Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Pfizert szerintem kar volt novelni /lehivni ahogy az astrat is. Jo persze a nep. Mostmar a gyarto is beismeri amirol eddig nem mertem beszelni. Hogy a pfizer egy kalap szar jarvanyugyi vedekezes teren. Mint megelozo gyogyszer hatasos. A sulyos lefojast csokkenti kismerteku fertozottseg eseten a tovabbadas elott egeszseges szervezetbe nagy eselyel lekorlatozza a virust. De mint oltoanyag a fertozodes ellen nem ved... /ahogy szerintem a moderna se es az astra biztos nem./ ... Ennyit az uj generacios oltoanyagokrol... A kinaira szorjak hogy emberkiserlet mikozbe az uj generaciosakkal keves a tapasztalat. Mint kiderult az egykomponensu uj generaciosbol zsakutca. Az 1x i dozisosok sem lessznek jobbak... Csak illuziot keltenek hamisan... Pfizernel 2. Oltast megkapottak nem ereznek semmi betegsegre utalo jelet /de viszint fertoznek sajnos.../ oltottat ugaz nehezebben de oltartlant ugyan ugy.../oltottat is lehet lefertozi csak kisebb mertekben... Rajta se jon ki a fertozes jele./ csak huzzuk ki a sajat hagyomanyos oltoanyagunk megjeleneseig.... Hala a kinainak hogy lessz olyanunk ami jo. /aztan taroljuk le europat!!!!/
 
  • Tetszik
Reactions: csibeszke

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Megerte az arat a kinai nem csak a hatasosmoltoanyagert /a dokumentacioert is ami nagy segitseg szamunkra./
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
"Beszélgetés Hizsnyai Tóth Ildikó műfordítóval, aki másfél éve Kínában él: a Hsziani (Xi'an) Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén az Európai Nyelvek Intézetének tanára! Az első perctől az utolsóig érdekes és tanulságos beszélgetés, mely testközelből mutatja be a helyzetet."

Egy rendkívül érdekes beszélgetés, érdemes meghallgatni ha valakinek van egy kis szabadideje.
 
T

Törölt tag 2822

Guest
Egy jó cikk arról, hogy a lezárások nem hogy nem használnak, de rendkívül károsak is. Egy diák gondolatai:


Szerintem ez nagyon messze van a jótól. Kár volt elolvasnom, kár volt egyáltalán kirakni ezt a netre.

"Miután aztán láttam, hogy nemigen javul a helyzet, kezdtem kétségbeesni, ültem csak a sötét szobában, úgy éreztem, az idő higanyból van egy lázmérőben."

Kapcsold fel a lámpát, vagy gyújts gyertyát, esetleg húzd fel a redőnyt, hogy süssön be a nap.

"El kellett adnunk a kocsinkat, nem tudtuk fizetni az albérletet, ezért el kellett költöznünk, nem tudtam fizetni a telefonszámlám, megbuktam, és most is minden centet be kell osztanunk."

Hogy lehet megbukni egy járvány miatt amit el sem kapott? Hiszen azt írja a cikkben a betegség nem érintette...

"Azon kívül persze, hogy viszonylagos egészségben élek a családommal, teljesen leamortizálódtunk anyagilag, felerősödött a depresszióm, és – ironikus módon – nem lettem együttérzőbb, nem hozott a válság közelebb senkihez az égvilágon."

Itt a lényeg leírva. Alapesetben is depresszióval küzdött, hiszen csak az tud felerősödni, ami már van. Így érthető az írás, de pont emiatt inkább csak káros. Gondolom ezt a honlap üzemeltetői is felismerték, jó kis negatív löketet ad mindenkinek aki olvassa.. Lehet, hogy az írónak nem ez volt a végső célja, de aki újságírással foglalkozik biztos észrevette.

Egyébként mi ironikus van abban, hogy nem lett benne több együttérzés? Semmi.. Nincs is értelme a szövegnek..

"a napi többszáz halálozás és a bezártság csak egy illúzió"

Erre inkább nem írok semmit mert még a végén feljelentenek utána... illúzió, mi?

