1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. Flexus

  Flexus Active Member

  Azt hiszem ezt a nyájimmunitás dolgot már párszor kiveséztük itt. Igen, jó lenne, és tényleg megoldana sok mindent, csak, addig mennyien halnának meg, és mennyire dőlne össze az egészségügy? Mondjuk 10 millió emberrel, és egy nagyon konzervatív alsó becsléssel, (0,01 mortalitás) számolva az 100 000 ember, nem egy év, hanem pár hét alatt. És nem, nem csak a 86 éves eleve beteg öregek esnének bele. Igen, kevesen a fiatalok közül, de nem 0. És, még mindig nem tudjuk biztosan, hogy hogyan működik az immunitás ebben az esetben.

  A koreai esetekből valóban nem vonnék le messzemenő következtetéseket, az egyértelmű.
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mi az, hogy nem vagy veszélyeztetett? Ha valaki nem veszélyeztetett az csak annyit jelent, hogy belehalni lesz neki "sokkal nehezebb". Attól még ha elkapod a vírust, még kurv@ szarul lehetsz. Hogy valaki elkapja vagy sem, az nem életkor függő.
  És hidd el, ha már csak a gyanú felmerül, tűkön ülve várnád az eredményt. Van egy ilyen mondás is: "Ilyenkor sokkal kevesebb az ateista is";)
   
 3. torsen

  torsen Well-Known Member

  Nekem az a gyanúm, hogy náluk a "mi így szállunk le a bicikliről" taktika megy. De ne legyen igazam...
   
  silurusglanis and SilvioD like this.
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Te el vagy tévedve. A nyájimmunitás nem azt jelenti amire te gondolsz. A nyájimmunitás nem egy járvány kezelési módszer. Az attól független.
  A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a populáció elég nagy százaléka átfertőződése (pontosabban immunizálódása) esetén csökken a maradék megfertőzésének esélye. Ennek elérése már egy egészen más kérdés. És mivel per pillanat nincs még vakcina, így az immunizálódás csak a nem veszélyeztettek átfertőződésével lehetséges.
  A járványkezelési módszer maga az, hogy hogyan éred el ezt az átfertőződést.
  Nagyjából lényegtelen, hogy az elhúzott járványügyi lefolyást választod (ezzel próbálkozunk mi is), vagy a gyors átfertőződést, akkor is nagyjából azonos mennyiségű halott lesz végeredményben, amennyiben bírja az egészségügyi rendszer és nem készül el a vakcina.
  Viszont az elhúzott járványkezelésnek megvan az a veszélye, hogy ha nem diktatúrában élsz, akkor a karantén hatékonysága az idő múlásával drasztikusan csökkenni fog.
  A gyors átfertőződés esetén elsősorban a veszélyeztetett csoportot kell nagyon szigorú karanténban tartani. De ez idő alatt könnyebb a karantén fenntartása, mivel rövidebb, és nagyjából tervezhető időre kell fenntartani. Akik ezt a módszert választják, azoknál természetesen nem csak úgy elengedik a vírust. Ott a különböző korlátozó intézkedéseket annak függvényében vezetik be, hogy mennyire közel vannak az intenzív ágyak számának limitjéhez.
   
  Irsai Olivér likes this.
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hidd el, ezzel szerintem az emberek 90%-a így van! ;):D
  /a többinek meg nincs telefonja :p:D/
   
 6. bikmakk

  bikmakk Active Member

  Tudom, hogy ezt jelenti, és pontosan erről beszélek. Ha pár hétre kidőlök, attól még valószínűleg túlélem - tehát nem pánikolok miatta. Megteszek minden elővigyázatosságot, betartom a játékszabályokat, a többi már nem rajtam múlik. Persze ettől függetlenül lehet hogy egy nap alatt elvisz a kórság, csak (jelenlegi tudásunk alapján) kicsi az esélye.

