Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
nem érted hogy oltásokkal sohase lessz... ezt már a pfizer elqurta amikor csak europai unios oltást fogadjunk el minden másik szar vakcina csak a pfizer a jó a többi egyenesen halálos.... (ezzel elqurták az oltakozást.) csak oltással sooha nem lessz nyájimunitás már ez a hajó elment a pfizer pénzelése miat...
Feladom ezt a diskurzust, úgysem érted, amit írok.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
omikronnál nem a betegeket kell karanténozni hanem az idős és veszélyeztetett korosztájt kell felszólítani hogy vonuljon 2 hét önkéntes karanténba oltásszámtól függetlenül.... be tud vásárólni fel tud rá készülni az idős veszélyeztetett most kapnak plussz pénzt....
ha szükséges a kiszálliítást vissza kell vezetni amit egyébként a boltok is már bevezettek a z önkorményzat és egyéb szervezetek meg már csináltak. akár közkonyha kedvező árral erre a 2 htre is járható út lenne. és az még a gazdaságot is pörgetné...
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
A "spanyolnáthát" nem kellene állandóan a covidhoz hasonlítani, ugyanis akkor a halálesetek nagy részét a tüdő baktériumfertőzése okozta. Mint ez köztudott.....
Nem. Nem az okozta. Súlyos vírusos tüdőgyulladás okozta. De mi a fenének magyarázgatok, süket fülekre talál simogatást szálkával megháláló fejen...
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
énekem nem vólt gondom hogy nem frissitettel dolgoznak nekem azzal van a bajom hogy egy olyan elllenterveznek spciális oltást amit lábon kihordasz és nem a delata ellen (deltánál még csak szóba sem került) ami gyikos vólt. ezze a természetes nyájimunitás ellen dolgozva... mert a cél a nyájimunitás és nem az örökkön örökké való óltás félévente... legalábbis nekem aki nem gyógyszergyártó vagy orvoslátogató.

  1. Azzal egyetértek, hogy mivel úgy tűnik valóban piszok nagy mázlink van az omikronnal. Mármint hogy inkább megmarad a felső légutakban és kevésbé kívánkozik a tüdőbe. Nagyjából ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy enyhébb legyen, mint a korábbi változat, annak ellenére, hogy sokkal hatékonyabban terjed. Ezért, mivel úgysem tudunk mit tenni az omikron hullám ellen, csak akkor kell hagyományosan, lezárással védekezni, ha nagyon úgy tűnik hogy kifekteti az egészségügyet (ez azért sajnos gyorsan bekövetkezhet). Egyébként végig kell engedni és így az oltakozni nem hajlandók is szereznek természetes úton immunitást, kisebb kockázattal, mint a delta esetében.
  2. Az viszont tévedés, hogy az omikron olyan eszméletlenül szelíd lenne és mindenki lábon kihordaná. Az eddigi adatok alapján a fertőzöttek számára vetített fajlagos kórházi ápolási igény kb. fele a deltáénak, de ez még mindig nagyságrenddel nagyobb arány, mint a szezonális influenza esetén (náthával pedig egy napon sem említhető). Tehát csak a deltához képest jelent mérsékelten kisebb kockázatot, de abszolút értelemben a kockázat még mindig magas.
  3. Ráadásul mivel eszméletlen sebességgel terjed, igen valószínű, hogy az eddigi esetszám rekordok még az átoltottság és a 4. hullámban szerzett természetes immunitás ellenére is gyorsan és elég tetmes mértékben meg fognak dőlni nálunk is. Márpedig ha 2-szer kevesebb fajlagos kórházi ápolást kétszer nagyobb esetszámra vetítünk, akkor abszolút mértékben máris ott leszünk kórházi terheléssel, mint a 4. hullám csúcsán és még 1,5-szer több esetnél pedig már ot leszünk, mint a 3. hullám csúcsán, amikor még alig volt a lakosságunknak oltási védettsége, viszont még "csak" az alfa terjedt. Az lehet, hogy egy adott személy kockázata fele akkora, mint a deltánál, de a teljes társadalom kockázata és az egészségügy terhelése abszolút mértékben még magasabb is lehet, mint az alfa és a delta esetében. Tehát érdemes megtenni az oltások fejlesztése, frissítése és az átoltottság növelése terén, amit csak lehet, hogy a járványhullámokat (most már nem annyira a jelenlegit, mint inkább majd az ez után következőket) enyhítsük.
  4. Ha az egyén szintjén nézzük, akkor is az oltás kockázata még mindig sok nagyságrenddel elmarad az omikrontól való megbetegedésétől. Tehát még egyéni szinten sincs semmi ok arra, hogy ne oltakozzunk és ne oltottan nézzünk szembe az előbb-utóbb elkerülhetetlen fertőzéssel.
  5. A fertőzés az oltottakat is el fogja érni, tehát ők is szereznek természetes immunitást, csak nekik lesz oltással szerzett, mesterséges is. Azon esetleg lehetne vitatkozni, hogy melyik az erősebb és a tartósabb, de az biztos, hogy a legjobb, ha a kettő kombinációja van meg. A természetes immunitásnak nem kiváltani, hanem kiegészíteni kell a mesterségest. Minél több és többféle immunizálási körön esik át akár az egyén, akár a társadalom, annál jobban fogja viselni a következő hullámokat. Az oltás nem hagyható el. Ha mindent egy lapra feltéve, csak a természetes immunitásra hagyatkozunk az nagy melléfogás lehet. Részben sokkal hosszabb idő, mire több körben, több hullámban magától kialakul, mint amilyen hosszú idő alatt több adaggal át tudjuk oltani a lakosság nagy részét (ha hajlandók oltakozni). Másrészt sokkal több a kockázata. a káros hatása és az áldozata a megbetegedéseknek és a nagyon magasra futó járványhullám által kikényszerített hagyományos intézkedéseknek. Harmadrészt pedig könnyen lehet hogy pusztán a természetes immunitást az újabb változatok jóval könnyebben átfogják törni időről időre. Leírhatod, hogy "a cél a nyájimunitás és nem az örökkön örökké való óltás félévente". De egyelőre a nyájimmunitás elérése még oltással és természetes úton kombinálva sem meggy. Csak természetes úton pedig teljesen esélytelen.
