Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Amíg kívánságműsor van többség nem azonos azzal a hangos kissebbséggel, ami marad belőlük akkor, ha nincs többé kívánságműsor.
 
  • Tetszik
Reactions: laiki

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Jó néha gondolkodó emberek cikkeit olvasni:
https://azonnali.hu/cikk/20210105_e...lDof6Hi54fs4cjW8gvVPNBinByIvS1ZmLB0fSJO5_Tduo

Az azonnali-t pedig külön megdicsérem, mert mindenfajta véleményt is megjelentetnek, az oltást kötelezővé tenni kívánó momentumostól, a járvány hisztériát kritizáló közgazdászokig.
Semelyik másik mainstream médiumot nem jellemzi, hogy ilyen nyílt vitáknak is helyet adnak.

Ez egy nagyon jó összegzés!
 
  • Tetszik
Reactions: Tiria and Pogány

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Amíg kívánságműsor van többség nem azonos azzal a hangos kissebbséggel, ami marad belőlük akkor, ha nincs többé kívánságműsor.

Az általad "kívánságműsornak" nevezett magatartás eltörlésekor csodálkoznál csak igazán, hogy mennyien nem kérnek belőle, s mekkora ellenállást duzzaszt!
Óriási lázadás következik!
2021 - Rebellion, Revolt, Riot!
..
(És valójában, valahol értelmetlenül. De majd amikor már benne leszünk a sz@arban, akkor elgondolkodhatunk, hogy nem-e ez volt az egyik eredeti célkitűzés a koronavírussal!)
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Hmm..., hmm..., hmm...
Azért akkora esélyt csak hagytak a lezárások az összes többi influenzának, hogy heti ~6-7 ezres átlagos esetszámot tudjanak "produkálni"!

Az nem 5,5 ezer influenzás eset, hanem ennyi influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló. Viszont az influenza pozitivitási ráta pontosan kerek nulla.
Idén a 44. héten, azaz november első hetében, a szigorítás előtt találtak egy szál kósza influenza B pozitív esetet. Azóta semmi. De ez nem kirívó. Tavaly is a 40. héttől január első hetéig, 14 hét alatt volt összesen 4 pozitív minta.

Tehát akkor van napi átlagban 1.000 körüli esetszám decemberben, amikor tombol a koronavírus-járvány is, és ennek ellenére 2-3 db. mintavétel történik?
Nem az lenne a cél, hogy kiszűrjék és elkülönítsék a "veszélyes" influenzát" (koronavírus) a "kevésbé veszélyes" influenzától?
Hol van itt a szakmaiság és felelős hozzáállás? Heti pár minta laborvizsgálata?

Igen. A 40. héttől év végig jellemzően néhány (10 alatti) mintát szoktak beküldeni hetente. Akkor küldenek be többet, ha látják, hogy beindult az influenza járvány, részben a orvoshoz fordulók megemelkedett számából, részben az addigi pozitív minták arányából.
Ez nem egy eset szintű megfigyelő rendszer, hanem a járvány terjedését monitorozzák. Nem őrületes mintaszámokat kell elképzelni. Az elmúlt 3 szezonban 40-40-40 hétre időben visszafelé 1290, 1309 és 1450 mintavétel történt, amiből 441, 551 és 620 volt pozitív. Ezeknek legnagyobb része is a 3. - 10. hétre esett, január közepétől március elejéig, az influenza járvány intenzitásának megfelelően. Ez így szakmailag teljesen rendben van. Legfeljebb neked furcsa, aki nem szoktál influenza tájékoztatókat nézegetni. És most de neked is csak a COVID tesztelési számokkal összevetve. Az elmúlt évtizedekben az égvilágon semmilyen fertőző betegségre nem teszteltek soha heti pár száznál több mintát.

Meg mi az, hogy a tesztkapacitást pazarolni? Miért univerzális a PCR teszt? Egyformán bejelez bármely influenza vírusra?
Ha így van akkor mi ez a néphülyítés, akkor honnan tudható, hogy koronavírust találtak egy adott személynél?
Ha meg a hagyományos influenzát laborban detektálják, akkor meg megint csak nem értem a "tesztkapacitás-problémát", amit írsz, hisz' nincs is keresztmetszete a fél óra alatt eredményt mutató PCR-teszteléssel!!!