  Abban teljesen igazad van, hogy tűkön ülnék... viszont olyan makacs vagyok, mint egy szamár. Szóval biztos megvárnám a határidőt, ennyire azért ismerem magam ;)
   
 7. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/itthon/20200408-koronavirus-szombathely.html
  "Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi. Ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság."
  Értem és ha valaki azok közül tényleg vírusos lesz esetleg belehal akkor onnantól szándékos emberölés...az ilyenekre mi szüksége a társadalomnak. Tényleg nem értem miért kellett megszüntetni a kivégzést.
   
  antigonosz, Gyurma and megazez like this.
 8. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  4-6 napot mondtam április 1. kapcsán. Sajnos, íme ...
  Április 4-től két hét míg ez nagyon felugrik, sajnos, meghalnak a siófoki önkormányzati és budapesti fővárosi önkormányzati idősek otthonában élők közül elég sokan, de április 18-ig meg lesz a tetőzés, utána szerintem visszafelé indulunk el. Akkor kb. 3000 eset körül fogunk járni.
   
 9. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Halált okozó testi sértés a maximum. Sajnos a rendszerváltó liberálisok, köztük Orbán műveként is létrejött liberális magyar jog minden esetben a legenyhébb lehetséges tényállás felől indul. A magyar jogrend lényegében arról szó, hogy mindenáron keressük a lehetőséget a bűnöző felmentésére a tettei súlya alól.
   
  vilmoci and Loken like this.
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Én úgy tudom, hogy a büntetések kiszabásánál most a középérték az alap. Az ettől eltérést a bírónak is indokolni kell. A gyakorlatban nem működött, de kaptak felszólítást a törvény betartására a bírók.
   
  Loken likes this.
 12. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  A Wizz Airrel foglalkozik a CNN sztárriportere
  "Váradi József (Wizz vez.ig.) kiemelte: a Wizz Air nagyrészt megőrizte készpénzállományát a járvány kezdete óta, amik akár egy tizennyolc hónapos leállásra is elegendőek. Arra vonatkozóan, hogy a Wizz további repülőgépek átvételét tervezi a járvány ellenére, Quest azt mondta, hogy ez szokatlan magatartás. Váradi azonban biztos benne, hogy a Wizz a járvány után is növekedni fog tudni. „Ezekben a nehéz időkben mutatkoznak meg igazán a különbségek” – mondta. A vezérigazgató szerint a válság vége után rengeteg kapacitás szabadul majd fel a repülőtereken, és az utazási igények is megnövekednek majd."
  https://mandiner.hu/cikk/20200408_a_wizz_airrel_foglalkozik_a_cnn_sztarriportere
   
  tindalos, zeal and SilvioD like this.
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Egyébként tegnap hazajött még 3 Wizz gép Kinából meg egy kiment.
   
 14. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Ugye hogy jó módszer az a botozás! :D
   
 15. megazez

  megazez Well-Known Member

  Ha meg valaki megveri ezt a két geciputtonyt, akkor meg ők sipákolnak majd rendőrért....
   
  Loken and antigonosz like this.
 16. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Egy jó hír:

  Teljesen meggyógyult a 7 éves epilepsziás kislány, aki elkapta a koronavírust és lélegeztetőgépre került
  "A kislány epilepsziája miatt január óta áll a klinika gondozásában. Március 22-én alapbetegsége miatt került az intézménybe, ahol állapota miatt altatásra és lélegeztetésre szorult. A légútbiztosítás során észlelt tünetek miatt végezték el nála az úgynevezett PCR típusú, vagyis a víruskimutatáson alapuló koronavírus tesztet, mely pozitívnak bizonyult. A kislány állapotában korábban nem utalt semmi koronavírus fertőzésre. A felvétele utáni harmadik napon, a megismételt mellkasröntgen során tüdőgyulladásra utaló jeleket észleltek. A nemzetközi gyakorlatban is már használt és szakirodalomban javasolt gyógyszeres terápia, valamint az intenzív gondozás hatására a felvétele utáni nyolcadik napon a lélegeztető gépről le tudtuk venni, a tüdőelváltozásai pedig gyógyultak, állapota napról-napra jelentősen javult – írják. Hozzáteszik, a beteget a kezdetektől megfelelő védőfelszerelésben ellátott egészségügyi dolgozók kezelték, ennek ellenére a klinika valamennyi munkatársánál és az érintett gyerek családtagjainál is elvégezték a koronavírus tesztet, mely negatívnak bizonyult. A kislány gyógyultan távozott a klinikáról, csak a kontroll vizsgálatokra kell majd visszajönnie. A család kérését és a betegjogokat tiszteletben tartva további nyilatkozatot nem ad a Semmelweis Egyetem az esettel kapcsolatban."
  https://pestisracok.hu/teljesen-meg...ta-a-koronavirust-es-lelegeztetogepre-kerult/
   