  6. Ráadásul bár az omikron terjedésének egyik kulcsa, hogy elégé jól tenyészik már a nyálkahártyán is (ahova az oltási védelem önmagában nem ér el) és a mutációival még a meélyebb szövetekben és a vérben is csökkenti a korábban szerzett természetes és mesterséges immunitás hatékonyságát. De ez más szempontból szerencse is, mivel így az oltottak immunrendszere sem fogja félválról venni az omikron fertőzést, hiszen a vírus bennük is szaporodik, csak kisebb mértékben. Szóval az omikron esetében az oltással "túlzottan magasra" felhúzott antitest szinttel nem teszünk annyira keresztbe a természete immunitás kialakulásának, mint a korábbi változatoknál. Az oltás nem rontja olyan mértékben a későbbi fertőződés esetén a hatékony természetes immunitás kialakulásának esélyét. Ebből a szempontból sincs okunk mellőzni az oltakozást.
  7. Azt Redgreg tegnap Blitz97-en keresztül kifejtette, hogy a vírusok gyengülése egyáltalán nem szükségszerű, pláne nem rövid távon. Ezzel nagyon egyetértek. A jobban szaporodó mutánsok inkább súlyosabbak szoktak lenni a védtelen emberek számára. A fokozatos, többkörös védettség szerzés ami a járványokat megszelidíti, nem az, hogy a vírusok maguktól szelidülnek. Az omikronnal e téren egyszerűen csak hatalmas szerencsénk van. De semmi ok nincs azt hinni, hogy a következő, még hatékonyabban terjedő mutáns nem lehet akár sokkal súlyosabb betegséget okozó. Márpoedig a mutációknak még mindig a vírus szaporodása ad teret, amit az oltásokkal korlátozhatnuk. Ha csak természetes immunitásra jászunk, annak mellékhatása a sok mutáció és az olyan mutánsok megjelenése, amik mind a természetes, mind a mesterséges immunitást részben át tudják törni és adott esetben akár sokkal veszélyesebbek is lehetnek.
  8. Pont ezért érdemes oltást fejleszteni és ha majd lesz ilyen, akkor beszerezni az omikron ellen, mert most az omikron szorítja ki az eddigi változatokat és az omikron lesz az ugródeszka a következő, jobban terjedő mutánsnak. Ha az omikron lépcsőfokot lekövetjük az oltással, akkor az így szerzett védettséget kisebb esllyel törheti át az omikron jövőbeni mutánsa.
  9. Ráadásul a védettség idővel gyengül. Mind az oltással szerzett, mind a természetes. Ha a gyengülő védettség társadalmi szinten már kevés ahhoz, hogy a következő járvány hullámot még az egészségügy által kezelhető keretek közt tartsa, akkor mindenképpen oltani kell. A most készleten lévő oltások az omikronnal szemben már kevésbé és rövidebb ideig védenek, ráadásul a készlet tetemes része rövidesen ki fog futni a szavatosságból. Tehát valamilyen oltóanyagot mindenképpen érdemes beszerezni. Akkor már miért ne olyat, amit az omikron ellen fejlesztettek? Épp az volt idáig a probléma, hogy a gyógyszergyárakat nem kényszerítették rá a mutációk lekövetésére és az eddig beszerzett készlet még a régi, 2020 első felében terjedő változatok ellen lett kidolgozva. Most még ezeket használjuk, mert nincs más. Ezeket is minél nagyobb száman el kellene oltani, mert az milliószor értelmesebb, mint a lejáratkor kidobni. De ha már lesz jobb, akkor azt miért ne szerezzük be. És ha azt nem szerezzük be, akkor mit csináljunk? Dobjuk ki azt ami van és menjünk neki egy következő járvány hullámnak oltásoknélkül? Az oltás a leghatékonyabb fegyverünk, te pedig lényegében azt ajánlgatod, hogy ne használjuk.
  10. A gyengülő védettséghez tartozik az idő tényező. Az eddigiek szerint az őszi-téli két hullám gyors egymásutánban következett/zik be, de késő tavasszal, nyáron kevésbé terjed ez a mocsok. Most az 5. hullám tavaszra le fog csengeni. Az őszi hullámig sok hónap telik el, amíg az immunitás gyengül és ezt a rést a pajzson természetes úton nem lehet kitölteni. Csak oltással lehet ismét felkészíteni az embereket a következő őszi hullámra.
  11. Az oltások beszerzésének költségét pedig ahhoz érdemes hasonlítani hogy oltás nélkül mennyibe kerül össztársadalmi és összgazdasági szinten, vagy akár költségvetési szinten a hagyományos védekezés, ha az egészségügy terhelése kikényszeríti a fájdalmas hagyományos védekezési intézkedéseket. Az oltás azért kell hogy ne kelljen lezárni, mert a gyorsan terjedő vírus változat egyébként mattot adna az egészségügynek. Egyelőre a COVID-dal még messze nem tartunk ott, mint a náthánál, hogy nem érdemes ellene védekezni, mert nem okoz akkora problémát, mint amit maga a védekezés okozna és amennyibe a védekezés kerülne. Az omikron még iszonyú távol áll a nátha súlyosságától.
 
