Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 990
32 309
113
Az oltástagadást már nem is mondom. Pedig 60 éves, és már rég megkapta volna legalább a ruszkit!

Miért, hányan kapták meg eddig a ruszkit? A kínait esetleg, abból jött és lett felhasználva nagyobb mennyiség. Az a helyzet, hogy olyan nagyon haladna az oltás én sem látom eddig, apámat erre a hétre behívták végre, de ő 80 feletti. Ismeretségi körben sem kaptak 60 körüli sima civilek eddig tudtommal. Persze akinek csak orvosi diplomája van, de pályaelhagyó, az simán.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Az eltérést szerintem nem így kellene megadni, hanem a 100% feletti részt.

Az eltérést mértékét jelző számaid megtévesztőek.

Pl. az utolsó négynél helyesen: -38%, +2%, +90% -és +45%

Amúgy jó táblázat.
Jogos, kössz!
Ha kiegészítem még a hiányzó érdekesebb országokkal akkor kijavítom!
(Annyi azért látható így is, hogy össze-vissza számol mindenki... Úgy értem elég tág határok vannak, ki mit, minek számol el. Így abszolút fokmérőnek és sokkal jobb összehasonlításnak csak a tényleges halálozási adatok összevetése tűnik.)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Mondjuk nem egészen értem, mit vársz, mit kéne tenniük?
Most vannak ezek az influenza-szerű tünetek, most tudják megvizsgálni.
Ne vizsgálják ki, vagy ne mondják, hogy érdemesebb beoltatni, mint várni azt, hogy túléled-e a járványt, vagy sem?
Esetleg mondják azt, hogy az ég szerelmére, be ne oltassa magát senki, mert abba tuti belehal?
Hát most már valóban nehéz okosnak lenni...
Nem lennék a helyükben.
(Jobb lett volna alaposabban letesztelni, mielőtt piacra dobják. Nyilván...)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 699
113
Miért, hányan kapták meg eddig a ruszkit? A kínait esetleg, abból jött és lett felhasználva nagyobb mennyiség. Az a helyzet, hogy olyan nagyon haladna az oltás én sem látom eddig, apámat erre a hétre behívták végre, de ő 80 feletti. Ismeretségi körben sem kaptak 60 körüli sima civilek eddig tudtommal. Persze akinek csak orvosi diplomája van, de pályaelhagyó, az simán.
Apáméknak Pfiezert eröltette a doki, végre beoltják őket ezen a héten. 80+. Négy 57-60 közötti ismerősöm oltották be, egyik se egészségügyi vonalas, ebből erős dohányos, kettő semmi extra - tudtommal. Egyik se politizált soha sem. Egyik családjában van egy volt önkormányzati képviselő (SZDSZ), de ennyi. Ezek csak az ismerőseim.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 699
113
A teszteléssel az volt a gondja egyes tanároknak, hogy pozitív minta esetén mehettek automatikusan táppénzre ami jóval kevesebb pénzzel járt.
És? Miattuk mehettem szabira tavaly és idén, a nejem is, mi tanítottuk a kölyköket, miközben minden tanár megkapta pár óra online és nem online bohóckodásért a maniját, cserébe sokan tesztelni se teszteltették magukat amikor megkérték erre őket. Amikor pedig ismét elindult ez a rémálom, erőltetik azt a szart, ami jól el lett cseszve, cserébe arra nincs agyuk, hogy kiverjék a dirinél, hogy menjen minden úgy, mint tavaly, mert az működött. Csak egy határozat. Én egy hetet adtam nekik, utána a saját munkámra koncentrálok. A fiam gyógyuljon meg, apáméknak adják be a Pfizert, aztán lesz ami lesz.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Írtam korábban, hogy politikai okokból támadni fogják a Sputnikot. Nem számítottak rá, hogy ilyen népszerü lesz -konkurens árral (már 47 országban enegdélyezték) .
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az orosz "Sputnik V" oltóanyag készítői bocsánatkérést követelnek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elnökétől, Christa Virtumer-Hoch osztrák egészségügyi ügynökség képviselőjétől, amiért "orosz ruletthez" hasonlította a gyógyszer sürgősségi jóváhagyásának lehetőségét .
„Nyilvános bocsánatkérést követelünk az EMA Christa Virtumer-Hoch-tól az EU-államokkal kapcsolatos, a Sputnik V.-t közvetlenül támogató negatív észrevételei miatt. Megjegyzései komoly kérdéseket vetnek fel a vizsgálati folyamatba való esetleges politikai beavatkozással kapcsolatban. Az EMA egyetlen más oltással kapcsolatban sem tett ilyen állításokat. Az ilyen megjegyzések nem megfelelőek, és aláássák az EMA és maga a vizsgálati folyamat hitelességét "- állítja az orosz Sputnik V oltóanyag hivatalos Twitter-fiókja. "A Sputnik V vizsgálatának több hónapos elhalasztásával az EMA-nak nincs joga aláásni 46 további [nemzeti] szabályozó hatóság hitelességét, akik minden szükséges adatot ellenőriztek" - hangsúlyozták az orosz vakcina készítői, kommentálva a Az ORF osztrák tévécsatornán sugárzott Virtumer-Hohe az orosz rulettel hasonlította össze az ausztriai Sputnik V sürgősségi jóváhagyásának lehetőségét.
Igor Matovic is beszólt ezúttal! :D
---
"Kedves Christa" - írja a kormányfő, "mindannyian nagyon örülnénk, ha napi 24 órára és heti 7 napra módosítanád a munkaidődet az EMA-ban, hogy az új oltóanyagokat ne három hónap, hanem három hét alatt hagyják jóvá".
 
