Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113
Müller Cecília országos tisztifőorvos: Mint egy vidéki általános iskola igazgatóhelyettese, aki az igazgató kiesése miatt hirtelen be kellett hogy ugorjon egy szülői értekezletre megnyugtatni a szülőket... Hebegett-habogott, próbálta az elvárt szöveget mondani, de a hangszínén érezni lehetett, hogy maga sem biztos a válaszaiban. Szerintem a jelen helyzetben alkalmatlan egy országos tisztifőorvosi szerepre, sürgősen le kellene váltani. Az egyszerű ügymenetet (háziorvosok tájékoztatása és felkészítése, maszkok terítése stb.) sem tudja megnyugtatóan koordinálni, nincs képben a helyzettel, nem tud fogalmazni. Mi lesz vele, ha szigorú és súlyos intézkedéseket kell hozni???

Egyszer egy főfejesnek 15 éve? írtam egy beszédet egy eseményre. Késett, éppen odaért. A beszédet akkor olvasta először. Roppant kínos volt az egész. Ő viselkedett így. Értsétek meg viszont, hogy vannak politikusok akik ripacskodnak, és vannak szakmabéliek akik nem tudnak beszélni. Ezért nagyon nehéz a kommunikáció, mert ritka az olyan helyzet, amikor jól kommunikál a fejes (esetünkben a miniszer és a szóvivő, és bár Lázárt jobbnak érzem, Gulyás se rossz, viszont stílusban ég és föld a kettő), és jól kommunikál a szakember. Volt olyan kommunikációs ismerősöm, aki 1 napig volt az. Az első sajtótájékoztatón elbukott. Pedig író, költő, és bármikor képes önállóan jól lehozni bármit. Pontosabban már nem, mert meghalt ...

De egy példa. Emlékeztek a Nagy szökés c. filmben, amikor szökés előtt az angol oktatja a társát, hogy angolul kérdez vissza német helyett, a társa meg lebukik? Kioktatja, hogy ilyet ne, majd amikor megszöknek, a nagy okos ugyanígy bukik le buszraszállás előtt. Szóval, élőben először a legjobbaknak is lámpaláza van. A következő majd jöbb lesz.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Fiam 5 évesen sajnos másfél hétig volt esténként reggelig egyedül intenzíven. Nagyon ügyesen bírta. A mája most is szar az akkori miatt, de gyerek. Rendbe fog jönni. Nem örülök a járványnak. De ha ő kibírta, ezek együtt nem tudom mit nyafognak. Apámnál pár hónapja szarok lettek a szövettani leletek, ismét szarul van, vsz kiújult a rák nála. Anyósomnál pár hete kiderült daganat van a mellében, a nejem se ugrál örömében. Szóval, ők veszélyeztetettek, de pánikot kelteni és karantén miatt ugrálni?! Inkább örülnének. Lányomnál az olasz származású osztálytársa vasárnap jött haza olaszból. Bár a lányom kicsi, nem tudom mennyi ebben a valóság, de mégis, Nápoly mellől jöttek autóval ... Ha ez igaz, gratula a süket szüleinek. Se karantén, semmi iskolakihagyás. De ez van. Ebből kell kihozni a legtöbbet. Szerintem túl van lihegve a dolog, mint minden ebben a atomgyors információs sztrádán, a média ismét pánikot kelt, most éppen politikai okokból, anno, hogy minden hülye oltassa be magát H1N1 miatt, mert kellett a zsé a hálózati vakcina előállító haveroknak. Persze ettől még lehet minden olyan, mint 1919ben volt. Szerintem nem lesz, de erre térjünk majd vissza fél év múlva. És idén még EBt is rendeznénk ... De ez van!
Remélem jól alakul mindenkinek minden a családodban. Én főleg a fiadnak és akik fiatal, pld. a lányodnál is rendben lesz minden. immunrendszerre gyúrjatok !!! Ezt nem zengik sehol, de ugyan az a megelőzés és immunrendszer erősítés kell most is, mint egy sima influenza vírusnál, tehát erre keress rá, és dőlni fognak a tanácsok. Amúgy nagyon jó pld, a bérescsepp, a rákosoknak is. C vitaminra és vitaminikra a mezei zacskós savanyú káposzta, több vitamint tartalmaz mint bármilyen friss zöldség, és nem drága. Az erjedés miatt lesz ilyen, tehát a nyers káposztát is duplán lepipálja. Vegyél pár félkilóst, kilóst, és etesd az is velük. Majd ma még megírom amit ígértem, hogy ne kelljen pánikolni, meg legyem turbózva az immunrendszer, az a biztos.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
A mai tájékoztató
1.2millio maszk van, beteg még nincs, de több gyanus eset igen, 2 gyanus minta vizsgálat alatt.