K

kamm

Guest
  1. Azzal egyetértek, hogy mivel úgy tűnik valóban piszok nagy mázlink van az omikronnal. Mármint hogy inkább megmarad a felső légutakban és kevésbé kívánkozik a tüdőbe. Nagyjából ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy enyhébb legyen, mint a korábbi változat, annak ellenére, hogy sokkal hatékonyabban terjed. Ezért, mivel úgysem tudunk mit tenni az omikron hullám ellen, csak akkor kell hagyományosan, lezárással védekezni, ha nagyon úgy tűnik hogy kifekteti az egészségügyet (ez azért sajnos gyorsan bekövetkezhet). Egyébként végig kell engedni és így az oltakozni nem hajlandók is szereznek természetes úton immunitást, kisebb kockázattal, mint a delta esetében.
  2. Az viszont tévedés, hogy az omikron olyan eszméletlenül szelíd lenne és mindenki lábon kihordaná. Az eddigi adatok alapján a fertőzöttek számára vetített fajlagos kórházi ápolási igény kb. fele a deltáénak, de ez még mindig nagyságrenddel nagyobb arány, mint a szezonális influenza esetén (náthával pedig egy napon sem említhető). Tehát csak a deltához képest jelent mérsékelten kisebb kockázatot, de abszolút értelemben a kockázat még mindig magas.
  3. Ráadásul mivel eszméletlen sebességgel terjed, igen valószínű, hogy az eddigi esetszám rekordok még az átoltottság és a 4. hullámban szerzett természetes immunitás ellenére is gyorsan és elég tetmes mértékben meg fognak dőlni nálunk is. Márpedig ha 2-szer kevesebb fajlagos kórházi ápolást kétszer nagyobb esetszámra vetítünk, akkor abszolút mértékben máris ott leszünk kórházi terheléssel, mint a 4. hullám csúcsán és még 1,5-szer több esetnél pedig már ot leszünk, mint a 3. hullám csúcsán, amikor még alig volt a lakosságunknak oltási védettsége, viszont még "csak" az alfa terjedt. Az lehet, hogy egy adott személy kockázata fele akkora, mint a deltánál, de a teljes társadalom kockázata és az egészségügy terhelése abszolút mértékben még magasabb is lehet, mint az alfa és a delta esetében. Tehát érdemes megtenni az oltások fejlesztése, frissítése és az átoltottság növelése terén, amit csak lehet, hogy a járványhullámokat (most már nem annyira a jelenlegit, mint inkább majd az ez után következőket) enyhítsük.
  4. Ha az egyén szintjén nézzük, akkor is az oltás kockázata még mindig sok nagyságrenddel elmarad az omikrontól való megbetegedésétől. Tehát még egyéni szinten sincs semmi ok arra, hogy ne oltakozzunk és ne oltottan nézzünk szembe az előbb-utóbb elkerülhetetlen fertőzéssel.
  5. A fertőzés az oltottakat is el fogja érni, tehát ők is szereznek természetes immunitást, csak nekik lesz oltással szerzett, mesterséges is. Azon esetleg lehetne vitatkozni, hogy melyik az erősebb és a tartósabb, de az biztos, hogy a legjobb, ha a kettő kombinációja van meg. A természetes immunitásnak nem kiváltani, hanem kiegészíteni kell a mesterségest. Minél több és többféle immunizálási körön esik át akár az egyén, akár a társadalom, annál jobban fogja viselni a következő hullámokat. Az oltás nem hagyható el. Ha mindent egy lapra feltéve, csak a természetes immunitásra hagyatkozunk az nagy melléfogás lehet. Részben sokkal hosszabb idő, mire több körben, több hullámban magától kialakul, mint amilyen hosszú idő alatt több adaggal át tudjuk oltani a lakosság nagy részét (ha hajlandók oltakozni). Másrészt sokkal több a kockázata. a káros hatása és az áldozata a megbetegedéseknek és a nagyon magasra futó járványhullám által kikényszerített hagyományos intézkedéseknek. Harmadrészt pedig könnyen lehet hogy pusztán a természetes immunitást az újabb változatok jóval könnyebben átfogják törni időről időre. Leírhatod, hogy "a cél a nyájimunitás és nem az örökkön örökké való óltás félévente". De egyelőre a nyájimmunitás elérése még oltással és természetes úton kombinálva sem meggy. Csak természetes úton pedig teljesen esélytelen.
  6. Ráadásul bár az omikron terjedésének egyik kulcsa, hogy elégé jól tenyészik már a nyálkahártyán is (ahova az oltási védelem önmagában nem ér el) és a mutációival még a meélyebb szövetekben és a vérben is csökkenti a korábban szerzett természetes és mesterséges immunitás hatékonyságát. De ez más szempontból szerencse is, mivel így az oltottak immunrendszere sem fogja félválról venni az omikron fertőzést, hiszen a vírus bennük is szaporodik, csak kisebb mértékben. Szóval az omikron esetében az oltással "túlzottan magasra" felhúzott antitest szinttel nem teszünk annyira keresztbe a természete immunitás kialakulásának, mint a korábbi változatoknál. Az oltás nem rontja olyan mértékben a későbbi fertőződés esetén a hatékony természetes immunitás kialakulásának esélyét. Ebből a szempontból sincs okunk mellőzni az oltakozást.
  7. Azt Redgreg tegnap Blitz97-en keresztül kifejtette, hogy a vírusok gyengülése egyáltalán nem szükségszerű, pláne nem rövid távon. Ezzel nagyon egyetértek. A jobban szaporodó mutánsok inkább súlyosabbak szoktak lenni a védtelen emberek számára. A fokozatos, többkörös védettség szerzés ami a járványokat megszelidíti, nem az, hogy a vírusok maguktól szelidülnek. Az omikronnal e téren egyszerűen csak hatalmas szerencsénk van. De semmi ok nincs azt hinni, hogy a következő, még hatékonyabban terjedő mutáns nem lehet akár sokkal súlyosabb betegséget okozó. Márpoedig a mutációknak még mindig a vírus szaporodása ad teret, amit az oltásokkal korlátozhatnuk. Ha csak természetes immunitásra jászunk, annak mellékhatása a sok mutáció és az olyan mutánsok megjelenése, amik mind a természetes, mind a mesterséges immunitást részben át tudják törni és adott esetben akár sokkal veszélyesebbek is lehetnek.
  8. Pont ezért érdemes oltást fejleszteni és ha majd lesz ilyen, akkor beszerezni az omikron ellen, mert most az omikron szorítja ki az eddigi változatokat és az omikron lesz az ugródeszka a következő, jobban terjedő mutánsnak. Ha az omikron lépcsőfokot lekövetjük az oltással, akkor az így szerzett védettséget kisebb esllyel törheti át az omikron jövőbeni mutánsa.
  9. Ráadásul a védettség idővel gyengül. Mind az oltással szerzett, mind a természetes. Ha a gyengülő védettség társadalmi szinten már kevés ahhoz, hogy a következő járvány hullámot még az egészségügy által kezelhető keretek közt tartsa, akkor mindenképpen oltani kell. A most készleten lévő oltások az omikronnal szemben már kevésbé és rövidebb ideig védenek, ráadásul a készlet tetemes része rövidesen ki fog futni a szavatosságból. Tehát valamilyen oltóanyagot mindenképpen érdemes beszerezni. Akkor már miért ne olyat, amit az omikron ellen fejlesztettek? Épp az volt idáig a probléma, hogy a gyógyszergyárakat nem kényszerítették rá a mutációk lekövetésére és az eddig beszerzett készlet még a régi, 2020 első felében terjedő változatok ellen lett kidolgozva. Most még ezeket használjuk, mert nincs más. Ezeket is minél nagyobb száman el kellene oltani, mert az milliószor értelmesebb, mint a lejáratkor kidobni. De ha már lesz jobb, akkor azt miért ne szerezzük be. És ha azt nem szerezzük be, akkor mit csináljunk? Dobjuk ki azt ami van és menjünk neki egy következő járvány hullámnak oltásoknélkül? Az oltás a leghatékonyabb fegyverünk, te pedig lényegében azt ajánlgatod, hogy ne használjuk.
  10. A gyengülő védettséghez tartozik az idő tényező. Az eddigiek szerint az őszi-téli két hullám gyors egymásutánban következett/zik be, de késő tavasszal, nyáron kevésbé terjed ez a mocsok. Most az 5. hullám tavaszra le fog csengeni. Az őszi hullámig sok hónap telik el, amíg az immunitás gyengül és ezt a rést a pajzson természetes úton nem lehet kitölteni. Csak oltással lehet ismét felkészíteni az embereket a következő őszi hullámra.
  11. Az oltások beszerzésének költségét pedig ahhoz érdemes hasonlítani hogy oltás nélkül mennyibe kerül össztársadalmi és összgazdasági szinten, vagy akár költségvetési szinten a hagyományos védekezés, ha az egészségügy terhelése kikényszeríti a fájdalmas hagyományos védekezési intézkedéseket. Az oltás azért kell hogy ne kelljen lezárni, mert a gyorsan terjedő vírus változat egyébként mattot adna az egészségügynek. Egyelőre a COVID-dal még messze nem tartunk ott, mint a náthánál, hogy nem érdemes ellene védekezni, mert nem okoz akkora problémát, mint amit maga a védekezés okozna és amennyibe a védekezés kerülne. Az omikron még iszonyú távol áll a nátha súlyosságától.
Ideat NYban 11 ezer (!) körül jarunk a kórházban apoltakban, 99% Omicron. Utoljára a halalhonapokban, 2020 aprilis-májusban voltak ennel többen korhazban coviddal.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
A jelenlegi becslések alapján Magyarországon akár 2,5-3 millió embert is megfertőzhet.
Az adatokból először karácsony másnapján lehetett látni, hogy valami elindult, a karácsony utáni napokban már egyértelműbb lett, hogy Budapesten elindult az omikron-járvány – mondta Vattay Gábor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője hozzátette: az abszolút számokból a felületes szemlélő ezt még nem vehette észre, de körülbelül már a tizedik napja terjed az omikron Magyarországon.

A tegnapi adatok alapján a fővárosi eseteknek már majdnem a 80 százalékáért felelhet a vírusnak ez a variánsa. Vattay Gábor országos szinten ezt az arányt 60 százalék körülire becsüli, az abszolút adatokból ez azért nem egyértelmű, mert a delta-hullám gyorsan megy lefelé, de a „tetején” már ott van az omikron.

A fizikus, járványügyi modellező kifejtette: az omikron személyenként enyhébb mint a delta, de sokkal több embert fog elérni, a jelenlegi becslések alapján Magyarországon akár 2,5-3 millió embert is megfertőzhet, de ennek csak a töredéke fog esetként megjelenni. A járványügyi modellező arra számít, hogy a csúcsot mérni sem fogjuk tudni, mert nem lesz annyi teszt, a legrosszabb napokon ez 50-60-70 ezer esetet is jelenthet, és akár 30 ezer ember is kórházba kerülhet.

 
  • Szomorú
Reactions: BJani

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
A szakember sokadmagával küzd már lassan két éve a koronavírussal szemben.

Ez nem lesz egyszerű menet.
A toxikológus és sürgősségi főorvos nemrég elmondta, hogy tart az egyre durvább hullámoktól, és úgy véli, az év legnagyobb szakmai kihívása az lesz, hogy hatékony gyógymódot és terápiát találjanak a fertőzöttek számára. A minap ismét megosztott néhányat a tapasztalatai közül, és bizony egyik sem épp leányálom.

Az elmúlt másfél évben annyi halotti kórösszefoglalót írtam, mint előtte egész életemben. Ennyi rossz hírt még nem közöltem családokkal telefonon, személyesen. Ezt pszichésen is nagyon nehéz feldolgozni. Most először jutott eszembe, hogy ha elkapom a vírust, ebbe én is belehalhatok. Megálltam egyszer egy autópálya pihenőben és elgondolkoztam, hogy ez végletes lehet számomra is. A kezem között haltak meg kollégák a járvány kitörésekor, még az oltások megjelenése előtt. Nem értem az oltáselleneseket, vírustagadókat, a konteóhívőket. A kommunikációs zavarok miatt részben a kormány a hibás. Nem tisztázták, kinek kell hinni, kinek a szava mögött áll valóban tudás. Azt sem értem, miért kell zárt ajtók mögött dolgozni, miért nem engedik be sajtót. Akkor lehet harcolni az ellenséggel, ha ismerem az ellenséget. Ehhez pedig kellene az, hogy legyen tudósítás a Covid-osztályokról
– mondta Zacher az ATV Húzós című podcastjében.

A toxikológus és sürgősségi főorvos hozzátette, hogy vannak csodával határos történetek, ahol a Covid-betegek 40 napnyi lélegeztetés után a saját lábukon távoznak a kórházból, gyakran előfordul azonban az is, hogy as fertőzöttek őt kérik meg, hogy adja át utolsó szavaikat a rokonaiknak. Ez pedig olyasmi, ami örökre az emberrel marad.

Olyankor az orvosi szobában az ember is belepusztul ebbe a helyzetbe. Most már egyre nehezebb elviselni a tehetetlenség érzését.
Zacher Gábor számára egyébként a sport nyújt mentsvárat, elmondása szerint 10-12 kilométereket is lefut, hogy másnap munkába tudjon állni. Számára ez a terápia – derült ki a Blikk szemléjéből.

 
  • Tetszik
Reactions: bel

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Rusvai Miklós szerint biztosan kialakul egy patogénebb variáns, sőt, most is több ilyen variáns jelenik meg, de amíg ezek nem fertőzőképesebbek (azaz nem képesek gyorsabb terjedésre), mint az omikron, addig nem is tudnak elterjedni.

A társadalom immunizáltsága szempontjából a variáns terjedőképessége a fontos

- mondta a szakember lapunknak.

A virológus elmondása szerint az omikron gyors terjedése széles körben fogja átfertőzni a lakosságot, az oltottakat és az oltatlanokat is, és ezáltal védettséget képez sokakban. „A COVID önmaga terjedését akadályozza meg” – magyarázza a lapunknak Rusvai Miklós. A szakember azért gondolja úgy, hogy az omikron adta védelem hatékony lesz a későbbi variánsokkal szemben is, mert a SARS-CoV-2 típusú koronavírus az ACE2 receptorhoz kapcsolódik a tüskefehérjével, és ez nagyon nagy eséllyel így lesz a további variánsok esetén is, mert ez a koronavírusok tulajdonsága.

Az eddigi variánsoknál azt láttuk, hogy valamilyen mértékben képesek voltak átütni a korábbi variáns adta védelmet, így például az omikron variáns ismét meg tudja fertőzni azokat, akiket az alfa, vagy akár a delta variáns fertőzött meg. Innen adódik a kérdés, hogy lehetséges-e az omikron után is az újrafertőződés. Rusvai kérdésünkre azt válaszolta, hogy az újrafertőződés nem kizárt, és jelenleg is vannak olyan fertőzöttek, akik már harmadszor kapták el a koronavírust, de a lefolyás általában sokkal enyhébb ezekben az esetekben. Rusvai Miklós emellett emlékeztet, hogy a vírus nem fog eltűnni soha, de a későbbi járványhullámok sokkal enyhébbek lesznek, és a megbetegedések sem lesznek olyan súlyosak.

A SZAKEMBER SZERINT MÁJUSBAN JÖHET EL EZ A PONT: EKKOR ÉRHETJÜK EL A TÁRSADALMI IMMUNITÁST MAGYARORSZÁGON.

Ennek ellenére nem lehetünk teljesen elbizakodottak, Rusvai Miklós szerint ugyanis kis eséllyel, de előfordulhat, hogy a koronavírusban olyan jelentős mutáció megy végbe, amely után már nem az ACE2 recepoptorhoz kapcsolódik, és nem is elsősorban a légúti szerveket támadja meg. Elmondása szerint az állatvilágban a koronavírusok között előfordult több ilyen mutáció is, az emberek körében viszont nagyon ritka, az utóbbi évekből nem is volt rá példa. És bár ez a kedvezőtlen szcenárió nem zárható ki, Rusvai Miklós saját maga egyetért azzal, hogy az omikron-hullám lehet az utolsó jelentős koronavírus járványhullám Magyarországon.

Ő maga egyébként az ötödik hullámmal kapcsolatban is optimista. Szerinte ugyan az esetszámok gyorsan emelkednek, és új csúcsra is érhetnek, meghaladva a 10-12 ezer napi új fertőzöttet, de felhívja a figyelmet rá, hogy a fertőzöttségi számok jelentősége nem olyan nagy. Ehelyett inkább a súlyos esetek görbéjére kell figyelni, ami már a negyedik hullámban is alacsonyabb volt, mint az eddigi legrosszabb (harmadik) hullámban. Rusvai Miklós nem számít arra, hogy az egészségügyi rendszer az ötödik hullámban eléri kapacitásai határait.

A szakember emellett elmondta véleményét a korlátozásokról is: szerinte a nyugati országok reakciója – amikor az omikron gyors terjedőképességét látva lezárásokról döntöttek – túlzó volt, mert önmagában az esetszámok emelkedése nem olyan nagy probléma, ha a súlyos esetek száma nem nő olyan nagy mértékben. Rusvai Miklós Magyarországon sem tartja indokoltnak a korlátozásokat, csak egyetlen esetben: ha berobban az influenza-járvány, akkor szükség lehet korlátozásokra, ugyanis az elmúlt két évben nem volt idehaza influenza-járvány, vagyis idén a korábbiaknál súlyosabb influenza-hullám is kialakulhat. Rusvai szerint az influenzát nem szabad lebecsülni, mert a koronavírus megjelenése előtt az influenza okozta a legtöbb halálos megbetegedést a járványok közül. Ha a koronavírus-járvány és az influenza-járvány egyszerre lesz jelen, az komoly kockázatokat jelent – mondta, mert kettős fertőzések alakulhatnak ki. Ezt a koronavírus és influenzavírus okozta kettős (szimultán) fertőzést nevezik mostanában „fluronának”.

 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113

Az omikron véget vet a koronavírus-járványnak, ha nem jön egy új variáns​

Aha!
Most lelövöm azt hogy igen is lesz ! új variáns ! És annak is lesz egy variánsa ! Tényleg a dedóban vagyunk ? Bírtam már mikor Merkely bélu azon agyalt hogy na vajon lesz 5 hullám? Én már tudtam hogy lesz ! most én vagyok az ász ? Olyan mint egy film hogy izguljál hogy a gonosz vagy a jó nyer ! De mindig tudjuk hogy a jó fog győzni .Na ez a spekulálás is kb ilyen
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 780
26 877
113
Ausztria:
8853 új fertőzött
-39 kórházban (1000 alatt)
-14 intenzíven (300 alatt)
+21 halott
Délelőtt még szó sem volt szigorításról meg lezárásokról, átvészeljük az Omikront. Délután már szabadban is ffp2-es maszk, ahol nem lehet tartani a 2m távolságot, és ahol lehet, home office. Fő a következetesség az osztrákoknál.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113

Az omikron véget vet a koronavírus-járványnak, ha nem jön egy új variáns​

Aha!
Most lelövöm azt hogy igen is lesz ! új variáns ! És annak is lesz egy variánsa ! Tényleg a dedóban vagyunk ? Bírtam már mikor Merkely bélu azon agyalt hogy na vajon lesz 5 hullám? Én már tudtam hogy lesz ! most én vagyok az ász ? Olyan mint egy film hogy izguljál hogy a gonosz vagy a jó nyer ! De mindig tudjuk hogy a jó fog győzni .Na ez a spekulálás is kb ilyen
A fő baj az, hogy az emberiség nagy része képtelen értelmezni a rázúduló információtömeget. Nincs hozzá elég alapismerete. De még több információt akar. Ez ördögi kör. Sajna mindenféle hiedelmekhez vezet, mert az emberiség jelentős része azt hiszi, mindent is tud.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Délelőtt még szó sem volt szigorításról meg lezárásokról, átvészeljük az Omikront. Délután már szabadban is ffp2-es maszk, ahol nem lehet tartani a 2m távolságot, és ahol lehet, home office. Fő a következetesség az osztrákoknál.
Az híres labanc következetesség ! LOL
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
:eek:
A portugálok mit csinálnak?
10,3 milliós ország
39 570 új fertőzött
Szinte teljesen mind1, melyik ország, milyen intezkedéseket hoz. Az oltás sem állítja meg a virus terjedését, csak csökkenti a halálos és kórházi eseteket. Különböző időpontokban érkezik meg az egyes országokba a hullám teteje és alja. Nálunk valszeg megint a február meg március lesz xar. Tavaly ugyanígy Portugalia december - januarban volt a csúcson.
 
K

kamm

Guest
Kezd kimenni a hajnali ibuprofen, gyorsan dolgozom kicsit reggeltol, amig meg tart, kozben ilyesmivel "hutom" magam a teven (lehet, ez mar a delirium kezdete) - mar feluton jarok... :D