Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Elmondom neked a tényeket a kínaiaknál azért nincs pl Google mert azt nem tudná a kínai kormány totálisan ellenőrizni ezért nézegetheted te vagy bárki más a baidut, bárki aki olyan kommentet véleményt tesz fel a kínai internetre amit a kínai kormányzat károsnak és kellemetlennek gondol akkor azt azonnal szankcionálják....

Nem ismered a kínai mindennapokat, de te világosítasz fel a "tényekről" olyanokat, akiknek kicsit azért több közük van a távol-kelethez.

Az ugye nem zavar, hogy 1 milliárd kínai felhasználó minden hozzászólását és megnyilvánulását képtelenség ellenőrizni és azonnal cenzúrázni? Erre alkalmas kapacitás nem létezik. Olyan mesterséges intelligencia sem létezik, amely az emberihez hasonlóan értelmezni tudná a szöveget, tehát automatizálni sem lehet az ilyesmit. Legfeljebb keresőszavakat, szókapcsolatokat lehet automatikusan szűrni, de aztán emberi cenzoroknak kellene dolgoznia a konkrét szöveg értelmezésén és azokból talán még 100 millió sem lenne elég ennyi felhasználóra. Nem is így működik a rendszer. Kutyát nem érdekli az átlag kínai felhasználó semmilyen megnyilvánulása és nem visz el a fekete autó azért, ha szidod a pártot. Azért meg pláne nem, ha megírod, hogy a szomszéd COVID-os, vagy te az vagy, vagy hogy tele van a kórház. Arra ugranak, ha sok követővel, nagy befolyással rendelkező személyek, népes csoportok kezdenek aktívan szervezkedni az államrend ellen. Az átlagember megnyilvánulásai nem érik el az ingerküszöböt. Még akkor sem, ha konkrétan a pártvezetést szidja teli tüdőből (legfeljebb ha egy jóakarója ezért feljelenti, akkor nem fogják mondjuk előléptetni), nem hogy akkor, ha a járványhelyzetről írja meg a tapasztalatait, ami semmilyen módon nem tilos.

Kínában a közösségi felületeken nincs nagyobb cenzúra, sőt még akkora sem, mint a facebookon, twitteren, vagy a google kereső motorjában. Van kínai nagy tűzfal, de az csak az átlag felhasználónak akadály, egy kis trükközéssel simán megkerülhető. Több millióan meg is kerülik. Nincs olyan, hogy nem jut ki egy sok embert érintő, sok felhasználó által terjesztett hír Kínából. A nagy tűzfalnak nem is ez a célja. Elsősorban befelé szűr, a nyugati tömegpropaganda ellen.
A tűzfal nem tudja szűrni a telefon hívások során elhangzó élő beszédet, a papír alapú leveleket, a Kínába látogató külföldiek tapasztalatait, a külföldre utazó kínaiak által elmondottakat, a szállítmányozásban résztvevők tapasztalatait és az általuk hallottakat, stb...

Amíg nincsenek elvágva a telefon vonalak, amíg nem szűnt meg a levélfogalom, amíg az elektronikus adatforgalom nem esik drasztikusan, amíg a netet nem kapcsolják le, addig hermetikus hírzárlatról beszélni nevetséges.
Totál elvadult elképzelés azt hinni, hogy Kínában lehetséges a hermetikus hírzárlat. Meg az is elvadult elképzelés, hogy nem a probléma kezelésével, hanem a letagadásával próbálkoznának.

De nem csak az internet felhasználóktól ömlene az információ, ha tényleg naponta milliószám lennének esetek Kínában. Az kihatna mindenre. Még Kínának is csak arra vannak kapacitásai, hogy egy-egy gócot elszigeteljenek, de az egész országot nem tudják karanténba zárni. Ha nem tudnák a gócokban kis esetszám mellett megfogni a terjedést drákói szigorral, akkor az a gazdaság, a termelés és az élet minden részletén jól látszana. Nem jönnének a kínai áruk. Nem vennének annyi nyersanyagot, energiahordozót (igen, az olaj és LNG fogyasztásukon is meglátszana). Közben pedig megugrana Kína gyógyszer importja bizonyos hatóanyagokból. Látszana a pénzügyi tranzakciók számán, az ingatlanforgalmon, a tőzsdei árfolyamon, a belső áruforgalmon és utak telítettségén, a vonatkihasználtságon és még nagyon sok egyéb indikátoron. Még műholdon is látszana, hogy rendben működik-e a városi tömegközlekedés, és az üzemek, vagy rendkívüli helyzet van. Az is látszana a temetőkön, ha ugrásszerűen növekedne az új temetések száma. Látszanának a kórházaknál, orvosnál kígyózó sorok. Volt ilyen Vuhanban a kezdeti időkben és azt sem tagadták le, mert nem is akarták és nem is tudták volna. Vuhanból is rengeteg videó került ki a netre a legdurvább időszakban is. Vuhanban is lehetett telefon beszélni például ott élő magyarral is.

