Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113

A betegségek és elhunytak számát százezer oltottra vetítik ki, de az összesítés nem működőképes, mit takar az összesített végeredmény? Ha a megbetegedettek táblázatban szereplő számait nézzük, kijön a matek, de ha összesítem a százezer oltottra vetített megbetegedésszámot, az egészen más. Az öt vakcina súlyozott átlagértékének kéne kijönnie, ha helyes lenne a statisztika, de ez a súlyszámok (beoltott mennyiségek) megadása nélkül ellenőrizhetetlen és értelmezhetetlen. A különböző típusú oltások mennyiségéről, súlyozásáról semmi sincs a táblázatban
– folytatta a biológus.

Tóth Sándor látott olyan indiai oltási statisztikát, amely bár mindössze 2 soros és 2 oszlopos volt, de beszédesebb volt, mint a magyar. Ők közölték, hogy melyik 2 vakcinával oltottak, hány oltást adtak be, és hányan fertőződtek meg az oltás ellenére. Ez már önmagában informatívabb, mint a magyar kormány táblája, hisz itt legalább az látszik, mekkora sokaságból merítettek a számításhoz. Százalékot lehet belőle számolni, és a megbízhatóságát is lehet ellenőrizni.

A biológus jelezte, mások is adnak ki hibás koncepcióval Covid-statisztikát, legutóbb egy izraelibe futott bele amelyben azt mutatták ki, hogy a Pfizer vakcinával oltottak 8-szor gyakrabban fertőződtek meg a dél-afrikai vírus variánssal. Ez a Pfizer-védőoltás hatékonyságát kérdőjelezi meg, holott éppen arról van szó, hogy a Pfizer a dél-afrikai kivételével valamennyi vírus-variáns ellen teljesen véd. Míg a nem oltottak bármely vírust elkaphatják, a Pfizer oltóanyaga jelentette védelmet csak a dél-afrikai képes áttörni. A megadott adat mindössze arra bizonyíték, hogy a dél-afrikai variáns az összes jelenlévő vírusváltozatnak körülbelül 12 százalékát (egynyolcadát) teszi ki.

A megbetegedettek minősítés helyett szerepelhetne inkább a »Covid-pozitív tesztje volt« jelölés, és a 2. oltást követő 14. nap utáni pozitív esetek kerülnének a táblázatba. Ez már elárulna valamit a vakcina használati értékéről” – mondta Tóth Sándor.