W

Wilson

Guest
És? Miattuk mehettem szabira tavaly és idén, a nejem is, mi tanítottuk a kölyköket, miközben minden tanár megkapta pár óra online és nem online bohóckodásért a maniját, cserébe sokan tesztelni se teszteltették magukat amikor megkérték erre őket. Amikor pedig ismét elindult ez a rémálom, erőltetik azt a szart, ami jól el lett cseszve, cserébe arra nincs agyuk, hogy kiverjék a dirinél, hogy menjen minden úgy, mint tavaly, mert az működött. Csak egy határozat.
Ezt nem a tanárok védelmében írtam, csak tény megállapítás volt.Amúgy megértelek a gyerekes szülőknek emberpróbáló ez a helyzet.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 699
113
"„Kapát-kaszát eldobtam és még aznap hazamentem a legközelebbi busszal” – idézi fel a Mandinernek Molnárné Dőri Gyöngyi azokat a pillanatokat, amikor háziorvosának asszisztense felhívta, és azt kérdezte, kéri-e a Pfizer-vakcinát, amit másnap megkaphatna a keszthelyi oltóponton.

„Felőlem aztán zöld-foki-szigeteki, chipes vagy GPS-es oltás is lehet, és az is mindegy, hogy hová kell érte mennem, csak hadd kapjam meg,
másnap ott vagyok, mondtam”
– emlékszik vissza a fővárosban biológia-kémia tanárként dolgozó olvasónk. Nem tévedésből hívták a keszthelyi oltópontra, hanem azért, mert ott van a háziorvosa, akiben bízik, és akitől nem hajlandó megválni akkor sem, ha 230 kilométerre rendel a jelenlegi lakóhelyétől."

(...)

"Egy másik ismerőse pedig, aki korábban azt hangoztatta, csak nyugatival oltatna, ugyancsak kérte a Sinopharmot."

 
T

Törölt tag 1711

Guest
"„Kapát-kaszát eldobtam és még aznap hazamentem a legközelebbi busszal” – idézi fel a Mandinernek Molnárné Dőri Gyöngyi azokat a pillanatokat, amikor háziorvosának asszisztense felhívta, és azt kérdezte, kéri-e a Pfizer-vakcinát, amit másnap megkaphatna a keszthelyi oltóponton.

„Felőlem aztán zöld-foki-szigeteki, chipes vagy GPS-es oltás is lehet, és az is mindegy, hogy hová kell érte mennem, csak hadd kapjam meg,
másnap ott vagyok, mondtam”
– emlékszik vissza a fővárosban biológia-kémia tanárként dolgozó olvasónk. Nem tévedésből hívták a keszthelyi oltópontra, hanem azért, mert ott van a háziorvosa, akiben bízik, és akitől nem hajlandó megválni akkor sem, ha 230 kilométerre rendel a jelenlegi lakóhelyétől."