https://m.origo.hu/itthon/20200227-gulyas-gergely-kormanyinfo.html

A maszk nem attól óv meg, hogy elkapjuk a betegséget, hanem attól, ha elkaptuk, akkor ne legyen további fertőzés – tette hozzá.1,2 millió maszk most is rendelkezésre áll, és az operatív törzs gondoskodik majd arról, hogy eljussanak a gyógyszertárakba. Folyamatosan gyártják most is a maszkokat.A védekezéshez szükséges szereket közbeszerzés nélkül lehet beszerezni – mondta a miniszter.

Senki ne utazzon fertőzött területre – tette hozzá.Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, akkor ne menjen közösségbe. Ha valamilyen tünetet érzékel magán, akkor hívja a háziorvosát, vagy hívja az elérhető zöld számot.A kormányszóvivő felhívta a figyelmet az alapos kézmosásra.Azon gyerekek ne menjenek 14 napig iskolába, akik Észak-Olaszországban jártak. Hasonló vonatkozik a dolgozókra és az egyetemistákra is– tette hozzá. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy fertőzött, az működjön együtt a hatóságokkal – mondta a kormányszóvivő
Ezzel a maszkos modszerrel az a bibi hogy amig eszreveszi az ember magan hogy nincs valami rendben, addig lefertoz tobb ezer embert. Na mindegy.
Mostanra van a muszakomban hat fo aki bevallotta a cegnek hogy karnevalozott. Jelenleg elvileg ok is otthon vannak vesztegzar alatt igazolt, fizetett tavollet. Nade az egyikuk palija az egyik mukasbusz sofore... Szoval reggel egy gyors smaci aztan negyven ember meg szippogat korulotte kicsit kesobb naponta 2x fel orat.  :eek:
Amugy ha egy rahedli embert otthon marasztalnak, es kifogynak a kajabol, cigibol, akkor tuti hogy elindulnak azt beszerezni. Betegen is akar ugye. Na speciel en nem akarok lazasan vasarolgatni ha lesz valait, igy feltankolok elore, semmit se veszitek ha vegul megse lesz semmi ebbol a cirkuszbol.
Mondjuk nem tudom milyen 80%-os hazai termekpalettaval talalkozni a boltokba, de speciel en alig latok magyar arut.
Ugye mit le lett ocsarolva a kinai hozzaallas, pedig hol van ettol az EU-s. Amugy brusszel bufikezetg mar valai ertelmeset az ugyben, vagy meg csak a talalkozo megtervezesenek tervezesenel tartanak... Kozben ojropa meg feltett kezzel varja az elkerulhetetlent, majd egy karanten lesz az egesz Eu.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A légúti megbetegedések elismert kínai szakértője, Csung Nan-san (Zhong Nanshan) szerint áprilisra sikerül felülkerekedni a koronavíruson – írja a CNN. A légúti megbetegedések kutatására szakosodott kínai állami kutatóközpontot vezető Csung eddig is meglehetősen pontosan jelezte előre a járványhelyzet alakulását: korábban azt jósolta, hogy a csúcsot február közepén vagy végén fogjuk elérni, és valóban, a hónap közepétől az új megbetegedések száma esésnek indult Kínában.
A vezető kínai szakértő szerint áprilisra kontroll alá kerül a koronavírus
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113
Remélem jól alakul mindenkinek minden a családodban. Én főleg a fiadnak és akik fiatal, pld. a lányodnál is rendben lesz minden. immunrendszerre gyúrjatok !!! Ezt nem zengik sehol, de ugyan az a megelőzés és immunrendszer erősítés kell most is, mint egy sima influenza vírusnál, tehát erre keress rá, és dőlni fognak a tanácsok. Amúgy nagyon jó pld, a bérescsepp, a rákosoknak is. C vitaminra és vitaminikra a mezei zacskós savanyú káposzta, több vitamint tartalmaz mint bármilyen friss zöldség, és nem drága. Az erjedés miatt lesz ilyen, tehát a nyers káposztát is duplán lepipálja. Vegyél pár félkilóst, kilóst, és etesd az is velük. Majd ma még megírom amit ígértem, hogy ne kelljen pánikolni, meg legyem turbózva az immunrendszer, az a biztos.