Nem látod át, hogy mi az a PCR tesztelés. A PCR során egy vírus azonosítására alkalmas rövid örökítőanyag szakaszt sokszoroznak meg jó néhány nagyságrenddel és ezt mutatják ki. Attól függő tesztanyagot kell használni, hogy milyen vírust keresnek, hiszen egyedi örökítőanyag szakaszt sokszoroznak. De a tesztanyagon kívül minden más azonos, akár influenzát, akár COVID-ot, akár ebolát keresnek. Ugyanazokat a PCR gépeket használják. Ha influenza vírust keresnek, akkor a lehetséges influenza altípusoknak megfelelő örökítőanyag szakaszokat próbálnak sokszorozni. Azaz több tesztet futtatnak egy mintán és így tudják, hogy melyik influenza variánsra pozitív.
Ugyanezeken a gépeken végzik a COVID PCR teszteket is csak a COVID RNS szakasz sokszorosításához való tesztanyaggal. A PCR egyébként sajnos nem fél óra alatt mutat eredményt. Kb. 4 óra egy tesztciklus, de több mintával dolgoznak egyszerre.

Kevés?
Napi cirka 1.000 fő csak 2020 decemberében, ott az ÁNTSZ heti bontása!
Koronavírusból nem volt ennyi egy-egy napon az elmúlt hónapban

Igen. Kevés. Az elmúlt 10 évben a 48. héten átlag 7684, a 49. héten átlag 8323, az 50. héten 9138, az 51. héten 8124 orvoshoz forduló volt. Ehhez képest a mostani 5500 kevés. Ennyit a sima nátha produkál, még szeptemberben is. Az influenza járványküszöb 15 ezer orvoshoz forduló egy héten és persze influenzára pozitív minták.
Már megint összekevered az orvoshoz fordulók számát a tényleges esetszámmal és a pozitív mintaszámmal. Minden influenza szezonban a beküldött minták többsége influenzára negatív. Az elmúlt 12 évben a 40-40 megfigyelt hét (40.-től a 20.-ig) átlagos pozitivitási aránya 18% és 44% között változott. A 12 év alatt átlag 30% volt. A többi sima nátha. Okozói a rhinovírusok, a légúti óriássejtes vírus (RSV), a parainfluenza vírus, az adenovírusok, enterovírusok, a metapneumovírus és a 4 kevéssé veszélyes koronavírus. Összesen kb. 200 féle vírus az influenzán kívül.
A 40-52. héten jellemzően a tüneteket nem influenza vírus, hanem az említett egyéb vírusok okozzák. Ilyenkor az inlfuenza teszt pozitivitás jellemzően nulla, vagy legfeljebb néhány százalék azokon a ritka heteken, amikor elvétve találnak egy-két influenza pozitív mintát. Ezért az orvoshoz fordulók száma messze nem azonos az influenzások számával.
Ezzel szemben a koronavírus napi tájékoztatókban az igazolt pozitív COVID tesztszámot közlik. Míg az orvoshoz fordulók számánál a tényleges influenzások száma kevesebb, addig az igazolt COVID pozitív esetszámnál a tényleges COVID fertőzések száma jóval több. Nem azonos kategóriákat vetsz össze.

Ezt most remélem csak viccből írtad!
TOMBOL a koronavírus, Hahó!!! Minden híradás azzal kezdődik, hányan kapták el, hány fertőzöttet kutattak fel!
Hol a felelős szétválasztása a megfertőződéseknek?

Nem viccből írtam. Ha nincs influenza aktivitás, akkor minek teszteljenek tömegesen influenzára, lekötve ezzel a tesztkapacitást? Hahó! Ami TOMBOL az nem az influenza járvány, hanem a COVID. Tehát COVID-ra tesztelnek, amennyit csak tudnak.
A "felelős szétválasztás" úgy működik, hogy letesztelik a panaszost COVID-ra. Ha arra pozitív, akkor az ennek megfelelő protokollt használják.
Ha negatív, akkor bekerül a minden egyéb felső légúti fertőzés kategóriába. Valószínűleg náthás. Maradjon otthon! Feküdje ki! Igyon sok folyadékot! Szedjen köptetőt! Igény szerint csillapítsa a lázát, fejfájását. A kórházakat nagy ívben kerülje el! Szóljon, ha egy hét múlva sem múlt el!
Ezen kívül még mit szeretnél? Keressék meg 200 tesztet lefuttatva mintáján, hogy a lehetséges nátha vírusok közül melyikkel fertőzött? Minek? Számít bármilyen szempontból? Nem. Nincs specifikus kezelés egyikre sem. A lényeg, hogy COVID-ra pozitív-e.