A megbetegedetteknél szerinte specifikálni kellene, hogy mitől fertőződtek meg, és köze van-e a fertőzésnek a Covidhoz. Az elhunytaknál szintén fel kellene tüntetni, hogy mi a halál oka, mert lehet, hogy a táblázat alapjául szolgáló forrásban nem is a Covidot tüntették fel. Ha a táblázatban az elhunytaknál látszana, hogy a 2. oltást követő 14. napon túl fertőződött meg az illető, s a Covid miatt halt meg, akkor szintén érzékletesebb adatot kapnánk."
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 818
31 805
113
Szerinted tudják, tudhatják előre ennyi idő eltelte után? o_O
Lovász Kolos összefoglalása, korábban már linkeltem:
---
"Vektor alapú oltások
Az AZD1222 (AstraZeneca, University of Oxford) vagy az Ad5-nCoV (CanSino Biological Inc., Beijing Institute of Biotechnology) abban különböznek a nukleinsav-injekciótól, hogy egy hordozó vírust használnak, mely az antigén genetikai kódját tartalmazza. A vektor segítségével így a genetikai anyag bejut a testi sejtekbe. Ilyen lehet a módosított Vaccinia-Virus Ankara (MVA), a 26-os szerotípusú adenovírus vagy a géntechnológiailag előállított vezikuláris Stomatitis Virus (rVSV).
..
A vírus leadó rendszerként viselkedik. A nukleinsav-injekcióhoz hasonlóan arra készteti a szervezetet, hogy az antigént elkészítse, és ezzel immunválaszt váltson ki. Megkülönböztetünk replikálódó és nem replikálódó virális vektorokat.
  • A replikálódó vektorok új víruspartikulumokat termelnek a sejtben, amelyek további sejteket tudnak megfertőzni. Az újonnan fertőzött sejtek szintén az oltóanyagban kódolt antigént kezdik termelni.
  • A nem replikálódó vektorok nem tudnak új vírusokat előállítani. Csak az antigént termeltetik a megfertőzött sejttel.
Egy, az EMA által 2019 végén engedélyezett vektor alapú oltás az ebola elleni Ervebo (rVSV-ZEBOV). COVID-19 ellen nem replikálódó vektorokat használnak a fejlesztésben.
..
Az adenovírus-vektor állatmodellekben sokat ígérőnek bizonyult, és számos klinikai tanulmány, különösen a rákterápiáról szóló irodalom középpontjában áll. Ebben az esetben a vektor egy tumorspecifikus antigént tartalmaz, rekombináns DNS vagy mRNS formájában.
..
Előállítás
Hagyományosan a virális vektorokat letapadt sejtekben tenyésztik, amit nagy léptékben kivitelezni nehéz. A virális vektorok egyik hátránya ezért a skálázhatóság. Jelenleg szuszpenziós sejtvonalak is fejlesztés alatt állnak, melyekkel a vektor nagy bioreaktorokban is tenyészthető. A vektor összeállítása több lépéses komplex folyamat, és több összetevőt tartalmaz, ezért a kontamináció kockázata is magasabb. Minden lépés után több tesztet kell elvégezni, ez pedig tovább növeli a költségeket.
..
Biztonságosság
Az ezen oltóanyagcsoport biztonságossági kihívása abban áll, hogy az emberek nagy része vélhetően már találkozott korábban a vektor vírussal, így előfordulhat, hogy a vektor ellen immunválasz alakul ki, amely az oltás hatékonyságát csökkenti. Egy ilyen “anti-vektor immunitás” megnehezítheti az adagolás elosztását.
..
A vektor elleni, már meglévő immunválasz a beoltottakban bizonyos körülmények között erősebb immunválaszt válthat ki. A vektorspecifikus immunválasz tehát (akár korábbi expozíció, akár az oltás miatt alakult ki), befolyásolhatja a biztonságosságot. Mivel a betegséget kiváltó antigén genetikai kódját beillesztik a DNS-vírusok genomjába, virális integrációs mechanizmusok a DNS sejtmagba történő felvételéhez vezethetnek."
..
+

Nem igazán értem ezt a kiemelt mondatot. Milyen DNS-ét?
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97 and milagro

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 886
113
Csak jelzem, hogy a Szputnyik nem véletlenül nem volt oltható 65 év felett, igen sokáig. És nem véletlenül készült belőle egy light verzió!
Karikó egy lehetséges Nobel díjat nem konkrétan a vakcina gyors kifejlesztése miatt fog kapni, hanem az mRNS technológia kifejlesztése miatt.
Ez tesz lehetővé nagyon gyors vakcinafejlesztést, de a gyógyászat egyéb területein is igen komoly sikerek várnak rá.
Szerinted Putyin miért nem nyilvánosan lett beoltva? ;)
Pfizerre várt? Esetleg kínaira? Nem tudom. Te?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Az elmondottak alapján elbutulni már nem fog az oxigénhiány kapcsán....o_O
Szivattuk is mikor visszajott o is es le volt fogyva az arca hogy neki az agya sorvadt el a betegseg alatt.
Kaptál-e határozatot arról, karanténba raktak?
Mert ha igen, akkor azon rajta van, higy milyen alapon kerülsz karanténba. Kontaktként, vagy megbetegedettként. Ha kaptál ilyet, akkor azt lobogtatva szépen fáradj be az üzemorvoshoz.
Ha nem kaptál, akkor kérdezd meg a háziorvostól, hogy miért nem jelentett le? Ha ezt tényleg nem tette meg, akkor - szerintem - vétett a járványügyi szabályoknak. Ebben az esetben megkérdezheted tőle, hogy szeretné-e, hogy te direktben menj el a járványügyhöz? (Ez neki nem lenne annyira jó) Vagy ad mégis igazolást a Covidról. ;)
Különben mindentől függetlenül direktben is elmehetsz a járványügyesekhez, ahol előadva a problémádat, ki fognak tudni állítani neked igazolást.
Nincs hatarozat. Mikor rakerdeztunk korabban hogy miert nincs azt mondta biztos el von havazva az ANTSZ.
Ehh mindegy most mar, igy is keszekusza a tortenet, nem bonyolitom tovabb, reggel megyek, megnezik mennyi az ellenanyag aztan csak elobbre jutok mar.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Ők sem...

