Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Sziasztok!

Édesapámat az astrazeneca vakcinával szeretnék beoltani.
Sok mindent lehet olvasni erről a típusról, Én nem gondolom, hogy konkrétan az oltásba haltak volna bele azok az emberek akikről hallani.
Sajnos nem tudok visszaolvasni napi 30-50 oldalt ... ha szépen kérem(kérem szépen), írna valaki egy rövid összefoglalót/ajánlót/tapasztalatot erről a vakcináról ? (Szedjen mellé aspirint?)

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv.
Ha azonnal kaphat másikat, akkor nyugodtan passzolhatja az AZ-t. Ha várni kell, akkor jobb, ha bevállalja. Szánjon rá egy-két nap pihit, és ha baj van, jelezze az orvosának.
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: formosa1 and Groove

Inno

Well-Known Member
2018. február 27.
189
727
93
Egyre több a beteg Baranyában, sorra alakítják ki a koronavírus-részlegeket az egészségügyi intézményekben


Az ATV Híradó értesülései szerint olyan magas a Baranya megyében megfertőződő betegek száma, hogy folyamatosan kell kialakítani újabb és újabb koronavírus-részlegeket az egészségügyi intézményekben. Híradónk úgy tudja, hogy az Pécsi Tudományegyetem négyszázágyas klinikáján a 4-5. emeleti műtőket is koronavírusos betegek kezelésére alkalmas intenzív osztállyá alakították át. A sebészek és az érsebészek a szívcentrumba járnak hetente kétszer műteni.

A Pécsi Koronavírus Központ infektológiai részlegének vezetője egy hete nyilatkozott híradónknak. Péterfi Zoltán akkor azt mondta, hogy egyre több, más betegséggel nem rendelkező fiatal kerül be hozzájuk súlyos szövődményekkel és tünetekkel. Elmondása szerint a betegek 58 százaléka 60 év alatti, és ugyanez az arány vonatkozik az intenzíven ellátottakra is. „Ez az arány korábban a 25 százalék volt” – idézte fel.

Híradónk most próbált az egyetemtől újabb információt szerezni, de ezúttal senki nem kívánt nyilatkozni. A stáb értesülései szerint azonban egyre nagyobb a teher a klinika dolgozóin, mivel több közeli kórházban már megtelt minden ágy. Ez is azt erősíti, hogy a pécsi klinikán szükségessé vált újabb részlegek kialakítása.

Az ATV Híradója úgy tudja, hogy Baranya megyében már annyira rossz a helyzet, hogy a Pécsi Tudományegyetem négyszázágyas klinikai központjának 4-5. emeleti műtőjét már intenzív osztállyá alakították át. A sebészek és az érsebészek a szívcentrumba járnak hetente kétszer műteni.

Híradónk információi szerint a legnagyobb gondot a helyhiány mellett a dolgozók leterheltsége okozza, ezért egyre több olyan munkatársat hívnak be az úgynevezett sárga és vörös vonal mögötti betegek ellátására, akik korábban ezeken a részlegeken nem dolgoztak.

Híradónk kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdésekre.

atv.hu
Ja az 5. emelet is megtelt már, azóta újabb helyeket nyitottak meg... orvos van még, az ápoló a kevés.
 
  • Hűha
Reactions: Wilson

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Országszerte megállt a szennyvízben mért koronavírus koncentráció növekedése. A legtöbb településen stagnál, míg Tatabányán, Salgótarjánban és az öt vizsgált Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája esetén csökken a koncentráció.

163636495_5106455062758557_1310812052892374136_o.jpg
 

formosa1

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 575
978
113
Amit még aggasztónak tartok, az a háziorvosoknál történő oltás. Eléggé olyan szitunak tűnik, ahol az átlagnál jóval nagyobb a megfertőződési kockázat.
Ez attól is függ, hogy mekkora a háziorvos váróterme, mert némelyikben szinte lehetetlen szétültetni a betegeket... :( :( :(
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113

"A Népszava minisztériumi forrásai alapján azt írja, hogy a látogatás lehetséges témája az lehet, hogy Magyarországon éppen a héten engedélyezték a kínai hadsereg által kifejlesztett CanSino oltást, a Convideciát."
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Meddig kell még látnom azt, hogy elvileg ömlik be a vakcina, de nem oltanak több embert első körben?
Értem én, hogy tartalékolni kell a 2. körre, csak így sem jön ki a matek...
Mert iszonyatosan sok ember kapott első körös oltást 6+ hete és nem látom azt, hogy a 2. kört kapnák. Amikor anyut 3 hét eltéréssel oltják majd be...