Hasonlóan ezt a flegmaságot sem tudom hova tenni! Pláne szakembertől! :confused::mad:
..
Itt van az elhunytak listája ugyanis. Láthatóan a legtöbbjüknek, akármelyik influenza ágenssel való találkozás végzetes lett volna ugyanúgy!
https://koronavirus.gov.hu/elhunytak

Legalább az általad hivatkozott listát nézd meg! Látsz olyat, hogy bármelyiknek az influenza lett volna az alapbetegsége és ebbe halt volna bele?
A listán mindenki COVID pozitív és sajnálatos módon meg is halt. Aki pedig COVID pozitív, az ne mászkáljon olyan helyre, ahol még influenzás is lehet! Egyáltalán ne mászkáljon sehová, hanem a gyógyulásra koncentráljon! Szívás a COVID mellé még influenzát is elkapni, bár amikor az influenza épp nem terjed tömegesen - azaz például most - akkor erre rendkívül kicsi az esély. De azt, hogy valaki a COVID mellé még az influenzát is megkapja, azzal a legkevésbé sem lehet megakadályozni, hogy orrba-szájba tesztelik influenzára, hátha attól is lázas és köhög, nem csak a COVID-tól. A tesztelés nem véd meg senkit semmitől.
A COVID mellé bakteriális felülfertőzést is szívás kapni. Ezért adnak a kórházban ápoltaknak antibiotikumot megelőzési céllal. Nem tesztelgetik őket bakteriális tüdőgyuszira (Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Coxiella burnetii, vagy Legionella pneumophila baktériumokra) mert azzal nem érnének el semmit, hanem antibiotikumot kapnak. Influenzára viszont nincs gyógyszeres megelőzés. Csak az oltás van. Tehát nem tesztelgetni kell tömegesen influenzára olyankor, amikor ennek semmi értelme, mert nincs influenza járvány, hanem oltani kell tömegesen.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 841
113
Fordítva ülsz a lovon szerintem, ha meg nem sértelek!
A társadalom kétharmada az, amelyik nem kér a jelenlegi körülmények közepette egy bizonytalan hatásosságú oltásból!
Ők a többség! (Vannak, akik eleve nem kaphatnak, ilyen-olyan heveny immunválaszra való hajlam, stb., egyéb miatt!)
..
Ráadásul a potenciálisan zavargásokra fogékony - jobbára még tanulmányokat folytató - fiatalok körében a legnagyobb arányú a vakcina visszautasítottsága!
Ha velük bajszot akaszt az EU, az ugyanúgy az általad említett összeomlást fogja eredményezni, szintén sok, ezúttal fiatal halálos áldozattal!
..
Egy optimális, vékony mezsgyén kell haladni, egyensúlyozva a végletek között - megfelelően a "korszellemnek" egyúttal!
Akkor talán nem lesz akkora baj!
A baj akkor lesz ha nem oltják be magukat elegen. Egyébként meg nagy lószart fognak lázadozni itt az emberek. Blogen-ek abban igaza van hogy a társadalom ha ilyen vagy olyan uton erőltetik akkor legalább 80% ban engedelmeskedik.
Ja ma kiraktak egy szép tájékoztatok. Nem teljesen mértékben idézek! Hasonló a szöveg:
Sziasztok! Az üzemorvosi rendelővel egyeztetve el fog indulni a korona vírus oltás megszervezése. Ez nagyban függ majd a rendelkezésre áló oltóanyagtól mind időben, mind mennyiségben. Valamint a várhatóan rendelkezésre álló különböző oltó anyag tipusoktól is.
Az asszony kereskedelemben dolgozik, valamint a kolléga felesége is. Ott már finom utalásokkal il jelzésekkel "nyomatékosan" felhívják az oltásra a figyelmet. (Nem ecsetelem tovább) Megnyugtatlak. Már más cégeknél is indulnak a figyelemfelhívó kampányok az oltásra. Nos még figyelemfelhívás il tájekoztatás jeleggel.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Komolyan azt gondolod, hogy kiterjedt zavargások nélkül háromnegyed évente tömegesen beoltják majd a kormányok az embereket egy mutáns vírus ellen?