(...)

"Egy másik ismerőse pedig, aki korábban azt hangoztatta, csak nyugatival oltatna, ugyancsak kérte a Sinopharmot."


Mindjárt megcáfolják, hogy azért ment 230km-re, mert szar a rendszer...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 699
113
És? Miattuk mehettem szabira tavaly és idén, a nejem is, mi tanítottuk a kölyköket, miközben minden tanár megkapta pár óra online és nem online bohóckodásért a maniját, cserébe sokan tesztelni se teszteltették magukat amikor megkérték erre őket. Amikor pedig ismét elindult ez a rémálom, erőltetik azt a szart, ami jól el lett cseszve, cserébe arra nincs agyuk, hogy kiverjék a dirinél, hogy menjen minden úgy, mint tavaly, mert az működött. Csak egy határozat. Én egy hetet adtam nekik, utána a saját munkámra koncentrálok. A fiam gyógyuljon meg, apáméknak adják be a Pfizert, aztán lesz ami lesz.
Hehe. A diri is lépett. Tök jó. Azt mondta különben is két napot adtak neki, haladni kell, oké, holnaptól már nem erőlteti. Tehát Zoom, Skype, Mess közül lesz valami. :) Ami tök jó, mert ahogy nézem, holnap 5 digitális órája lenne.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 700
28 127
113
https://hvg.hu/tudomany/20210308_ema_vezeto_nemzeti_engedelyezes_orosz_vakcina
"... Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetője arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy tartózkodjanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag engedélyeztetésétől, amíg az ügynökség nem vizsgálta meg biztonságosságát és hatékonyságát. ..."

No comment!
Amíg az ugyanazon humán adenovíruson alapuló Johnson&Johnson valszeg csont nélkül fog átmenni az EMA-n, az oroszoknak kb azt is bizonyítaniuk kellett, hogy hé vazzeg már rég beadtuk a kérvényt nézzetek már rá. Még ha tagállami szinten van is hajlandóság a Szputnyikra a drága bürokratikus amorf képződmény amit uniós intézményrendszernek hívunk politikai okokból ott próbálja az oroszokat elgáncsolni ahol lehet. De ez kérem européer kettős mérce, tehát lényegében nem is az, bezzeg a szemétoroszok itt dezinformálják népet a nyugati vakcinák ellen.

Amúgy az említett orosz rulettel példálozó Christa Wirthurmer-Hoche ma megint rúgott egyet a Szputnyikba, mert szerinte nEhÉz kOmMuNiKálNi aZ oRoSzOkKal (miután ekkora tapló vagy azon csodálkoznék, hogy nem küldtek még el valahova fel a tiroli hegyekbe birkát terelni) és természetesen nem tudják még megjósolni mikor kaphatja meg esetleg az EMA engedélyt az orosz vakcina.
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 409
3 671
113
A teszteléssel az volt a gondja egyes tanároknak, hogy pozitív minta esetén mehettek automatikusan táppénzre ami jóval kevesebb pénzzel járt.

De nem lehet 100%-os táppénzt sem adni, mert ha azt adsz, akkor meg hirtelen sok lesz a beteg tanár... Sajnos sokan inkább otthon lébecolnának, minthogy dolgozzanak, ha ugyanannyit lehet vele keresni... Nincs jó megoldás szerintem, ha az emberek nem becsületesek és felelősségteljesek.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Mindjárt megcáfolják, hogy azért ment 230km-re, mert szar a rendszer...

Amúgy ezzel kapcsolatban nem értek egyet az ellenzéki médiában megjelentekkel mert igen jobban is meglehetett volna szervezni az oltást de mint a fenti példa is mutatja sokan nem a lakóhelyük szerinti háziorvosnál vannak bejelentve,engem sokkal jobban zavar az, hogy olyanokat is beoltottak akik semmilyen értesítést nem kaptak és csak bepróbálkoztak az oltópontoknál.