Azt nem lehet eltitkolni, ha a kórházak úgy tele lennének, hogy más beavatkozásokat kiszorítanának a Covidosok. Azt nem lehetne eltitkolni, ha naponta ezrével és tízezrével halnának meg az emberek COVID-ban. Azt nem lehetne eltitkolni ha majdnem mindenkinek lenne COVID-os ismerőse és napi milliós esetszámok lennének.

A kínai oltások természetesen nem hatékonyabbak, mint a nyugatiak. Bár oltása válogatja. A Sinopharm például az Astránál hatékonyabb, meg nyilván a két adag Sinopharm hatékonyabb, mint az egy adagos Janssen. De mondjuk egy Moderna, vagy Szputnyik veri a kínai oltóanyagokat. Általánosságban hasonló a hatékonyságuk, mint a nyugatiaké. De a kínai járványkezelés egyelőre nem az oltásokon alapul. Nyugaton elképzelhetetlen vasszigorral lépnek fel a legkisebb fertőző góc körbe zárására is. Tízmilliós városokat zárnak le 2 hétre és tesztelnek le pár nap alatt csoportos teszteléssel. Náluk a lezárás nem azt jelenti, hogy kicsit rövidítik a szórakozó helyek és a kocsmák nyitva tartását, hanem azt, hogy közösségi karantén idején ki sem mozdulhatnak a népek otthonról, csak 2-3 naponta vásárolni, háztartásonként 1 ember, a legközelebbi üzletbe és szigorúan maszkban, távolságot tartva még az utcán is, ki-be lázméréssel. Ott nem ajánlás a maszk hordás, a csoportosulás kerülése, hanem kőkeményen betartatják és betarja a jónép magától is, mivel jóval fegyelmezettebbek.
A behurcolástól is ezerszer keményebb intézkedésekkel védik magukat, mint itt Európában. Az országon belüli széthurcolást is azonnal megakadályozzák. A járványgócban nem csak a helyi tömegközlekedést állítják le, hanem a távolsági közlekedést is elvágják és a járműforgalmat is szigorúan ellenőrzik, korlátozzák.

Ilyen szigorral lehet járványt kezelni.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Na az 5. hullám sajnos nálunk is betalált. Szombaton kezdődött egész nap erős torokfájás, este hőemelkedés. Vasárnap többször lázmérés, szerencsére semmi, torokfájás enyhült, de maradt. Hétfőn egyre erősödő köhögés és fejfájás, mára ebből a köhögés maradt meg. Gyorsteszt egyértelműen pozitív, most várunk a PCR-re hogy mikor hívnak a mentőállomásra. Páromnak ma reggel kezdődött hátfájás és nátha. Nagyobbik lányunk 5 és fél éves péntek este torokfájás, hányás azóta nátha. Én valószínű a munkahelyemről hoztam haza (rengeteg a beteg), lányomék egy baráti családdal találkoztak pénteken, hétvégére mind pozitív lett. Rengeteg beteg van, ismerősöm felesége az NNK-nál dolgozik, Körmend és környékén az eddigi csúcsokon napi 70-80 eset volt, most csak tegnap 220 és nem értek a végére nagy csúszások vannak már most...Ha "csak" ennyivel megússzuk akkor remélem ez az omikron lesz. Véroxigénmérő van itthon, naponta mérjük többször is, az eddig ok, nem kellemes, de rosszabb ne legyen.
Miharabbi gyógyulást kívánok! :)

Majd írj, hogy alakulnak a dolgok.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Lefordítom magyarra: még inkább hátrányos helyzetbe fogják kényszeríteni az oltatlan diákokat:


Egyszerre kér és egyszerre zsarol is. Mint ahogy a felnőttekkel is megtették korábban.
 
W

Wilson

Guest
Nem ismered a kínai mindennapokat, de te világosítasz fel a "tényekről" olyanokat, akiknek kicsit azért több közük van a távol-kelethez.
Na mielőtt a szokásos stílusodban neki kezdenél mint Kína felkent védelmezője azt javaslom olvasd el ezt....

Megmondják, hogy mit mondhatsz​

A világon a legsúlyosabb és legszofisztikáltabb internetes cenzúrát Kína alkalmazza. A saját elmondása szerint azért, hogy így megvédje a nem kívánatos hatásoktól a népet, illetve biztosítsa a társadalmi stabilitást. A kínai államtól független vélemények szerint viszont inkább arról van szó, hogy az államhatalom egyszerűen meg akarja szabni a lakosságnak, mit láthat és miről beszélhet. Ennek elérésre több mint 60 fajta internetes korlátozást léptettek életbe, amelyet az állami kézben lévő internetszolgáltatók, kapcsolódó telekommunikációs vállalatok és szervezetek kötelezően be is vezettek.

A kínai állam nem pusztán azt csinálja, hogy elérhetetlenné teszi a számára nem kívánatos weblapokat, hanem egyenesen az állampolgárok internetes kapcsolatát ejti rabul, és így folyamatosan ellenőriz mindenkit. Amikor az érdekei úgy kívánják, gond nélkül megszabja, hogy az emberek mire kereshetnek rá az interneten, vagy mit írhatnak le az üzeneteikben.

Kritizálod a cenzúrámat? Kicenzúrázlak!

