPA szűrőt is lehet venni. Ha nagyon védeni akarod magadat, akkor a két HEPA közé egy ugyanolyan papírszűrőt is beiktathatsz, amit előtte sós oldatba martottál.
   
 17. Python

  Python Well-Known Member

  Maszk kérdéskörhöz:  WC papír témához:
   
  tomcat1 and fip7 like this.
 18. altx

  altx Well-Known Member

  nem, ennek semmi kozze a mostami karantenhez.

  ennek kozze van az a sok sok olasz kretenhez aki kiszokot a fertozot zonabol mert nem akart karantebnen lenni.
   
  blitzkrieg and bartinieffektus like this.
 19. Python

  Python Well-Known Member

  Az Imperial College London kutatói készítettek egy szimulációt a vírus várható lefolyásáról az USA és Nagy-Britannia esetében. Ez alapján két alapvető stratégiát lehet megkülönböztetni a vírus kezelését illetően és egyik sem lesz fájdalommentes. A kérdés inkább csak az, hogy melyik kezünkbe harapjunk.
  Két víruskezelési forgatókönyv adott - Hatalmas ára lesz a győzelemnek

  Bár a koronavírus-járvány akkor már bőven tombolt világszerte, néhány nappal ezelőtt még az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezetése is úgy volt vele, drasztikus korlátozások nélkül is lehet kezelni ezt a helyzetet. Azóta mindkét kormány kapcsolt: Nagy-Britanniában az iskolák bezárásánál tartanak amellett, hogy felszólították a hetven év felettieket, maradjanak otthon (és általában is ezt javasolják mindenkinek), az Egyesült Államokban pedig a 10 főnél nagyobb összejövetelek elkerülését és otthonmaradást javasolnak. A váltásban fontos szerepe volt egy jelentésnek, ami azt vezette le, milyen következményekkel járhat a két országban a járvány, ha nem lépnek. Ezt a jelentést a londoni Imperial College kutatói készítették, akik korábban a SARS és a sertéspestis idején is segítették a brit kormányt. Ötven kutató dolgozik náluk, szoros kapcsolatban állnak a WHO-val.
  A jelentés, amit a brit és az amerikai kormány sem tudott lesöpörni az asztalról
   
  Lelkeslaikus likes this.
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az a baj, hogy a világgazdaság nem lesz előrébb a vakcina nélkül, tehát bármit is csinálunk, alapvetés, hogy:

  - a világgazdaság a globalizációval együtt addig van dögrováson, amíg nincs vakcina és e vakcinával nem oltották be a fejlett világ tömegeit (a harmadik világban bármi is legyen, az a világgazdaságot nem igazán érinti).
  - ebből adódóan a komoly halálozás árán elért tömeges immunitással semmit se érünk, mert továbbra is ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint a többiek, ráadásul fenyeget minket a visszafertőzés veszélye, ugyanis az immunitás úgy tűnik nem tökéletes megoldás, mint a számtalan kétszer fertőzött esete mutatja!
  - magának a védekezésnek nincsenek horror költségei, csak az eü. személyzet halálozása jelent komoly veszteséget.

  Szóval a kormányzatnak olyan társadalmi és nemzetgazdasági szükségállapoti modellt kell kidolgoznia, ami világgazdaság nélkül biztosítja az állampolgárok fennmaradását, értve ez alatt alapvetően a szükségleteik kielégítését. Szerencsére ennek sincs horror költsége, alapvetően élelmiszerről és kommunális szolgáltatások biztosításáról van itt szó!

  Nyilvánvaló, hogy nem alapjövedelem és másfajta agyhalott kommunista trükkök a megoldás, mert az ilyesmi csak tarkónlőné a maradék nemzetgazdaságot. A tömeges közfoglalkoztatás is lehetetlen most. A különféle díjfizetési moratóriumok egy jó kezdet, további díjfizetési moratórium a víz-, gáz-, áramellátásban és az alapszolgáltatások állami finanszírozása fogja követni szerintem, mivel a kieső árbevételeket a villamosenergiatermelésben, a víz-, gázellátásban valahogy pótolni kell, ugyanis finanszírozás nélkül gyorsan Venezuela lenne itt, mint azt a kukaholding csődje megmutatta és ez hiányzik a legkevésbé!
   
  tomcat1 likes this.

Ezen oldal megosztása