Itt se fogjak mert megkaptak a kartyajukat amivel mehetnek mindenhova. Rengeteg embernek csak a nyaralas miatt kellett, pl fonokasszonyom is csak azert oltatta be magat, hogy "kiulhessen a teraszra, meg bemehessen a furdokbe". Csak a plusz juttatasokert, es neki meg papiron mernoki diplomaja is van.
 
  • Szomorú
Reactions: BJani and enzo

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 107
45 399
113
Pfizerre várt? Esetleg kínaira? Nem tudom. Te?
Nem! Putyin le is nyilatkozta, hogy azért nem kapott elsőként, mert már 65 felett volt. Mellesleg a 65 feletti ottani engedély után jóval később oltották be végül - emlékeim szerint. És persze nem nyilvánosan. Arra hivatkozva, hogy ez nem cirkusz.
Pedig ebben az esetben szerintem az Ő nyilvános beoltása is komolyan hozzájárult volna egy népszerűsítő kampányhoz. Még ha csak sóoldatot hamisítanak neki, akkor is.
Orbánban meg Szíjjártóban becsülöm, hogy propaganda célokból leosztották maguk között a keleti oltásokat. Ahogy Merkelben pedig azt becsülöm, hogy ő betartotta a német oltási rendet, és nem élt a privilégiumaival. Putyin viszont ezzel a "bujkálva oltaltunk" attitüddel szerintem ez esetben melléfogott.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Kb két hét és kiderül a nagy nyitási láz főleg a teraszozás milyen hatással lesz a folyamatokra, az orvosok nem túl bizakodóak... :(
Plane hogy jon az indiai kombo. Majus vegen lehet visszazarunk. A vendeglatosokat csak a profit erdekli, most 1-2honap alatt be akarjak hozni a kiesest es a leendo szezont. 420 ft egy gomboc fagyi tegnap hallottam. Szerintem lesz most egy fellangolas akinek elvonasi tunete volt teraszwellnesz teren, aztan szepen lecseng a dolog.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Putyin viszont ezzel a "bujkálva oltaltunk" attitüddel szerintem ez esetben melléfogott.
Gondolom az fel sem merül benned, hogy ez volt a cél.
Nem tűnik fel a folyamatos kettős kommunikáció?
Mire volt jó pl. a két nappal ezelőtti statisztika közzététel, amiből itt is oldalakon keresztül ki-ki más részlet kiolvasását tartja fontosnak!?
Aztán az egész vérrögképződéses vonal, + Johnson&Johnson ügye?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Nekünk azt a tájékoztatást adta a vasúti humán, hogy 7-es kód akkor jár ha nem saját jogon kerül az ember karanténba, hanem kontakt.
Pozitív teszt esetén 8-as kód és a tb majd tudja, hogy jár a 100%.



Sajnos a debilekkel nem lehet mit kezdeni, ez politikai játszma is és durci dórciékat már garantált befutóvá tette a nyitás miatti hőbörgésük...
Rakerestem:

A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7”-es kóddal igazolja

Jogszabályi háttér: 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése kimondja, hogy, ha a keresőképtelenség közegészségügyi okból történt hatósági elkülönítés, illetőleg közegészségügyi okból történt foglalkozástól eltiltás vagy járványügyi zárlat miatt áll fenn, az intézkedéseket elrendelő tisztifőorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost, aki a biztosítottat nyilvántartásba veszi, és keresőképtelenségét igazolja.

MEKKORA A TÁPPÉNZ MÉRTÉKE?​

A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul a „karantén” esetén is; vagyis a táppénz:

  • 50%-os mértékű a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt,
  • 60%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal,
  • 50%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt nem rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal.
Megjegyzendő még, hogy „7”-es kódos keresőképtelenség esetén betegszabadság nem jár, hanem a keresőképtelenség első napjától táppénz megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Továbbá „7”-es kódos keresőképtelenség esetén a foglalkoztatót táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli.

„7”-es kóddal a keresőképtelenség igazolására természetesen csak abban az esetben kerülhet sor, ha a „karantén” a hatályos jogszabályok alapján elrendelésre került.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 533
113
Csak jelzem, hogy a Szputnyik nem véletlenül nem volt oltható 65 év felett, igen sokáig. És nem véletlenül készült belőle egy light verzió!
Karikó egy lehetséges Nobel díjat nem konkrétan a vakcina gyors kifejlesztése miatt fog kapni, hanem az mRNS technológia kifejlesztése miatt.
Ez tesz lehetővé nagyon gyors vakcinafejlesztést, de a gyógyászat egyéb területein is igen komoly sikerek várnak rá.
Szerinted Putyin miért nem nyilvánosan lett beoltva? ;)
Már leírtam Putyin miért nem bohóckodott a nyilvános oltással.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and nyugger

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Nem igazán értem ezt a kiemelt mondatot. Milyen DNS-ét?

