1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  A kurva anyját a netflixnek.
   
  silurusglanis likes this.
 2. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ha ez igaz elég durva. Kínai policy, ha az ő gazdaságuk bedől magukkal rántják a világot.
  Lehet direkt hurcolták szét?  @zeal szerintem a sebészi maszk nem birná ki a gőzt.
   
  zeal likes this.
 3. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Íme egy díszpéldány:
  Koronavírus – Pocskondiázva lázított Facebook-oldalán a DK-s országgyűlési képviselő
  "Elszabadult indulatokról árulkodó, egészen döbbenetes posztot tett ki Facebook-oldalára a koronavírus-járvány kapcsán a DK országgyűlési képviselője, Varga Zoltán. Varga egészen hosszú posztban sorozta a kormányt és az operatív törzset, azt állítva, hogy mindenki hazudik. Megállapította, hogy több ezer vagy tízezer koronavírusos beteg lehet az országban, nincsenek megfelelő eszközök a kórházakban, ezért most éppen leselejtezett lélegeztető gépeket próbálnak feléleszteni a pincékben, közben sorra mennek csődbe a vállalkozók, de a kormányt csak a határzár érdekli. A gyurcsányista országgyűlési képviselő posztja alatt annyira elharapózott a gyűlölet, hogy még olyan kommentelő is akadt, aki bitóért kiáltott. Néhány óra elteltével észbe kaphatott, hogy amit tett, az pontról pontra kimeríti a rémhírterjesztés tényállását, ezért az egészet úgy, ahogy volt, törölte. A Vadhajtások talált rá a lementett posztra egy Facebook-csoportban."
  https://pestisracok.hu/koronavirus-...ebook-oldalan-a-dk-s-orszaggyulesi-kepviselo/
   
 4. Python

  Python Well-Known Member

  A perzsa államban a friss adatok szerint 10 percenként hal meg egy koronavírusos, akik száma óránként 50 fővel nő. Venezuela és Irán közegészségügyi katasztrófába taszítása teljes régiókat veszélyeztet. Az olajárak összeomlása még nehezebb gazdasági helyzetbe hozta az USA által már korábban szankciók alá vont Iránt és Venezuelát. Az elmúlt napokban mindkét ország IMF-segélyért folyamodott a koronavírus járvány leküzdése címén, amely kérés a Valutaalap irányába a perzsa állam esetében 1962 óta most fordult elő első alkalommal
  Koronavírus: Trump járványügyi Csernobilba lök két országot
   
 5. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Voltam ma Praktikerben. Baszki, BuTaörsön P100asban mászkáltak a népek a Parktikerben. Hogyan? Ott fossa ki magából valamelyik celeb, vagy mind politikus volt?
   
 6. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 7. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ez a félkarantén eredménye. Észak megfertőzte a Délt...
   
 8. bejczi

  bejczi Member

  Észak-Koreáról valami hír ezügyben?
   
 9. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 10. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 11. Python

  Python Well-Known Member

  Esetleg gyógyszergyári laborosok csoportos bútorvásárlási kiruccanásába botlottál bele. :p
   
  aquarell and jurgenbauer like this.
 12. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Vitték a fűrészt meg a létrát. :)
   
  Python likes this.
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Szerintem a kínaiak túl korán örülnek.
  Vissza fognak fertőződni. És nem csak külföldről.

  Mivel a fertőzéseket a karanténok se kontrollálják, az egész világleállás kb május elejére értelmét veszti.
  Vakcina nem lesz előbb, mint jövő év második fele, így a tüneti kezelés marad.
  Például, ha bizonyitást nyer, hogy az ebola gyógyszer itt is hatékony, akkor el kell engedni a fertőzést és rá kell állni a gyógyszeres kezelésekre.

