Járványok, fertőzések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 040
21 161
113
Sokan írták a kínai topikban, hogy a jelenlegi koronavírus-járvány lassan kezdi kinőni Kínát és a kínai biztpol témáját, így a jobb átláthatóság miatt csináltam egy átfogó fórum témát a jelenlegi és az azt követő eseményeknek.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
14 603
49 026
113
Arról a magyar nöröl, akit Bècsben kórházba vittek koronavirusfertözés miatt és aki Kinâban, Antwerpenben stb. volt, nincs nyoma az osztrâk hirekben (eddig).
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magas rangú tagja szerint egyszerűen eltörölhetik a tokiói olimpiát, amennyiben a járvány veszélyezteti a július 24-én kezdődő esemény biztonságát.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...t-a-tokioi-olimpia-a-koronavirus-miatt-417179

Miután Európában is folyamatosan terjed a koronavírus, és már a környező országokban is vannak esetek, így összefoglaljuk, hogy milyen tünetekkel járhat a fertőzés. A tünetek eléggé hasonlóak az influenzáéhoz, de néhány támpont segíthet azonosítani a betegséget.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200226/ezek-a-koronavirus-tunetei-417183
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A koronavírus-járvány megérkezett Európába, Olaszországban számos település köré vontak karantént. Mikor lesz magyarországi fertőzött? Le kell-e zárni az országhatárokat? Veszélyben vannak-e az Olaszországban tartózkodók? Fertőzhetnek-e az északolasz tartományokból érkező termékek? Ez már a világjárvány? Minden fontos tudnivalót összeszedtünk.
Az egész országokat megfertőző járványok ma már elsősorban nem azért jelentenek óriási veszélyt, mert magában a betegségben meg lehet halni. Ha elszabadul a megbetegedések száma, végletesen túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer, és a betegek nem jutnak ellátáshoz. Előfordulhat az is, hogy az elkülönítésük sem lesz lehetséges, ami tovább hajtja a járvány terjedését. Ha nem fékezzük meg idejében a járványt, előállhat az a helyzet, amikor az állam mindennapos működése kerül veszélybe. A boltokból kifogynak az alapvető élelmiszerek, nem lesz mentő, aki kimenjen a koronavírustól független balesetekhez, nem lesz szemétszállító, nem tartja karban senki a víz- és gázvezetékeket. Vagyis leáll az élet. Ez a mindenkit érintő veszély, nem az, hogy hányan halnak meg közvetlenül a vírus miatt.
Kinek kell félnie, mitől állhat le a koronavírus terjedése?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 304
24 199
113
Álmodik a nyomor! :D

Most így állunk:

A háziorvosok szerint a kormányzat nem segít, 20 napja nem kaptak tájékoztatást a koronavírusról, az eszközök százezrekbe kerülnek, az idősebb orvosok aggódnak.
...
ma már tudjuk, hogy a „sima” sebészi orr-száj maszk nem elég arra, hogy a vírust távolt tartsa: speciális maszkra, zárt szemüvegre, „szkafanderre”, dupla gumikesztyűre, lábvédő zsákra van szükség a közel 100 százalékos védelemhez.
...
A MASZKOK KÖLTSÉGE AZ ORVOSOKAT TERHELI, AMI AZ ÁLTALUNK MEGKÉRDEZETT HÁZIORVOS SZERINT TÖBB 100 EZER FORINTOT IS ELÉRHET HAVONTA, MERT A VÍRUSFILTERES MASZKOKAT 4 ÓRÁIG LEHET HORDANI, ÍGY AZ ORVOS, ASSZISZTENS NAPI KETTŐT HASZNÁL.
...
Egy háziorvos olvasónk azt írta nekünk, hogy „több, az interneten árusító munkavédelmi céget is megkerestem, szerettem volna a szükséges eszközöket megvásárolni ( 2 személyre vonatkoztatva 5 napra elegendő felszerelés ára 50 000 Ft), de mindnél azt az információt kaptam, hogy országosan kifogyott a készlet, úgyhogy mindösszesen 10 db speciális maszkot sikerült beszereznem”.
...
utánanézett, egyáltalán hol van az országban még maszk, és vidéken talált néhányat, de szerinte a vírus megjelenésének elején országosan gondoskodni kellett volna arról, hogy a háziorvosokhoz ebből kellő mennyiség jusson. Ahogy a ruhákról is, amikben egy vírusgyanús beteget meg lehet vizsgálni.
...
Azt mondta, lehetetlen izolációs feltételeket várnak el tőlük. Szemüvegre lenne szükségük, továbbá olyan, egyszer használatos, hosszú ujjú ruhára, amit minden beteg után ki kellene cserélniük, ráadásul az utána már veszélyes hulladéknak minősül, ami további kötelezettségeket jelent, eközben pedig nekik minden beteget meg kell vizsgálniuk.

https://index.hu/belfold/2020/02/26...tifoirvis_koronavirus_tajekoztatas_szajmaszk/
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 304
24 199
113
Hatalmas felelőtlenség, hogy nincs hermetikusan lezárva egész Európa és továbbra is érkeznek kontinensünkre Kínából az emberek. Pár napja Pécsre is jött harmincegy diák Kínából, úgy gondolom, az lett volna ésszerű, ha otthon maradnak. Ettől a világjárványtól csak úgy lehetne megvédeni Európát és hazánkat, ha korlátoznák a migrációt és nem érkezhetnének tömegközlekedési járatok a fertőzött területekről és tőlünk sem utazna senki ezekbe az övezetekbe
https://pestisracok.hu/hatalmas-fel...a-es-tovabbra-is-erkeznek-kinabol-az-emberek/
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Jelentős fordulóponthoz érkezett a koronavírus-helyzet, a WHO igazgatója szerint már több új fertőzést regisztrálnak Kínán kívül, mint Kínában. A Covid-19 vírussal kapcsolatban dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója azt mondta szerdán, hogy a politikusok egyre nagyobb nyomást helyeznek az egészségügyi világszervezetre, hogy mondja ki végre: világjárványról van szó, írja a Guardian.
WHO: Több új koronavírusos fertőzött van Kínán kívül, mint Kínában

Bekövetkezett, amire az első bajorországi esetek óta számítani kellett, a vírus Észak-Rajna-Vesztfáliában is megjelent – mondta Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter düsseldorfi tájékoztatóján az MTI szerint.
Terjedésnek indult ugyanis az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt.
Koronavírus: terjedésnek indult a vírus Németországban

Változik a magyar eljárásrend a koronavírus miatt, miután terjed a világban a vírus. A karanténban lévő magyarok láztalanok, jól vannak. Az egészségügyi szolgáltatók eljárásrendje módosul Magyarországon az új koronavírus kapcsán. Müller Cecília, országos tisztifőorvos sajtótájékoztatón közölte: mostantól gyanúsnak tekintjük azt a személyt, aki 38 fok feletti lázzal küzd, 14 napon belül olyan területen járt, ahol a közösségi terjedés lehetősége adott, illetve olyan súlyos tünetekkel küzd, hogy kórházi kezelésre szorul.
Koronavírus: Magyarország szigorít

Van egy rossz hírem. Ahogy a dolgok állnak, nagyon jó esély van rá, hogy mindannyian elkapjuk a koronavírust. Öröm az ürömben, hogy a betegség az esetek javában nem életveszélyes. Üröm az örömben, hogy pont ezért valószínű, hogy végül mind elkapjuk.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
 
 • Tetszik
Reactions: antigonosz

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
24 364
85 682
113

Most így állunk:

A háziorvosok szerint a kormányzat nem segít, 20 napja nem kaptak tájékoztatást a koronavírusról, az eszközök százezrekbe kerülnek, az idősebb orvosok aggódnak.
...
ma már tudjuk, hogy a „sima” sebészi orr-száj maszk nem elég arra, hogy a vírust távolt tartsa: speciális maszkra, zárt szemüvegre, „szkafanderre”, dupla gumikesztyűre, lábvédő zsákra van szükség a közel 100 százalékos védelemhez.
...
A MASZKOK KÖLTSÉGE AZ ORVOSOKAT TERHELI, AMI AZ ÁLTALUNK MEGKÉRDEZETT HÁZIORVOS SZERINT TÖBB 100 EZER FORINTOT IS ELÉRHET HAVONTA, MERT A VÍRUSFILTERES MASZKOKAT 4 ÓRÁIG LEHET HORDANI, ÍGY AZ ORVOS, ASSZISZTENS NAPI KETTŐT HASZNÁL.
...
Egy háziorvos olvasónk azt írta nekünk, hogy „több, az interneten árusító munkavédelmi céget is megkerestem, szerettem volna a szükséges eszközöket megvásárolni ( 2 személyre vonatkoztatva 5 napra elegendő felszerelés ára 50 000 Ft), de mindnél azt az információt kaptam, hogy országosan kifogyott a készlet, úgyhogy mindösszesen 10 db speciális maszkot sikerült beszereznem”.
...
utánanézett, egyáltalán hol van az országban még maszk, és vidéken talált néhányat, de szerinte a vírus megjelenésének elején országosan gondoskodni kellett volna arról, hogy a háziorvosokhoz ebből kellő mennyiség jusson. Ahogy a ruhákról is, amikben egy vírusgyanús beteget meg lehet vizsgálni.
...
Azt mondta, lehetetlen izolációs feltételeket várnak el tőlük. Szemüvegre lenne szükségük, továbbá olyan, egyszer használatos, hosszú ujjú ruhára, amit minden beteg után ki kellene cserélniük, ráadásul az utána már veszélyes hulladéknak minősül, ami további kötelezettségeket jelent, eközben pedig nekik minden beteget meg kell vizsgálniuk.

https://index.hu/belfold/2020/02/26...tifoirvis_koronavirus_tajekoztatas_szajmaszk/
Hogy mondjak pozítívatbis, ne csak gika, ez egy korrekt tájékoztató volt.

https://index.hu/belfold/2020/02/26/szlavik_szent_laszlo_korhaz_koronavirus_tajekoztato/

A Szent Lászlóban bőséges a hely, a rendszer felállt, mondta Müller. Első körben egyágyas illetve kohorsz-izolációban (Az igazoltan azonos kórokozóval fertőzött betegek egy kórteremben történő elhelyezése) több száz beteget el tudnak helyezni, és ha Budapest nem bírja, akkor lépnek be a vidéki kórházak az infektológiai ágyakkal. A halasztható ellátások is halasztódhatnak, a skála egészen a szükségkórházakig terjed. Ez egy fokozatosan felépített és bővülő rendszer, nem lehet ágyszámot mondani, mert a végtelenségig bővíthető ez, tette hozzá. A László Kórház pavilonos rendszer, újabb és újabb, egymáshoz nem kapcsolódó pavilonokat lehetne erre felhasználni.

A terv az, hogy "karanténban" viszont nem kórházban helyeznék el a "kontaktnak minősülő" embereket. (Hogy kik ők, arról lejjebb lesz még szó.) Erre számos lehetőség van, a Katasztrófavédelemtől is kaptak potenciális objektumokat. Hotelszerű, motelszerű ingatlanokról van szó.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
24 364
85 682
113
Hogy mondjak pozítívatbis, ne csak gika, ez egy korrekt tájékoztató volt.

https://index.hu/belfold/2020/02/26/szlavik_szent_laszlo_korhaz_koronavirus_tajekoztato/

A Szent Lászlóban bőséges a hely, a rendszer felállt, mondta Müller. Első körben egyágyas illetve kohorsz-izolációban (Az igazoltan azonos kórokozóval fertőzött betegek egy kórteremben történő elhelyezése) több száz beteget el tudnak helyezni, és ha Budapest nem bírja, akkor lépnek be a vidéki kórházak az infektológiai ágyakkal. A halasztható ellátások is halasztódhatnak, a skála egészen a szükségkórházakig terjed. Ez egy fokozatosan felépített és bővülő rendszer, nem lehet ágyszámot mondani, mert a végtelenségig bővíthető ez, tette hozzá. A László Kórház pavilonos rendszer, újabb és újabb, egymáshoz nem kapcsolódó pavilonokat lehetne erre felhasználni.

A terv az, hogy "karanténban" viszont nem kórházban helyeznék el a "kontaktnak minősülő" embereket. (Hogy kik ők, arról lejjebb lesz még szó.) Erre számos lehetőség van, a Katasztrófavédelemtől is kaptak potenciális objektumokat. Hotelszerű, motelszerű ingatlanokról van szó.
A tünet láz, eleinte száraz köhögés. Ezek a fertőződést követő 5-6. napon jelentkeznek jellemzően (a lappangás 2-14 nap lehet, az 5-6. szám a legjellemzőbb), ezután fulladásos tünetek jönnek, amiből vagy meggyógyul a beteg, vagy lélegeztetőgépre kerül.

Ha megállapítják, hogy gyanús egy eset, el kell különíteni. Ha kórházban állapítják meg a gyanút, akkor is.

Ezután laboratóriumi vizsgálat következik, ennek néhány órán belül megvan az eredménye (ennél gyorsabb villámtesztek nem léteznek), ami igazolja, vagy elveti a gyanút. Közben más betegségekre is készül vizsgálat, például sima influenzára. Ha nem igazolódik az eset, akkor a helyszínen történik a kezelés. Eddig egyetlen eset sem igazolódott, mondta Müller.

Ha súlyos a megbetegedés, és a gyanú fennáll, akkor a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László) szállítják a beteget izolációs kórterembe.


Hogy ki a "kontakt", aki egy potenciális beteggel érintkezett, azt illetően a WHO és ECDC pontosan meghatározza, hogy mit kell vizsgálni. Hány percig tartózkodott egy légtérben egy beteggel (15 perc), milyen távolságra volt tőle (2 méter), repülőjáraton 2 ülés távolság stb. A környezet felmérése azért kell, mert ha a megbetegedés igazolttá válik, meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

A háziorvosi felkészítésről újságírói kérdésre Szlávik azt mondta, tudomása szerint "minden orvoshoz eljutottak az esetdefiníciók". Müller azt mondta, az első eljárásrendről is tájékoztatást kaptak a háziorvosok, a kormányhivatalokon és a járási hivatalokon keresztül. Kedden kiadtak egy legfrissebbet, ezt is megkapták, és most még külön tájékoztatót is tettek mellé. "Több jelzés érkezett felém, ami köszönő volt, nem tudok mit mondani azokra az állításokra, hogy nem kapnak tájékoztatást". Azt is mondta, hogy az ilyen anyagok terjesztése a hatóságon keresztül kell történjen, és a járási hivatalok még kedden kiküldték, mindenki megkapta ezeket.

Hogy a háziorvosok milyen maszkot viseljenek, arra azt mondta, az egészségügyi szolgáltató köteles az infekciókontroll szabályai szerint működni, kell, hogy legyen saját védőfelszerelése. Természetesen ezt ritkán viseli ilyen módon, mondta Müller. "De én is tettem lépéseket, hogy ebben a jelenlegi helyzetben szeretnénk segíteni, és éppen néhán perccel ezelőtt indítottam el egy nagyobb fajta beszerzési kérelmet. Az a szándék, hogy fogunk juttatni egyéni védőfelszerelést".
 
 • Tetszik
Reactions: aquarell

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
24 364
85 682
113
A tünet láz, eleinte száraz köhögés. Ezek a fertőződést követő 5-6. napon jelentkeznek jellemzően (a lappangás 2-14 nap lehet, az 5-6. szám a legjellemzőbb), ezután fulladásos tünetek jönnek, amiből vagy meggyógyul a beteg, vagy lélegeztetőgépre kerül.

Ha megállapítják, hogy gyanús egy eset, el kell különíteni. Ha kórházban állapítják meg a gyanút, akkor is.

Ezután laboratóriumi vizsgálat következik, ennek néhány órán belül megvan az eredménye (ennél gyorsabb villámtesztek nem léteznek), ami igazolja, vagy elveti a gyanút. Közben más betegségekre is készül vizsgálat, például sima influenzára. Ha nem igazolódik az eset, akkor a helyszínen történik a kezelés. Eddig egyetlen eset sem igazolódott, mondta Müller.

Ha súlyos a megbetegedés, és a gyanú fennáll, akkor a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László) szállítják a beteget izolációs kórterembe.


Hogy ki a "kontakt", aki egy potenciális beteggel érintkezett, azt illetően a WHO és ECDC pontosan meghatározza, hogy mit kell vizsgálni. Hány percig tartózkodott egy légtérben egy beteggel (15 perc), milyen távolságra volt tőle (2 méter), repülőjáraton 2 ülés távolság stb. A környezet felmérése azért kell, mert ha a megbetegedés igazolttá válik, meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

A háziorvosi felkészítésről újságírói kérdésre Szlávik azt mondta, tudomása szerint "minden orvoshoz eljutottak az esetdefiníciók". Müller azt mondta, az első eljárásrendről is tájékoztatást kaptak a háziorvosok, a kormányhivatalokon és a járási hivatalokon keresztül. Kedden kiadtak egy legfrissebbet, ezt is megkapták, és most még külön tájékoztatót is tettek mellé. "Több jelzés érkezett felém, ami köszönő volt, nem tudok mit mondani azokra az állításokra, hogy nem kapnak tájékoztatást". Azt is mondta, hogy az ilyen anyagok terjesztése a hatóságon keresztül kell történjen, és a járási hivatalok még kedden kiküldték, mindenki megkapta ezeket.

Hogy a háziorvosok milyen maszkot viseljenek, arra azt mondta, az egészségügyi szolgáltató köteles az infekciókontroll szabályai szerint működni, kell, hogy legyen saját védőfelszerelése. Természetesen ezt ritkán viseli ilyen módon, mondta Müller. "De én is tettem lépéseket, hogy ebben a jelenlegi helyzetben szeretnénk segíteni, és éppen néhán perccel ezelőtt indítottam el egy nagyobb fajta beszerzési kérelmet. Az a szándék, hogy fogunk juttatni egyéni védőfelszerelést".
A mentők is felkészültek, minden felszerelésük megvan, teljes védőfelszerelésben szállítják a gyanús betegeket, hermetikusan el tudják zárni a beteget, a sofőröknek pedig elég egy szájmaszk, mondta újságírói kérdésre Müller. Azt is mondta, hogy a cégek maguk döntsék el, hogy otthoni munkavégzésre felszólítanak-e, mondta Müller.

Aki érintett területről érkezett, és rosszul érzi magát, az menjen-e háziorvoshoz? Azt javasolja Müller, hogy hívja fel a háziorvosát, és a háziorvos menjen ki házhoz, tisztázza a részleteket, és ezután döntsön.

Szájmaszk egészséges embereknek felesleges, mondta. A beteg viselje, ne adja tovább a fertőzést. Az egészségügyi ellátóknak olyan maszkot javasolnak, amely a kórokozókat, a 0,6 mikron alatti részecskéket is megfogja, tette hozzá.