Ezt egy saját maga által bevallottan depressziós, szerintem túlérzékeny ember írta. Szedje magát össze, a problémákat ugyan fel kell ismerni, de utána nem belesüppedni a sajnálkozásba és abba, hogy jaj de szar minden, hanem megragadni azt amin tudunk változtatni, és hajtani tovább. Nem kell hurrá optimistának lenni, soha, de egy bizonyos pont után a sajnálkozás, nem csak, hogy nem visz előrébb, de kifejezetten hátráltat minket az életben. Én sok sikert és szerencsét kívánok az írónak a jövőre nézve, de az újságíró aki viszont ezt kirakta az oldalra szégyellje magát (hehe persze, biztosan úgy lesz) mert ez csak egy túlzottan negatív hangulatkeltő írás. Nem lepődök meg, hogy ott jelent meg, ahol. Az oldal üzemeltetőjének, egy tiszteletteljes köszönő levelet kellett volna írni a lánynak és sok szerencsét kívánni neki az életben, a levelét pedig eltenni.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Egy jó cikk arról, hogy a lezárások nem hogy nem használnak, de rendkívül károsak is. Egy diák gondolatai:

A lezárások szükségesek, hogy a kórházak vmilyen alapszinten működőképesek maradjanak. Aki ezt a mai helyzetben sem érti, az bocs, de hülye!!! Maximum a létszámkorlátos nyitvatartást lehet megpróbálni. Abban is van rizikó, de ennyit be kell vállalni.

Értem, hogy vkit anyagilag padlóratesz, de ennek megoldása nem a nyitás. Igazából nincs is rá megoldás. Lehet mondani adjon az állam nekik pénzt, de ezt csak az államadósság terhére tudja megtenni, azzal meg újra feléljük a jövőnk....

A megoldás, gyors oltás és az államadósság terhére beröffenteni a gazdaságot. Ehhez persze az kell, hogy Európa is Covidmentes övezet legyen, sőt a nagy vilagkereskedelmi partnereink. Kina, USA. Ha a gazdaság beindul lesz munkahely, adó és az államnak is több pénze lesz újraosztani.
 
W

Wilson

Guest
Az iskolak zarva ha van sporttelep az megoldas.
Ha nincs mar reg atkoltozhetett volna valamelyik tanterembe esetleg konyvtarba vagy egyeb onkormanyzati helyisegbe /mint amikor felujitjak a rendeloket./

A vakcinakrol.
Tapasztalatom nagyon nem eggyezik a kozvelemenyevel.
A sorrend a kovetkezo
1. A kinai
2. A szputynyik
3. A moderna
4 pfeizer
5 astra

Az astra adja a legkissebb vedelmet es a 2 dozis kozott ezzel a kis alvedelemmel kell elni... Verrogegyeb hagyjuk

Pfeizer a legnagyobb a 2 oltast megkapottak korebe az ujrafertozodes. Magasabb mint az astrat lesza!itva a tobbinel az elso adaag utan... /bar a sulyos kovetkezmenyektol ved de jarvanyugyi szemmel nezve nem hatasos./

Moderna jo anyag az elobbi ket karos tulajdonsagtol mentes de qva keves erkezik az is szarul tehat nem kihasznalhato az a vsopogosszallitmany sem jo hatasfokkal...

Szputnyik az elobbiekhez kepest konnyebben tarolhato ami hatalmas elony viszonylag nagy vedelmet biztosit mar az elso oltas is maceraja a 2 kulonbozo dozis. /ami vedettseg szempontjabol viszont elonyos./

Kinai. Igazabol mindenbe veri a tobbit. Az astranal jobb vedelmet ad. A pfeizernel sokkal de sokkal hatekonyabb ujrafertozodes ellen. A modernanal 100x jobban kezelheto es jelentos tetelekbe jon. A sputnyikkal ellentetbe egy komponensu ami a logisztikat nagyban megkonnyiti /akar a kesobbi oltasoknal is igen hasznos ez a tulajdonsag mert 2 adag utan 1-1,5 akar 2 evvvel elofordulhat hogy csak 1 adag kell majd ebbol vagy hasonlo "elolt" /ugye a virus hogy elo e kerdes/ vakcinabol.

Ezekre az újrafertőzöttségi mutatókra van valamilyen forrásod?.
 

formosa1

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 575
978
113
Sziasztok!

