Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Ugye tudod, hogy az illúzió csak, hogy egy influenza-ágenst kiirts! Pont azért, mert alkalmazkodik és nem tudsz 8Mrd embert egy időpillanatban beoltani nem 100%-os oltással! Hipotetikusan létezik csak az az állapot, amit kívánatosnak tartasz!
Azt azért elárulom neked, hogy a koronavírusnak semmi köze nincs az influenzához....
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113
Uraim. Lenne egy kérdésem a szakértőkhöz.
Egy penicilin érzékeny egyén kaphat vakcinát? Ha igen, melyiket? Ha nem, akkor milyen papírt kap oltási könyv helyett? Az ilyen egyén mit tehet, ha nyitáskor mindenhova papír kell majd?
Szia,

Elso kerdes, hogy a "penicilin erzekenyseg" alatt egyszeru erzekenyseget kell erteni, vagy pedig azt az illetonel anafilaxias sokkot okozott?
Ennek jelei: "rövid időn belül nehezen veszi a levegőt, fullad, verejtékezik, sápadt, kiütések, duzzanat, ödéma jelentkezik az arcán. A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés is leállhat."

Ha ez utobbira korabban nem volt pelda, akkor Pfizer-BioNTech-et biztosan kaphat, de szinte 100%, hogy barmelyik masikat is megkaphatja.

Ha korabban volt anafilaxias sokkja, akkor viszont Pfizer-BioNTech-et nem kaphat!

A kitoltendo tesztlapon mindkettore kulon rakerdeznek, es jellemzoen ha a valasza "alergia: igen, penicilinre; Anafiaxias sokk: nem", akkor megegyszer szoban is rakerdeznek, hogy biztosan nem volt? Ez utan megkaphatja a Pfizer-BioNTech-et.

Ugy altalaban az anafilaxias sokk kozvetlen eletveszely, ami ellatas nelkul halalhoz vezet(het). Azonban gyakorlatilag oltas soran nem okoz igazan nagy veszelyt, mivel nagyon konnyu ellatni: egyetlen adrenalin injekciot kell csak idoben beadni. Es pont azert kell ott maradni fel orat, mivel az oltoponton van aki beadja es van mit beadni.

Aki korabban atesett mar anafiaxialis sokkon, annak erosen ajanlott a haziorvosaval feliratni adrenalin injekciot (es persze mindig maganal tartani), ennek van olyan "amator" kiszerelese, amit nagyon egyszeru beadni (anapen, epipen), majd beadas utan korhazba kell vinni a beteget megfigyelesre.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
:eek:
Már hogy lenne az?
Nem mindent is tudni akarunk róla, épp azért mert le akarjuk törni?
Ha lényegtelen lenne, akkor a WHO miért nyomoz!?
Nagyon lényeges az eredete!
A kezelés szempontjából totálisan lényegtelen. Ez az egész kínai "orvostudomány" rákfenéje. Pedig manapság mindenhol ezt nyomatják. Keresd az okot.
Jó, majd ha megoldottuk az akutt gondot, megkeressük.
Tudod, ez olyan, ha románia megtámad megkeresheted az okot, csak lényegtelen. Ha visszabombáztad a középkorba utána ráérsz.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Almát a körtével hasonlítani mi értelme?
Ráadásul itt még abban sincs megegyezés, hogy honnan jött?
Denevér, tatu, tobzoska? Vagy mesterségesen létrehozott?
Ha denevér, akkor irtsuk ki az összes denevért?
inkabb tiltsuk meg hogy egyesek minden szart megegyenek es vezesuk be a komoly higieniai elvarasokat a piacaikon (ugy nezznek ki mint a kozepkori kupleraj, szarnak/hugyoznak egy nagyot a stand moge, az allatok meg amit arulnak ott fekszenek a foldon).
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Tegyük fel, hogy igazad van és szándékosan engedték ki. Miért tették? Miért éppen tavaly előtt/tavaly? Miért egy koronavírust, miért nem egy halálosabbat?
Ha így van, akkor elhiheted, hogy agyalnak ezen pár tucatnyian a megfelelő helyeken...
Én NEM TUDOM a választ!
Ezt a "hibrid hadműveletet" kifejtenéd? Attól tartok, hogy nem igazán értem...
Elég aszimetrikusan hat a világ országaira, legyen elég ennyi!
Vietnam:
..
Az Egyesült Államokban negyed akkora lakosságszám mellett 110x annyi a halott, mint a Kínában!
Az EU/Mediterráneum gazdaságilag megreccsenni készül! Afrika szárnyal! A/B/0 vércsoportúakra való nagyon eltérő hatás.
Ezerszámra lehetne boncolgatni a "furcsaságokat"!
Ezek egyrészt a realitások, másrészt pedig 60-70 éves tapasztalatok. Én személy szerint például egy olyan embert sem ismerek, aki egy kötelező védőoltással kivédhető betegségben akár csak megbetegedett volna. Gyanítom, hogy te sem.
Azért írtam, hogy optimista vagy, mert hetente cikkeznek arról, hogy mi mennyire hatásos!
A kivédhetőség után van a hatalmas kérdőjel!
Izrael:
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Azt azért elárulom neked, hogy a koronavírusnak semmi köze nincs az influenzához....
OK! De akkor nem kellene így nevezni!
Meg azért ez érdekes...
---
"Bár virológiai szempontból két különböző víruscsalád tagjáról beszélünk, funkcionális szempontból sok a hasonlóság. Mindkét vírus cseppfertőzéssel, közeli kontaktus és kontaminált felületek révén terjed. Így azok a mára jól ismert légúti higiénés szabályok (maszkviselés, távolságtartás, kézhigiénia), melyeket a koronavírus-járvány kapcsán széleskörűen bevezettek, mindkét megbetegedés ellen alkalmas járványügyi intézkedések."
..
"Az influenzaoltás hatása a Covid-19 betegség lefolyásában a tudomány számára még alapos megismerésre vár. Egy brazíliai, több mint 90 ezer embert magába foglaló - tanulmány szerint a vizsgált populáción belül a halálozási arány csökkenését figyelték meg olyan Covid-19-betegek körében, akik influenzaoltáson estek át. Az azonban semmiképp sem jelenthető ki, hogy az influenzaoltás védelmet nyújt az új koronavírus ellen, de valamely nem specifikus immunrendszeri kapacitásnöveléssel segíthette a betegség kimenetelét."
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
inkabb tiltsuk meg hogy egyesek minden szart megegyenek es vezesuk be a komoly higieniai elvarasokat a piacaikon (ugy nezznek ki mint a kozepkori kupleraj, szarnak/hugyoznak egy nagyot a stand moge, az allatok meg amit arulnak ott fekszenek a foldon).
Százmilliók élnek "középkori kupleráj" szinten. Afrikában saccperkábé több tízmillióan folytatnak gyűjtögető életmódot jelenleg is! De a fényességes Nyugaton is százezrek tesznek így a metropoliszok szemétjében. Támogatom, amit írsz, de vágyálom, amit írsz...
..
Az ebola és a denevérevés között is összefüggés van, ha jól tudom!
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Ha így van, akkor elhiheted, hogy agyalnak ezen pár tucatnyian a megfelelő helyeken...
Én NEM TUDOM a választ!

