Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 041
113
Sógorom tegnap volt teszten Veszprémben, mert napok óta nincs a toppon, hőemelkedés stb és ő is azt mondta rengetegen vártak tesztre...

Január első napjaiban szignifikánsan megnőtt azon betegek száma, akik légúti tünetekkel fordultak háziorvoshoz, ami azt mutatja, hogy a koronavírus negyedik és ötödik hulláma szinte teljesen összeért – nyilatkozta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke.

A szakember szerint ennek hátterében a Dél-Afrikából eredő omikron-variáns gyors, robbanásszerű terjedését látja. Békássy Szabolcs hozzátette: a praxisok dolga a differenciált diagnosztika tekintetében is egyre nehezebb.

Azt is megjegyezte, hogy az oltásoknak köszönhetően az omikron tünetei sokkal enyhébbek, szinte náthaszerűek, a páciensek pedig torokfájásra panaszkodnak miatta. Békássy Szabolcs elmondta: azt látják, illetve a Nyugati-Európából jövő hírekből is azt tapasztalják, hogy az influenzajárvány is megérkezett.

Őőőő tán valaki kételkedett abban hogy nem lesz 5 hullám? Megsugom hogy 7-ik is lesz
 
  • Tetszik
Reactions: merleg

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
1.264.709 fertőzött (+2.429)
3.335 kórházban (+22)
316 lélegeztetőgépen (-2)
100.247 aktív eset (-776)
1.124.945 gyógyult (+3.122)
39.517 elhunyt (+83)
6.268.108 kapott oltást (+1.625)
3.184.580 kapott harmadik oltást (+6.352)
9.211.426 mintavétel (+7.845)
13.266 hatósági házi karanténban (+320)
1b16101ead561f7a0a8f59287fc4eb9c.png
1.269.979 fertőzött (+5.270)
3.090 kórházban (-245)
307 lélegeztetőgépen (-9)
101.457 aktív eset (-1.210)
1.128.923 gyógyult (+3.978)
39.599 elhunyt (+82)
6.269.955 kapott oltást (+1.847)
3.191.997 kapott harmadik oltást (+7.417)
9.229.190 mintavétel (+17.764)
14.894 hatósági házi karanténban (+1.628)
57b63f80d887f5033df84bc179fe5f1d.png
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 076
33 332
113
Őőőő tán valaki kételkedett abban hogy nem lesz 5 hullám? Megsugom hogy 7-ik is lesz
Torokfájás az nem jáványhullám... Rá lehet mondani hogy járvány mert töeges egbetegedéseket okoz... De a petegség jellege olyan hogy évekkel ezeleött fel sem tünt vólna... Az omikron nem ellenség a nyájimunitást pont hogy ez fogja elhozni aki oltakozni akart már megtette aki nem az így járt. az omikron lessz az utolsó valódi hullám... az a jó ha minél töb ember megbetegszik benne az oltottak is... főleg az oltottak mert az oltás és a betegségen átesés komoly védelmet ad. és az a jó ha minéltöbb ember minél védettebb hogy a vírus megrekedjen. és a szervezet szokja meg a vírust... ezzel a vírussal nem az a baj hogy nagy kihívás lenne alapból a szervezetnek. hanem az hogy azért kihívás mert nem igen találkozott hasonlóval eddig még a szervezet... így a természetes imunitás sem tud kialakulni ha folyamatosan védekezve van ellene elzárásokkal... ez nem azt jellenti hogy nem lehet késöbb egy veszélyesebb variáciio hanem hogy azzal kell megfertőződni ami kevésbé veszélyes így egy veszélyesebb variáns ellen már sokkal nagyobb sanszal indul a szervezet. pláne ha le van oltva....
emlékezzünk vissza a koronavírus partikra.. nem az elején kell az olyan hanem most van itt az ideje... akkor is megmondták hogy nem a koronavírus partyk alaotletével van a baj (szzámos járvány esetén segített hasonló.) hanem azzal hogy túl korán kezdték el egy veszélyes variánsnál.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 341
24 616
113
"Médiajelentések szerint a japán kormány szükségállapotot kíván kihirdetni Okinawa déli szigetén, miután a helyi amerikai katonai bázisokról átterjedt a polgári lakosságra is a koronavírus."