Ennyire sokoldalú a kínai internetes cenzúra. Forrás: Freedom House
Technikailag mindez úgy történik, hogy a nem kívánatos oldalak IP-címét blokkolják, vagy pedig a tartománynévrendszert (DNS-t) hekkelik meg. Ez utóbbi esetben ha valaki megpróbál elérni egy oldalt a neve alapján, akkor szándékosan rossz IP-címet kap a DNS-szervertől, hogy ne találja meg.

De még ennél is messzebb mennek a kínaiak azzal, hogy az emberek adatforgalmát is vizsgálják, amely apró csomagokban közlekedik az optikai kábelek és routerek sokaságán keresztül. Ez az úgynevezett DPI módszer (deep packet inspection), amely lehetővé teszi, hogy a nem titkosított üzenetekben észrevett kulcsszavak alapján egy-egy kapcsolat blokkolásra vagy átirányításra kerüljön. Sőt, mindemellett még listázhatják is az embereket az üzeneteik alapján. Ijesztően hangzik, és igazából az is. De itt azért meg kell jegyeznünk, hogy ezt a módszert az Egyesült Államokban is előszeretettel használják (például az NSA), csak az ő esetükben a megfigyelés nem a politikai elnyomást szolgálja, hanem a biztonsági kockázatot jelentő emberek kiszűrését.

Kritizálod a cenzúrámat? Kicenzúrázlak!​

Amikor Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2018-ban úgy döntött, hogy a hatalmát inkább ne korlátozzák az újraválasztások maximális számával, akkor speciális intézkedések léptek életbe a kínai interneten. Az elnöki ciklusok számát pont azért szokás korlátozni a demokráciákban, hogy valaki még csak véletlenül se csavarhassa úgy a szálakat, hogy örökké elnök legyen. A téma nyilván érzékeny, ezért az internetrendőrség olyan kulcsszavakat iktatott ki, mint az "élethosszú" vagy a "szégyentelen" kínai változatai. Ezzel egész egyszerűen ellehetetlenítették, hogy a népszerű internetes fórumokon az emberek kifejezzék a nemtetszésüket.
Az eseményeket kritizáló külföldi hangokat szintén teljesen elhallgattatták. Például, amikor a híres angol humorista, John Oliver szólt be keményen a Kínában történtekért, egyszerűen tiltólistára tették a nevét. Volt-nincs John Oliver.
Az internetes cenzúra egyébként ma még közel sem tökéletes, az extrém eseteket - például a lényegében intranetet használó Észak-Koreát - leszámítva sokszor ki lehet kerülni a tiltásokat. Még ezt az úgynevezett "nagy tűzfalat" is Kínában. A dologhoz arra van szükség, hogy az országon kívülre nyúljunk, mondjuk egy titkosított VPN-kapcsolaton keresztül (virtual private network), és akkor mintha más országban lennénk, szabadon láthatjuk a tiltott tartalmakat. Ezeket a titkosított csatornákat bár olvasni valószínűleg nem képes az internetes rendőrség, de azonosítani és korlátozni sajnos már igen. A kreatív kínaiak ezért sokszor megpróbálják olyan portokon futtatni a dolgot, ahol az nem tűnik fel a nagy testvérnek. Tulajdonképpen egy folyamatos technológiai harc megy a háttérben, aminek a tétje sokszor óriási. Aki a kínai rendszer szerint illegális tevékenységet csinál az interneten, könnyen börtönbe kerülhet, ha megtalálják.


A tényeket pedig te sem tudod megcáfolni, ami pedig a következő ha valaki olyan bejegyzést tesz közzé ami nem tetszik a kínai államhatalomnak a bejegyzést nagyon gyorsan eltűntetik és az illetőt pedig retorzió éri, csak néhány példa így járt az a kínai orvos aki először beszélt a covid járványról vagy a már általam korábban említett kínai teniszezőnő is, és azt az "apróságot" nem is és említettem, hogy mivel a kínai állam már részlegesen üzembe helyezte a társadalmi kreditrendszert amelyben az állam pontozza az állampolgárait és ennek keretében figyeli az online tevékenységeiket is így nem kell nagy fantázia hozzá, hogy minden egyes az államnak nem tetsző online tevékenység mínusz pontokkal fog járni az illető számára....

"Már részlegesen üzembe helyezte a Kínai Kommunista Párt az úgynevezett társadalmi kreditrendszert, melynek elsődleges feladata, hogy megfigyelje és értékelje Kína lakosságának viselkedését, majd az elért pontok alapján juttassa hozzá vagy tiltsa el az állampolgárokat bizonyos szolgáltatásoktól. A rendszer működése több szempontból is a Sesame Credit hitelminősítő rendszerre épül, viszont nem csupán a fogyasztó vásárlási szokásait és bevételeit értékeli az adósminősítéshez, hanem hétköznapi viselkedési formákat és politikai lojalitást is vizsgál.