Édesapámat az astrazeneca vakcinával szeretnék beoltani.
Sok mindent lehet olvasni erről a típusról, Én nem gondolom, hogy konkrétan az oltásba haltak volna bele azok az emberek akikről hallani.
Sajnos nem tudok visszaolvasni napi 30-50 oldalt ... ha szépen kérem(kérem szépen), írna valaki egy rövid összefoglalót/ajánlót/tapasztalatot erről a vakcináról ? (Szedjen mellé aspirint?)

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv.
Két súlyos, kónikus beteg rokonomat oltották vele /egyikük szív+cukorbeteg/, és nem volt különösebb problémájuk. /1 nappal az oltás után éreztek enyhe vállfájdalmat./
Jelenleg mindkettő jól van...

Aspirin Protectet emiatt NE szedjen, mert mint azóta kiderült, nem az AstraZeneca, hanem a Covid fertőzés okoz vérrögképződést. - De bármely gyógyszertár szívesen ad tanácsot...

Jó egészséget neked és édesapádnak is...!
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
A lezárások szükségesek, hogy a kórházak vmilyen alapszinten működőképesek maradjanak. Aki ezt a mai helyzetben sem érti, az bocs, de hülye!!! Maximum a létszámkorlátos nyitvatartást lehet megpróbálni. Abban is van rizikó, de ennyit be kell vállalni.

Értem, hogy vkit anyagilag padlóratesz, de ennek megoldása nem a nyitás. Igazából nincs is rá megoldás. Lehet mondani adjon az állam nekik pénzt, de ezt csak az államadósság terhére tudja megtenni, azzal meg újra feléljük a jövőnk....

A megoldás, gyors oltás és az államadósság terhére beröffenteni a gazdaságot. Ehhez persze az kell, hogy Európa is Covidmentes övezet legyen, sőt a nagy vilagkereskedelmi partnereink. Kina, USA. Ha a gazdaság beindul lesz munkahely, adó és az államnak is több pénze lesz újraosztani.
"A lezárások szükségesek, hogy a kórházak vmilyen alapszinten működőképesek maradjanak. "

Én nem látom a kettő közötti összefüggést. Azt látom, hogy a drákói szigort bevezető országuk ugyanúgy bajban vannak. Illetve van néhány ország, amik nem vezettek be szigorításokat( vagy csak enyhébbeket), még sincs nagy baj.
 
T

Törölt tag 2822

Guest
A lezárások szükségesek, hogy a kórházak vmilyen alapszinten működőképesek maradjanak. Aki ezt a mai helyzetben sem érti, az bocs, de hülye!!! Maximum a létszámkorlátos nyitvatartást lehet megpróbálni. Abban is van rizikó, de ennyit be kell vállalni.

Értem, hogy vkit anyagilag padlóratesz, de ennek megoldása nem a nyitás. Igazából nincs is rá megoldás. Lehet mondani adjon az állam nekik pénzt, de ezt csak az államadósság terhére tudja megtenni, azzal meg újra feléljük a jövőnk....

A megoldás, gyors oltás és az államadósság terhére beröffenteni a gazdaságot. Ehhez persze az kell, hogy Európa is Covidmentes övezet legyen, sőt a nagy vilagkereskedelmi partnereink. Kina, USA. Ha a gazdaság beindul lesz munkahely, adó és az államnak is több pénze lesz újraosztani.
Ezzel csak félig értek egyet. Azért van még mindig itt ez a kurva járvány és azért vannak lezárások mert az emberi faj minimum 70%-a retardált.

Ha mindenki betartotta volna a kötelezőket a világban, már véget ért volna.

Ha valaki megszegi a járványügyi korlátozásokat, kijárási korlátozások, maszkviselés stb, zéró tolerancia mellett félmillió forintos büntetés az első alkalommal, és további félmilliós emelésekkel a második, harmadik, stb alkalommal. Ennek így kellene működnie. Ezek mellett járványügyi vészhelyzetben, ha csak egyszer is megszegi az érvényben lévő szabályokat és korlátozásokat akkor állami kórházban a vészhelyzet ideje alatt semmilyen ellátást ne kaphasson, se lábtörés esetén gipszelés, se semmilyen beavatkozást ne végezzenek el rajta. A büntetésből tanul, az egészségügyi rendszert pedig nem terheli. Ennek így kellene működnie több mint egy éve. De nem így müködik. Ezek mellett a járványtagadókat, konteósokat és álhírterjesztőket le kellett volna tiltani a netről és 10 év letöltendőre beküldeni.

