Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Folytatás....

Egy decemberben megjelent metaanalízisben több ide vágó tanulmány eredményét összesítették, és ezek igazolták a COVID-19-ben megbetegedetteknél a megváltozott mikrobiomot. Januárban több kínai egyetem kutatói publikáltak egy kutatást, amelyben 178 embertől gyűjtött minták alapján megállapították, hogy a COVID-19-ben szenvedő és a nem fertőzött páciensek bélmikrobiomja jelentősen eltér, függetlenül attól, hogy kezelték-e őket antibiotikummal. A COVID-19-ben megbetegedetteknél nagyobb számban fordultak elő a Ruminococcus gnavus, a Ruminococcus torques és a Bacteroides dorei fajok, és ahogy a Maldonado-Contreras-féle kutatócsoport is megállapította, kevesebb volt a bélrendszerükben azokból a mikrobákból, amelyek befolyásolják az immunreakciót, így pl a Bifidobacterium adolescentis, a Faecalibacterium prausnitzii vagy az Eubacterium rectale fajokból. Mint a kínai kutatók felhívták a figyelmet, az előbbi kettő hiánya különösen összefüggött a tünetek súlyosságával, ha az antibiotikum-használatot és a páciens korát is figyelembe vették. A koronavírusos betegek beléből hiányzó baktériumok normális szintje 30 nappal a gyógyulás után sem állt vissza, és a kutatók szerint a mikrobiom felborult egyensúlya a hosszú távú COVID-19-cel is összefüggésben lehet.

Ugyanakkor egyik korábbi kutatás sem azonosított olyan baktériumfajt, amely előre jelezte volna a koronavírus okozta megbetegedés súlyosságát. Pedig a mikrobiomban kínálkozó markerek a massachusettsi kutatók szerint segíthetnek az orvosoknak annak meghatározásában, hogy ki szorul a legsürgősebben ellátásra, kinek a tünetei válhatnak hirtelen súlyossá. Maldonado-Contreras és kollégái így súlyos és közepesen súlyos tünetekkel küzdő, kórházban kezelt COVID-19 páciensek széklet- és nyálmintáit vizsgálták meg, keresve a bélben és a szájban fellelhető baktériumok és a tünetek súlyossága közti összefüggéseket.

A szakértői értékelésen még át nem esett tanulmányban bebizonyították, hogy a bél mikrobiomjának összetétele a legerősebb előrejelzője a COVID-19 súlyosságának, még ha a betegség kezelésénél bevett általános klinikai jellemzőkkel vetik is össze. Különösen az Enterococcus faecalis nevű baktérium bizonyult a súlyos COVID-19-tünetek megbízható előrejelzőjének. Ez a baktérium amúgy a béltraktus flórájának rendes tagja, de jóval nagyobb problémákat is okozhat, mint egy húgyúti fertőzés. A nyolcvanas évek óta létező antibiotikum-rezisztens változatai a kórházi fertőzések egyik főkolomposává tették. Az Enterococcusszal szemben hatástalan antibiotikumok túl gyakori alkalmazása szelekciós nyomást gyakorol a bélflórára, és ezzel elősegíti a mindig jelen lévő baktérium elszaporodását – amint egy 2004-es tanulmányban kifejtették az akkor még létező Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ folyóiratában. Maldonado-Contreras pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az E. faecalist krónikus gyulladásos állapotokkal szokták tudományos munkákban összefüggésbe hozni.

Mivel az E. faecalis a székletből begyűjtve a testen kívül is kitenyészhető, az amerikai kutatók szerint ez költséghatékony és gyors módszer lehetne a nagyobb támogatásra szoruló betegek azonosítására, eredményesebb kezelésükre.

Ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hogyan járul hozzá a megváltozott mikrobiom a SARS-CoV-2-fertőzésre adott immunválaszhoz. Egy friss amerikai kutatás szerint a vírus éppen az immunválaszt szabályozó T-sejtekben borítja fel az egyensúlyt, és az is tudható, hogy a bélben élő baktériumok felelnek a T-sejtek megfelelő aktiválásáért. Az Imperial College London ugyancsak a koronavírus-fertőzés és a mikrobiom összefüggéseit vizsgáló novemberi kutatása szerint a bélben található baktériumok összetétele a vírusfehérjére fogékony ACE-2-receptor kifejeződését befolyásolja, és ezáltal gyakorol hatást a koronavírus fertőzőképességére, valamint a tünetek súlyosságára.

