M
molnibalage
Guest
Tudom, hogy az elsőnél is van, de ez egyes oltásoknál eddig annyira alacsonyra volt becsülve / mondva, hogy érdemben nem lehetett azt mondani, hogy elég egy oltás.Bár nem engem kérdeztél, de szerintem ez nem ilyen egyszerű. A védettség nem egy bites, hogy 0 vagy 1... (ezt nyilván te is tudod)
Valamennyi már az első oltástól is kialakul, ami a második beadása után tovább emelkedik. Hogy mennyivel, azt befolyásolja ugye, hogy mennyi telik el a két oltás között. 100% ugye sosem lesz, és nagyon függ az egyéntől.
Az egészet inkább asszem egy görbében lehetne ábrázolni (vízszintes tengelyen idő, függőlegesen védettség). Az első oltás (origó) után elindul felfele a görbe, aztán a második oltás után tovább emelkedik. De az idő előre haladtával ugye vszeg csökken is magától.
Ha naponta vizsgálnák a kialakult védettséget, akkor fel lehetne rajzolni hónapok múltán ilyen görbéket minden vizsgált emberre. Sok száz ilyen görbéből meg lehetne egy átlag görbét szerkeszteni, ami úgy átlagosan igaz lesz a népességre. Hogy épp rád is-e, azt csak odafenn tudják...
Dec táján még arról beszéltek, hogy a kétkörös oltás alacsony hatékonysága is 4 hét tája és után a 2. oltás még 4-6 hétre rá emeli fel 92-95% tájára.
Az oltottakat visszahívják tesztelésre?Asszem minimum 14 nappal később nézik.
Ez itthon is megy?