Ilyen szabályok mellett a világban már elmúlt volna a járvány.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 819
113
"A lezárások szükségesek, hogy a kórházak vmilyen alapszinten működőképesek maradjanak. "

Én nem látom a kettő közötti összefüggést. Azt látom, hogy a drákói szigort bevezető országuk ugyanúgy bajban vannak. Illetve van néhány ország, amik nem vezettek be szigorításokat( vagy csak enyhébbeket), még sincs nagy baj.

Éspedig melyek ezek? A világ nagy részén szerintem felesleges a hivatalos covidstatisztikát alapul venni. Elhiszi valaki a török, indiai, pakisztáni stb. számokról, hogy valósak? Nagyon nagy a latencia persze a fertőzésen átesettek számát tekintve mindenhol, de sok helyen a covidos halottak számát tekintve is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
"A lezárások szükségesek, hogy a kórházak vmilyen alapszinten működőképesek maradjanak. "

Én nem látom a kettő közötti összefüggést. Azt látom, hogy a drákói szigort bevezető országuk ugyanúgy bajban vannak. Illetve van néhány ország, amik nem vezettek be szigorításokat( vagy csak enyhébbeket), még sincs nagy baj.
A Covid cseppfertőzéssel terjed. Minél kevesebb emberrel találkozol, annál kisebb a sansz, hogy elkapd. Ez ilyen egyszerű. De a napi élet megköveteli a bevásárlást, munkába járást. Ezt a többség számára biztosítani kell. Ha közösségbe mész a fertőzésveszélyt csökkenti a maszk.

Ahol szigorú lezárások vannak ott csökken a fertőzéses száma. Ahol nincs ott elszabadul lásd február-március Mo.
 
W

Wilson

Guest
"A lezárások szükségesek, hogy a kórházak vmilyen alapszinten működőképesek maradjanak. "

Én nem látom a kettő közötti összefüggést. Azt látom, hogy a drákói szigort bevezető országuk ugyanúgy bajban vannak. Illetve van néhány ország, amik nem vezettek be szigorításokat( vagy csak enyhébbeket), még sincs nagy baj.

Pedig van linkeltem neked pár napja Brazíliát csak jelzem azóta ott csak rosszabb lett a helyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and LMzek 2.0

fulcrum11

Well-Known Member
2015. április 17.
246
293
63
https://g7.hu/kozelet/20210323/vegk...legeztetogepekre-koltott-300-milliard-forint/
Elég jó elemző jellegű cikk.
Igaz, a járvány előtt a lélegeztetőgépek egy része nem volt éppen a legkorszerűbb darab, de még ezt figyelembe véve és ráhagyással is bőven elég lett volna a Semmelweis Egyetem 196 és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2481 darabos beszerzése.

Vagyis a második után immár a járvány harmadik hulláma is bizonyította, hogy semmit sem nyertünk a rengeteg géppel, még akkor sem lehetett volna jobban elengedni a járványt, ha a kormány elszánta volna magát erre. (Arról, hogy ez gazdasági értelemben sem jó ötlet, az egyik első magyar cikk a G7-en jelent meg.)

Felmerülhet persze, hogy utólag könnyű okoskodni, miközben tavaly tavasszal Észak-Olaszországban sok embernek tényleg nem jutott kórházi ágy és lélegeztetőgép, és ebből könnyen lehetett levonni azt a következtetést, hogy ezek a szűk keresztmetszetek, itt kell beavatkozni. Orbán Viktor áprilisban azt mondta, hogy a legrosszabb esetben akár nyolcezer lélegeztetőgépre is szükség lehet.