  Az olasz számokról meg annyit, hogy ezek az eddigi számítások szerint kb a jövő hét közepéig így fognak napról napra emelkedni.
  Feltéve, ha jól számították ki a fertőzöttek valós számát, a lappangási idő nem sokkal több, mint hitték, illetve a vírus nem mutálódott-e már most is.
   
  blitzkrieg, nyugger and Python like this.
 14. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Tény, hogy sokkal több kell legyen, mint amennyit regisztráltak. Tény, hogy láthatólag nem tudtak több tesztet végezni, ezt meg megideologizálják azzal, hogy felesleges. A csehek, szlovákok is sokkal több tesztet végeztek, nem akarom az osztrákokat és más nyugati országokat felhozni. Nincs elég maszk, védőfelszerelés, ez is tény. Késve kapott észbe a kormány, hogy ilyeneket kellene beszerezni nagy mennyiségben (azt hitték elég lesz a rabok által gyártott mennyiség és fajta?). Ma meg már üzérek uralják a piacot és adják-veszik aranyáron ezeket. Maszkok hiányát is megideologizálják azzal, hogy szükségtelen a maszk viselése stb.
  Az indulatok meg bizony elszabadulhatnak ilyen hírek hatására azokban is, akik nem feketeöves tagjai az orbángyűlölő szektának. Persze itt éppen olyanokról volt szó, akik amúgy is azok.
   
 15. milagro

  milagro Well-Known Member

  Lehet...
  Amit itt is kitárgyaltunk. Este tízkor bejelentés, hogy éjféltől zárlat, de a szervek kinn se voltak az utcán!
  A népek meg uzsgyi neki...
  (Érik a kijárási tilalom és a katonaság bevetése nálunk is asszem. Szerintem ezt a mieink nem várják meg...)
   
 16. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 17. laiki

  laiki Well-Known Member

  Az influenza ellen is van természetes immunitás is, hiszen ha nem lenne, akkor az oltás sem működne. Az oltás annyi, hogy bemutatják az immunrendszernek a vírus. Az immunrendszer megtanulja felismerni és ezáltal legyőzni. Tehát pont ugyanaz, mintha a betegség folyamán tanulná meg legyőzni. Annyi a különbség, hogy az oltásoknál legyengített, vagy elölt kórokozót használnak, hogy ne kelljen végig szenvedni a betegséget. Valójában minden fertőző betegség ellen kialakul immunitás, amit a szervezet legyőz. Ha az immunrendszer legyőzi, akkor megtanulja felismerni is. Ha pedig nem győzi le, akkor a beteg jó eséllyel bele is hal.

  Az influenzával az a gond, hogy a hatalmas fertőzésszám rengeteg lehetőséget teremt neki a mutálódásra, és minden szezonban kialakul olyan mutáció, amit már a természetes immunitást korábban megszerzők immunrendszere nem ismer fel. Ezért kell minden évben újra elkészíteni az oltást az adott szezonban terjedő változattal szemben és ezért tud a következő szezonban megfertőződni, aki egy szezonnal korábban már átesett a betegségen. Ráadásul az influenzábol egyszerre több változat is szokott terjedni. így aki az egyik változatból, mondjuk az A (H1N1 pdm09) szezonális változatából, az még szezonon belül is elkaphatja az A (H3N2)-t, az A (NT)-k valamelyikét, vagy a B-t. De ettől még az szezonon belül, aki az adott szezon A (H1N1 pdm09) vírus változatából gyógyul ki, az az adott szezonban erre a vírusra már immunis lesz. Ha nem így lenne, akkor az influenza járványok sem csengenének le. A járvány lecsengésében szerepet játszik az időjárás is, de természetes immunitás és oltás nélkül pusztán az időjárás valószínűleg kevés lenne.

