1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Durcizni meg te kezdtél, hogy miért gyártanak lélegeztetőgépet. És még mindig csak a fitymálás megy, de egy épkézláb segítő ötleted nem volt, mit kéne változtatni. Ez így nem kritika, csak idehánytál egy hozzászólást. Mielőtt támadásnak veszed, megmondtam már Istvánnak, Ulipponak, és másoknak is, amikor csak beböffentenek valamit de semmi hasznosat nem tesznek hozzá.
   
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  Az nem esik le neked, hogy ezek elférnek negyedakkora helyen is, de akkor még sokat is mondtam. Túl sokat is dolgoztam ezekkel. Léci menj be egy itóra, ott mindig van pár gép félretéve szükség esetére. Nyisd ki és nézd meg mi van benne, aztán menj be a műtőbe és nézd meg az altatógépet is. Ha lusta vagy, akkor guglizd ki a sima lélegeztetőgépeket és nézd meg hogyan néznek ki és mekkorák. (Nem a légzésrásegítő vackokról beszéltem. Azt csak te kavartad ide.)
  Nem ezt mondtam. Nekem azzal volt bajom, hogy ezt még nem kellene rendszeresíteni. Ha megvesznek egy ilyet, akkor az vagy 20 évig(!) bent lesz a rendszerben. Akkor már miért nem lehet rászánni azt a plusz fél évet, és valami vállalhatót gyártani. Nem kell kapkodni, mert jelenleg nincs hiány lélegeztetőből. (Hogy én mennyire haragszom azokra, akik ilyen fércmunkát kiadnak a kezükből!...)
  Támogatom a hazai gyártást, az első perctől kezdve támogattam, de vagy csinálják meg rendesen, vagy hagyják a fenébe az egészet. Már az sem egyszerű, ha egy modernebb gépet kell bevezetni az itóra. Ha pedig rosszabb és több kompromisszumot követel a dolgozóktól, akkor sok sikert kívánok hozzá! Na ez az építő kritikám.
  Egy kérdés: van valami közöd ehhez a géphez, akár közvetve is?
   
  rappali_ and b4l4g3 like this.
 3. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Igen, a felhalmozása és a beosztása a készleteknek is életbevágó. Lesz vakcina, és lesz gyógymód is. Minden pontosan úgy be fog jönni, mint a korábbiak is amiket mondtam. A nyár is bejött, hogy hátráltatni fogja a járvány. Nem állítja meg ha a védő rendszabályokat felrúgják, csak a vírus magasabb fokú pusztításával segít nekünk akár szinte a 0 közelébe levinni az aktív fertőzöttséget. Ezt az időt október közepéig nagyon ki kell használnunk.

  A terápiákról, gyógyszerekről: lesz gyógyszer és terápia is. Mostanában június eleje környékén záródik le több terápiás módszer és lehetséges gyógyszer tesztje, az eredményekről érkező hírek nagyon jók.

  Vakcina gyártás: jelenleg szerintem még mindig az Oxfordi vakcina vezet magasan, a Moderna vakcinájának tesztje nem volt fényes a nagyobb dózisnál és a mellékhatások tekintetében. Az a baj, hogy a nagyobb dózis az, amit kb. normálisan be kéne adni (mert sokkal kisebbel kezdik a tesztelést). Szóval az lehet hogy el fog bukni. Megismétlem az infot: 7 sikeresnek tűnő vakcinából 1 szokott sikerülni, amit be lehet vezetni tömeges vakcinázásra. Ha szerencsénk van, az Oxfordi mindjárt egy ilyen "hetedik" vakcina. Amúgy különböző (egymásnak ellentmondó) adatok jelentek meg az Oxfordi vakcina jelöltről. Viszont a gyártók által közölt adatok kedvezőek voltak, csak az ismeretlen forrásból származók húzták le a sajtóban. Én a gyártóknak hiszek. Erről ennyit.