Elég aszimetrikusan hat a világ országaira, legyen elég ennyi!
Vietnam:
..
Az Egyesült Államokban negyed akkora lakosságszám mellett 110x annyi a halott, mint a Kínában!
Az EU/Mediterráneum gazdaságilag megreccsenni készül! Afrika szárnyal! A/B/0 vércsoportúakra való nagyon eltérő hatás.
Ezerszámra lehetne boncolgatni a "furcsaságokat"!

Azért írtam, hogy optimista vagy, mert hetente cikkeznek arról, hogy mi mennyire hatásos!
A kivédhetőség után van a hatalmas kérdőjel!
Izrael:
Kínában, Vietnamban fegyelmezett népek laknak, illetve a kormány is rendet tart, az usa-ban nem, ott sikk az ellenállás és annak hangoztatása, hogy nekik ne mondja meg senki, mi a frankó. Ezért van ott az, ami. Afrikában a 40 felettiek már öregnek számítanak, a fejlett országokban (a mediterrán országokban is) ellenben rengeteg az idős (70 év feletti), 10-ből 8-nál meg ugye megvannak már az alapbetegségeik. Nem csoda, hogy előbbiben észrevehetetlen (ráadásul ott ezernyi halálos kórság terjeng, az egészségügyi ellátás meg kb. nulla, jó eséllyel az emberek nagy része úgy születik és hal meg, hogy soha nem találkozik orvossal, így aztán természetesen hivatalosan covidos sem lesz), utóbbiak meg milliószám tesztelnek és mennek a kórházba a nagyon betegek.

Az, hogy vércsoport szerint van eltérés valamennyi, szintén nem különösebben furcsa, legalábbis nem egyedülálló dolog.

Szóval semmi olyan nincs, amire nincs kézenfekvő, logikus magyarázat. Persze ha minden mögé valami összeesküvést akarsz látni, akkor ez nem számít.
 
T

Törölt tag 2822

Guest
Sziasztok!