Már nem csak demokráciát exportálnak.

 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
26 milliomodik tanulmány:


Vitamin D supplementation to the older adult population in Germany has the cost-saving potential of preventing almost 30 000 cancer deaths per year​



Ezt persze Nagy Feró nem fogja reklámozni a plakátokon.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 076
33 332
113
26 milliomodik tanulmány:


Vitamin D supplementation to the older adult population in Germany has the cost-saving potential of preventing almost 30 000 cancer deaths per year​



Ezt persze Nagy Feró nem fogja reklámozni a plakátokon.
https://vitaminbolt.net/termek/sanct-bernhard-d-vitamin-1000ne-tabletta-250db/ akció nélkül 2000 ft 250 db. nállunk nem drága a D vitamin ez majdnem 1 éves adag. az nem veszi meg aki nem akarja. vagy az vesz drágát aki nagyon spécizini akar.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
ennek itt lessz a vége nemsokára. az a lényeg hogy nehogy omikron elleni oltást vegyünk...
az omikront kell hagyni had szaporodjon... gyenge gyors lefojásával megadja a nyájimunitást... a veszélyeztetettek már a 3. oltást is felvették igy még enyhébb tünetekkel vészelik át... (esetleg már ismerjük a variánsok által annyira a vírust hogy mesterségesen is összetudnak tenni egy nagyon ragályos nagyon enyhe változatot.) aztán ha szükséges egy keményebb mutációval szemben azt szabadon lehet engedni vagy karcolni...( szarvasmarha himmlő mintájára.)

nebassz most olvasom hogy rendeltünk az omikron elleni vakcinából majdnem 10 millót....
én már az eleje óta mondom hogy az omikron jó és nem veszáélyes erre leszopatjuk magunkat...
miért nem a delta ellen fejlesztett a qrva pfizer??? special...
minek az omnikron ellen? és miért kellett az utolsó pillanatba kivágni az ablakon egy valag pénzt? egy olyan mutánsra ami eddig a leggyengébb.... ráadásúl 10millo adagot majnem amikor az 5millio oltottért is már könyörögni kellett nem is olyan rég... faszom
tipiks magyar a végén baszni el

Torokfájás az nem jáványhullám... Rá lehet mondani hogy járvány mert töeges egbetegedéseket okoz... De a petegség jellege olyan hogy évekkel ezeleött fel sem tünt vólna... Az omikron nem ellenség a nyájimunitást pont hogy ez fogja elhozni aki oltakozni akart már megtette aki nem az így járt. az omikron lessz az utolsó valódi hullám... az a jó ha minél töb ember megbetegszik benne az oltottak is... főleg az oltottak mert az oltás és a betegségen átesés komoly védelmet ad. és az a jó ha minéltöbb ember minél védettebb hogy a vírus megrekedjen. és a szervezet szokja meg a vírust... ezzel a vírussal nem az a baj hogy nagy kihívás lenne alapból a szervezetnek. hanem az hogy azért kihívás mert nem igen találkozott hasonlóval eddig még a szervezet... így a természetes imunitás sem tud kialakulni ha folyamatosan védekezve van ellene elzárásokkal... ez nem azt jellenti hogy nem lehet késöbb egy veszélyesebb variáciio hanem hogy azzal kell megfertőződni ami kevésbé veszélyes így egy veszélyesebb variáns ellen már sokkal nagyobb sanszal indul a szervezet. pláne ha le van oltva....
emlékezzünk vissza a koronavírus partikra.. nem az elején kell az olyan hanem most van itt az ideje... akkor is megmondták hogy nem a koronavírus partyk alaotletével van a baj (szzámos járvány esetén segített hasonló.) hanem azzal hogy túl korán kezdték el egy veszélyes variánsnál.

Redgreg barátunk megkért, hogy tolmácsoljam neked az üzenetét:

"kedves szittya, meg mindenki felejtsük már el ezt, a vírusok idővel gyengülnek városi legendát. Nagyon nem úgy igaz, ahogy ezt elképzelitek.
Igen, van ilyen jelenség, jellemzően a cseppfertőző törzseknél megjelenik. De ennek az oka az a szelekciós nyomás, hogy a vírus minél jobban tudjon terjedni, és ha az előtt kiüti a beteget, hogy sok emberrel találkozik, akkor nem tud gyorsan fertőzni.
Egy spanyolnáthánál, ahol az arra fogékonyakat 24! órán belül megölte a vírus, vagy egy ebolánál ez egy létező nyomás volt, ahogy egy ebola esetén is az európai terjedéshez szükség lenne egy gyors gyengülésre. De ennek a legfőbb oka, hogy a legtöbb (de nem minden) légúti fertőzés esetén jellemzően a tünetek megjelenése után, vagy annak a környékén kezdődik a vírusok ürítése. Így van az influenzánál, így volt a sars cov1-nél, a mersnél, de az általános coronaviridaeben is. Fájdalom, a sars cov2 nem követi ezt a logikát, a vírusürítés jóval a tünetek megjelenése előtt megkezdődik, így nincs is szelekciós nyomás a tünetek gyengülésére. De millió példa van ilyen vírusokra is, ott volt a fekete himlő, a gyermekbénulás (sőt ott kifejezedten erősödtek a tünetek az idővel) a rubeola, a HIV stb stb stb. Amikor az elején elmondták, hogy lehetséges ilyen forgatókönyv is, akkor még semmit sem tudtunk a betegségről. Most, bár még mindig keveset, de mégis összehasonlíthatatlanul többet. Ez alapján minden egyes új variáns egy kockadobás k100-al, ahol dobhatunk 0-át is, ami nem képes kicselezni a korábbi immunitást, alacsony értéket (egyelőre úgy néz ki az omikron ilyen, bár még csak most kezd járványhullámot generálni valós egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban) és 100-at is, ahol egy omikron variánst kapsz, a cov-1 mortalitásával, amikor ha jó érzékkel eltalálod karriert csinálhatsz temetkezési vállalkozóként.
A másik ilyen a természetes immunitás fetesizálás. Sokadszor is, az általánosan használt aktív immunitásra épülő védőoltások pont ugyanúgy hatnak, mint a fertőzés. Szóval ha a variáns kikerüli az oltás okozta immunitást, akkor a természetest is ki fogja. De ez már annyiszor le lett írva, hogy lassan megjegyezhetnétek..."
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 076
33 332
113
Redgreg barátunk megkért, hogy tolmácsoljam neked az üzenetét:

"kedves szittya, meg mindenki felejtsük már el ezt, a vírusok idővel gyengülnek városi legendát. Nagyon nem úgy igaz, ahogy ezt elképzelitek.
Igen, van ilyen jelenség, jellemzően a cseppfertőző törzseknél megjelenik. De ennek az oka az a szelekciós nyomás, hogy a vírus minél jobban tudjon terjedni, és ha az előtt kiüti a beteget, hogy sok emberrel találkozik, akkor nem tud gyorsan fertőzni.
Egy spanyolnáthánál, ahol az arra fogékonyakat 24! órán belül megölte a vírus, vagy egy ebolánál ez egy létező nyomás volt, ahogy egy ebola esetén is az európai terjedéshez szükség lenne egy gyors gyengülésre. De ennek a legfőbb oka, hogy a legtöbb (de nem minden) légúti fertőzés esetén jellemzően a tünetek megjelenése után, vagy annak a környékén kezdődik a vírusok ürítése. Így van az influenzánál, így volt a sars cov1-nél, a mersnél, de az általános coronaviridaeben is. Fájdalom, a sars cov2 nem követi ezt a logikát, a vírusürítés jóval a tünetek megjelenése előtt megkezdődik, így nincs is szelekciós nyomás a tünetek gyengülésére. De millió példa van ilyen vírusokra is, ott volt a fekete himlő, a gyermekbénulás (sőt ott kifejezedten erősödtek a tünetek az idővel) a rubeola, a HIV stb stb stb. Amikor az elején elmondták, hogy lehetséges ilyen forgatókönyv is, akkor még semmit sem tudtunk a betegségről. Most, bár még mindig keveset, de mégis összehasonlíthatatlanul többet. Ez alapján minden egyes új variáns egy kockadobás k100-al, ahol dobhatunk 0-át is, ami nem képes kicselezni a korábbi immunitást, alacsony értéket (egyelőre úgy néz ki az omikron ilyen, bár még csak most kezd járványhullámot generálni valós egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban) és 100-at is, ahol egy omikron variánst kapsz, a cov-1 mortalitásával, amikor ha jó érzékkel eltalálod karriert csinálhatsz temetkezési vállalkozóként.
A másik ilyen a természetes immunitás fetesizálás. Sokadszor is, az általánosan használt aktív immunitásra épülő védőoltások pont ugyanúgy hatnak, mint a fertőzés. Szóval ha a variáns kikerüli az oltás okozta immunitást, akkor a természetest is ki fogja. De ez már annyiszor le lett írva, hogy lassan megjegyezhetnétek..."
De ha az omnikront elkapja valaki ami gyenge lefolyású egy esetleges veszéjes lefojású vírussvariánsall szemben a szervezet nagyfoku védettséget ad.

kvázi kap az ember 1-2 legyengített vírosos vakcinát speciálisan a már mutációkkal.

a természet laborja most az omikronnal megoldotta helyettünk ne legyünk hülyék hogy ezelen küzdünk.

aki se oltást se omikront nem kapja meg az lessz szarba. a legjobban meg az az oltott jár aki az omikront is és az oltást is megkapta... (ha jönne egy igen veszélyes variáns.)
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
https://vitaminbolt.net/termek/sanct-bernhard-d-vitamin-1000ne-tabletta-250db/ akció nélkül 2000 ft 250 db. nállunk nem drága a D vitamin ez majdnem 1 éves adag. az nem veszi meg aki nem akarja. vagy az vesz drágát aki nagyon spécizini akar.

Én ezt szoktam használni:

+ mellé még K-vitamint, magnéziumot omega 3-al.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
De ha az omnikront elkapja valaki ami gyenge lefolyású egy esetleges veszéjes lefojású vírussvariánsall szemben a szervezet nagyfoku védettséget ad.

kvázi kap az ember 1-2 legyengített vírosos vakcinát speciálisan a már mutációkkal.

a természet laborja most az omikronnal megoldotta helyettünk ne legyünk hülyék hogy ezelen küzdünk.
Átadom neki.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 076
33 332
113
Az a baj hogy a k.va kisérletoi pfizerben jobban bíznak az emberek mint a természetben. ami már számtalan vírust megállított. Itt az omikron ezt vártuk... enyhe lefojás gyors terjedés yájimunitás.... már az elejétől ezért imádkoztak a virologusok már az oltások elött.., csak minden el lett felejtve ma mert túlokosodott mindenki a kisérleti gmo pfizer miatt. most meg ezellen akarnak spec oltást... miért nem a gyilkos deltára csináltak? miért a náthát akarják megállítani és nem a tüdőgyulladásos deltát akarták (deltánál fel sem merült csak adj be egy újat a régiből)?
ez a variánas a kisebbik rossz.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
De ha az omnikront elkapja valaki ami gyenge lefolyású egy esetleges veszéjes lefojású vírussvariánsall szemben a szervezet nagyfoku védettséget ad.

kvázi kap az ember 1-2 legyengített vírosos vakcinát speciálisan a már mutációkkal.

a természet laborja most az omikronnal megoldotta helyettünk ne legyünk hülyék hogy ezelen küzdünk.

aki se oltást se omikront nem kapja meg az lessz szarba. a legjobban meg az az oltott jár aki az omikront is és az oltást is megkapta... (ha jönne egy igen veszélyes variáns.)

Az a baj hogy a k.va kisérletoi pfizerben jobban bíznak az emberek mint a természetben. ami már számtalan vírust megállított. Itt az omikron ezt vártuk... enyhe lefojás gyors terjedés yájimunitás.... már az elejétől ezért imádkoztak a virologusok már az oltások elött.., csak minden el lett felejtve ma mert túlokosodott mindenki a kisérleti gmo pfizer miatt.