Köszi. Pár hete hoztam el több liter pálinkát a sógoromtól, tehát az immunrendszererősítésre felnőtteknek felkészültünk. :) A gyerkők kapcsán meg sok mindent próbálunk. De nem jött jókor ez a szar, az tuti. De megoldjuk.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Ezzel a maszkos modszerrel az a bibi hogy amig eszreveszi az ember magan hogy nincs valami rendben, addig lefertoz tobb ezer embert. Na mindegy.
.
Talan nem, a lappangó fázisban jóval kevesebb az esély, hogy fertőzz. Nem távozik annyi életképes vírus a szervezetedből.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 835
113
Remélem jól alakul mindenkinek minden a családodban. Én főleg a fiadnak és akik fiatal, pld. a lányodnál is rendben lesz minden. immunrendszerre gyúrjatok !!! Ezt nem zengik sehol, de ugyan az a megelőzés és immunrendszer erősítés kell most is, mint egy sima influenza vírusnál, tehát erre keress rá, és dőlni fognak a tanácsok. Amúgy nagyon jó pld, a bérescsepp, a rákosoknak is. C vitaminra és vitaminikra a mezei zacskós savanyú káposzta, több vitamint tartalmaz mint bármilyen friss zöldség, és nem drága. Az erjedés miatt lesz ilyen, tehát a nyers káposztát is duplán lepipálja. Vegyél pár félkilóst, kilóst, és etesd az is velük. Majd ma még megírom amit ígértem, hogy ne kelljen pánikolni, meg legyem turbózva az immunrendszer, az a biztos.

Bérescsepp az annyit ér, mint a homeopátia, szerintem. Vitaminok szedése szintén értelmetlen szerintem, ha nem vagy vitaminhiányos. Vannak immunerősítő készítmények, mint a colostrum, az sem biztos hogy ér bármit a koronavírus ellen, de a bérescseppnél meg a vitaminnál, savanyúkáposztánál stb. biztos többet.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A január elején gyorsan közzétett vírusgenom összehasonlítása alapján a SARS-CoV-2 névre keresztelt koronavírus természetes gazdája valamilyen denevér lehet, annak ellenére, hogy az első híresztelések valamilyen más állatfajt feltételeznek a fertőzés közvetlen forrásaként. A 2002–2003-as SARS-járványnál ez cibetmacska volt, míg a Közel-Keleten kitört MERS-járványé dromedár (egypúpú teve). Amikor fény derült a koronavírus-fertőzésre, egy kígyót neveztek meg esetleges forrásként, de ezt a hipotézist a tudományos közösség gyorsan elvetette.
A kuangcsou-i Dél-Kínai Mezőgazdasági Egyetem munkatársai, Shen Yongyi és Xiao Lihua egy két héttel korábbi sajtótájékoztatón azt jelentették be, hogy tobzoskákból és fertőzött emberekből vett vírusminták genetikai összehasonlítása 99 százalékos egyezést mutat, szemben a legközelebbi ismert denevér-koronavíruséval, amelynek esetében csak 96,2 százalékos az egyezés (Zhou et al. 2020), így feltételezték, hogy a közvetlen forrás egy tobzoska volt.
Tobzoskától, denevértől, sőt mind a kettőtől is származhat a rettegett koronavírus
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Bérescsepp az annyit ér, mint a homeopátia, szerintem. Vitaminok szedése szintén értelmetlen szerintem, ha nem vagy vitaminhiányos. Vannak immunerősítő készítmények, mint a colostrum, az sem biztos hogy ér bármit a koronavírus ellen, de a bérescseppnél meg a vitaminnál, savanyúkáposztánál stb. biztos többet.
Rosszul tudod. Röviden és hosszan is ez válaszom. Sorry.
 