Nem értem én ezt...
nincs kapacitás, oltópont a etc nem lesz , mert a Didznófejű Nagyúr azt mondta és pont. Itt előttem a zalaegerszegi helyiérdekű újság, büszek cikk, hogx a megyében két és fél hónap alatt beloltottak 36 ezer embert. Ebből volt nap, hogy 1260 a megyei kórházban. Szóval tippem szerint jóval előrébb lehetne a z egész.. ha...... és...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 323
113
Az eddigi tapasztalataim alapjan lenme egy modszer ami 2. Oltassal eggyutt is tobb szazezer ember oltasara lenne kepes napi szinten... Akar kampamyszeruen akar folyamatosan. Az a modszertenyleg bevalna es gordulekeny lenne a jelenlegi jorlatait feloldaana de a jo tulajdonsagait megtartana /de az tenyleg tomeges oltasra valo modszer./ kicsibe nem olyan hatekony. 1000-1500 oltottol /nap felfelett lenne hatekony. De ott nagyon.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Megszólalt az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) az ivermektin kapcsán
Ezt az írást a gyógyszermaffia szponzorálta. Újabb rossz hír az ivermektin szektának, jelen poszt kommentszekcióját csak erős idegzetűek olvassák.

Az EMA 2021 március 22-i közleménye: Az EMA áttekintette az ivermektin COVID-19 megelőzésében és kezelésében való alkalmazásának legújabb bizonyítékait és arra a következtetésre jutott, hogy a rendelkezésre álló adatok jól tervezett klinikai vizsgálatokon kívül nem támogatják a használatát COVID-19 betegségben.
Az Európai Unióban az ivermektin tabletták bizonyos parazita féregfertőzések kezelésre rendelkeznek engedéllyel, továbbá az ivermektin bőrön alkalmazott készítményeinek alkalmazását jóváhagyták egyes bőrbetegségek, mint pl. rozácea kezelésére. Az ivermektint az állatgyógyászatban is engedélyezték belőleges és külsőleges paraziták ellen állatfajok széles körében.
Az ivermektin-tartalmú gyógyszerek nem rendelkeznek engedéllyel COVID-19-ben az Európai Unióban (kivéve nemzeti szintű ideiglenes alkalmazási engedéllyel Szlovákiában és Csehországban) és az EMA-hoz nem érkezett ilyen tárgyú forgalombahozatali kérelem.
Az újabb médiahírek és az ivermektin alkalmazásával kapcsolatos közlemények nyomán az EMA áttekintette a legújabb publikált bizonyítékokat a laboratóriumi vizsgálatokból, megfigyeléses vizsgálatokból, klinikai vizsgálatokból és meta-analízisekből.
A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy az ivermektin képes gátolni a SARS-CoV-2 (a COVID-19 kórokozójának) replikációját, de sokkal nagyobb koncentrációkban, mint amekkora elérhető a jelenleg engedélyezett adagok révén.
A klinikai vizsgálatok ertedményei változóak; egyes vizsgálatok nem mutatnak kedvező eredményt, míg mások lehetséges kedvező eredményeket jeleztek. Az EMA által áttekintett vizsgálatok többsége kisméretű volt és további korlátaik is voltak, beleértve a különféle adagolási rendeket és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszereket. Az EMA ezért arra a következtetésre jutott, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek az ivermektin COVID-19-ben való alkalmazásáraa klinikai vizsgálatokon kívül.
Bár az ivermektin általánosságban jól tolerálható a más javallatokban engedélyezett dózisokban, mellékhatásai fokozódhatnak sokkal nagyobb adagoknál, amelyek szükségesek lennének az ivermektin olyan tüdőkoncentrációinak elérésére, amelyek hatásosak a vírus ellen. Az engedélyezettnél nagyobb ivermektin dózisok esetén ezért nem zárható ki a tocixitás.
Az EMA így arra a következtetésre jutott, hogy az ivermektin COVID-19 megelőzésére és kezelésére való alkalmazása jelenleg nem ajánlható a kontrollos klinikai vizsgálatokon kívül. További jól tervezett, randomizált vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a termék hatásos és biztonságos a COVID-19 betegség megelőzésében és kezelésében.
Az EMA ezen közegészségügyi nyilatkozatát az ivermektin COVID-19 megelőzésére és kezeésére való használatáról zajló viták fényében támogatja a COVID-19 EMA pandémiás Akciócsoport (COVID-ETF).
Hivatkozás: https://www.ema.europa.eu/.../ema-advises-against-use...
EMA advises against use of ivermectin for the prevention or treatment COVID-19 outside randomised clinical trials - European Medicines Agency

EMA.EUROPA.EU
EMA advises against use of ivermectin for the prevention or treatment COVID-19 outside randomised clinical trials - European Medicines Agency
EMA advises against use of ivermectin for the prevention or treatment COVID-19 outside randomised clinical trials
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Ez attól is függ, hogy mekkora a háziorvos váróterme, mert némelyikben szinte lehetetlen szétültetni a betegeket... :( :( :(