Reméljük valaki jön és megvilágítja a részleteket!
Itt van némi keveredés...
A vírusvektor alapú vakcinák esetén szaporodásra képtelenné tett vírusokat használunk fel arra, hogy egy másik vírus genetikai információját bejuttassuk a sejtjeinkbe. Jelen esetben a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének a génjét juttatjuk be a vektor segítségével. Amikor vektoralapú oltásokat készítünk, akkor olyan vektort kell választani, ami ellen a lakosság nem vagy csak igen kicsi szelete rendelkezik ellene immunitással. Ezért esett a választás az AstraZeneca esetén a csimpánz adenovírusra, a Szputnyik V esetén a 26-os és 5-ös szerotípusú humán adenovírusra, a J&J esetén pedig szintén az Ad26-ra.
Ha létrehoztuk a vektorunkat, akkor felszaporítjuk őket, majd ampullázzuk a kész oltóanyagot. Beadás után a tüskefehérjét kódoló DNS-szakasz bejut a sejtjeinkbe, majd az mRNS-alapú vakcináknál már általam korábban leírt mechanizmus szerint legyártják nagy mennyiségben az S-proteint. (Annyi a különbség, hogy itt DNS-ről előbb mRNS átírat készül és majd innen indul a fehérjeszintézis.) Ez egy immunogén hatású cucc, amit a szervezetünk megtanul felismerni és legyőzni.
Amint befejezte feladatát a vektorvírus és a bejuttatott DNS-szakasz, a szervezetünk lebontja őket. Nem képes bejutni a sejtmagunkba, így a DNS-ünket sem képes módosítani.
Gondolom az fel sem merül benned, hogy ez volt a cél.
Nem tűnik fel a folyamatos kettős kommunikáció?
Mire volt jó pl. a két nappal ezelőtti statisztika közzététel, amiből itt is oldalakon keresztül ki-ki más részlet kiolvasását tartja fontosnak!?
Tulajdonképpen voltál te és mérleg, aki szerint az oltások miatt nyakra-főre hullanak az emberek, és volt kb. mindenki más, akik szerint piszok mód hatásosak.
Aztán az egész vérrögképződéses vonal, + Johnson&Johnson ügye?
Ezeket pedig már rég túltárgyaltuk...
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
A vírusvektor alapú vakcinák esetén szaporodásra képtelenné tett vírusokat használunk fel arra, hogy egy másik vírus genetikai információját bejuttassuk a sejtjeinkbe. Jelen esetben a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének a génjét juttatjuk be a vektor segítségével. Amikor vektoralapú oltásokat készítünk, akkor olyan vektort kell választani, ami ellen a lakosság nem vagy csak igen kicsi szelete rendelkezik ellene immunitással. Ezért esett a választás az AstraZeneca esetén a csimpánz adenovírusra, a Szputnyik V esetén a 26-os és 5-ös szerotípusú humán adenovírusra, a J&J esetén pedig szintén az Ad26-ra.
Ha létrehoztuk a vektorunkat, akkor felszaporítjuk őket, majd ampullázzuk a kész oltóanyagot. Beadás után a tüskefehérjét kódoló DNS-szakasz bejut a sejtjeinkbe, majd az mRNS-alapú vakcináknál már általam korábban leírt mechanizmus szerint legyártják nagy mennyiségben az S-proteint. (Annyi a különbség, hogy itt DNS-ről előbb mRNS átírat készül és majd innen indul a fehérjeszintézis.) Ez egy immunogén hatású cucc, amit a szervezetünk megtanul felismerni és legyőzni.
Amint befejezte feladatát a vektorvírus és a bejuttatott DNS-szakasz, a szervezetünk lebontja őket. Nem képes bejutni a sejtmagunkba, így a DNS-ünket sem képes módosítani.
Találtam nektek néhány nagyon informatív és laikusok számára is közérthető, magyar nyelvű infografikát. :)

sn01426-hu.png
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Amint befejezte feladatát a vektorvírus és a bejuttatott DNS-szakasz, a szervezetünk lebontja őket. Nem képes bejutni a sejtmagunkba, így a DNS-ünket sem képes módosítani.
Akkor Lovász Kolos miért gondolja másképpen? o_O Mert ugye jól értem, hogy ő ezt a lehetőséget nem tartja kizártnak!
Laikusként, hogy döntsön a pórnép, ha a szakemberek sem egységes állásponton vannak!
..
"Mivel a betegséget kiváltó antigén genetikai kódját beillesztik a DNS-vírusok genomjába, virális integrációs mechanizmusok a DNS sejtmagba történő felvételéhez vezethetnek."
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Akkor Lovász Kolos miért gondolja másképpen? o_O Mert ugye jól értem, hogy ő ezt a lehetőséget nem tartja kizártnak!
Laikusként, hogy döntsön a pórnép, ha a szakemberek sem egységes állásponton vannak!
..
"Mivel a betegséget kiváltó antigén genetikai kódját beillesztik a DNS-vírusok genomjába, virális integrációs mechanizmusok a DNS sejtmagba történő felvételéhez vezethetnek."
A Twitter-fiókja szerint ő egy harmadéves orvostanhallgató. Jelenleg szakember palánta, aki szakújságírással is foglalkozik.

Nem tudom, hogy egy orvosi egyetemen mennyit tanulnak erről a témáról.. Az viszont biztos, hogy nem juthat be a sejtmagba, mivel a vektor genetikai állományából hiányoznak alapvető gének (gátolják a vektorvírus szaporodását). Ezek tehetnék lehetővé, hogy olyan enzimek képződjenek, amelyek képesek lennének a megfertőzött sejt DNS-ébe bejutni és/vagy módosítani azt. Ennek hiányában képtelen a humán DNS-be történő integrációra.