Most mi a legfrissebb infó, hol lesznek beoltva az emberek a vakcinával? Korábban olvastam, hogy oltópontok lesznek felállítva, de NEM a háziorvosoknál, ma direkt rákerestem, és csak egy helyen találtam infót, de ott azt írták, hogy pl a kínai vakcinákat már szállítják nemsokára a praxisokba és így a háziorvosoknál is lesz kb 50 adag belőle. Én mindenképpen beoltatom magam, de örülnék neki, ha azt a háziorvosomnál meg lehetne oldani a rendelőjében.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Persze ha minden mögé valami összeesküvést akarsz látni, akkor ez nem számít.
Akarok, én?
Nézz körül, hogy mi folyik!
..
Alekszandr Lukasenka nyíltan beszélt arról, hogy mekkora összeget ajánlottak fel az országának, ha lezárja az országát!
Nincs benne a "buliban" a srác láthatólag! Ki is akarják csinálni.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Mondjuk ez tényleg csúnya. Ha ez valóban így van, az gáz. Ugyanis a hemaglutinin 5 idáig nem okozott humán megbetegedést. Vagyis volt anno a madárinfluenza pánik, de az nem terjedt emberről emberre. A neuroaminidáz 8 se kifejezetten humán patogén. Szóval, ha ember ember terjedés is van, az nem vicces.
Mi történt?
Astrakhan városában egy baromfi-feldolgozó gyárban hét dolgozó lett rosszul, éppen azon a területen, amely baromfi állománya madárinfluenzával fertőződött. Február 21-én jelentette a média, hogy enyhe tünetei vannak a hét érintettnek, ugyanakkor kimutatták náluk, hogy a madárinfluenza egy embereket is fertőzni képes fajtájától betegedtek meg. A vírus immunválaszt is kifejtett a betegeknél.
..
Miért tartanak az esettől?
Minél jobban elterjed az influenzavírus, annál nagyobb eséllyel tud úgy mutálódni, amivel ragályosabbá válik. A vírus a mostani esetben a baromfiktól terjedt át az emberekre, és egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy az emberek között, cseppfertőzéssel vagy más módon is terjedhetne. Az orosz egészségügyi felügyelet vezetője, Anna Popva úgy fogalmazott: "Idővel elválik, hogy milyen gyorsan tud úgy mutálódni, hogy emberek között is képes legyen terjedni."
..
Mit tesznek a hatóságok?
Az érintett baromfigyárat karantén alá helyezték, a gyárban feldolgozott élelmiszert megsemmisítették, és az üzemet fertőtlenítették. A helyi tudósok elkezdtek diagnosztikai teszteket és vakcinát fejleszteni a vírus ellen, egyfajta elővigyázatosságként. Az egyik 28 éves beteg orrából mintát vettek, és a vírus ebből kinyert géntérképét megosztották a nemzetközi orvosi adatbázisban.
..
Mit tudunk a vírusról?
A H5N8 nevű influenzavírust 1983-ban fedezték fel Írországban, azóta 2014-ben rendszertelenül, hullámokban tűnt fel, ekkor azonban Dél Koreában megjelent, ahol 600 ezer baromfit kellett miatta levágni, és ezt követően Európában és Észak-Amerikában is több régióban okozott járványt a baromfik körében. A H5N8 variánst azóta rendszeresen azonosítják baromfi-állományokban.
..
Miért H5N8 a neve?
Az influenza A vírus – mely a legnagyobb világjárványok kirobbanásáért felelős – két tüskefehérje (hemaglutinin, HA, és neuroaminidáz, NA) alapján kerülnek osztályozásra. Ezért H5N8 vírus a HA 5 és az NA 8 típusú fehérjével rendelkezik. A H1N1 és a H3N2 altípusok az influenza emberek között is terjedő verziói.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Akarok, én?
Nézz körül, hogy mi folyik!
..
Alekszandr Lukasenka nyíltan beszélt arról, hogy mekkora összeget ajánlottak fel az országának, ha lezárja az országát!
Nincs benne a "buliban" a srác láthatólag! Ki is akarják csinálni.
Mármint hogy azért ajánlottak fel összeget, hogy lezárja az ország határát, és ez a kicsinálás? És ha igen, mi köze ennek a vírushoz?
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Akarok, én?
Nézz körül, hogy mi folyik!
..
Alekszandr Lukasenka nyíltan beszélt arról, hogy mekkora összeget ajánlottak fel az országának, ha lezárja az országát!
Nincs benne a "buliban" a srác láthatólag! Ki is akarják csinálni.
te tenyleg elhiszed az oreg marhasagait?

gondolkodtal mar azon hogy a ruszkik es az iraniak, a kinaiak, a legnagyobb nyugati ellensegek bezartak az orszagiakat?
szoval akor putko es al khamnei elfogadtak a penzt???