Tehát ha például egy kínai állampolgár fair üzleti megállapodásokat köt, megfelelően fizeti a hiteleit, adományoz és a Kínai Kommunista Pártot méltatja az interneten, jó értékeléshez jut, ha viszont szabálysértéseket követ el, sok alkoholt fogyaszt, nem fizeti a hiteleit és kritizálja a KKP-t, rossz értékelést kap. Az értékelés alapján például kedvezményesen lehet Kínán belül utazni, bevásárolni, hitelhez jutni, illetve magasabb színvonalú oktatáshoz is hozzáférhetünk, ha viszont rossz az értékelésünk, eltilthatnak például a repüléstől, állami munkahelyektől és a minőségi iskoláktól is.

A legalacsonyabb kreditszint 600, a legmagasabb 1300, bármikor lehet az értékelésen rontani és javítani is. A megfigyelés elsősorban a kínai állampolgárok online tevékenységének ellenőrzésével folyik, de logolják a költéseket is a mobilfizetési rendszereken keresztül, illetve bevetik az arcfelismerő rendszerrel működő térfigyelő kamerákat is, melyek széles körben üzemelnek a Kíni Népköztársaságon belül."



Ami pedig a kínai járványkezelést illeti feljebb elmondtam, hogy a kínaiak hatékonyabb karantént intézkedéseket,tudnak végrehajtani, mint a nyugati demokráciákban de ezzel a járvány terjedését nem tudják megállítani csak lassítani, és mivel a kínai valós adatokhoz a közvélemény nem tud hozzáférni így valós képet nem lehet kapni, arról, hogy pontosan mi a helyzet a covid járvány tekintetében Kínában
Ami biztosnak látszik, hogy a Kínaiak a fejükre is állhatnak de az omikron verzió náluk is rohamosan terjed....
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Mármint? két hete kedden 2400 fertőzés volt, szerdán a duplájára ugrott (ugye elszámolás, hétvége hatás stb)
múlthéten 3300 szerdán a duplájára ugrott.
Ma 6800 reméljük holnapra nem ugrik a duplájára, de...

Jujjj, mindmeghalunk. Soha nem lesz vége ennek a vírusnak... De vége lesz, meglásd. Legnagyobb bánatodra :) .
nem oltás ellenes vagyok nagyon nem.
de ha a te heréd vörösödne a kibaszottt mrns től bizztos te is imádnád ezt a szart.( képzeld vóltam pár bőrgyógyásznál urológusnál és nemibeteggondoónál az utobbi fél évben korházban éltem...) mivel korházi szolgálatos katona vagyok elhiheted eggyik helyen se fordúlt elő hogy ne akartak vólna segíteni...

aztán lehet ffff zni te .... kibaszott kisérleti mrns imádatba... imádok én is ránézni nap mint nap...

Miért nem kínait adattál magadnak? Attól még beadás után sem fekszel ki mint általában az mRNS oltástól.
És nem mellékesen 10 ezer feletti ellenanyag szintet produkált nálam. Ezt csak azoknak írom, akik szerint nem jó a kínai oltás!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Jujjj, mindmeghalunk. Soha nem lesz vége ennek a vírusnak... De vége lesz, meglásd. Legnagyobb bánatodra :) .


Miért nem kínait adattál magadnak? Attól még beadás után sem fekszel ki mint általában az mRNS oltástól.
És nem mellékesen 10 ezer feletti ellenanyag szintet produkált nálam. Ezt csak azoknak írom, akik szerint nem jó a kínai oltás!
1 sőnek azt kaptam. nem is vólt vele semmi bajom. Amikor szinte karantén táborba vóltam annyi vólt a beteg nekem akkor se lett semmi bajom... (nem vagyok oltás ellenes most sem mind ezek ellenére hisz tudom hogy a kínai engem többszőr megvédett és semmiféle mellékhatást nem okozott)
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Ausztria
+16 685 új fertőzött
+78 kórházban
-15 intenzíven
+20 halott
Valamit tudnak ezek a sógorok, hogy ilyen szépen elhúztak:oops:. Lám lám mire is jó a szigorú lezárás és az orrba szájba tesztelés, na meg a többi nagyszerű intézkedésük. Bezzeg a hanyag magyarok, azok ott kullognak napi 6 ezer körüli esetszámmal:rolleyes:.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Valamit tudnak ezek a sógorok, hogy ilyen szépen elhúztak:oops:. Lám lám mire is jó a szigorú lezárás és az orrba szájba tesztelés, na meg a többi nagyszerű intézkedésük. Bezzeg a hanyag magyarok, azok ott kullognak napi 6 ezer körüli esetszámmal:rolleyes:.
És még kézi eb is van nálunk!

Az osztrákoknál pedig még egy szaros tehenész hagyományőrző sincs.
 
T

Törölt tag 133

Guest
Valamit tudnak ezek a sógorok, hogy ilyen szépen elhúztak:oops:. Lám lám mire is jó a szigorú lezárás és az orrba szájba tesztelés, na meg a többi nagyszerű intézkedésük. Bezzeg a hanyag magyarok, azok ott kullognak napi 6 ezer körüli esetszámmal:rolleyes:.