  A koronavírussal az a helyzet, hogy jelenleg még kevés a gyógyult így kevés a természetes immunitás, Nincs ellene védőoltás sem. Tehát az első alkalommal végig megy a populáción. Most még kevés volt az esetszám egy szezonális influenzához képest, de mire véget és a koronavírus szezon, igen nagy valószínűséggel több koronavírus betegségen átesett lesz, mint szezonális influenzán egy adott évben átesett. Sajnos úgy tűnik hogy, a koronavírus is szeret mutálódni és a sok eset miatt a nagyon sok mutációból kiemelkedhet agresszívabb változat is, mint az alapváltozat volt. Sőt ez már meg is történt, viszonylag "kevés" eset után. Tehát elképzelhető, hogy a természetes immunitás is csak egy szezonra fog szólni. Nem tudjuk biztosan,. de valóban benne van a pakliban. Az igazi kérdés az, hogy az agresszívabban terjedő (teát a többi változatot kiszító) változat súlyosabb, vagy enyhébb lefolyású megbetegedést fog-e okozni. A koronavírusoknak van súlyosabb lefolyású betegséget okozó változata, mint a jelenlegi (a MERS és a SARS), de van legalább 4 olyan változata, ami nátha szintű betegséget okoz. Ha bedurvul,akkor isten irgalmazzon, De ha megszelídül, akkor csak több ember megbetegítő nátha szezonnal kell majd együtt élni.

  Az influenza is sokat szelídült az elmúlt évszázadban. Az idei influenza szezonban is az A (H1N1) okozza a legtöbb megbetegedést és a spanyolnátha járványt is az okozta. Csak időközben az emberek immunrendszere is sokat tanult a sok influenza fertőzésből és a járvány is szelídült.

  Tehát a kérdésre a válassz, hogy egyértelműen van természetes immunitás és emiatt van nyájimmunitás is, mindaddig, amíg nem jön egy eléggé mutálódott és eléggé agresszív új változat. Hogy ez mikor következik be? Na ezt nem tudja még senki.

  Az oltásnak az lenne az előnye, hogy az oltás megakadályozza a vírus elszaporodását, tehát nagyban csökkenti a mutáció esélyét. Ezért ha lesz hatásos oltás, akkor azzal kötelező jelleggel az egész emberiséget a lehető leggyorsabban végig kellene oltani.

  Az elfojtás tényleg csak ideiglenes megoldás. Persze messze jobb, mint amit most a fejlett nyugati világ csinál, de sajnos nem realitás hogy a fejlett nyugat ugyanolyan elég hatékony és fegyelmezett legyen ebben a küzdelemben. Az elfojtáshoz mindenkinek ugyanazt kellene csinálnia egyszerre. Abban Horizon által idézett cikknek igaza van, hogy az elfojtás révén nem alakul ki a csoport immunitás és teljesen szinte biztosan nem lehet kiirtani a vírust elfojtással, így az elfojtás csak ideiglenes megoldás. Az igazi az oltás lenne.

  Ha nincs oltás, akkor az elfojtás is folyamatosan fel-fel lángoló, majd minden esetben drákói, világ méretű szigorral (ez sajnos eleve utópia) elfojtott betegség hullámokat eredményez. De a csoportimmunitásra játszó kontrollált végig engedés (amivel most a nyugat próbálkozik) is egy kétes kimenetelű szerencsejáték a potenciális mutációkkal.

  Lehet azt állítani, hogy a kínai elfojtós módszer a jobb és a nyugat szerencsejátéka veszélyesebb, több áldozattal jár és erőteljesebb társadalmi/gazdasági negatív hatásokkal. Nekem is ez a véleményem. De ettől még sajnos nem lesz realitás, hogy nyugaton az elfojtást hatékonyan alkalmazzák. Ezt most már végig fogják engedni, akármi is lesz a következmény.
   
  blitzkrieg likes this.
 18. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 19. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 20. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Kínában eleve csak egy tartományban kellett teljes lockdown... a többi tartományban nem állt le teljesen az élet, bár voltak fertőzöttek nem harapózott el annyira a járvány. Minden korlátozást azért nyilván most sem fognak feloldani.
   

Ezen oldal megosztása