Az enyémnél például 2, azaz kettő darab szék van kirakva meg egy darab kis asztal a különböző reklámlósz*roknak. Ha van 5 m2 az egész, akkor sokat mondok. "Békeidőben" is egymás nyakában állnak a jórészt idős emberek, akik közül ugye max 2 tud leülni. A váró előtt sincs semmi, ahova le lehetne ülni, esetleg a lépcső. De az se nagy megoldás. Osztogatják is egymásnak rendesen a koronát.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 323
113
Az iskolak zarva ha van sporttelep az megoldas.
Ha nincs mar reg atkoltozhetett volna valamelyik tanterembe esetleg konyvtarba vagy egyeb onkormanyzati helyisegbe /mint amikor felujitjak a rendeloket./

A vakcinakrol.
Tapasztalatom nagyon nem eggyezik a kozvelemenyevel.
A sorrend a kovetkezo
1. A kinai
2. A szputynyik
3. A moderna
4 pfeizer
5 astra

Az astra adja a legkissebb vedelmet es a 2 dozis kozott ezzel a kis alvedelemmel kell elni... Verrogegyeb hagyjuk

Pfeizer a legnagyobb a 2 oltast megkapottak korebe az ujrafertozodes. Magasabb mint az astrat lesza!itva a tobbinel az elso adaag utan... /bar a sulyos kovetkezmenyektol ved de jarvanyugyi szemmel nezve nem hatasos./

Moderna jo anyag az elobbi ket karos tulajdonsagtol mentes de qva keves erkezik az is szarul tehat nem kihasznalhato az a vsopogosszallitmany sem jo hatasfokkal...

Szputnyik az elobbiekhez kepest konnyebben tarolhato ami hatalmas elony viszonylag nagy vedelmet biztosit mar az elso oltas is maceraja a 2 kulonbozo dozis. /ami vedettseg szempontjabol viszont elonyos./

Kinai. Igazabol mindenbe veri a tobbit. Az astranal jobb vedelmet ad. A pfeizernel sokkal de sokkal hatekonyabb ujrafertozodes ellen. A modernanal 100x jobban kezelheto es jelentos tetelekbe jon. A sputnyikkal ellentetbe egy komponensu ami a logisztikat nagyban megkonnyiti /akar a kesobbi oltasoknal is igen hasznos ez a tulajdonsag mert 2 adag utan 1-1,5 akar 2 evvvel elofordulhat hogy csak 1 adag kell majd ebbol vagy hasonlo "elolt" /ugye a virus hogy elo e kerdes/ vakcinabol.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 323
113
Ha jon eleg kinai es orosz vakcina es vegere erunk az idoskronikisoknak. Husvet 2. Napja vagy husvet utan erdemes lehet elgondolkodni nagy oltopontok letesitesen sportcsarnokokba. Es sputnyik sinopharmal egy egy nyilt hetveget tartani. /a nyitast a valodi nyitas utan 1,5-2 oraval megadni./ tehat ha az oltopont 8 kor nyitna 9:30-10 orat mondani az embereknek /kozbe mar 8 tol engedni oket./ de ehhez temyleg tomeges szallitmamyra lenne szukseg. Ami valoszinuleg be is fog erkezni... Kikotes a hozzajarulasi nyilatkozat meglete kitoltve./ helyi kitoltogetest nem engedelyeznek./ arra a hetvegere az adminisztracioba be lehetne forgatni onkormanyzati dolgozokat....

De ez akar halaszthato ez tnyleg nagy vakcinaszallitmanyt igenyelne...


Jelenleg ami fontosabb a kulon kis oltopontokon /onkormanyzati vagy sport letesitmenyekben./ a szakmak szerinti beoltas meginditasa /kinaival./ konnyen kezelheto jon rendesen konnyen tarolhato... Tanarok mavvolanbkv stb. Onkormanyzatisok kinaival akar a munkahelyre kiszallva... A lenyeg hogy lehetoleg a korzeti korhaz alkalmazottjai memmyenek laptopokkal mobilnettel hogy kevesebb legyen az afminisztracio. Igy a kitoltott hozzajarulok is biztos meglessznek...

Majd a most zarvatartott uzletek alkalmazottainak vallalkozoknak egy hasonlot. /kinai orosz./ ha nem keri var kesobb nyithat oltatlan alkalmazottakkal.
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Egy jó cikk arról, hogy a lezárások nem hogy nem használnak, de rendkívül károsak is. Egy diák gondolatai:

 
  • Dühítő
Reactions: hendrick

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 323
113
A kiszallasok rendje modja allami kozalkalmazottak esetebe megoldhato. Idosothonoknal mar kidolgozasra kerult a folya!at.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 323
113
Egy jó cikk arról, hogy a lezárások nem hogy nem használnak, de rendkívül károsak is. Egy diák gondolatai:

Es tenyleg valtozik a fiatalsag pedig a mai vilagba van mivel lefoglalja magat...
Bezzeg mi csak almodoztunk hasonlorol es havi szinten tema volt barcsak ne kellene menni honapokig :D