1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. torsen

  torsen Well-Known Member


  Szerintem ezt a külföldről behurcolásos mantrát csak azután tette ki újra Merkely, miután ezt írta (7 óra különbséggel) "Úgy gondolom, elérkeztünk az új típusú #koronavírus #második hullámának küszöbére: az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet. A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a #vírus." Csak aztán szóltak neki, hogy ide is kell egy kis belföldi turizmus élénkítés. Amúgy gyorsan romlik a helyzet, szerintem.

  <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https://www.facebook.com/drmerkelybela/posts/150442626688566&width=500" width="500" height="730" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>
   
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  4746 fertőzött (+15)
  62 kórházban (+1)
  5 lélegeztetőgépen (-1)
  614 aktív eset (+13)
  3527 gyógyult (+2)
  605 elhunyt (0)
  363459 mintavétel (+799)
  7492 hatósági házi karanténban (-82)
  [​IMG]
   
 3. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Leonidas, neked csak gratulálni tudok a like-ért.
  Én nem vagyok hipohonder, orvoshoz is csak akkor megyek, ha már elkerülhetetlen, vagy kötelező szűrő vizsgálatra. Szerencsére egyenlőre nincs allergiám, ellentétben jó pár ismerősömmel. Biztos, hogy sok a közhely, de az interneten és a való világban sok olyan dolog van, amitől az ember nem igazán tud pozitív lenni. Én a tapasztalataimat próbáltam megosztani, amiket a nálam jártasabbak mondtak. Nem vagyok szakértő, sem hívő, csak egy ember, aki próbál eligazodni az egyre bonyolultabb világban. Azt viszont tudom, hogy sok minden nincs rendben. Pl. az amerikai gyors éttermes kajáktól, aki gyakran fogyasztja, nagy valószínűséggel valamilyen allergia ki fog alakulni. Tudom, mert a fiam 2 félében, az ismerőseim közül többen dolgoztak benne. Össze is jött néhányuknál az allergia. Nem véletlen, hogy szakemberek javasolják, hogy figyeljünk oda az E... anyagokat tartalmazó élelmiszerekre. Szerintem majdnem mindenkinek vannak az élelmiszeriparban dolgozó ismerősei. Azok is tudnak mesélni a tapasztalataikról.
  Én legalább tudok főzni, a faszkalap Heim is legjobban tenné, ha megtanulna.
   
 4. Python

  Python Well-Known Member

 5. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Most ne csinálj már belőle tragédiát ! Még nem hoztam ásót... :rolleyes: Most van olyan amiben nem értünk teljesen egyet, de azért nem kell mindjárt megsértődni. Félig igazat adok neked, félig meg nem. Ami a főzést illeti meg Heim esetében nem ismerem el. Egy férfi az megtanul főzni is ha kell. Egyébként van sok anyag amit száműzni kell még az élelmiszeriparból. A másik baj, hogy agyon vegyszereznek mindent, és ezek maradékai ottmaradnak az élelmiszerekben.
   
 6. Python

  Python Well-Known Member

  A koronavírus terjedését az influenzáétól eltérően a egyáltalán nem befolyásolja az évszakok váltakozása, állapították meg az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szakértői. „A járványvédelmi intézkedések hiányában a vírusok nagyon gyakran szezonális jelleget mutatnak. Legalábbis az influenza esetén ezt látjuk. Ez a vírus azonban eddig nem mutatott szezonális jelleget” – mondta hétfőn Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója. Hozzátette, hogy ami viszont világosan látszik, az az, hogy ha lazulnak a védvonalak, a vírus azonnal visszatér.
  WHO: NEM BEFOLYÁSOLJA A KORONAVÍRUS TERJEDÉSÉT AZ ÉVSZAKOK VÁLTAKOZÁSA
   
 7. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Nem veled van bajom, szerintem ezt Te tudod is. Nem kell mindenben egyetértenünk, ez természetes, csak meglepődtem, hogy amit és ahogyan írt Heim azt like-tad. Azért annak örülök, hogy nálad nem ment az ignore.
  A főzést csak poénnak szántam.
   
  Leonidas likes this.
 8. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Nem is fog menni ignore, :) Amúgy másnak se ment január óta nálam. A főzés meg egy komoly dolog néha. :p:D Amúgy direkt távol tartottam magam eddig a nézeteltérésetektől. Ezután is ez lesz. Nem akarok beleszólni semmit.
   
 9. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://rusvesna.su/news/1597135298

  Putyin bejelentette, hogy Oroszországban regisztrálták a világ első koronavírus elleni oltását.
  Az egyik lányát is már beoltották vele. Az elnök szerint az első injekció után a hőmérséklete az első napon 38 fokra emelkedett, a második után szintén kissé megemelkedett, egyéb kellemetlen tünetek nem voltak, a későbbi tesztek magas antitest termelést mutattak.
  Putyin hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni oltást Oroszországban kizárólag önkéntes alapon fogják beoltani.
  Először az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani. Szeptember kezdik.
  A vakcina 2021. január 1-én kerül a polgári forgalomba.

   
  ogretankHU, laiki, SilvioD and 3 others like this.
 10. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/put...o-orosz-covid-19-vakcina-bejegyzeset-8503056/
  "Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a Covid–19 elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését.
  Bejegyzésre került a világ első, Covid–19 elleni vakcinája, ezt Vlagyimir Putyin elnök személyesen jelentette be. Az elmúlt hetekben több hír is született arról, hogy az orosz fejlesztések a célegyenesbe értek. Tömeggyártásról egyelőre nincs hír.
  Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videókonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot a koronavírus ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást. – Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát – fogalmazott az orosz elnök..."


  https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-fulop-szigetek-biztosan-kap-az-uj-orosz-vakcinabol-8503245/
  "Duterte elnök lenne az orosz vakcina kísérleti egere, ezzel a címmel közölte a Fülöp-szigeteki vezető bejelentését a DW.com. A gyógykészítmény előállításában Moszkva segítségét ajánlotta fel a járvánnyal sújtott dél-kelet-ázsiai országnak, Duterte pedig az elsőnek jelentkezett „emberkísérletre”.
  Fülöp-szigetek lehet az első ország, amely kap az Oroszországban kifejlesztett koronavírus-elleni vakcinából. A dél-kelet-ázsiai országot vezető Rodrigo Duterte elnök elmondta, ha a gyógykészítmény megérkezett, elsőként fogja nyilvánosan beadatni magának. – Kísérletezzenek rajtam, ez teljesen rendben van. Ha nekem hatásos, mindenki máson is az lesz – fogalmazott Duterte. Kedden a manilai elnöki hivatal bejelentette, országuk kész együttműködni a vakcina kísérletezésében. – A Fülöp-szigetek készen áll arra, hogy Oroszországgal együttműködjön a klinikai vizsgálatok, az oltóanyag-ellátás és termelés területén, valamint az illetékes Fülöp-szigeteki és orosz ügynökségek által megvalósíthatónak tartott egyéb területeken a globális egészségügyi veszélyhelyzet kezelése érdekében – fogalmazott nyilatkozatában Manila..."
   
 11. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  A Deutsche Welle krokomach által említett két cikke
  2020. augusztus 11. Deutsche Welle
  Russia registers world's first coronavirus vaccine, Putin announces
  Philippines' Duterte volunteers to be Putin's Russian coronavirus vaccine guinea pig

  [​IMG]
   
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Putyin nyert???
  Kétszer kell beadni az oltást?
   
  Leonidas likes this.
 13. laiki

  laiki Well-Known Member

  Könnyen lehet, hogy a „második hullám” elején vagyunk, most már kezdhetünk aggódni – mondta Nepusz Tamás bioinformatikus a Népszavának.
  A szakember elmondta:
  - ha a tendencia folytatódik, akkor heteken belül kialakulhat olyan állapot, mint márciusban volt, amikor a kormány kihirdette az országos veszélyhelyzetet,
  - a vírus nem egy-egy gócpontban – kórházban vagy idősotthonban –, hanem egyszerre több megyében jelentkezik,
  - a hivatalos adatok alapján végez számításokat, ezekre támaszkodva nem lehet felelősséggel beszélni arról, mennyire nehezek az előttünk álló hónapok,
  - szerinte méltányolható, hogy nem hozzák nyilvánosságra, pontosan hol üti fel a fejét a vírus, az aktív fertőzöttek megyénkénti bontását azonban napi gyakorisággal illene közölni,
  - a járvány terjedését nagyban befolyásolhatja, hogy a kormány milyen korlátozó intézkedésekről dönt, bezárkózás valószínűleg nem lesz, fontos kérdés viszont, hogy a szokásos menetrend szerint indul-e a tanév,
  - a második hullám más lesz, mint az első: megjósolhatatlan, hogy a koronavírus, az influenza, valamint más, náthaszerű tüneteket produkáló fertőzések milyen hatással lesznek egymásra,
  - a vírus ellen mi magunk tehetjük legtöbbet, a lakosság fegyelmezettsége alighanem a legfontosabb.
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...iusihoz-hasonlo-allapot-magyarorszagra-444454


  Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe – adott ki figyelmeztetést a Koronavírus Sajtóközpont.
  Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.
  A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint a üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket
  függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését – figyelmeztetnek.
  Fontos tehát továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.
  Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, kérik, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről.
  A magyar emberek együttműködésének köszönhetően a védekezés első szakaszában jól működött ez az éberség, a fegyelem és a másokért érzett felelősség, és ha ezt továbbra is betartjuk, akkor elkerülhető, hogy újabb az életünket megnehezítő korlátozásokra kerüljön sor – fogalmaz a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...z-elmult-napok-legnagyobb-tanulsagarol-444476
   
  zztop and LMzek 2.0 like this.
 14. laiki

  laiki Well-Known Member

  Azok a fránya üzleti érdekek. Már megy az orosz oltás fikázása a WHO részéről. Na nem azt állítják, hogy veszélyes lenne, vagy túl sok lenne a mellékhatása, vagy hogy hatástalan lenne, hanem hogy "nem a nemzetközi irányelveknek megfelelően mentek végig a fejlesztés minden fázisán", ezért "aggályos" az orosz oltás. Tehát adminisztratív kifogásuk van. És nyilván a WHO aggályát az a BBC közvetítette, amely kicsit sem érdekelt (lásd oxfordi oltás, amiből 300 milliót előre megrendeltek).
  Szerintem könnyen eldönthető lesz a kérdés. Ha Oroszországban elkezdenek tömegesen oltani és a mellékhatások se lesznek komolyak és hatásosnak is bizonyul, akkor az "aggályok" zárójelbe tehetők. Ha pedig gond van vele, vagy hatástalan, az pár millió átoltott után biztosan kiderül.
  De ezzel együtt nyugaton valószínűleg akkor sem fognak az orosz oltásból rendelni, ha jónak bizonyul. Részben politikai alapon, részben pedig az üzleti érdek miatt. Mi viszont figyelő listára tehetnénk, mint Magyaroroszágon potenciálisan alakalmazandót, mert úgy tűnik, hogy először ez lesz igazán nagyszámú emberen tesztelve. És végső soron csak ez számít. Sok ember beoltásának gyakorlati tapasztalatai.
   
  zztop, zeal, SilvioD and 1 other person like this.
 15. Shektor11

  Shektor11 Well-Known Member

  Ez mindenképpen megnyugtató idáig, hogy ott önkéntes alapú lesz.
   
  ogretankHU likes this.
 16. laiki

  laiki Well-Known Member

  Számomra az a megnyugtató/bíztató, hogy az egyik lányát beoltatta és enyhe hőemelkedésen kívül más oltási tünete nem volt, miközben termeli az antitesteket. De várjuk ki, hogy nagyszámú embernél mi lesz az eredmény! Ha január 1-től forgalmazzák, akkor kora tavaszra már lesz elég tapasztalat.
   
  zztop, monster and SilvioD like this.
 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ha a felesége kapta volna az oltást az gyanús lenne!:)
   
  ornagy, tindalos, Tiria and 2 others like this.
 18. Shektor11

  Shektor11 Well-Known Member

  Vagy beoltatta, vagy nem. Ilyen esetben menetrendszerűen "beoltatja" magát az összes politikus. Erősen kétlem, hogy a lányát használná kísérleti alanynak. Emlékezzünk csak a H1N1 járványra. Ott is nagy médianyilvánosság előtt "oltatta" magát az összes. Hogy ténylegesen mivel oltják be őket, azt persze senki sem tudhatja. Gyakorlatilag ez semmi más, mint egy nyilvános promóció. Politikusok "oltatják" be magukat kamerák előtt, hogy megpróbáljanak bizalmat ébreszteni a lakosságban. Itthon is ez lesz hamarosan. Amint kész lesz a vakcina, a csapból is ez fog folyni majd.
   
  ogretankHU likes this.
 19. Python

  Python Well-Known Member

  Könnyen lehet, hogy a járvány második hullámának elején vagyunk – mondja Nepusz Tamás bioinformatikus. Közben egyre több 40 éven aluli fertőződik meg, arányuk elérte a 44 százalékot. Vége a viszonylagos nyugalomnak, a járványügyi adatok alapján a koronavírus újra terjedésnek indult Magyarországon. Ha a tendencia folytatódik, akkor heteken belül kialakulhat olyan állapot, mint márciusban volt, amikor a kormány kihirdette az országos veszélyhelyzetet – mondta Nepusz Tamás bioinformatikus a Népszavának. – Könnyen lehet, hogy valóban a sokat emlegetett „második hullám” elején vagyunk. Most már kezdhetünk aggódni – tette hozzá a bioinformatikus. Véleményével nincs egyedül, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Facebook-on úgy fogalmazott: "Elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére." A lapunk hétfői számában nyilatkozó Kemenesi Gábor virológushoz hasonlóan Nepusz Tamás is arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus nem egy-egy gócpontban – kórházban vagy idősotthonban –, hanem egyszerre több megyében jelentkezik. A bioinformatikus a hivatalos adatok alapján végez számításokat, ezek alapján azonban nem lehet felelősséggel beszélni arról, mennyire nehéz hónapok előtt állunk. Ehhez jó lenne tudni például azt is, hogy az új fertőzések pontosan hol, milyen közösségekben vagy intézményekben történnek. Nepusz Tamás méltányolhatónak tartja, hogy az ilyen típusú adatokat nem hozzák nyilvánosságra, az viszont elvárható lenne, hogy napi rendszerességgel közzétegyék, melyik megyében hány aktív fertőzött található.
  „Most már kezdhetünk aggódni” - a második hullám merőben más lesz, mint az első
   
 20. Python

  Python Well-Known Member

Ezen oldal megosztása