 17. Flexus

  Flexus Active Member

  Pontosan tudom mi a nyájimmunitás, és nem is mint kezelési módszerről beszéltem róla. A nyájimmunitáshoz két dolog (minimum) megléte szükséges,: A kellő mértékű átfertőződés a "nyájon" belül, ÉS az immunitás kialakulása a fetőzés következtében. Amit eddig nem tudunk: Kialakul e immunitás és ha igen kellően hosszú ideig tart e ebben az esetben?

  A kezelés hatékonysága meg jelen esetben nagyban függ a rendelkezésre álló intenzív kapacitástól (nem csak szigorúan véve a lélegeztetőgépek számától de az nagyon lényeges) ha ráengeded ezt a tömeget a jelenlegi kapacitásra, akkor SOKKAL több halottat fogsz produkálni, még akkor is ha semmilyen immunitás nem alakul ki esetleg, mint ha ugyan ez lassan történne meg. Egyszerűen azért, mert nem tudsz a protokoll szerint eljárni és nem tudod biztosítani az életmentő kezelést csak az esetek kis százalékában.

  Ahol a nyájimmunitásra játszottak, mint a svédek, oroszok pl. valószínűleg, itt az Egyesült Királyságban meg az elején határozottan, ott is észbekaptak, és (igaz későn) de elkezdtek kapkodva átállni a karanténra, a minél szigorúbb karanténra, vagy fogják ezt tenni a jövőben. Ne gondold azt, hogy te jobban tudod, mint a világ jelenleg összes immun szakembere együtt véve. De tudod mit, irány a kórház, és magyarázd el te az 50 éves faszi családjának, hogy bocsi, sajnos meghalt... nem volt elég kapacitásunk, suck.

  Szóval hátrébb kicsit az agarakkal.
   
  Lelkeslaikus, b4l4g3 and zeal like this.
 18. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Hé - hé! Megosztottam a hirt, amit talaltam, pont azert, hogy velemenyezhessetek. Raadasul meg nem is log ki a topic temajabol.
   
 19. krokomach

  krokomach Well-Known Member

 20. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://karpathir.com/2020/04/08/ko...-allampolgarainak-hogy-elhagyjak-az-orszagot/
  "Az ukrán kormány törvényjavaslatot hagyott jóvá szerdai ülésén, amelyben indítványozza, hogy a koronavírus-világjárvány miatt átmenetileg tiltsák meg az ukrán állampolgároknak az ország elhagyását, továbbá újabb szigorításokat vezetnének be a külföldieknek Ukrajnába történő beutazására vonatkozóan..."

  https://karpathir.com/2020/04/09/a-rendkivuli-allapot-bevezeteset-tervezik-ukrajnaban/
  "A 24tv.ua információja szerint az elnöki hivatalban már a rendkívüli állapot kihirdetését fontolgatják, ami a koronavírus miatti újabb szigorításokat eredményezné...
  ...Jelenleg az optimista verzió szerint történnek az intézkedések.
  A rendkívüli állapotot a negatív verzió tenné indokolttá. Ez a tájékoztató szerint az ideiglenes speciális jogrend bevezetését jelentené.
  A bevezetését a katasztrófavédelmi törvény alapján a Miniszteri Kabinet rendelheti el. Ennek eredményeként a polgári védelem és a hatalom fokozott üzemmódba kapcsolna, de nem korlátoznák az állampolgárok jogait és szabadságát. Csupán növelnék a közrend védelmét és szigorítanák a szakszolgálatok tevékenységét."
   

Ezen oldal megosztása