Úgy érzem, hogy k@rva nagy képzavar van nálad ezért próbálom tömören leírni...
A védőoltások tulajdonképpen pontosan ugyanúgy alakítják ki a védelmet a szervezetben, mintha megfertőződtél volna. Tehát, ha egy kórokozó képes kikerülni a szervezet oltás révén szerzett immunválaszát, akkor a természetes módon szerzett immunitást is ki tudja kerülni.

(Azt meg, hogy a GMO-t hogyan keverted ide, már meg sem merem kérdezni...)
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 076
33 332
113
Úgy érzem, hogy k@rva nagy képzavar van nálad ezért próbálom tömören leírni...
A védőoltások tulajdonképpen pontosan ugyanúgy alakítják ki a védelmet a szervezetben, mintha megfertőződtél volna. Tehát, ha egy kórokozó képes kikerülni a szervezet oltás révén szerzett immunválaszát, akkor a természetes módon szerzett immunitást is ki tudja kerülni.

(Azt meg, hogy a GMO-t hogyan keverted ide, már meg sem merem kérdezni...)
De ha mutáns jön az az omikronból mutálodik az oltások meg vuhanira készültek ami már nagyon nem az a vírus ezért gyengül fojton az oltások hatékonysága hahó!!!
dehogy ugyan az... a pfizer csak vírus tüskefehérjét tartalmaz...
és korántsem a teljes vírust.


de ha így is lenne a természet leoltja kínaival az országhot... ki ne találd hogy ez rossz.
pont ez a cél.
a koronával nem az a baj hogy a szervezet nem bírna vele ha már ismernénk régóta az a baj vele hogy eddig nem találkozott hasonlóval ezért nem tudja mit kezdjen vele. a gyenge omikron ebbe segít.... kb leolt mindenkit ha hagyjuk.... az oltás mellékhatásaitól nem sokkal sulyosabb tünetekkel.

ne legyünk már a magunk ellensége... az omikronnal való fertőződés nagyobb védelmet ad mint a vuhani variánsra kitealált vakcina... mert ha lessz mutáns az az omikronból mutálodik.
fél év védeélmet ad a megbetegedés fél évet ad az oltás is... amiből 2-3 4 kell aki még egyet se vett fel hol van még a 3 tól 4 től fél év +ra az ország 40%a
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
De ha mutáns jön az az omikronból mutálodik az oltások meg vuhanira készültek ami már nagyon nem az a vírus ezért gyengül fojton az oltások hatékonysága hahó!!!
dehogy ugyan az... a pfizer csak vírus tüskefehérjét tartalmaz...
és korántsem a teljes vírust.
Tudod mi egy vírus? Fehérje és örökítőanyag. A vírus fehérjéi közül is a tüskefehérje az, ami a szervezetbe jutásért felel. A védőoltás pontosan ugyanazt az elvet követi, mint a természetes fertőződés. Attól még, mert "nem frissült" az oltás, még mindig működik. Lehet ezt tagadni, csak totál értelmetlen.
de ha így is lenne a természet leoltja kínaival az országhot... ki ne találd hogy ez rossz.
Nem is feltétlen jó. Mert egy arra fogékony szervezetben, az omikronból is kikelhet egy alien királynő, ami már nem lesz ilyen kedves és barátságos.
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 076
33 332
113
Tudod mi egy vírus? Fehérje és örökítőanyag. A vírus fehérjéi közül is a tüskefehérje az, ami a szervezetbe jutásért felel. A védőoltás pontosan ugyanazt az elvet követi, mint a természetes fertőződés. Attól még, mert "nem frissült" az oltás, még mindig működik. Lehet ezt tagadni, csak totál értelmetlen.

Nem is feltétlen jó. Mert egy arra fogékony szervezetben, az omikronból is kikelhet egy alien királynő, ami már nem lesz ilyen kedves és barátságos.
tagadni..... minden variánsnál rettegbnek hogy hány % ig lessz hatékony az oltás ellene mindig romlik ez a szám mert annyira eltér az eredetitől...
annyi mindentől félsz hogy már azt is elfelejted 3 hete mitől féltél.