Ma 43%-os volt a tesztek pozitivitási aránya. Nem vagyunk annyira a valóságban lemaradva, csak nem tesztelünk, amikor mégis abból majd minden második pozitív. Sztem extrém esetszámra meg a valóság megismerésére ne számíts nálunk.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 980
113
Nem ismered a kínai mindennapokat, de te világosítasz fel a "tényekről" olyanokat, akiknek kicsit azért több közük van a távol-kelethez.

Az ugye nem zavar, hogy 1 milliárd kínai felhasználó minden hozzászólását és megnyilvánulását képtelenség ellenőrizni és azonnal cenzúrázni? Erre alkalmas kapacitás nem létezik. Olyan mesterséges intelligencia sem létezik, amely az emberihez hasonlóan értelmezni tudná a szöveget, tehát automatizálni sem lehet az ilyesmit. Legfeljebb keresőszavakat, szókapcsolatokat lehet automatikusan szűrni, de aztán emberi cenzoroknak kellene dolgoznia a konkrét szöveg értelmezésén és azokból talán még 100 millió sem lenne elég ennyi felhasználóra. Nem is így működik a rendszer. Kutyát nem érdekli az átlag kínai felhasználó semmilyen megnyilvánulása és nem visz el a fekete autó azért, ha szidod a pártot. Azért meg pláne nem, ha megírod, hogy a szomszéd COVID-os, vagy te az vagy, vagy hogy tele van a kórház. Arra ugranak, ha sok követővel, nagy befolyással rendelkező személyek, népes csoportok kezdenek aktívan szervezkedni az államrend ellen. Az átlagember megnyilvánulásai nem érik el az ingerküszöböt. Még akkor sem, ha konkrétan a pártvezetést szidja teli tüdőből (legfeljebb ha egy jóakarója ezért feljelenti, akkor nem fogják mondjuk előléptetni), nem hogy akkor, ha a járványhelyzetről írja meg a tapasztalatait, ami semmilyen módon nem tilos.

Kínában a közösségi felületeken nincs nagyobb cenzúra, sőt még akkora sem, mint a facebookon, twitteren, vagy a google kereső motorjában. Van kínai nagy tűzfal, de az csak az átlag felhasználónak akadály, egy kis trükközéssel simán megkerülhető. Több millióan meg is kerülik. Nincs olyan, hogy nem jut ki egy sok embert érintő, sok felhasználó által terjesztett hír Kínából. A nagy tűzfalnak nem is ez a célja. Elsősorban befelé szűr, a nyugati tömegpropaganda ellen.
A tűzfal nem tudja szűrni a telefon hívások során elhangzó élő beszédet, a papír alapú leveleket, a Kínába látogató külföldiek tapasztalatait, a külföldre utazó kínaiak által elmondottakat, a szállítmányozásban résztvevők tapasztalatait és az általuk hallottakat, stb...

Amíg nincsenek elvágva a telefon vonalak, amíg nem szűnt meg a levélfogalom, amíg az elektronikus adatforgalom nem esik drasztikusan, amíg a netet nem kapcsolják le, addig hermetikus hírzárlatról beszélni nevetséges.
Totál elvadult elképzelés azt hinni, hogy Kínában lehetséges a hermetikus hírzárlat. Meg az is elvadult elképzelés, hogy nem a probléma kezelésével, hanem a letagadásával próbálkoznának.

De nem csak az internet felhasználóktól ömlene az információ, ha tényleg naponta milliószám lennének esetek Kínában. Az kihatna mindenre. Még Kínának is csak arra vannak kapacitásai, hogy egy-egy gócot elszigeteljenek, de az egész országot nem tudják karanténba zárni. Ha nem tudnák a gócokban kis esetszám mellett megfogni a terjedést drákói szigorral, akkor az a gazdaság, a termelés és az élet minden részletén jól látszana. Nem jönnének a kínai áruk. Nem vennének annyi nyersanyagot, energiahordozót (igen, az olaj és LNG fogyasztásukon is meglátszana). Közben pedig megugrana Kína gyógyszer importja bizonyos hatóanyagokból. Látszana a pénzügyi tranzakciók számán, az ingatlanforgalmon, a tőzsdei árfolyamon, a belső áruforgalmon és utak telítettségén, a vonatkihasználtságon és még nagyon sok egyéb indikátoron. Még műholdon is látszana, hogy rendben működik-e a városi tömegközlekedés, és az üzemek, vagy rendkívüli helyzet van. Az is látszana a temetőkön, ha ugrásszerűen növekedne az új temetések száma. Látszanának a kórházaknál, orvosnál kígyózó sorok. Volt ilyen Vuhanban a kezdeti időkben és azt sem tagadták le, mert nem is akarták és nem is tudták volna. Vuhanból is rengeteg videó került ki a netre a legdurvább időszakban is. Vuhanban is lehetett telefon beszélni például ott élő magyarral is.

Azt nem lehet eltitkolni, ha a kórházak úgy tele lennének, hogy más beavatkozásokat kiszorítanának a Covidosok. Azt nem lehetne eltitkolni, ha naponta ezrével és tízezrével halnának meg az emberek COVID-ban. Azt nem lehetne eltitkolni ha majdnem mindenkinek lenne COVID-os ismerőse és napi milliós esetszámok lennének.