Akkoriban még alig lehetett tudni valamit a koronavírus terjedéséről, így lehet, hogy tényleg volt ilyen forgatókönyv. De ha ezt elfogadjuk, egy másik kérdés adódik: miért nem indult el az ezeket kezelni tudó intenzíves ápolók tömeges képzése? Ez persze alsó hangon egy év, de ez az év mostanra el is telt volna. De nem történt ilyen, ezért aztán a képzett ápolók számából fakadó tényleges kapacitáshatár nagyjából ugyanott van, mint egy éve, legalábbis ha a gyógyítás minőségi szempontjait is figyelembe vesszük, márpedig most ez dönt életről vagy halálról.

Sőt, most valószínűleg egy kicsit rosszabbul is áll a minőségi kapacitásmaximum, hiszen miután a kormány másodszorra már nem halasztotta el az egészségügyi dolgozók új jogviszonyának áterőltetését, minden orvosnak és ápolónak döntenie kellett február végéig, hogy aláírja-e az új szerződését. Az ápolók esetében kifejezetten előnytelennek tűnt az új feltételrendszer, és bár a nagy többség így is maradt, a mostani helyzetben minden távozó óriási veszteség.
Milyen ironikus, hogy a raktárban porosodó lélegeztetőgépek ára most nagyjából fedezné a szakdolgozók béremelési javaslatát...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Ezzel csak félig értek egyet. Azért van még mindig itt ez a kurva járvány és azért vannak lezárások mert az emberi faj minimum 70%-a retardált.

Ha mindenki betartotta volna a kötelezőket a világban, már véget ért volna.

Ha valaki megszegi a járványügyi korlátozásokat, kijárási korlátozások, maszkviselés stb, zéró tolerancia mellett félmillió forintos büntetés az első alkalommal, és további félmilliós emelésekkel a második, harmadik, stb alkalommal. Ennek így kellene működnie. Ezek mellett járványügyi vészhelyzetben, ha csak egyszer is megszegi az érvényben lévő szabályokat és korlátozásokat akkor állami kórházban a vészhelyzet ideje alatt semmilyen ellátást ne kaphasson, se lábtörés esetén gipszelés, se semmilyen beavatkozást ne végezzenek el rajta. A büntetésből tanul, az egészségügyi rendszert pedig nem terheli. Ennek így kellene működnie több mint egy éve. De nem így müködik. Ezek mellett a járványtagadókat, konteósokat és álhírterjesztőket le kellett volna tiltani a netről és 10 év letöltendőre beküldeni.

Ilyen szabályok mellett a világban már elmúlt volna a járvány.
Ilyen szabályok demokráciában nem működnek a fenti retardált arányok miatt. Márpedig demokráciában a politikusok szavazatokból élnek.

(Pl. ma egy boltban 2 eladó azon poénkodott, hogy levette a maszkot és egymást meg egy vevőt leköhögtek. Baseball ütő kellett volna...)

Ez a virus durva, de a halálozási rátája nem viszi át sok embernél az ingerküszöböt. Sokan gyenge tünetekkel megússzák. A szolidaritás meg csekély.
 

Tiria

Well-Known Member
2020. április 5.
153
267
63
De a legrosszabb, ha megkapja, 1 hét múlva beteg lesz... többször előfordult sajna, mindig elgondolkodom, vajh' nem az oltásra utazás, várakozás alatt kapta-e el...
Édesanyámat beoltották Pfizerrel, majd másnap belázasodott, Apuval együtt, akit 3 héttel korábban oltottak szintén Pfizerrel. Háziorvos azt mondta hogy pár nap múlva vigyem be őket, ha nem múlik a dolog. 2 nap múlva 39,3 láz, teljes levertség - mentő - +Covid teszt - kórház. Szerintetek?
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Édesanyámat beoltották Pfizerrel, majd másnap belázasodott, Apuval együtt, akit 3 héttel korábban oltottak szintén Pfizerrel. Háziorvos azt mondta hogy pár nap múlva vigyem be őket, ha nem múlik a dolog. 2 nap múlva 39,3 láz, teljes levertség - mentő - +Covid teszt - kórház. Szerintetek?
Ugyanez volt a rokonságban, de a Sinopharm után.
Szerencsére már otthon van, kijöhetett a kórházból, de féloldalas tüdőgyulladása lett.
(fentebb írtam)
 
  • Szomorú
Reactions: Tiria and merleg