1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 2. laiki

  laiki Well-Known Member

  Még mindig a BAZ megyei, mezőkövesdi általános iskolai (Szent Imre Tagiskola) tanárok fertőzési góca viszi a prímet. Elég volt annyi, hogy valaki betegen, köhögve bemenjen egy értekezletre és persze nem viselt maszkot senki, egymás közelében, nagy számban ülve. Már 34 főnél tart az ottani fertőzési lánc 10 nap alatt. Ha nem megy be az első fertőzött betegen, köhögve, vagy bemegy, de nem szerveznek értekezletet, hanem megoldják telefonon, chaten, vagy kör e-mailben, vagy van értekezlet, de viselnek maszkot, vagy legalább csak az van maszkban, aki köhög, vagy nincs maszk, de az amúgy üres iskola udvarát választják helyszínnek, vagy legalább egy nagyobb helyiséget (például tornaterem) választanak, egymástól 2 méterre állnak/ülnek, aki köhög az kimegy, vagy tőle nagyobb (4-5 méter) távolságot tartanak, szellőztetnek és a lehető legrövidebbre fogják, akkor most 33-al kevesebb fertőzött lenne. Ennyin múlik egy fertőzési góc kialakulása. Bármilyen kis elővigyázatosság megfogta volna a terjedést.
   
  Hegylakó, fonak9, zztop and 9 others like this.
 3. diab15260829

  diab15260829 Member

  bartinieffektus and Python like this.
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Úgy emlékszem ide is be volt idézve, a 3Blue1Brown youtube csatornán van egy szuper videó a járványról, amiben többek közt éppen azt szimulálta, hogy elég egy nagyon kis számú hülye és a járvány máris sokkal tovább tart... :rolleyes:
   
  Leonidas, bartinieffektus and laiki like this.
 5. monster

  monster Well-Known Member

  Vakcina, amitől jobban lettek? :)
  Egyébként a cikkben említett gyógyszerről már régóta mondják, hogy talán a leginkább használ (0-nál jobban), de legalább olyannal íratnák a cikket, akinek minimális fogalmai vannak a témáról és nem keveri a szezont a fazonnal.
   
  tonyo, Python and zeal like this.
 6. Python

  Python Well-Known Member

  A GILEAD Ebola kezelésre fejlesztett antivirális széruma, ami ott megbukott, a SARS-CoV-2 esetében viszont hatékonyabb mint az Ebolánál volt, de ez sem tökéletes készítmény, cserében csillagászati áron értékesíti a gyártó!
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Ahogy egyre súlyosabbá válik a járványügyi helyzet az Egyesült Államokban, úgy válik egyre feszültebbé a kapcsolat Donald Trump és a legfőbb járványügyi szakember, Anthony Fauci között. A Fehér Ház már olyan idézetgyűjteményt ad ki a már öt korábbi elnök alatt is fontos járványügyi tisztséget betöltő Faucitól, mintha ellenzéki politikus lenne, akit mielőbb el kellene hitelteleníteni – írta a CNN.
  Nekiment a Fehér Ház a saját járványügyi vezetőjének

  Hétfői szöuli bejelentés szerint az elmúlt napon 62 új esettel 13 479-re nőtt az eddig azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Koreában, jelentős emelkedést mutatva a vasárnap és szombaton közölt 44, illetve 35 esethez képest.
  Koronavírus: március vége óta nem volt ennyi új beteg Dél-Koreában


  És ilyenkor csóválom a fejem, hogy értem én, hogy pl. a kecsói Mercedes gyárban százával dolgozó szerb vendégmunkás az nagyon fontos 'nemzetgazdasági' érdek, és az országban heti ingázással dolgozó több ezer szerb vendégmunkás is, és ezért nem lett Szerbia piros ország (ugye Ukrajnával rosszban vagyunk, itt nem számított a több ezer ukrán vendégmunkás, míg Szerbiával jelenleg jók a politikai kapcsolatok, miközben a két népcsoport a románoktól egy fokkal kevésbé, de kölcsönösen utálja egymást...) csak hát a járványt ez nagyon nem érdekli..., khm!

  Még 1137 szabad lélegeztetőgép van Szerbiában, úgyhogy a legsúlyosabb eseteket mindenképpen el tudják látni, gondot jelent viszont az, hogy a kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök.
  Egyre rosszabb a helyzet Szerbiában - tele vannak a kórházak
   
 8. Python

  Python Well-Known Member

 9. laiki

  laiki Well-Known Member

  A cikk szerint:
  "27 beteget kezdtek el kezelni első körben a gyógyszerrel, közülük kilenc főnél tapasztaltak ezután javulást, 15 betegnél nem volt tapasztalható változás, míg három beteg állapota romlott."

  Hát ez elég sovány eredmény. Lehet, hogy ez kijött volna Remdesivir nélkül is. Nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy egyelőre nincs bizonyítottan hatásos gyógyszer.

  Viszont látványosan sokat cikkeznek Remdesivirről. Nagyon tolják. Óriási marketing kampány van mögötte. Az is látható, hogy más hatóanyagokról ugyanebben a kategóriában születnek erőteljesen lejáratást célzó cikkek (pl: Klorokin, Hidroxiklorokin, Lopinavir/Ritonavir ellen). A Remdesvir is olyan, mint az Apple termékek, vagy a Tesla. A saját kategóriájában nem rossz, de messze nem is annyival jobb, mint amekkora hype van mögé mesterségesen gerjesztve és amennyire pofátlanul túl van árazva. Ráadásul a COVID gyógyszerek még annyira sem használhatók, mint az elektromos autók a mindennapokban, a belső égésűekkel összehasonlítva.
  Ebben a mezőnyben játszik még Remdesivir mellett a Hidroxiklorokin, Klorokin, a Favipiravir (oroszoknál Avifavir néven), a Lopinavír, a Ritonavir, az Oseltamivir (Tamiflu), Umifenovir (Arbidol), stb... HIV, ebola, malária, influenza elleni vírus ellenes gyógyszerek, csak azok mögé nem tolnak ekkora marketing kampányt. De egyelőre egyik sem átütő siker és mindegyiknek vannak mellékhatásai.
  A Remdesivirnek is ugyanúgy van mellékhatása. Meghatározott hányadban (ha jól emlékszem a betegek negyedénél) a vesét károsítja. A Klorokin pedig a szívre veszélyes. Ehhez képest például a Favipiravir mellékhatása, a szülési rendellenesség, kisebb probléma, mert legfeljebb várandós nőknél nem használják, de ez a 65 feletti korosztályban nem is jellemző. A Favipiravirt, Japánban. Kínában, Oroszországban találták viszonylag hasznosnak (volt olyan kísérlet, ahol 65%-ban javultak a kezeltek), de nincs mögötte akkora hátszél, mint a Remdesivir mögött.
   
  Python likes this.
 10. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Álhírekkel szítja a zavargásokat a szerb ellenzék a járvány közben
  https://www.origo.hu/nagyvilag/20200713-alhirekkel-szitotta-a-zavargasokat-a-szerbellenzek.html
   
 11. monster

  monster Well-Known Member

 12. altx

  altx Well-Known Member

 13. Python

  Python Well-Known Member

 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Érdekes, hogy délen terjed, pont ahol melegebb van. Viszont valószínűleg a távolságtartásra, maszkra nem figyelnek.
   
 16. zeal

  zeal Well-Known Member

  4258 fertőzött (+11)
  131 kórházban (+4)
  5 lélegeztetőgépen (+/-0)
  557 aktív eset (-22)
  3106 gyógyult (+33)
  595 elhunyt (+/-0)
  296358 mintavétel (+797)
  2782 hatósági házi karanténban (+329)
  [​IMG]
   
  b4l4g3, zztop, SilvioD and 5 others like this.
 17. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Ez sajnos elindult felfelé ... :(
   
 18. milagro

  milagro Well-Known Member

 19. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  erdekes lesz latni, mikor lesz Mo-on az aktiv esetek szama kisebb, mint Szlovakiaban. Egy honapja mar 100 alatt volt Szlovakiaban az aktiv eseten szama, most meg mar 400-at surolja alulrol (397 a pontos szam)
   
 20. zeal

  zeal Well-Known Member

  Az népességarányosan már sokkal rosszabb. Őrnagy, mi történt ott? Beutazások, rendezvények, szocothonok? Pár hete még irigykedve nézte Szlovákiát a világ. Mi az amit tanulni lehet az esetből? Mi az amit elrontottak, ha elrontottak bármit is.
   
  jurgenbauer likes this.

Ezen oldal megosztása