Maldonado-Contreras szerint a hozzá hasonló kutatóknak hosszabb távon is, újra és újra nyál-, vér- és székletmintákat kellene venniük, hogy megfigyelhessék, hogyan képes a mikrobiom-összetétel módosulása megváltoztatni COVID-19-tünetek súlyosságát – talán a T-limfociták fejlődésének átírásával.

Forrás:Quibit
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 151
113
Hát anno odavoltam az országos szlovák tesztelésért, de nem sok értelme volt a napi 192 halott tükrében. El is halkult a teszteljünk, teszteljünk ész nélkül kórus....
Nem halkult el, csak nem volt eleg teszt hozza. Komplett nagyvarosokat tovabbra is leteszteltek (Kassa, Trencsen, Nyitra stb..). Most ujra van eleg teszt igy mult heten megint orszagos teszteles volt, a 37 legfertozotteb jarasban pedig a hetvegen ujra az lesz.

Az valo igaz, hogy a terv mas volt, de kozbeszolt a realitas, meg az, hogy a kormanypartok egymas kozt sem tudnak megegyezni a teszteles temajaban. Eredetileg decemberben 4 teszt lett volna, ebbol lett aztan 2, hogy Karacsonykor es a szilveszteri bulikban ujra elszabaduljon a virus terjedese.

Sajnos a virus elleni harc itt szlovakiaban kimerul a hangzatos kijelentesekben, kemeny (latszat)intezkedesekben, aminek a betartasat senki nem ellenorzi. Nagyon jo pelda erre a decemberben bevezetett negatin teszt szuksegessege az orszagba valo belepeshez, viszont ezt csak bejelentettek, 1 nap sem volt olyan amikor ellenoriztek volna a hataron. Sajat tapasztalatbol tudom, tobbszor at kellett mennem munkaugyben, a szlovak oldalon sosem volt meg csak odaparkolt rendorauto sem, egyedul a magyar oldalon kerdeztek hova megyek, de ott is kimerult ennyiben a dolog.
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
36394955_2454fd5d78fab4c4217dfedb175ba1a0_x.jpg
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 151
113
Hogy van ez? A lélegeztetőgépen lévők milyen osztályokon fekszenek?

tobb helyen vannak a betegek, a fertozes komolysagatol fuggoen:

0. otthoni karantenban
1. a korhazak COVID osztalyan
2. intenziv osztalyon (komolyabb felszereltseg, tobb apolo, orvos / beteg)
3. lelegezteto gepen - kulon specialis osztaly, csak lelegezteto gepen levok vannak ott
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Kiemelném a lényeget!
"A koronavírus-járvány kitörésekor a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy évekbe telhet, amíg a gyógyszerkutatók és gyógyszergyárak oltóanyagot tudnak a piacra dobni, ezért senki ne számítson a megoldásra egyhamar. Mégis, a világjárvány kitörése után tíz hónappal már megjelentek az első oltóanyagok és megkezdődött a lakosság immunizálása."
..
De megy a csodálkozás, meg a magaslóról való nagyképű lehülyézése és sértegetése mindazoknak, akik bizalmatlanok, akik nem kérik!
 
Last edited by a moderator:

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 726
113
Kiemelném a lényeget!
"A koronavírus-járvány kitörésekor a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy évekbe telhet, amíg a gyógyszerkutatók és gyógyszergyárak oltóanyagot tudnak a piacra dobni, ezért senki ne számítson a megoldásra egyhamar. Mégis, a világjárvány kitörése után tíz hónappal már megjelentek az első oltóanyagok és megkezdődött a lakosság immunizálása."
..
De megy a csodálkozás, meg a magaslóról való nagyképű lehülyézése és sértegetése mindazoknak, akik bizalmatlanok, akik nem kérik!
Az orvosok jelentős része sem adatná be sem magának, sem a gyerekének! De hát nyilván ők is tökhülyék, akik az "Ecserin" vették a diplomájukat, avagy lopták. Jajj...
De a gyógyszeripar "feltőkésítése" sem kutya, az állam (mi) beszáll anyagilag a kifejlesztésbe, majd megrendeli (mi) nekünk, vagyis, kifizetjük mégegyszer. Ahogy mondani szokták, ügyes.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
"A hagyományos értelemben vett szerződéses kötelezettséget nem tudtuk vállalni. Megmondtuk, hogy három hónappal az Egyesült Királyság mögött vagytok, az EU akkoriban pedig a britekkel egy ütemben akart haladni – erről beszélt egy friss interjúban a brit–svéd AstraZeneca vállalat vezérigazgatója, megerősítve, hogy az EU túl későn csapott le az oltóanyagra, emiatt tapasztal majd késlekedést.
..
Pascal Soriot szerint az Európai Bizottsággal megkötött szerződésük is lényegében csak próbálkozásról rendelkezik, és mivel a britekkel állapodtak meg először, értelemszerűen övék a Nagy-Britanniában gyártott vakcinamennyiség java. Az EU szerint az AstraZeneca rosszul értelmezi a szerződést, ám eddig mégsem hozták nyilvánosságra a titkos dokumentumot."
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Én érzem egyébként csak úgy, hogy aránytalanul kevés erőfeszítés, hangsúly esik a már bekövetkezett koronavírusos megbetegedés gyógyszeres kezelésére?
Vagy folynak az ígéretes gyógyszerkutatások a hatékony antivirális szerek kifejlesztésére, csak ez elsikkad a média-hangzavarban?
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
Én érzem egyébként csak úgy, hogy aránytalanul kevés erőfeszítés, hangsúly esik a már bekövetkezett koronavírusos megbetegedés gyógyszeres kezelésére?
Vagy folynak az ígéretes gyógyszerkutatások a hatékony antivirális szerek kifejlesztésére, csak ez elsikkad a média-hangzavarban?
Sajna még egyetlen kezelésről sem derült ki, hogy csodaszer. A convalescens plazma, favipiravir, remdesivir, d-vitamin sem az. Még a leghatásosabb az alacsony dózisú steroid, de az sem csodaszer.
Amúgy gyógyszert gyártani kissé nehezebb, mint vakcinát.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 726
113
Én érzem egyébként csak úgy, hogy aránytalanul kevés erőfeszítés, hangsúly esik a már bekövetkezett koronavírusos megbetegedés gyógyszeres kezelésére?
Vagy folynak az ígéretes gyógyszerkutatások a hatékony antivirális szerek kifejlesztésére, csak ez elsikkad a média-hangzavarban?
Az nem annyira kifizetődő és látványos.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Korábban már írtunk róla, hogy a német hatóságok nem éppen finom módszerekkel igyekeznek megrendszabályozni a karantént megszegő embereket. Az e célból létrehozott fogolytáborokat eredetileg más rendeltetésű épületekből "hasznosítják újra", így például menekülttáborból, vagy éppen fiatalkorúak börtönéből.
Forrás: https://kuruc.info/r/64/223786/
covidborton21127.jpg
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Sajna még egyetlen kezelésről sem derült ki, hogy csodaszer. A convalescens plazma, favipiravir, remdesivir, d-vitamin sem az. Még a leghatásosabb az alacsony dózisú steroid, de az sem csodaszer.
Amúgy gyógyszert gyártani kissé nehezebb, mint vakcinát.
Lehetséges... De azért nekem rémlik, hogy sok idősebb politikus, vezető is elkapta és aztán hipp-hopp meggyógyultak szövődmények nélkül.
Kaptak valamilyen gyógyszert, az biztos.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Korábban már írtunk róla, hogy a német hatóságok nem éppen finom módszerekkel igyekeznek megrendszabályozni a karantént megszegő embereket. Az e célból létrehozott fogolytáborokat eredetileg más rendeltetésű épületekből "hasznosítják újra", így például menekülttáborból, vagy éppen fiatalkorúak börtönéből.
Forrás: https://kuruc.info/r/64/223786/
covidborton21127.jpg
Hollandiában is hasonló szelek fúnak...
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
Lehetséges... De azért nekem rémlik, hogy sok idősebb politikus, vezető is elkapta és aztán hipp-hopp meggyógyultak szövődmények nélkül.
Kaptak valamilyen gyógyszert, az biztos.
Valószínűleg specifikus antitestet kaptak, ami passzív immunizálás. Vagy csak nem voltak nagyon betegek alapból.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby