1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. zeal

  zeal Well-Known Member

  4347 fertőzött (+8)
  78 kórházban (-5)
  4 lélegeztetőgépen (-1)
  494 aktív eset (-17)
  3257 gyógyult (+25)
  596 elhunyt (+/-0)
  310930 mintavétel (+860)
  6388 hatósági házi karanténban (+678)
  [​IMG]
   
  Szittya, b4l4g3, zztop and 6 others like this.
 2. Septimus

  Septimus Active Member

  Csupa elképzelt dologgal riogatsz. "Mi lesz, ha jön egy erősebb vírus?" Mi lesz, ha földönkivüli idegen gyíkemberek rohanják le a Földet? :) A feltételezéseid pont ilyen abszurdak. De akkor már tegyél bele némi fantáziát: legye a VÍRUS (csupa nagybetűvel) idegen eredetű, vagy legalább az Ebolva (Zaire törzs) airborne változata. :) A hozzád hasonlók csupa "mi lenne ha.." feltételezések alapján akarnak pánikot kelteni, diktatórikus intézkedéseket bevezetni, a világgazdaságot az ipari forradalom előtti szintre visszalökni, milliókat munkanélkülivé tenni. OgretankHU számokat és tényeket írt le, amik egyáltalán nem igazolják ezt a hisztériát. De egye fene, tartsuk tiszteletben embertársaink elmebaját: mindenki abban hisz amiben akar, de csak a vírushisztisek akarják rákényszeríteni másokra a saját hülyeségüket. Hordj maszkot, maradj otthon, rettegj, ne gyülekezz, ne találkozz emberekkel, stb. Én csak annyit kérek, hogy mindenki hagyja békén a másikat, élni az életét. Te hordj maszkot, ha akarsz, én nem fogok. Ha igazad van, te életben maradsz, én nem fogok. Ebben az esetben nyertél. De ez a vírushisztiseknek nem elég. Ugyanis ez nem az életek megőrzéséről szól, hanem a mások élete feletti kontrollról. Néha az az érzésem, hogy a vírushisztisek azért erőltetik mindenkire a korlátozó intézkedéseket, mert ha csak ők tartanák be, akkor félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól. De így ha számok nem őket igazolják, akkor mondhatják, hogy ez csak a bevezetett korlátozó intézkedések miatt volt. Milyen kényelmes.. :)
   
  gergo55, ogretankHU, b4l4g3 and 2 others like this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  4 lelegeztetogepen? Van 10000 lelegeztetogep. Par honapja nem kovetem ezt a topicot mert hogy oszinte legyek kiabrandultam ebbol a virusbol es nagyon szkeptikus vagyok az egesszel kapcsolatban. Meg tudna valaki mondani hogy mi van jelenleg? Na meg hogy osszel lesz e iskola, lesz e orvosi ellatas, miegyeb? Visszahozzak e azt a hulyeseget amit tavasszal?
   
  gergo55 and ogretankHU like this.
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Remélem ezek egy részét továbbadják, mert extrém drágán kellett megvásárolni és csak a következő pár hétben lehet ugyanannyiért továbbadni.
  Most úgy néz ki, hogy lesz iskola, a normális offline rend szerint. Az orvosi ellátás csak annyit változott, hogy a körzetihez telefonon előre be kell jelentkezni. Mivel külföldön már sok helyen eldurvult a helyzet, ezért a határok dél és kelet felé részben le vannak zárva. A nagyobb rendezvények és fesztiválok törölve. Ottalvós gyerektáborok szintén törölve, vagy csak nappalosra átalakítva tarthatóak meg. Ilyesmik.
   
  gergo55, ogretankHU, b4l4g3 and 2 others like this.
 5. milagro

  milagro Well-Known Member

  Ki fog derülni, hogy eltér. Csak épp az ellenkező irányba!! Úgy néz ki 2020. lesz az az év, amikor emberemlékezet óta ilyen kevesen nem haláloznak el Magyarországon. Még nincs vége az évnek, ezért tévedhetek, és elkiabálni sem akarom, de a fele lement már és eddig az látszik, hogy az emberek életerejét összeránthatta ez a nagy ijesztegetés. Ez pszichológia is. Na meg kánikula sem volt idén még..., meg influenzajárvány sem! Az nem járvány ugyanis, ha 5 hónap alatt ~4.300 ember megbetegszik egy új típusú influenzában egy közel 10 milliós országban.
  https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html
  https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wdsd001a.html
   
  ogretankHU, b4l4g3 and antigonosz like this.
 6. zeal

  zeal Well-Known Member

  Hibásan számolt.
  Ez a törvény, ami mindenkire vonatkozik. Ha nem tetszik, akkor fizetheted a büntit.
  Jaj, ez nagyon drámai volt. :rolleyes:
  Senki nem mondta, hogy te fogsz meghalni. Inkább a szüleid generációja a veszélyeztetett. A mortalitás korcsoportok szerinti lebontása elérhető a neten, vagy akár ebben a topikban is linkelve volt.
  Bárcsak így lenne! Nézd meg a fertőzöttek, a gyógyultak és a halottak számát a https://www.worldometers.info/coronavirus/ oldalon. Számold át mi lenne akkor, ha elengednék a vírust és itthon több millió emberen átvonulna a járvány.
  A huncover vizsgálat szerint kábé 0.6% a hazai szeropozitív esetek száma, és ez járt 600 halottal. Mennyi halott lenne a szabadon terjedő járvány esetén?
   
  zztop, Leonidas, laiki and 3 others like this.
 7. megazez

  megazez Well-Known Member

  Kandón most úgy lesz, hogy az előadások online mennek majd, de a laborok és krétás gyakorlatok mivel mind 20 fő alattiak maszkban meg lesznek tartva.
   
  gergo55 and zeal like this.
 8. Septimus

  Septimus Active Member

  Miben számolt hibásan?

  "Fizetheted a büntit." Ez az, ha nincsennek érveid és a tények nem a te álláspontodat igazolják, akkor jöjjön a nyers erő. :) "Hordjad a maszkot, MERT CSAK!" :)
  A szüleim hordják a maszkot. Aki szükségét érzi, hordja nyugodtan. De néha az az érzésem, hogy a vírushisztisek azért erőltetik mindenkire a korlátozó intézkedéseket, mert ha csak ők tartanák be, és félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól és mekkora idióták voltak. De ha mindenki viseli a maszkot, akkor mindenki egységesen hülye, tehát senki sem az. :)
   
 9. -Ashlan-

  -Ashlan- New Member

 10. Septimus

  Septimus Active Member

  Szerintem kedvezőtlen irányba fog eltérni az éves mortalitás a sok éves átlagtól, de nem közvetlenül a COVID-19 miatt. Az hogy gyakorlatilag 2 hónapra leállították a magyar egészségügyet, nem fog elmúlni következmények nélkül. Az alatt a 2 hónap alatt hány akut betegség váltott át krónikusra, mert nem volt szakrendelés és ellátás? Attól, hogy egy betegség az adott pillanatban nem életveszélyes, még nem jelenti, hogy 2 hónap múlva nem lesz az. Pl. egy kivizsgálatlan szívritmus zavarból lett szívinfarktus, egy kezelhető gerincsérvből lett kiszakadt gerincsérv, szűrővizsgálat hiányában nem idejében kiderült daganatos betegség, stb. Egy orvos biztos oldalakon keresztül tudná sorolni, mennyi kárt okozott a magyar emberek egészségének ez a túlzott hisztéria.. :(
   
  gergo55 likes this.
 11. milagro

  milagro Well-Known Member

 12. diab15260829

  diab15260829 Member

  Amit az előbb írtál az egészségügy leállításáról, az helytálló, a maszk-ügyben azért vitatkoznék. A szlovákoknál március elejétől a maszkviselés kötelező, nálunk csak májustól. Eredmény: nálunk majdnem 600 koronás halott, ott 28 fő(!), ami annak fényében is elenyésző, hogy népessége feleakkora, mint Magyarországnak.Persze lehet manipulálni a statisztikákat felfelé és lefelé is, de ez az eltérés akkor is túl jelentős. Más kérdés az is, hogy az élet nem állhat le (gazdaság, munkahelyek miatt), de ha minden szociális kontaktust szabadjára engednek, az lesz, mint most Arizonában:

  https://index.hu/techtud/2020/07/20/arizona_a_legrosszabbra_keszul/
  https://azbigmedia.com/business/covid-19-cases-in-arizona-surpass-145000-state-deemed-red-zone/

  Ha a higiénia, távolságtartás és maszkviselés megmarad, akkor esélyesen itt nem lesz szükség kijárási korlátozásokra, leállításra. A maszk nem túl kellemes, de így legalább nem köpöm és lehelem rá senkire sem esetleges vírusaimat, bacijaimat.
   
  Leonidas, monster and zeal like this.
 13. zeal

  zeal Well-Known Member

  Mindenben.
  Hát, őőő..., igen. :)
  El lett magyarázva ezerszer és még ma is elérhető minden tájékoztató a neten, a tv-ben stb.
  Az is alaposan el lett magyarázva, hogy elég csak néhány renitens és nem fog megállni a járvány. Akkor most ki az idióta?
  Inkább örüljünk neki, hogy ilyen egyszerűen megfogható a vírus terjedése.
  Én meg azokat az embereket nem bírom, akik a maszk miatt hisztiznek, mert nem kapnak levegőt alatta... Tényleg? Nem hiszem.
  Igaz, az ellenzéki sajtó jól felfújta a dolgot, de összességében alig 1200 ágyról volt szó, vagyis tényleg csak hisztiről, de a médiában.
   
  zztop, teglasi80, Leonidas and 2 others like this.
 14. laiki

  laiki Well-Known Member

  1. Tömegközlekedési eszközökön és üzletekben kötelező a maszk viselése. Remélem legalább a jogszabályokat betartod!
  2. A szakemberek - és nem a járványhisztisek - azt ajánlják, hogy zárt térben általánosan legyen kötelező a maszk használat. Sorban rendelik ezt a különböző országokban, vagy állítják vissza a korábbi kötelező maszkviselést.
  Szlávik: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200720/szlavik-a-maszkviseles-szigoritasarol-beszelt-441762
  Merkely: https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20200716-merkely-bela-zart-terben-ujra-maszkot-kellene-hordani
  Jakab: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_sokan_mar_nem_hordanak_maszkot_es_ez_baj/20200624095121
  Németek mérték: https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegkereso/fertozo-betegsegek/koronavirus-itt-a-bizonyitek-hogy-a-maszkviseles-40-kal-csokkentheti-a-fertozes/62l49pt
  Belgák visszaállították a kötelező maszkviselést: https://www.bumm.sk/kulfold/2020/07/10/belgiumban-szombattol-kotelezo-a-maszk-viselese
  Osztrákok is: https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...n-ismet-kotelezo-lesz-a-maszkhasznalat-441750
  Horvátok is: https://mfor.hu/cikkek/makro/hetfotol-kotelezo-a-zart-teri-maszkviseles-horvatorszagban.html
  Románia: https://azonnali.hu/cikk/20200708_r...-kepviselore-mert-nem-akartak-maszkot-viselni
  Svájc: https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...vajcban-is-jon-a-kotelezo-maszkviseles-439608
  Spanyolok: https://infovilag.hu/spanyolorszag-ujra-kijarasi-tilalom-es-szigoru-maszktorveny/
  Franciák: https://pannonrtv.com/rovatok/vilag/franciaorszagban-kotelezo-lesz-maszk-viselese
  Olaszország: https://www.origo.hu/nagyvilag/2020...seles-tavolsagtartas-koronavirus-jarvany.html
  Anglia: https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-az-elsonel-sulyosabb-masodik-hullamra-441362
  3. A különbség aközött, hogy én hordok maszkot és te nem, az hogy én ezzel téged nem veszélyeztetlek, nem okozok neked hátrányt, nem hozlak kényelmetlen helyzetbe, nem keltek benned félelmet, vagy aggodalmat, nem vagyok veled szemben udvariatlan sem. Te viszont az egész társadalmat veszélyezteted, nem csak saját magadat. Egy agresszív fertőző betegség nem magánügy. Akkor sem, ha felelőtlenséget miatt elkapod és ezáltal a saját betegséged mellett a családodat, ismerőseidet, munkatársaidat és úgy általában mindenkit a buszon, a boltban, a moziban fertőzésveszélynek teszed ki, vagy meg is fertőzöd. Különösen úgy, hogy nem tartod be a vonatkozó szabályokat és ajánlásokat.
  4. Akit nem fertőzöl meg, azok közül is sokakat karanténba küldesz. Biztos nagyon meg fogják neked köszönni a 2 hetes szobafogságot, a jövedelemkiesést, a tervezett programjaik ellehetetlenítését, stb... Nagyobb léptékben pedig hozzájárulsz ahhoz, hogy újra kijárási korlátozás legyen, hogy ne nyissanak ki az iskolák, hogy túlterhelődjön az egészségügy, hogy egy csomó pénzt el kelljen újra költeni az intenzívebb védekezésre. Az általad továbbadott fertőzési láncban pedig lehetnek akik meghalnak, vagy nagyon megszenvedik a betegséget. Mert te felelőtlen, önző és jogsértő magatartást tanúsítottál. Amiért egyébként teljes joggal meg is büntethetnek.
  5. Még ha meg is vagy győződve arról, hogy a szakemberek, döntéshozók mind futóbolondok és nincs itt semmiféle járványveszély. Tehát én is butaságokat irkálok azzal, hogy te bárkit is veszélyeztetnél, mert ez csak egy kitalált hiszti. Még ebben az esetben is elvárható lenne, hogy légy tekintettel arra, hogy mások rosszul fogják érezni magukat ha, te maszk nélkül leülsz melléjük a buszon, maszk nélkül közel állsz hozzájuk a boltban, a pénztár előtt, maszk nélkül össze lehelgeted előttük a kirakott élelmiszert a piacon, vagy leülsz melléjük a moziban. Ha saját magadon kívül tekintettel vagy mások érzéseire, félelmeire (még akkor is ha véleményed szerint megalapozatlan), akkor már ez is elég indok a nem túl megerőltető maszkviselésre és távolság tartásra.
  6. Továbbá legalább az illem is megkövetelné, hogy ha mások veszik a fáradságot és vigyáznak rád a maszk viseléssel, akkor te is tedd ezt, még akkor is, ha magánvéleményed szerint nem lenne szükséges. Vannak dolgok, amiket az ember nem azért csinál, mert állatira élvezi, hanem mert társadalmi együttéléshez hozzá tartozik. Például ha nem értesz egyet a köszönés szokásával, akkor nem köszönsz senkinek és nem is fogadod mások köszönését? Ha az emberek többsége betartja a maszkviselési, távolság tartási szabályokat és ajánlásokat, akkor alapvető udvariasság, hogy te is ezt tedd.
   
  csibeszke, gergo55, 2ndt and 10 others like this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

  Az uszodák járványügyi szempontból különösen veszélyesek, és még a zsúfolt strandokon is maszkot kell viselni – figyelmeztetett az InfoRádiónak nyilatkozó Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A szakember szerint bár megugrott az elmúlt napokban Magyarországon a fertőzésszám, de ebből nem lehet messzebb menő következtetéseket levonni. A szomszéd országokban azonban elkezdődhetett a második hullám, így óvatosnak kell lennünk.
  Falus András: nem biztonságos olyan országok szomszédjának lenni, ahol fokozódik a járvány

  Sajnos szó sincs arról, hogy a meleg nyári idő önmagában visszaszorítaná az új koronavírus terjedését - ezt tudják már jól a sivatagos, illetve szubtrópusi klímájú Arizona és Florida lakói, ahol a járvány szakadatlanul tombol a hőség ellenére. Vajó Zoltán diabetológus az összes kollégájához hasonlóan már szinte csak koronavírusos betegeket lát el, miközben az egészségügyi rendszer tartalékai kimerültek. Pedig tavasszal még úgy tűnt, hogy túlzott volt a riadalom.
  A helyzet addig biztosan nem fog megoldódni, amíg nem lesz vakcina. Kérdés ugyanakkor, hogy az oltás meg fogja-e oldani ezt a válságot. Még semmit sem tudunk arról, hogy immunissá lehet-e válni a koronavírusra. Másrészt nem tudni, hogy hányan fogják beoltatni magukat. A magyar orvos keserűen foglalja össze: "Az emberi hülyeség ismétli önmagát, az ismerősök között pontosan ugyanazokat a véleményeket hallja az ember, mint a 2010-es sertésinfluenza-világjárvány idején. Bill Gatest meg a kormányt vádolják a gonosz vakcina miatt, és nem lehet őket meggyőzni. Az értelmesebbje belátja, hogy meg kell várni, míg elérhetővé válik a vakcina, és akkor azonnal meg kell kapni, mert addig nem tér vissza a biztonság.”
  Arizona a legrosszabbra készül
   
  Leonidas likes this.
 16. moreau

  moreau New Member

  Szerintem fordítva ülsz a lovon. A maszk legfontosabb funkciója az, hogy ne add át a vírust a környezetednek ha esetleg megfertőződnél. Lehetsz keménylegény, okosabb másoknál hisz a te szervezeted legyőzi a vírust, de közben megfertőzöl pár embert aki nem lesz ilyen szerencsés.

  Egyébkent a maszkhisztisek meg azért erőltetik a teljes feloldást mert ha amerikai vagy olasz állapotok lesznek itt akkor nem csak ők lesznek a felelőtlenek?
   
  2ndt, zztop, Leonidas and 5 others like this.
 17. Python

  Python Well-Known Member

 18. laiki

  laiki Well-Known Member

  Nem tudom honnan veszik az információt, mert azt nem írták meg, de szerintem hibás. Sem a spanyol minisztérium honlapja, sem a Worldometers, sem a John Hopkins Egyetem adatbázisa, de még a Wikipédia sem mutat ilyen megugrást.
  Van rá esély, hogy a hiba oka, hogy egyik adatbázisról áttérnek a másikra és az egyik összesítés csak Spanyolország Ibériai-félszigeten lévő részének adatát közli, a másik pedig az exklávékban és a tengeren túli területeken kimutatott fertőzötteket is tartalmazza. A 311916 összes eset a Worldometers tegnapi adatának felel meg, de ott 3 nappal korábban is 307335 eset volt.
  Viszont a spanyoloknál ütemesen emelkedik a napi új estek száma. 1500 feletti napi új esetszám egy 47 milliós országban elég sok. A korábbi kiugró értékeket ugyan még nem éri el, de így se néz ki túl szépen az ábra.
   
 19. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Jaj Zeal ne hozd már ilyen kellemetlen helyzetbe ezt a szerencsétlen flótást. :rolleyes::D Hiányzott a matekórákról, és amúgy sem érti az ilyen realisztikus feladatokat, neki ez hottentotta nyelven van, és mivel nem érti, ezért még-jobban fél és hisztizik tőle. Amúgy is le van foglalva szellemileg "a demokrácia hőse" vírustól. :rolleyes::D
  Igen Zeal, így is kell annak lennie. ;) Most az egész világon lavina szerűen vezetik be azokat a nyers brutális szigorításokat, büntetésekkel, amiket már 2 hónapra előre megírtam, hogy ez így fog történni, MERT NEM LESZ MÁS LEHETŐSÉGÜK, vissza lehet nézni ! Akkor ki tud többet, ki ért hozzá jobban Septimus ??? :D:D:p:cool: NEM én irányítom a világot, egy kicsit sem, de ha én vázoltam fel helyesen a jövőt, az úgy fog történni, "ha lerottyantod a bokád" Septimus, akkor is ! Az értelem győz, és a hozzád hasonló hisztiző dilettánsok miatt nem lesznek boldogan áldozatok sehol a világon ! Ez tőlem függetlenül is így van, ha nem is léteznék, akkor is ÍGY LENNE ! ;):p
  Zeal, erről úgy pereg le az értelmes magyarázat, mint a falra-hányt borsó ! :eek::D:D Az az oka, hogy a "diktatórikus intézkedéseket bevezetése" meg a "de csak a vírushisztisek akarják rákényszeríteni másokra a saját hülyeségüket" és hasonló hoaxok pörögnek az agyukban, és lefoglalják az amúgy is kies értelem helyét. Nem is képes felfogni azt amit írsz neki. Nincs hozzá már agyi erőforrása ! ;) Végtelen ciklusban pörög a hiszti azon a minimális agykapacitáson ami van neki. Ez van sajnos... ;)

  Kellemes további hetet mister Septimus ! Elnézed vagy sem, de én sűrűn fogok nevetni rajtad a héten amikor eszembe jut néha az a sok hülyeség amit írtál... :D:D:p:cool:
   
  gergo55 and zeal like this.
 20. Heim

  Heim Well-Known Member

  Kényelmes?

  Olaszországban és New Yorkban is eljött a pont amikor választania kellett az orvosnak ki haljon meg és ki maradjon életben ugyanis nem volt lélegeztetőgép, nem volt kapacitás az ellátásra. Ez nem hit kérdése hanem tény. Az USA-ban egyébként lassan megint ott tartanak néhány államban köszönhetően részben a politikusoknak részben a hozzád hasonló éles elméjű polgároknak.

  Miért olyan nehéz felfogni, hogy a járvány egyik legnagyobb veszélye nem csak az alap halálozási rátája hanem, hogy gyorsan történik és túlterheli az egészségügyet. Ha túlterhelt az egészségügy a halálozás még nagyobb lesz, ellátás hiányában akár olyanok is meghalhatnak akik el sem kapták a vírust.

  A maszkviselés fontossága el lett magyarázva kb ezerszer csak ebben a topikban. Kb egy négy éves gyerek is fel tudja fogni, de elhiszem, hogy egy autistának vagy egy értelmi fogyatékosnak ez nehezen megy.

  Biztosan egy balfasz politikus vagy egy gipsz jakab tiszaröcsögéről jobban tudja és ismeri a helyzetet mint azok az orvosok, kutatók akiknek ez a feladata. A tudományos világ gyakorlatilag könyörgött az amerikaiaknak is, hogy miként kezeljék a helyzetet. Elbaszták, most jöhet megint a fekete leves.

  Te is mehetsz az ignore listára, a te hülyeségeidet se látom többet hála Istennek.
   
  Leonidas, 2ndt and bartinieffektus like this.

Ezen oldal megosztása