:eek: :eek: :eek: :eek: :eek:
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Mármint hogy azért ajánlottak fel összeget, hogy lezárja az ország határát, és ez a kicsinálás? És ha igen, mi köze ennek a vírushoz?
El ne kezdjünk ezen értelmetlenül lovagolni! Hoztam csak egy példát. És csak azért ezt, mert kirívó!
Tavasz óta ötszázszor körbejártuk oda-vissza a lezárások indokoltságát/nem indokoltságát, kontra és rekontra svédek/nem svédek stb.
(Amúgy igen, akkor folyósítottak volna nekik 940 millió dollárt kedvezményesen, ha "beleállnak", és a tavaszi olaszországihoz hasonló, a lakosságot korlátozó intézkedéseket vezetnek be kijárási tilalommal stb. 2020. július végén volt. Lukasenka elküldte őket a náthásba és nem vezetett be kijárási korlátozást. Erre kapták a nyakukba az augusztusban indított zavargásokat, ami csak az elmúlt hetekre fulladt ki. Tudom, elnökválasztás is volt.)
Nincs szignifikáns különbség, csak úgy mint Svédországgal összehasonlítva sem. Mindegy...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
te tenyleg elhiszed az oreg marhasagait?

gondolkodtal mar azon hogy a ruszkik es az iraniak, a kinaiak, a legnagyobb nyugati ellensegek bezartak az orszagiakat?
szoval akor putko es al khamnei elfogadtak a penzt???

:eek: :eek: :eek: :eek: :eek:
Ott erről szó sem volt, de tőlük ezt "elvárták", erős "megajánlás" volt erre. Csak befeszültek! Lehet, hogy abból is kiindulva, ha ezt megteszik körbe a szomszédok, akkor nekik minek? Politikailag eladható döntés, hiszen a hatás majdnem ugyanaz, csak ők a belső mozgást nem korlátozták. A külsőről a szomszédok gondoskodtak.
Svédország, Fehéroroszország.
Volt rajtuk kívül más, aki nem korlátozott?
Afrikát hagyjuk, az ún. fejlett világ és Európa a lényeg! - A válasz: NEM NAGYON.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Ott erről szó sem volt, de tőlük ezt "elvárták", erős "megajánlás" volt erre. Csak befeszültek! Lehet, hogy abból is kiindulva, ha ezt megteszik körbe a szomszédok, akkor nekik minek? Politikailag eladható döntés, hiszen a hatás majdnem ugyanaz, csak ők a belső mozgást nem korlátozták. A külsőről a szomszédok gondoskodtak.
Svédország, Fehéroroszország.
Volt rajtuk kívül más, aki nem korlátozott?
Afrikát hagyjuk, az ún. fejlett világ és Európa a lényeg! - A válasz: NEM NAGYON.
Komolyan, csodállak, ennyi energiát abba fektetni, hogy megpróbálsz mindenbe belemagyarázni mindent, hogy össze lehessen valahogy drótozni az elmélet darabjait, már-már szürreális. De tényleg irigylésre méltó, én örülnék, ha ennyi fantáziám volna. Sajnos valószínűleg a szakmám miatt inkább a logikai alapok felől tudok közelíteni, másra már nem áll rá az agyam, valószínűleg ezért nem értelek.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
OK! De akkor nem kellene így nevezni!
Meg azért ez érdekes...
---
"Bár virológiai szempontból két különböző víruscsalád tagjáról beszélünk, funkcionális szempontból sok a hasonlóság. Mindkét vírus cseppfertőzéssel, közeli kontaktus és kontaminált felületek révén terjed. Így azok a mára jól ismert légúti higiénés szabályok (maszkviselés, távolságtartás, kézhigiénia), melyeket a koronavírus-járvány kapcsán széleskörűen bevezettek, mindkét megbetegedés ellen alkalmas járványügyi intézkedések."
..
"Az influenzaoltás hatása a Covid-19 betegség lefolyásában a tudomány számára még alapos megismerésre vár. Egy brazíliai, több mint 90 ezer embert magába foglaló - tanulmány szerint a vizsgált populáción belül a halálozási arány csökkenését figyelték meg olyan Covid-19-betegek körében, akik influenzaoltáson estek át. Az azonban semmiképp sem jelenthető ki, hogy az influenzaoltás védelmet nyújt az új koronavírus ellen, de valamely nem specifikus immunrendszeri kapacitásnöveléssel segíthette a betegség kimenetelét."
Számtalan olyan légúti fertőzés létezik, amelyek az influenzához hasonlóan terjed. Ebbe nem kell túl sok mindent belelátni. Ami pedig a maszkviselést, távolságtartást és a kézhigiénia betartását illeti, az azért már elég jól látszik, hogy míg az influenza lényegében ebben a szezonban eltűnt, addig a koronavírus az előbbiek betartása ellenére azért elég jól terjed. Tehát a Covidot csak lassítani lehet vele.. kapásból itt van egy különbség.

A BCG-oltás esetén is arra jutottak több esetben, hogy van valamilyen eddig nem azonosított mechanizmus, ami egy általános immunerősítő hatást vált ki a szervezetünkben. Szóval ebbe sem kell(ene) túl sokat belelátnod.