  Még vakcina: 3-4 nappal ezelőtt megjelent a WHO újabb vakcina listája, csak még nem raktam ide, mert semmi égetően fontos nem volt benne. Maradt a 10 klinikai (humán, III, fázis) teszteket folytató lista. A laborteszteket (I. fázis) és állatkísérleteket megkezdő vagy folytató vakcina jelöltek listája 114-ről 115-re bővült. Jövő hónapban várható akár 10 vakcina esetében is a humán III. fázisú tesztelések megkezdése.
  Erről írtam már sokszor, ez is így lesz. Annyira elemi stratégiai érdekünk minden ilyen cikk felszerelés gyártása, hogy ezt meg kell oldanunk (még a PCR reagens és fogyóeszköz (pld. mintavételi kapszulák) gyártását is !!!!!). Az könnyítési lehetőség még, hogy KŐKEMÉNY SZERZŐDÉSEKKEL összefogjunk a közvetlen fizikailag határos kisebb szomszédainkkal, és így hozzunk létre magunknak és nekik is olcsóbban fenntartható és üzemeltethető magas színvonalú gyártókapacitásokat. 3-4-5 de még 10 milliós országoknak is súlyos teher fenntartani és üzemeltetni világszínvonalú vakcinagyártást, orvosi hermetikus ruházat, védőeszköz és felszerelés gyártást. Márpedig a legmagasabb minőség kell mindenből, a legolcsóbban. A lakossági személyes védőeszközökből is, tehát arra is kellenek a gyártókapacitások, méghozzá natúr nyersanyag szintről indulva. A készletek felhalmozása zsákutca, egy orosz rulett, hatalmas veszteségekkel. Bivalyerős, gyorsan felfuttatható gyártókapacitás a megoldás (már megint az M-zárolt készleteknél tartok, gyártókapacitásban is... :) Csak ez a megoldása. :))

  "Ez a vírus sima főpróba volt." Ezt is elmondtam már sokszor, ez csak egy "próbavírus" volt, bármennyire is szomorú az ebben meghaltakat és megnyomorítottakat nézve. (sokan szervkárosodásokkal élik csak túl sajnos:() Készen kell állnunk egy ennél sokkal veszélyesebb és pusztítóbb járvány megfékezésére is.

  Gazdaság: jóval korábban valahol itt (is) már írtam róla, nem elég, ha a saját gazdaságunk és mi túlélünk, a fenntartható gazdasági szinthez szükséges minimum egy pár százmilliós lakosság szám. Ezek ugye több országból állnak össze, de pld. egy Kína az egyedül is alkalmas rá. Tehát nekünk jó az, ha erős szövetséget tudunk létrehozni a térségben, hogy több tízmilliós legyen a lakosság bázis. A 21. század az már így működik. Korábban elég volt kisebb is, hogy stabil legyen egy ország, ma már nem így van. Világszinten sem. (pld. egy USA is akadozik egyedül az űrkutatást illetően, ami ma már létszükséglet, hiába ők a világ pénzügyileg legerősebb országa, mégis akadozik benne)
   
  zztop, monster and jurgenbauer like this.
 4. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Nincs közöm a géphez. De te sokkal rosszabbnak fested le mint amilyen valójában. A helyek 90%-ában nem számít a méret. De ezek még mindig nem csak lélegeztetésre képesek. A kisebb gép meg külső külön monitorral rendelkezik, ahogy több részegység is a gépházon kívül van, itt sokminden integrálva. Nekem van ötletem hogy lehetne méretet csökkenteni, de az 30%-os plusz költséget generál. De te még mindig csak kritizálsz, nem kritikát mondasz, mert mit csinálnál máshogy, Táp méretét csökkentenéd? vagy a belső kamra formáját terveznéd újra? Esetleg a kapcsolókat helyeznéd át? Ezt várom.
   
 5. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

   
  bartinieffektus likes this.
 6. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  InfoRádió - Aréna - Jakab Ferenc - 2020.05.20.
  Ugyan 10 nappal ezelőtti ez az igen terjedelmes 45 perces interjú Jakab Ferenc virológussal, de itt még nem láttam linkelve. Én sem hallottam még, csak most fogom meghallgatni.:)  VAKCINA HÍREK
  A mai előző postomban már említettem, hogy kb. 3 nappal ezelőtt már megjelent a hetente frissülő WHO-s hivatalosan bejelentett vakcina fejlesztések listája. Humán fázisú klinikai tesztelést jelenleg a hivatalos adatok szerint 10 vakcina jelölt folytat (III. fázis). Az I. fokozatú laborteszteket és a II. fokozatú teszteket 115 vakcina folytat a WHO adatai alapján. Ez egyel magasabb az előzőhetinél. Egyenlőre más új hírt nem tudok vakcina ügyben. Jelentős változás mintegy 2-3 hét múlva várható, akkor több vakcina lép majd a III. fokozatú klinikai humán tesztelés fázisába.
  A weboldalon megnyitható PDF lista linkje:
  DRAFT landscape of COVID-19 candidate vaccines – 27 May 2020
   
  Python and SilvioD like this.
 7. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Szerintem nagyon jo, ha van sajat gyartas, de olyannak kene lennie, hogy a vilagban is megallja a helyet. Szlovakiaban ezeket gyartjak, anno marciusban az egesz kapacitasat a gyartonak lekototte a szlovak kormany (ez 300 koruli darabszamot jelent.) Ezen kivul van ugye sajat fejlesztesu es gyartasu PCR teszt. Na most az mondjuk kerdes, fog-e meg kelleni valamikor is a jovoben, remelem nem lesz kovetkezo hullam.

  [​IMG]

  a mai szamok:

  Szlovakia majus 29.

  3433 uj teszt, osszesen eddig 170 995
  1 uj fertozes, osszesen eddig 1 556
  18 uj gyogyult, osszesen eddig 1 327
  0 uj halott, osszesen eddig 28

  aktiv esetek szama: 137

  Ma az utolso ciganytelepen is feloldottak a karantent.

  aktiv esetek szama: 160
   
  SilvioD and zeal like this.
 8. milagro

  milagro Well-Known Member

  Egymillió lakosra számított halálozás TOP10.
  ..
  [​IMG]
   
  SilvioD and b4l4g3 like this.
 9. zeal

  zeal Well-Known Member

  Sajnos nem látok bele a gépbe, így nem tudom megmondani, hogy miért sikerült így. Aksi és táp a mehet a a talapzatba, hogy stabilabb legyen a gép. lehet vertikálisan építkezni, és nem úgy, mintha egy vízszintes asztalon lennének kiterítve az alkatrészek. Máris töredék hely elég lesz. Ilyesmikre gondoltam.

  De egyáltalán nem lennék szégyenlős, mert van néhány sikeres modell a piacon, vagyis a jobb gépek felépítését és formatervét pofátlanul le kell másolni. Éppen csak annyit kell változtatni, hogy per ne lehessen belőle.

  Amikor hallottam az óbudai egyetem tömeg-lélegeztető tervét, és azt, hogy páran komolyan is vették, akkor azért picit elment a kedvem ettől az egésztől. Amikor láttam ezt, akkor arra gondoltam, hogy végre valaki legalább egy hagyományos gépet akar építeni. Az fel sem merült bennem, hogy ne másolnák le a modern gépek felépítését. Azt hittem, hogy ez még csak egy proof of concept. Persze, hogy sokkolt amikor azt láttam, hogy ennek tapsoltak és ebből rendeltek...
  Azt gondoltam, hogy a szenzorok beszerzésével vagy gyártásával fognak szívni. Arra is fogadni mertem volna, hogy a megbízhatóság és a tartósság is kihívásokat fog okozni. De mindezek mellett a szoftveres részét tartottam a legnagyobb kihívásnak. Friss hardverre kiválasztani egy megbízható OS-t, majd arra írni egy végtelenül stabil programot, amire rá lehet bízni egy ember (akár egy pici baba) lélegeztetését, úgy, hogy az jelezni fog bármi baj van a beteggel, a szenzorokkal vagy bármelyik alkatrésszel. Azért az már komoly munka, és nincs honnan másolni... Ehhez képest már el is indult a gyártás. o_O

  A hely meg mindig kevés. Néztem a képeket a tévében a kórházakról, és én azt láttam, hogy szinte mindenhol nagyon szűkösen vannak. A kínai szükségkórházra egyből legyintettem, a magyar (börtönkórház) is csak egy fokkal jobb annál. Nem csak arról van szó, hogy nem fér el egy ember az ágy mellett a kovis betegeknél, hanem mi van, ha beüt a baj és hirtelen 3-4 embernek kell ott pörögnie. Mi van, ha - a járvány után - ott helyben kell megnyitni egy postop beteget? Hogy férnek el? Az a hely a beteg fejénél extrém drága és nem szabad pazarolni vele. A másik pedig az, hogy azért egy itón tud pörögni a munka és nincs már hova fokozni a terhelést. Ha egy picit nehezebb valamivel dolgozni vagy csak egy kicsit is többet kell kerülgetni, az olyankor már nagyon fáj... :rolleyes:
   
  Leonidas and b4l4g3 like this.
 10. milagro

  milagro Well-Known Member

 11. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Leonidas likes this.
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A brüsszeli szívcsakra inkompetenciában legyőzhetetlen.
   
 13. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Régen én mondogattam hogy bukás az egész amit csinálnak. (amikor állandóan isteníteni akarták őket) Mára vastagon kiszivárgott a megdöbbentő valóság, előkerültek sok-helyről az adatok, sőőőt még a svéd kormány is bevallotta magától, hogy valóban úgy volt, az az igazság. Ha mindennek a tetejére netán "megszaladna" (belobbanna) náluk is a járvány (amitől MA MÁR nagyon félnek), netán a hosszútávú immunitás is dugába dőlne (ami ma még szintén nyitott kérdés), az a teljes svéd becsődölés lenne a COVID-19 járványra. Gyakorlatilag a gazdasági visszaesést sem tudták elkerülni, tehát semmilyen indoka nem volt az "orosz rulettnek" amit elkezdtek játszani. (milyen érdekes, hogy ma is orosz fóbiásak)

  Egyébként a "nyájimmunitás" stratégiára áttérés bármelyik ország számára adott, a járvány későbbi szakaszában is, de visszafelé ez nem működik, vagy csak hatalmas szerencsével. Szóval az ő "stratégiájuk" csupán egy "orosz rulett" volt az első pillanattól kezdve, ami nem egy nagy észre vall, csak hatalmas linkségre és hazardírozásra. A kettő között ég és föld a különbség.
   
  rappali_ likes this.
 14. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Van egy COVID-19 összefoglaló PDF is a WHO honlapján 2020 május 24.-i keltezéssel. Ez az dokumentum a WHO-nak 24.-éig hivatalosan lejelentett adatokat tartalmazza, van benne két ábra, egy térképes és egy grafikon, és még egy rakás link ha valakit érdekelnek a WHO-s tevékenységek. (pld. a 2020 március 20.-án elég szép késéssel világjárvánnyá nyilvánítás hivatalos dokumentuma is). A térképes ábrát ide kiteszem igen nagy méretű (5358 x 3370 JPEG) nagyon jó minőségű verzióban, letölthető, vagdosható tetszés szerint.
  Ezen a linken van a WHO dokumentuma, közvetlenül új ablakba megnyitható link a PDF-hez:
  World Health Organization, WHO hivatalos jelentése a járvány pillanatnyi helyzetéről
  Coronavirus disease (COVID-19)
  Situation Report – 125

  Data as received by WHO from national authorities by 10:00 CEST, 24 May 2020

  Itt a térképes ábra a dokumentumból a világ fertőzöttségi adatairól (nagyon nagy méretben)
  [​IMG]
   
  bartinieffektus likes this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

  Szöulban és a dél-koreai fővároshoz közeli településeken több helyen is újra felütötte a fejét az egyszer már visszaszorított koronavírus-járvány, ezért újra bevezették a korábbi hullámot megállító korlátozások jó részét. De a lazítások első hetei után már más országokból is baljós fertőzésjelentések érkeznek.
  Covid-19.2? - Dél-Koreában már újra szigorítanak, máshol még csak aggódnak
   
 16. zeal

  zeal Well-Known Member

  3876 fertőzött (+9)
  419 kórházban (+5)
  25 lélegeztetőgépen (+3)
  1203 aktív eset (+2)
  2147 gyógyult (+5)
  526 elhunyt (+2)
  185980 mintavétel (+2418)
  11540 hatósági házi karanténban (+132)
  [​IMG]
   
  b4l4g3, zztop, geseft and 5 others like this.
 17. kiskrumpli

  kiskrumpli Well-Known Member

  Még ha eléggé ingadozik most a napi új fertőzöttek száma, a rend kedvéért azért jegyezzük meg, mert jó hír: utoljára március 18-án, amikor a járvány felfutó szakaszában alig pár napja volt hivatalosan jelen Magyarországon, akkor volt ilyen kevés a napi fertőzöttek száma (8), és akkor járt utoljára 10 alatt is.
   
 18. Python

  Python Well-Known Member

  Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán vasárnap. Szlávik János kiemelte: több helyen, például Ausztráliában is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a járvány enyhébb lefolyása között. Magyarországon is van egy olyan vizsgálat, amelyben a koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat újraoltják BCG-vakcinával, és megnézik, megvédi-e őket a koronavírus súlyos lefolyása ellen - közölte.
  Hozzátette: mivel azonban a járvány Magyarországon lecsengőben van, nem tudni, lesz-e eredménye a kutatásnak. Ám egy esetleges második hullám esetén feltehetően kiderül, hogy a beoltott egészségügyi dolgozók megfertőződnek-e vagy sem. A főorvos elmondta: kórházukban jelenleg is több mint ötven beteget kezelnek, és tíz feletti az intenzív osztályon fekvők száma, ami azt mutatja, hogy a járványnak még nincs vége.
  Szlávik: enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány, ahol kötelező a BCG-oltás

  Indiában és Pakisztánban gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány, Indiában az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 180 ezret, Pakisztánban pedig megközelítette a 70 ezret.
  Indiában és Pakisztánban gyorsan terjed a koronavírus, figyelmeztetnek az egészségügyi szakértők
   
 19. beta

  beta Well-Known Member

  Nyilvánvalóan látszik a hozzászólásodról, hogy egy pillanatra nem gondoltad azt át, amiről írsz. Csak védeni akarod a kormányt - függetlenül attól, hogy megérdemlik-e -, semmi mást. A helyzet viszont az, hogy az emberek többsége a valóságra kíváncsi a járványkezelés kapcsán, és számukra Szijjártó nem hiteles. A magyar járványkezelésről meg elég megnézni a számokat Magyarországról és a térségről:

  ország halott/egymilló halott/fertőzött

  Ausztria 74,2 4%
  Magyarország 54,5 13,57%
  Szlovákia 5,1 1,84%
  Csehország 29,9 3,46%
  Lengyelország 28,1 4,47%
  Észtország 51,1 3,64%
  Lettország 12,7 2,25%
  Litvánia 25,7 4,18%
  Románia 65,8 6,57%
  Szerbia 27,8 2,13%
  Horvátország 25,1 4,59%
  Bulgária 20,1 5,57%
  Szlovénia 51,9 7,33%
  Ukrajna 16,2 3%

  forrás:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

  Az egymillió lakosra jutó halálozás átlagos-átlag aluli. A fertőzöttek között a halálozás viszont abszolút rekorder.

  szerkesztés:
  Eh, formáztam az adatokat, de elhagyta a rendszer.
   
 20. leplezo

  leplezo Well-Known Member


  Az apróságot elfelejtetted, hogy itthon minden covid fertőzőtt halottat a vírus számlájára írtak, míg a legtöbb helyen nem. A másik meg, hogy a leg veszélyeztetettebb korosztály nagy számban volt jelen az itthoni fertőzöttek között. Lévén több nagy létszámú idősek otthonában is felelőtlenek voltak. (a 65+ korosztálybeliek nagy száma dobta meg részben a statisztikát, a másik ok meg, hogy itthon minden fertőzöttet beleszámoltak.)

  Csinálj korosztályos lebontást és meglátod.
   
  b4l4g3, zztop and zeal like this.

Ezen oldal megosztása