A kínai oltások természetesen nem hatékonyabbak, mint a nyugatiak. Bár oltása válogatja. A Sinopharm például az Astránál hatékonyabb, meg nyilván a két adag Sinopharm hatékonyabb, mint az egy adagos Janssen. De mondjuk egy Moderna, vagy Szputnyik veri a kínai oltóanyagokat. Általánosságban hasonló a hatékonyságuk, mint a nyugatiaké. De a kínai járványkezelés egyelőre nem az oltásokon alapul. Nyugaton elképzelhetetlen vasszigorral lépnek fel a legkisebb fertőző góc körbe zárására is. Tízmilliós városokat zárnak le 2 hétre és tesztelnek le pár nap alatt csoportos teszteléssel. Náluk a lezárás nem azt jelenti, hogy kicsit rövidítik a szórakozó helyek és a kocsmák nyitva tartását, hanem azt, hogy közösségi karantén idején ki sem mozdulhatnak a népek otthonról, csak 2-3 naponta vásárolni, háztartásonként 1 ember, a legközelebbi üzletbe és szigorúan maszkban, távolságot tartva még az utcán is, ki-be lázméréssel. Ott nem ajánlás a maszk hordás, a csoportosulás kerülése, hanem kőkeményen betartatják és betarja a jónép magától is, mivel jóval fegyelmezettebbek.
A behurcolástól is ezerszer keményebb intézkedésekkel védik magukat, mint itt Európában. Az országon belüli széthurcolást is azonnal megakadályozzák. A járványgócban nem csak a helyi tömegközlekedést állítják le, hanem a távolsági közlekedést is elvágják és a járműforgalmat is szigorúan ellenőrzik, korlátozzák.

Ilyen szigorral lehet járványt kezelni.
Szerintem alábecsülöd az informatika lehetőségeit.

Ha például nem a szerverek cenzúráznak, hanem már a böngésződ tölti le a frissítéssel a tiltott szavak listáját, akkor egyáltalán nem kell túl nagy számítástechnikai kapacitás a cenzúrához.

Egyébként meg nem is feltétlenül kell a számítógépnek cenzúrázni. Elég ha elhíreszteled a felhasználók között, hogy a hatalom mindent lát, és megtorolja ha bármi rosszat írsz, és az emberek máris meggondolják hogy mit szabad leírniuk. Főleg ha kellően nagy felhajtással megbüntetsz pár embert, aki nem megfelelően viselkedett.

Abban egyetértek veled, hogy egy tömeges nagy járványt nem tudnának hónapokig eltitkolni.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a járvány kezelésének kínai módszere jobb, mint például a magyar. Meddig lehet ezt játszani, hogy milliós városokat zárnak le hetekre? A vírus nem fog eltűnni, a világ többi részén lassan mindenki átesik egy-két fertőzésen és immunis lesz, a kínaiak meg mindig totálisan zárnak? Ez szerintem addig volt jó stratégia, amíg nem volt elég oltás.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
Ma 43%-os volt a tesztek pozitivitási aránya. Nem vagyunk annyira a valóságban lemaradva, csak nem tesztelünk, amikor mégis abból majd minden második pozitív. Sztem extrém esetszámra meg a valóság megismerésére ne számíts nálunk.
És valamiért nagyon sok teszt eredménye "invalid" és fingom sincs miért, de állati idegesítő.
 
T

Törölt tag 133

Guest
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a járvány kezelésének kínai módszere jobb, mint például a magyar. Meddig lehet ezt játszani, hogy milliós városokat zárnak le hetekre? A vírus nem fog eltűnni, a világ többi részén lassan mindenki átesik egy-két fertőzésen és immunis lesz, a kínaiak meg mindig totálisan zárnak? Ez szerintem addig volt jó stratégia, amíg nem volt elég oltás.

Ha tippelni kellene akkor azért zárogatnak még mindg, mert a saját oltásuk nem muzsikál elég jól és nincs más választásuk.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Abban egyetértek veled, hogy egy tömeges nagy járványt nem tudnának hónapokig eltitkolni.

Ez volt a kérdés lényege.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a járvány kezelésének kínai módszere jobb, mint például a magyar. Meddig lehet ezt játszani, hogy milliós városokat zárnak le hetekre? A vírus nem fog eltűnni, a világ többi részén lassan mindenki átesik egy-két fertőzésen és immunis lesz, a kínaiak meg mindig totálisan zárnak? Ez szerintem addig volt jó stratégia, amíg nem volt elég oltás.

Nem is állítottam hogy a kínaiak módszere jobb, vagy rosszabb, csak azt, hogy azokkal a módszerekkel valóban meg lehet fogni a járvány gócokat és elkerülni a tömeges terjedést. Mellesleg idáig az eredmények őket igazolják. De mi valóban nem tudtuk volna ugyanazt kivitelezni egy ilyen kis, nyitott, külföldre utalt országban a szabadon átjárható EU-ban, ha a többi EU tag nem teszi ugyanezt.
Természetesen ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Csak időt lehet vele nyerni ahhoz, hogy a népesség kellő átoltottsága mellett fussanak neki a járvány elengedésének.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 837
113
Na mielőtt a szokásos stílusodban neki kezdenél mint Kína felkent védelmezője azt javaslom olvasd el ezt....

Megmondják, hogy mit mondhatsz​

A világon a legsúlyosabb és legszofisztikáltabb internetes cenzúrát Kína alkalmazza. A saját elmondása szerint azért, hogy így megvédje a nem kívánatos hatásoktól a népet, illetve biztosítsa a társadalmi stabilitást. A kínai államtól független vélemények szerint viszont inkább arról van szó, hogy az államhatalom egyszerűen meg akarja szabni a lakosságnak, mit láthat és miről beszélhet. Ennek elérésre több mint 60 fajta internetes korlátozást léptettek életbe, amelyet az állami kézben lévő internetszolgáltatók, kapcsolódó telekommunikációs vállalatok és szervezetek kötelezően be is vezettek.

A kínai állam nem pusztán azt csinálja, hogy elérhetetlenné teszi a számára nem kívánatos weblapokat, hanem egyenesen az állampolgárok internetes kapcsolatát ejti rabul, és így folyamatosan ellenőriz mindenkit. Amikor az érdekei úgy kívánják, gond nélkül megszabja, hogy az emberek mire kereshetnek rá az interneten, vagy mit írhatnak le az üzeneteikben.

Kritizálod a cenzúrámat? Kicenzúrázlak!

Ennyire sokoldalú a kínai internetes cenzúra. Forrás: Freedom House
Technikailag mindez úgy történik, hogy a nem kívánatos oldalak IP-címét blokkolják, vagy pedig a tartománynévrendszert (DNS-t) hekkelik meg. Ez utóbbi esetben ha valaki megpróbál elérni egy oldalt a neve alapján, akkor szándékosan rossz IP-címet kap a DNS-szervertől, hogy ne találja meg.

De még ennél is messzebb mennek a kínaiak azzal, hogy az emberek adatforgalmát is vizsgálják, amely apró csomagokban közlekedik az optikai kábelek és routerek sokaságán keresztül. Ez az úgynevezett DPI módszer (deep packet inspection), amely lehetővé teszi, hogy a nem titkosított üzenetekben észrevett kulcsszavak alapján egy-egy kapcsolat blokkolásra vagy átirányításra kerüljön. Sőt, mindemellett még listázhatják is az embereket az üzeneteik alapján. Ijesztően hangzik, és igazából az is. De itt azért meg kell jegyeznünk, hogy ezt a módszert az Egyesült Államokban is előszeretettel használják (például az NSA), csak az ő esetükben a megfigyelés nem a politikai elnyomást szolgálja, hanem a biztonsági kockázatot jelentő emberek kiszűrését.

Kritizálod a cenzúrámat? Kicenzúrázlak!​

Amikor Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2018-ban úgy döntött, hogy a hatalmát inkább ne korlátozzák az újraválasztások maximális számával, akkor speciális intézkedések léptek életbe a kínai interneten. Az elnöki ciklusok számát pont azért szokás korlátozni a demokráciákban, hogy valaki még csak véletlenül se csavarhassa úgy a szálakat, hogy örökké elnök legyen. A téma nyilván érzékeny, ezért az internetrendőrség olyan kulcsszavakat iktatott ki, mint az "élethosszú" vagy a "szégyentelen" kínai változatai. Ezzel egész egyszerűen ellehetetlenítették, hogy a népszerű internetes fórumokon az emberek kifejezzék a nemtetszésüket.
Az eseményeket kritizáló külföldi hangokat szintén teljesen elhallgattatták. Például, amikor a híres angol humorista, John Oliver szólt be keményen a Kínában történtekért, egyszerűen tiltólistára tették a nevét. Volt-nincs John Oliver.
Az internetes cenzúra egyébként ma még közel sem tökéletes, az extrém eseteket - például a lényegében intranetet használó Észak-Koreát - leszámítva sokszor ki lehet kerülni a tiltásokat. Még ezt az úgynevezett "nagy tűzfalat" is Kínában. A dologhoz arra van szükség, hogy az országon kívülre nyúljunk, mondjuk egy titkosított VPN-kapcsolaton keresztül (virtual private network), és akkor mintha más országban lennénk, szabadon láthatjuk a tiltott tartalmakat. Ezeket a titkosított csatornákat bár olvasni valószínűleg nem képes az internetes rendőrség, de azonosítani és korlátozni sajnos már igen. A kreatív kínaiak ezért sokszor megpróbálják olyan portokon futtatni a dolgot, ahol az nem tűnik fel a nagy testvérnek. Tulajdonképpen egy folyamatos technológiai harc megy a háttérben, aminek a tétje sokszor óriási. Aki a kínai rendszer szerint illegális tevékenységet csinál az interneten, könnyen börtönbe kerülhet, ha megtalálják.


A tényeket pedig te sem tudod megcáfolni, ami pedig a következő ha valaki olyan bejegyzést tesz közzé ami nem tetszik a kínai államhatalomnak a bejegyzést nagyon gyorsan eltűntetik és az illetőt pedig retorzió éri, csak néhány példa így járt az a kínai orvos aki először beszélt a covid járványról vagy a már általam korábban említett kínai teniszezőnő is, és azt az "apróságot" nem is és említettem, hogy mivel a kínai állam már részlegesen üzembe helyezte a társadalmi kreditrendszert amelyben az állam pontozza az állampolgárait és ennek keretében figyeli az online tevékenységeiket is így nem kell nagy fantázia hozzá, hogy minden egyes az államnak nem tetsző online tevékenység mínusz pontokkal fog járni az illető számára....

"Már részlegesen üzembe helyezte a Kínai Kommunista Párt az úgynevezett társadalmi kreditrendszert, melynek elsődleges feladata, hogy megfigyelje és értékelje Kína lakosságának viselkedését, majd az elért pontok alapján juttassa hozzá vagy tiltsa el az állampolgárokat bizonyos szolgáltatásoktól. A rendszer működése több szempontból is a Sesame Credit hitelminősítő rendszerre épül, viszont nem csupán a fogyasztó vásárlási szokásait és bevételeit értékeli az adósminősítéshez, hanem hétköznapi viselkedési formákat és politikai lojalitást is vizsgál.

Tehát ha például egy kínai állampolgár fair üzleti megállapodásokat köt, megfelelően fizeti a hiteleit, adományoz és a Kínai Kommunista Pártot méltatja az interneten, jó értékeléshez jut, ha viszont szabálysértéseket követ el, sok alkoholt fogyaszt, nem fizeti a hiteleit és kritizálja a KKP-t, rossz értékelést kap. Az értékelés alapján például kedvezményesen lehet Kínán belül utazni, bevásárolni, hitelhez jutni, illetve magasabb színvonalú oktatáshoz is hozzáférhetünk, ha viszont rossz az értékelésünk, eltilthatnak például a repüléstől, állami munkahelyektől és a minőségi iskoláktól is.

A legalacsonyabb kreditszint 600, a legmagasabb 1300, bármikor lehet az értékelésen rontani és javítani is. A megfigyelés elsősorban a kínai állampolgárok online tevékenységének ellenőrzésével folyik, de logolják a költéseket is a mobilfizetési rendszereken keresztül, illetve bevetik az arcfelismerő rendszerrel működő térfigyelő kamerákat is, melyek széles körben üzemelnek a Kíni Népköztársaságon belül."



Ami pedig a kínai járványkezelést illeti feljebb elmondtam, hogy a kínaiak hatékonyabb karantént intézkedéseket,tudnak végrehajtani, mint a nyugati demokráciákban de ezzel a járvány terjedését nem tudják megállítani csak lassítani, és mivel a kínai valós adatokhoz a közvélemény nem tud hozzáférni így valós képet nem lehet kapni, arról, hogy pontosan mi a helyzet a covid járvány tekintetében Kínában
Ami biztosnak látszik, hogy a Kínaiak a fejükre is állhatnak de az omikron verzió náluk is rohamosan terjed....

Mindez, amit leírsz, meglesz Nyugaton is, jó eséllyel. Másképp nem fogják tudni elfojtani a "demokráciánk ellenségeit" (külső - "orosz álhírek" stb. - és belső egyaránt). Legfeljebb annyi lesz a különbség, hogy legalábbis hivatalosan nem az állam fogja feltétlenül csinálni a cenzúrát és a társadalmi pontrendszert, hanem a sok lelkes önkéntes besúgó, feljelentgető, doxxoló "polgártárs". És ahogy Kínában, a "normálisaknak", akik nem követnek el "gyűlöletbeszédet" és gondolatbűnözést, azoknak az életére nem lesz negatív hatással, sőt helyeselni fogják, legalábbis egy ideig, aztán már úgyis mindegy lesz.
 
W

Wilson

Guest
Mindez, amit leírsz, meglesz Nyugaton is, jó eséllyel. Másképp nem fogják tudni elfojtani a "demokráciánk ellenségeit" (külső - "orosz álhírek" stb. - és belső egyaránt). Legfeljebb annyi lesz a különbség, hogy legalábbis hivatalosan nem az állam fogja feltétlenül csinálni a cenzúrát és a társadalmi pontrendszert, hanem a sok lelkes önkéntes besúgó, feljelentgető, doxxoló "polgártárs".
Én ezt annyiban kétségbevonom, hogy egy ehhez kapcsolódó kínai credit rendszert nem tudnának bevezetni Nyugat-Európában....
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 901
113
Valamit tudnak ezek a sógorok, hogy ilyen szépen elhúztak:oops:. Lám lám mire is jó a szigorú lezárás és az orrba szájba tesztelés, na meg a többi nagyszerű intézkedésük. Bezzeg a hanyag magyarok, azok ott kullognak napi 6 ezer körüli esetszámmal:rolleyes:.
A legsűrűbben lakott városokban alacsony az átoltottság, minden hétvégén 30-90 000 fős tüntetések, na meg az is igaz, h az iskolákban 3naponta tesztelik a diákokat, szóval sok tünetmentest kiszúrnak.