1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  A csehek és szlovákok szeretnek utazni?
   
 2. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Igen, tulajdonkepp eltoroltek az osszes korlatozast, mar Angliaba is mennek a repulo jaratok. Szerintem varhato volt, mert ha engedelyezve vannak a rendezvenyek 1000 foig, a kozteri maszkviselest eltoroltek, itt a turista/nyaralas szezon (foleg ugye Horvatorszag), mi mast varunk. De szvsz legfokepp a kotelezo allami karanten eltorlese az, ami ennyit rontott a helyzeten, hisz ha belfoldon mar szinte nem is volt fertozott, kulfoldrol ujra sikeresen beexportaljuk. A lakossag is beleunt, egyaltalan nem olyan fegyelmezett mar. Ugye bennuk van a, hogy hisz ugyse tortent semmi, amikor a legroszabb volt, igy hat mit bohockodjunk a maszkkal, tavolsagtartassal, fertotlenitessel, magatartas.

  Kivancsian varom mi lesz most, mert ugye volt egy "szabaly", hogy ha 25 fole megy a heti mozgoatlag, akkor visszalepnek a nyitasban 1 szintet. Most ez az ertek 19, de nem nagyon latom a politikai akaratot a szigoritasra. Erdekes lesz, mert ha a heten/jovo heten nem lepnek, akkor itt egy sokkal nagyobb 2. hullam alakulhat ki.
   
  KoviUbi, b4l4g3, Python and 2 others like this.
 3. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Igen, itt meg a boldog bekeidokben is Horvatorszag volt a fo celpont, most meg csak ez elerheto tulajdonkepp a tenderparti nyaralasok kozul, szoval todul oda a nep. Hazafele meg nincs karanten...
   
 4. Python

  Python Well-Known Member

  Ez is igaz, főleg a déli államokban. Szerintem inkább azt mutathatja, hogy a SARS-CoV-2 a MERS -hez hasonlít, nem a SARS -hoz ezen a téren. Tehát nem jött be az a tavaszi prognózis, hogy nyáron a melegbe, nagy UV esetén majd kevésbé terjed a SARS -hoz hasonlóan a COVID-19 járvány.
   
 5. Python

  Python Well-Known Member

  Nyugi srácok, van olyan rendőr ismerősöm (déli szerb-magyar határszakasz szolgálat) aki az egész szakaszával(?) együtt várja a PCR eredményt, hogy SARS-CoV-2 pozitív v. negatív -e valaki közölük, mert a váltásban lett pozitív eredmény, így az egész érintett alegység ment 2 hét karanténba.
   
 6. Python

  Python Well-Known Member

  Ez még sajnos nem a 2. hullám, az majd október-november környékén az ősszel fog jönni. Ez az első hullám második felfutása kezd lenni egyre több helyen a világban a korlátozó intézkedések feloldása és a társadalmi magatartás fellazulása miatt.
   
  SilvioD and laiki like this.
 7. Python

  Python Well-Known Member

 8. altx

  altx Well-Known Member

   
  fonak9 and zeal like this.
 9. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Horvátország Pl:
  A boltban, vendéglőben(bent), és utána este az apartmanban belül nincs UV, ami fertőtlenít (igazoltan). Viselni kellene minden fedett helyen maszkot.
  Beltérben 10-20 szoros a fertőzés kockázata. Ez a nagy különbség döntően az UV-sugárzás vírus(és baktérium)-ölő hatása miatt van.

  Szerintem valamivel jobban rá kéne feküdni a nyaralni indulók tájékoztatására/felkészítésére.

  A megelőzés nagyságrendekkel "kevesebbe kerül" ! ! !
   
 10. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member

 11. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2020/07/14/oroszorszag_koronavirus_vakcina_gyartas/
  "Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig, jelentette be Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője kedden az MTI beszámolója szerint...
  ...Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója azt ígérte, hogy az intézmény augusztus elején felterjeszti bejegyeztetésre a vakcinát az orosz fogyasztóvédelmi felügyelethez, és a hatóságnak augusztus 12-ig kell elbírálnia az anyagot. GINCBURG SZERINT A VAKCINA AUGUSZTUS KÖZEPÉN KERÜLHET "POLGÁRI FORGALMAZÁSBA".
  Az akadémikus azt is elmondta, hogy a tesztelés második szakasza már elkezdődött, ennek az a célja, hogy egy második oltással két évig, vagy akár annál hosszabb ideig tartó immunitás alakuljon ki. BESZÁMOLÓJA SZERINT A KLINIKAI KÍSÉRLETEKBEN RÉSZT VEVŐ ÖNKÉNTESEKNÉL IMMUNITÁS ALAKULT KI.
  Az alanyokat nemcsak antitestek, hanem vírussemlegesítő antitestek jelenlétére is tesztelik, és a későbbiekben a T-sejtes immuntás kialakulását is vizsgálni fogják náluk..."


  https://www.origo.hu/nagyvilag/2020...o-vakcinat-tervez-gyartatni-az-ev-vegeig.html
  "Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig - jelentette be Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője a Newsweek amerikai magazinnak.
  "A vakcinagyártást egy több országra kiterjedő partnerség keretében, 2020 végéig 200 millió dózis kibocsátásáig tudjuk kiterjeszteni" - idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Dmitrijev nyilatkozatát..."
   
  LMzek 2.0 and laiki like this.
 12. zeal

  zeal Well-Known Member

  4263 fertőzött (+5)
  125 kórházban (-6)
  5 lélegeztetőgépen (+/-0)
  541 aktív eset (-16)
  3126 gyógyult (+20)
  595 elhunyt (+/-0)
  299185 mintavétel (+2827)
  2979 hatósági házi karanténban (+197)
  [​IMG]
   
 13. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Egyebkent, csak erdekesseg keppen: a legtobb szlovakiaba ujrabehozott esetet a Csehorszagbol visszateroknel mutattak ki, szoval szlovakia onnan fertozodik vissza leginkabb.
   
  fonak9 likes this.
 14. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Annyira kb. mint a környéken a többi nép. Ebben nincs nagy különbség.
   
 15. Python

  Python Well-Known Member

 16. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Dehogy kezd, csak nem akarnak egy USAt, így kiengedik őket nyaralni.
   
 17. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Ezt mondtam korábban, a nyár az segít az UV-vel és a meleggel a nyílt helyeken, de a zárt helyeken és a zsúfolt tömegrendezvényeken simán kitör egy második hullám is akár a nyár közepén. Lassan kezdik felfogni ezt a debilek is több országban, azért van ez a szigorítás a zárt tereknél. De elég sokáig tartott amíg felfogták, nyilván kevés volt hozzá az agysejt, így lassan ment csak az információ feldolgozása. :) Persze most sem az emberek érdekei vezetik őket, csak a hatalom megtartása, a többi az csak a maszlag, a körítés, hogy szebb színben tűnjenek fel.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Így röhög a hülyének nézett szavazói képébe Orbán:

  Úgy néz ki, visszajöhet Magyarországra több iráni diák, akiket a járvány elején utasított ki a kormány

  Úgy néz ki, visszajöhet Magyarországra több iráni diák, akiket a járvány elején utasított ki a kormányMegszűnt a büntetőeljárás azoknak az iráni diákoknak a többsége ellen, akiket a karanténszabályok megsértésére hivatkozva utasítottak ki Magyarországról tavasszal, és a magyar hatóságok a kiutasításukról szóló döntéseket is elkezdték visszavonni – erősítette meg Belügyminisztérium (BM) a Direkt36 információit.

  Az ügyben összesen tizenkilenc diák érintett. Közülük az a négy iráni, akiket még amúgy sem sikerült kitoloncolni, most már maradhat Magyarországon. Esetükben „a büntetőeljárást ejtették, a kiutasítási határozatot visszavonták, az útleveleiket visszakapták” – erősítette meg Nehéz-Posony Kata, a TASZ jogvédő szervezet ügyvédje, aki egy testvérpár egyik tagját képviseli. A minisztérium a Direkt36-nak azt írta, hogy a többi 15 diák közül „a beutazási és tartózkodási tilalom törlésére vonatkozó kérelmet 12, már kitoloncolt személy terjesztett elő, a kérelmek elbírálása folyamatban van”.

  Március 4-én két iráni diáknál mutattak ki elsőként koronavírust Magyarországon. Miután feltérképezték a kapcsolataikat, tucatnyi orvostan-, gyógyszerész- és fogorvoshallgató társuk került a Szent László Kórházba megfigyelésre. Ott azonban pár nap múlva rendbontással gyanúsították meg őket, majd erre hivatkozva utasítottak ki a következő hetekben először kettő, majd tizenhárom, később pedig még négy egyetemistát.

  A koronavírusról szóló kormányzati tájékoztatókban visszatérően hangsúlyozták az iráni diákok egy részének állítólagos erőszakosságát, miközben kormánypárti politikusok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is a muszlim migrációval hozta összefüggésbe a koronavírust. Több iráni diák védelmét civil szervezetek (a TASZ és a Helsinki Bizottság) vállalták el, szerintük a hatóságok mindössze pár rendbontó miatt gyanúsították meg a többi karanténba került iránit is. A kiutasítások hátteréről áprilisban írt a Direkt36, most pedig új részleteket tudtunk meg az iráni diákok ügyéről.

  Bíznak a visszatérésben és várnak a papírokra

  A BM a fordulatot a Direkt36-nak azzal magyarázta, hogy „jogszabályváltozás okán a járványügyi szabályszegés miatt folyamatban lévő büntetőeljárások szabálysértéssé minősültek át. Ezekben az esetekben fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása miatt indult szabálysértési eljárás.” A járványügyi vészhelyzet és különleges jogrend hivatalosan június 18-án szűnt meg, ezt követően állították le a büntetőeljárást az iráni egyetemisták ellen.

  A legjobb helyzetben az a négy iráni van, akiket még nem toloncoltak ki Magyarországról és továbbra is Budapesten vannak. „A kiutasítás jogi alapja részben a büntetőeljárás, részben a Budapest Rendőr-főkapitányság véleménye, ami közrendvédelmi veszélyt állapított meg. A büntetőeljárást megszüntették és a BRFK véleményét is visszavonták, ezért vonták vissza később a kiutasítást is” – magyarázta ügyfele helyzetét Nehéz-Posony. Ennek a négy diáknak a jövője ezzel még nem teljesen oldódott meg, mert bűncselekménnyel már nem, de szabálysértéssel még mindig gyanúsítják őket, és az újabb tartózkodási engedélyük elbírálása folyamatban van.

  Az a 11 társuk is bizakodhat, akiket bár hazatoloncoltak Iránba, de a büntetőeljárásuk szintén megszűnt. Egy, az egyetemisták ügyét részleteiben ismerő iráni forrás a Direkt36-nak azt mondta, hogy az iráni külügyminisztérium informálisan többször is azt állította, már megállapodtak a magyar féllel, de a végleges döntés és papírmunka a diákok visszatéréséhez még hátra van. A budapesti iráni nagykövetség nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

  A BM ugyanakkor azt is közölte a Direkt36-tal, hogy a tizenkilenc diák között van még négy olyan, akik ellen egy másik,

  „csoportosan elkövetett garázdaság miatti büntetőeljárás továbbra is folyamatban van”.
  Az egyetemisták környezetéből úgy tudjuk, a rendőrség őket – két fiút és két lányt – gyanúsítja azzal, hogy a Szent László Kórházban az állítólagos rendbontásban „élen jártak”. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján például az hangzott el még márciusban, hogy ketten székeket dobáltak ki a kórteremből, amit a diákok tagadtak. A karanténszabályok megszegése miatti büntetőeljárást velük szemben is megszüntették, de a garázdaság miatt indított eljárás miatt ők nem biztos, hogy egyhamar visszatérhetnek Magyarországra.

  A kitoloncolás után az iráni külügy akcióba lépett, hogy megpróbálják elérni a kiutasítás visszavonását, és a diákok az iráni külügyminisztérium mellett az elnök hivatalát is megkeresték panaszukkal. A Direkt36 több hallgatótól is úgy értesült még hónapokkal ezelőtt – ők kérték, ne írjuk le a nevüket –, hogy a kiutasított egyetemisták szülei a teheráni magyar nagykövettel is találkoztak. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a Direkt36-nak azt írta, nem ők az illetékesek a kiutasított iráni diákok ügyében – szerintük egyéni, idegenrendészeti hatósági esetekről van szó – és ezért az iráni külüggyel ők nem is egyeztetnek. Továbbá megerősítették, hogy „Magyarország teheráni nagykövete – kérésükre – találkozott az érintett hallgatók szüleivel, és tájékoztatást adott részükre a hazai jogszabályokról és rendelkezésekről” – írták.

  Merkely Béla újra akcióba lép

  Az iráni hallgatók többsége az ország egyik legjobb felsőoktatási intézményének számító Semmelweis Egyetem (SE) hallgatója volt. A diákok a botrány kirobbanása után több tanárukat megkeresték, hogy támogató levelet kérjenek tőlük, amelyben igazolják, hogy jó a magaviseletük. Többen azonban azt a választ kapták – állították hallgatók a Direkt36-nak –, hogy sajnos nem állhatnak ki mellettük, mert az ügyüket az egyetem vezetése vette kézbe.

  Az SE egyik rektorhelyettese által írt, a Direkt36 birtokába került levél arról tájékoztatja a diákokat, hogy Merkely Béla rektor napi szinten konzultál az Operatív Törzzsel, benne az illetékes minisztériumokkal, és hogy ezek a megbeszélések az iráni egyetemisták ügyére is kiterjednek. A Direkt36-nak több érintett diák is azt állította, hogy az egyetem több vezetője is azzal nyugtatta őket, hogy a rektor a „legfelső szinten” képviseli az ügyüket.

  Maga Merkely is írt egy angol nyelvű levelet az iráni hallgatóknak még március első felében, az ügy kirobbanásakor. A Direkt36 által megszerzett levelet a rektor azzal kezdi, hogy hallott a diákok „megengedhetetlen” viselkedéséről. Merkely azt javasolja a diákoknak, hogy írásban kérjenek bocsánatot, „hogy csökkenjen a feszültség, amit szükségtelenül keltettetek és hogy orvosoljátok a helyzetet”. Merkely szerint ebben a levélben bocsánatot kell kérniük a kórházi dolgozóktól és a hatóságoktól, és a Szent László Kórházban karanténba került összes SE-s iráni hallgatónak alá kell írnia. Merkely azt írta:

  „Ezt a dokumentumot azonnal meg kell írni, szignózni, iktatni, beszkennelni és elküldeni nekem, de mindenek felett meg kell mutatni a kórházi személyzetnek”.
  Az egyik egyetemista szerint a hallgatók többsége nem volt hajlandó erre a bocsánatkérésre, egyrészt mert álláspontjuk szerint nem követtek el semmit, másrészt az ügyvédeik is lebeszélték őket erről. Az irániak egy kisebb csoportja viszont hallgatott Merkelyre és megírta bocsánatkérő levelet, amiben ugyanakkor nem direkt módon, hanem hallgatótársaik esetleges helytelen cselekedetei miatt kérnek elnézést.

  Az SE a Direkt36 kérdésére a levélről azt írta: "Az egyetem vezetői minden hallgató iránt felelősséget éreznek, így természetesen figyelemmel kísérték az érintett iráni hallgatók helyzetét, és minden lehetőséget megragadtak, hogy szükség esetén képviseljék az érdekeiket. Ugyanakkor az említett hallgatók nem viselkedtek hallgatói fogadalmukhoz méltón, ezért kérte őket az egyetem vezetése arra, hogy kérjenek ezért elnézést a Dél-pesti Centrumkórház orvosaitól és szakdolgozóitól".

  Kiutasítás, szigor, garázda migránsok mi! Egy fenét, a legmagasabb szintről a külügyminisztériumból állapodnak meg róluk és a Semmelweis egyetemről maga Merkely Béla segíti őket minden módon!
   
 19. Python

  Python Well-Known Member

  Ne feledd, a politika számára első a gazdasági érdek... bármit is mondjon az épp aktuális PR kampány bárhol ezen a bolygón, csak amikor megint szembejön a valóság, akkor elkezd a politika egyensúlyozva lavírozni a választó és a töke érdekei között, általában a tőke érdekeit szemelőt tartva. Na ebből ilyesmi szokott kisülni, meg ennél cifrább dolgok...!
   
  Leonidas likes this.
 20. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Igen. En azt hallottam, hogy csehben bezartak valami banyat es onnan visszajott az osszes banyasz aki mind fertozott volt, raadasul allitolag nem tartjak be a jarvany eloirasokat...
   

Ezen oldal megosztása