Egyelőre nincs olyan igazolt mutációja ennek a vírusnak, ami ellen az oltások ne védenének. Arra sincs megbízható információ, hogy az oltási védettség az idő múlásával vírus mutáció nélkül megszűnik-e és ha igen, akkor mikor. Jó esély van rá, hogy évekig megmaradhat a védettség.
De persze nem kizárt, hogy lesz ilyen mutáció. Ennek az esélye attól függ, hogy mennyit tud a vírus sokszorozódni, azaz hányan betegszenek meg. Ez egy pozitív visszacsatolás mindkét irányban. Ha lagymatag az oltogatás és sok a beteg, akkor sok a mutáció és messze nagyobb az esély arra, hogy előbb-utóbb a már beadott oltások immunitását is áttöri az egyik. Ha viszont gyors és átfogó, nyájimmunitást a lehető legrövidebb időn belül elérő az oltási kampány, akkor nagyságrendekkel csökken a mutációk esélye és nagyságrendekkel nő az esély arra, hogy az oltás hosszabb távon védettséget nyújtson.
Aki beoltatja magát az arra szavaz, hogy lehetőleg zárjuk rövidre ezt az egészségügyi válságot. Aki nem oltatja be magát, az pedig a folyamatosan, hullámokban visszatérő járványra szavaz. Ha nem szeretnéd a jelenlegi helyzetet állandóan újra élni, akkor oltasd be magad! Van egy működőképes eszköz a kezünkben, amivel meg lehet szabadulni a nyomorúságtól. Használjuk!

Az oltást annak a veszélyeztetett csoportnak kell beadni, akiknél a súlyos szövődmények miatt kórházi kezelés és válságos állapot nézne ki, és emiatt rendszerszintű elakadás lépne fel az intézményi hálózatban!

Egyáltalán nem.
Ha csak a veszélyeztetetteket oltják és egyébként hagyják szabadon terjedni a járványt, akkor:
  • A munkaképesek folyamatosan kiesnek a munkából a betegség okán.
  • Aki nem szeretne megfertőződni az tartózkodni fog egy sor szolgáltatás igénybevételétől - hiszen nincs visszaszorítva a járvány - ami a gazdaságot visszafogja.
  • A már oltottak esélye magas lesz arra, hogy az oltatlanok közt terjedő vírus egyik mutációja előbb-utóbb áttöri az ő oltási immunitásukat is.
  • Akit beoltottak, de nem volt nála hatásos, vagy aki veszélyeztetett és valamiért nem oltható, az folyamatos kockázatnak lesz kitéve az oltatlanok részéről.
- Az egészségügyi rendszer folyamatos nyomás alatt lesz, mert a nem veszélyeztetett körből is kerülnek kórházba. Arányaiban ugyan kevesebben, de ha el van engedve a járvány, akkor ez is épp elég. Az egészségügy túlterhelését pedig azok is megsínylik, akik nem ebben a betegségben szenvednek.
- A folyamatos védekezés, adó- és járulékfizetés kiesések, termelés kiesés, tartós fogyasztás csökkenés és az egészségügy megemelkedett költségei rendkívül sokba fognak kerülni a társadalomnak, államnak, végső soron minden adófizetőnek.

Tehát nem csak a veszélyeztetetteket kell oltani, hanem minden fogékonyt, legalább a nyájimmunitás eléréséig. Hiába szeretnél kibúvót, ez rád is vonatkozik. Hiába szeretnél ideológiát gyártani ahhoz, hogy téged miért nem kell beoltani. Mindenkit be kell, akit lehet.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Arra sincs megbízható információ, hogy az oltási védettség az idő múlásával vírus mutáció nélkül megszűnik-e és ha igen, akkor mikor.
Hát speciel csak abban reménykedhetünk, hogy az oltások valamivel hosszabb védettséget adnak a koronavírus ellen, mint ami a fertőzés után kialakul:

Ha szerencsénk van, akkor az oltással legalább egy évig kihúzza a lakosság döntő többsége és akkor kötelező éves oltással le lehet végleg tudni a járványt!
Ha viszont gyors és átfogó, nyájimmunitást a lehető legrövidebb időn belül elérő az oltási kampány, akkor nagyságrendekkel csökken a mutációk esélye és nagyságrendekkel nő az esély arra, hogy az oltás hosszabb távon védettséget nyújtson.
Az lesz a gond, hogy a világ lakosságának döntő többsége nem lesz beoltva, pláne nem évente, úgyhogy a koronavírus innentől kezdve az influenzához hasonlóan velünk élő járványos betegség, amivel szemben a fejlett országokban oltással fognak védekezni, a többiben meg jobbára sehogy. Ez a járvány folyamatosan, hullámokban visszatér, újra és újra mutálódik amíg a világ-világ. Nem fog eltűnni se a mi, se az unokáink életében, örökké itt van velünk, legföljebb változik. Időről-időre a mostaninál brutálisabb törzsei is előkerülhetnek, ahogy néhány generációnként a Földön végigsöpör egy különösen gyilkos influenzatörzs is! Egy örökös harc vette a kezdetét, ahol lehet, hogy évről-évre új oltóanyagokkal, vagy a párhuzamosan fertőző törzsek miatt oltóanyag-koktélokkal fogjuk védeni a lakosságunkat és rajtuk keresztül a gazdaságunkat és normális életünket ettől a vírustól!
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Kis színes:
https://erdihirek.hu/aradszki-andras-a-gyogyulas-utjan/
"Hamarosan a rehabilitációval folytatódhat Érd országgyűlési képviselőjének gyógyítása – értesült az Érdi Hírek.
...
Aradszki András közel másfél hónapja kapta el a koronavírust, ami miatt kórházba, sőt lélegeztetőgépre kényszerült.

...már több mint egy hete újra éber állapotban van, kommunikál a környezetével és a lélegeztetőgépre sincs már szüksége. Ahogy az egyik orvosa fogalmazott: a képviselő úr a gyógyulás útjára lépett. Információnk szerint nemsokára egy Budapest közeli rehabilitációs intézetben folytathatja a felépülést.

Bősz Anett, a Demokratikus Koalíció országgyűlési frakciójának tagja, Érd polgármesterének felesége tett közzé a közösségi oldalán egy nagy botrányt kiváltó bejegyzést, amelyben egyebek mellett így fogalmazott: „Alig várom, hogy felépüljön, (…) és agyagba döngölhessük.”

"

Hehe! Marad a stabil kétharmad. :cool:
 

Tiria

Well-Known Member
2020. április 5.
153
267
63
Hát speciel csak abban reménykedhetünk, hogy az oltások valamivel hosszabb védettséget adnak a koronavírus ellen, mint ami a fertőzés után kialakul:

Ha szerencsénk van, akkor az oltással legalább egy évig kihúzza a lakosság döntő többsége és akkor kötelező éves oltással le lehet végleg tudni a járványt!

Az lesz a gond, hogy a világ lakosságának döntő többsége nem lesz beoltva, pláne nem évente, úgyhogy a koronavírus innentől kezdve az influenzához hasonlóan velünk élő járványos betegség, amivel szemben a fejlett országokban oltással fognak védekezni, a többiben meg jobbára sehogy. Ez a járvány folyamatosan, hullámokban visszatér, újra és újra mutálódik amíg a világ-világ. Nem fog eltűnni se a mi, se az unokáink életében, örökké itt van velünk, legföljebb változik. Időről-időre a mostaninál brutálisabb törzsei is előkerülhetnek, ahogy néhány generációnként a Földön végigsöpör egy különösen gyilkos influenzatörzs is! Egy örökös harc vette a kezdetét, ahol lehet, hogy évről-évre új oltóanyagokkal, vagy a párhuzamosan fertőző törzsek miatt oltóanyag-koktélokkal fogjuk védeni a lakosságunkat és rajtuk keresztül a gazdaságunkat és normális életünket ettől a vírustól!
2019. júliusában volt tüdőgyulladásom, és még az idén novemberi IgG teszt is kimutatott ellenanyagot, bár már a pozitivitási határérték alatti mennyiségben
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Hát speciel csak abban reménykedhetünk, hogy az oltások valamivel hosszabb védettséget adnak a koronavírus ellen, mint ami a fertőzés után kialakul:

Ha szerencsénk van, akkor az oltással legalább egy évig kihúzza a lakosság döntő többsége és akkor kötelező éves oltással le lehet végleg tudni a járványt!

Az lesz a gond, hogy a világ lakosságának döntő többsége nem lesz beoltva, pláne nem évente, úgyhogy a koronavírus innentől kezdve az influenzához hasonlóan velünk élő járványos betegség, amivel szemben a fejlett országokban oltással fognak védekezni, a többiben meg jobbára sehogy. Ez a járvány folyamatosan, hullámokban visszatér, újra és újra mutálódik amíg a világ-világ. Nem fog eltűnni se a mi, se az unokáink életében, örökké itt van velünk, legföljebb változik. Időről-időre a mostaninál brutálisabb törzsei is előkerülhetnek, ahogy néhány generációnként a Földön végigsöpör egy különösen gyilkos influenzatörzs is!

A fejlett országoknak is érdeke lesz megszabadulni világ szinten ettől a nyavalyától. Pont azért, hogy ne térjen vissza hozzájuk is állandóan és ne kelljen állandóan végig oltani lakosságot az újabb mutáció ellen is hatásos oltóanyaggal. Pár év távlatában sokkal kevesebbe kerül a fejlett országoknak a világ szintű oltási kampányt megszervezni és finanszírozni.
Ha a fekete himlőt ki lehetett irtani oltással a világ legnyomorúságosabb pontjairól is. A gyermekbénulást egészen minimális szintre és korlátozott földrajzi területre vissza lehetett szorítani. Ha a torokgyíkot majdnem nullára, vagy sok országban évtizednyi ideje nullára le lehetett vinni a világ túlnyomó részén. Ha kanyarót, rózsahimlőt, tetanuszt, stb... drasztikusan le lehetett csökkenteni a világ legnagyobb részén, akkor a COVID-ot sem lehetetlen megfogni.
Az influenzát is meg lehetne, csak az kevésbé veszélyes és nincs rá akarat.
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A fejlett országoknak is érdeke lesz megszabadulni világ szinten ettől a nyavalyától. Pont azért, hogy ne térjen vissza hozzájuk is állandóan és ne kelljen állandóan végig oltani lakosságot az újabb mutáció ellen is hatásos oltóanyaggal. Pár év távlatában sokkal kevesebbe kerül a fejlett országoknak a világ szintű oltási kampányt megszervezni és finanszírozni.
Ja, csak nem azon múlik, hogy kinek az érdeke, hanem az ember biológiáján. Ha nem tud az immunrendszerünk tartós immunitást kialakítani a koronavírussal szemben, akkor nem lesz tartós megoldás! Sajnos az immunitás nem kívánságműsor, ezért semmilyen akarathoz nincs köze a dolognak! Egyszerűen van amit örökre megjegyez a szervezet és van amit nem. Az influenza a jó példa arra, hogy a világ minden pénze és akarata kevés ahhoz, hogy megoldjanak egy ilyen problémát!

Lehet, hogy hosszú távon majd megoldás lesz az ember génmanipulációja az ilyen fertőzésekre. A jövő, génmódosított emberének immunrendszerét úgy képzelem el, mint manapság egy vírusírtót a számítógépeden. Van egy, a szuverén államok előírta alapcsomag és vannak folyamatos frissítések hozzá, pénzért megrendelhető extrák. Szép is lenne és egyszerű, de sajnos ez még scifi nekünk!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 822
31 824
113
Ja, csak nem azon múlik, hogy kinek az érdeke, hanem az ember biológiáján. Ha nem tud az immunrendszerünk tartós immunitást kialakítani a koronavírussal szemben, akkor nem lesz tartós megoldás! Sajnos az immunitás nem kívánságműsor, ezért semmilyen akarathoz nincs köze a dolognak! Egyszerűen van amit örökre megjegyez a szervezet és van amit nem. Az influenza a jó példa arra, hogy a világ minden pénze és akarata kevés ahhoz, hogy megoldjanak egy ilyen problémát!

Lehet, hogy hosszú távon majd megoldás lesz az ember génmanipulációja az ilyen fertőzésekre. A jövő, génmódosított emberének immunrendszerét úgy képzelem el, mint manapság egy vírusírtót a számítógépeden. Van egy, a szuverén államok előírta alapcsomag és vannak folyamatos frissítések hozzá, pénzért megrendelhető extrák. Szép is lenne és egyszerű, de sajnos ez még scifi nekünk!

Az influenzával a különböző törzsek a gond, persze a mutációkkal a koronavírus is szétválhat törzsekre.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Megnyugtat, hogy semmi nem változott itt, a véleményem sem. S örülök, hogy ez a hatalmas világjárvány kiszorította az egyébként szépen "taroló" influenzát 2020-ban. Előtte azért elvitt pár százezer embert évente, akiket leszart mindenki, mint a légszennyezéssel összefüggésben elhunytak vagy a gyógyszer mellékhatások miatti haláleseteket is. De jó, hogy a gyógyszeripar pénzt és energiát nem sajnálva kifejlesztette a koktélt, ami természetesen mint a H1N1 idején patika módon le lett tesztelve, de ha nyűgöd van majd az állam fizeti a kártérítést, ha egyáltalán van esély megnyerni egy ilyen pert. Az amúgy tavasszal brutál fertőző vírus idén még kegyetlenebb lett, még fertőzőbb, akkor nem is tudom milyen egxenlettel kellene ezt már kiszámolni. Május 3-án rejtélyes módon véget ért a "pandémia", maszkot se hordtunk kötelezően és első találkozásra szintén rejtélyes módon valahogy a ez a különösen fertőző vírus nem ment át a lakosságon. Pedig szereti a meleget is azt mondják. Ó, a független szakmai szervezet, a WHO szerint a pandémia fogalma sem az, mint régen volt és a nyájimmunitás már csak oltással érhető el és ezt végig nézi a világ. Míg mi itt vitatkozunk, átkozódunk, szétb@sznak mindent, páran megtollasodnak mint az összes ilyen válságon és megy tovább a világ.
Magánvélemény. Nem kell velem egyet érteni.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Ja, csak nem azon múlik, hogy kinek az érdeke, hanem az ember biológiáján. Ha nem tud az immunrendszerünk tartós immunitást kialakítani a koronavírussal szemben, akkor nem lesz tartós megoldás! Sajnos az immunitás nem kívánságműsor, ezért semmilyen akarathoz nincs köze a dolognak! Egyszerűen van amit örökre megjegyez a szervezet és van amit nem. Az influenza a jó példa arra, hogy a világ minden pénze és akarata kevés ahhoz, hogy megoldjanak egy ilyen problémát!

Az influenza ellen is már kezdeti teszt (Klinikai I.) fázisban van több univerzális oltóanyag, ami a változékony felszíni tüskék (gomba formák) végein lévő fehérjék elleni ellenanyag termelés helyett a kevésbé változékony, lejjebb elhelyezkedő fehérjéket használja antigénnek. Ez ellen ellenanyag, valamint T-limfocita válaszra tanítja meg az immunrendszert. Úgy néz ki, hogy ezek minden lényeges influenza altípus ellen működnek és több éves védelmet adnak. Így megfelelő akarat esetén ki lehetne velük irtani az influenzát is.
Egyébként még hagyományos, szezonális oltóanyaggal is el lehetne taposni az influenzát, ha a világon mindenhol, egyszerre kb. 60%-os átoltottságot el tudnának érni 70%-os oltási hatékonyság mellett. Csak ez elég kemény kapacitás fejlesztést és logisztikát kívánna meg, mert 2-3 hónap gyártással le kellene gyártani kb. 5 milliárd adag oltóanyagot és azután másik 2-3 hónap alatt végig kellene oltani ennyi embert. Jelenleg az influenza mutációs sebességével az oltóanyag gyártás és az oltási logisztika nem tudja felvenni a versenyt. De ez is csak akarat kérdése lenne. Az erőforrások és a technológia elméletileg megvan.
Ezen segít sokat a több évig hatásos, univerzális oltóanyag. Egy nagyságrenddel kevesebb kapacitás elég, hogy végre egyszer az emberiség nyerje meg a versenyfutást az influenzával szemben.