  • Tetszik
Reactions: tomcat1

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Nem is nottek nagyra... :)
Valami dilibetegseget lehet kapni tole ha az ember sokat eszik. Megdagadnak a labaid, vagy ilyesmi.


amire te gondolsz az valoszinuleg a kakke neven ismert kor...

Rengeteg japán családnak kellett végignézni egészen a múlt század elejéig, hogy szeretteik egy rejtélyes betegségnek áldozatul esve borzalmas kínok között meghalnak. Először a lábuk dagadt fel, beszédük pedig furcsa módon lelassult. Ezután végtagjaik érzéketlenné váltak és lebénultak, álladó remegés gyötörte őket, és egy csepp víz sem maradt meg bennük: folyamatosan hánytak.

A halál rendszerint szívelégtelenség következtében állt be. Senki sem ismerte a betegség okát, sem a gyógymódját. Csak a nevét ismerték: kakke.

https://index.hu/tudomany/til/2020/01/25/hogyan_nyomoritotta_meg_a_gyilkos_rizs_japant/
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Pár hete hoztam el több liter pálinkát a sógoromtól, tehát az immunrendszererősítésre felnőtteknek felkészültünk.
Én ilyen téli taknyos-torokfájós időkre mindig bekeverek egy üveg ördögűzőt. Általában valami zordabb szilvapáleszt(52fok felettit) kibélelek mézzel meg rádobálok erőspaprikát. Néhány hónapig áll hogy összeérjen, az bármit kiírt ami meg akar támadni. :)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány.
Kedd este gyorsult fel a járvány terjedése, 24 óra alatt hét új fertőzést regisztráltak, csütörtök délutánig pedig további három embernél mutatták ki a kórokozót. Az esetek az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Heinsberg járásra koncentrálódnak, ahol elsőként egy házaspárnál állapították meg a fertőzést. Egyelőre nem tudni, miként jutott szervezetükbe a vírus. Az viszont biztos, hogy a lappangási idő alatt, az előző két hétben, igen élénk társasági életet éltek, részt vettek például egy farsangi ünnepségen, nagyjából 300 ember társaságában.
Válságstáb alakult Németországban, miután tízen elkapták a koronavírust, több százan karanténban vannak

Döntő ponthoz érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön. A vírus esetleges világjárvánnyá is válhat. Szó szerint fatális hiba lenne bármelyik országnak is azt feltételeznie, hogy őt nem fogja érinteni a koronavírus – figyelmeztetett genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.
Kiemelte, hogy az iráni járványhelyzet súlyosabb lehet, mint azt hiszik jelenleg, és elmondta azt is, hogy egyeztetések zajlanak a júliusi japán olimpiai játékok szervezőivel a lehetséges forgatókönyvekről, annak elhalasztásáról azonban szerinte nem várható döntés a közeljövőben. Hozzátette, a magukat biztonságosabbnak gondoló, gazdag és fejlett államok is kerülhetnek váratlan helyzetbe, és példaként Olaszországot hozta fel.
WHO-főigazgató: döntő ponthoz érkezett a koronavírus járvány terjedése
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas