Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 414
113
Most olvasom azt nyilatkozták lehetővé teszik, hogy azok is megkapják az oltást, akik 3 hónapon belül fertőzöttek voltak. Én kb 2 hete gyógyultam meg de azt hittem meg kell várnom oltás előtt, hogy ne legyen antitest a véremben. Mindegy holnap felhívom a háziorvost és rákérdezek nála, felvehetem-e a kínai vakcinát. De ha esetleg talált valaki erről valami cikket a linket megköszönöm. Picit tanácstalan vagyok a kockázatokat illetően, ha van egyáltalán.
Köszi
Nincs kockázat, egyszerűen csak nem éri meg. Ha 2 hete vagy gyógyult, akkor nagy valószínűséggel 4-6 hónapig ha covidosokkat nyalogatsz, akkor sem leszel beteg. Viszont ha ennek a hatása előbb utóbb elmúlik, akkor meg úgy is be fogod oltatni magad. Amennyivel most később oltatod be magad annyival fog tovább tartani a vakcina akkori hatása.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
Nincs kockázat, egyszerűen csak nem éri meg. Ha 2 hete vagy gyógyult, akkor nagy valószínűséggel 4-6 hónapig ha covidosokkat nyalogatsz, akkor sem leszel beteg. Viszont ha ennek a hatása előbb utóbb elmúlik, akkor meg úgy is be fogod oltatni magad. Amennyivel most később oltatod be magad annyival fog tovább tartani a vakcina akkori hatása.
Nyugdíj korhatár körüli ismerősök januárban elkapták, szerencsére átvészelték, de azért nem volt fáklyás menet.
Utána magas volt az antitest szintjük.
Próbaképp nemrég megnézették újra és alig volt kimutatható a szint. El is mentek oltásra.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 911
113
Csak politikai duma. Abban az országban, ahol elejétul fogva még az AZ-t is kerulték, mind ha ruhes lenne, reálisan mégis mi esélye van egy kínai vakcinának? :rolleyes:
Nem fognak a németek kínaival oltani, de én nem is ezt látom bele.
Inkább azt, hogy a leendő európai oltási kártya el fog fogadni minden vakcinát amit a WHO jóváhagyott, és nem csak az EMA elfogadottakat.
A gazdasági kapcsolatokhoz szükséges üzleti utaknak ugyanis nagyon nem tenne jót német-kínai viszonylatban, ha egymás oltásait nem fogadnák el. Márpedig ha az EU nem fogadja el a kínai oltást, akkor jó eséllyel ez lesz.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 414
113
Nyugdíj korhatár körüli ismerősök januárban elkapták, szerencsére átvészelték, de azért nem volt fáklyás menet.
Utána magas volt az antitest szintjük.
Próbaképp nemrég megnézették újra és alig volt kimutatható a szint. El is mentek oltásra.
És milyen antitest számuk volt alacsony?

Lehet volt már, de talán a mostani tömeges Shinofarm oltások után aktuális lehet:

7. Milyen vizsgálat-sorozattal lehetne kimutatni biztosan a kínai vakcinával beoltottak immunitását?​

Helytálló-e a Sarkadi Balázs, orvos-biokémikus által korábban ajánlott vizsgálati sorrend: 1.Anti-COVID gyorsteszt 2. Mennyiségi antitest-mérés 3. Sejtes immunválasz-mérés?​

A kínai vakcina egy inaktivált, teljes vírust tartalmazó védőoltás. Ennek nyomán nem csak a tüskefehérje (S) elleni IgG szintje mérvadó a védettség megállapításához, hiszen ez a védőoltás a vírus összes fehérjéjét tartalmazza. Éppen ezért nem mondható ki egyértelműen, hogy ha valakinél a kínai védőoltás után alacsony az S-fehérje elleni IgG szintje, hogy ő nem védett. Nála ugyanis előfordulhat, hogy a COVID-19 más fehérjéje (például kapszin) elleni IgG ellenanyagszintje lesz magas, ami szintén védettséget biztosít a szervezet számára. Ugyanakkor nálunk a laborokban az S tüskefehérje elleni IgG szintet mérik, mással nem foglalkoznak jelenleg.

A védettség megállapításához először lehetséges a gyorstesztet megcsinálni, ugyanakkor a konkrét, vérből végzett ellenanyagszintmérés árulkodik valóban a védettségről. Előfordulhat ugyanakkor az is a fertőzésen átesett vagy védőoltást kapott pácienseknél, hogy alacsony IgG szintet mérnek náluk. Nekik a jövőben érdemes T-sejtes immunitás szintjét megvizsgálni. Ezen memóriasejtek ugyanis hosszabb távra képesek a védettséget biztosítani a szervezet számára. Ezzel a bonyolult és költséges mérési eljárással a laborok még kevésbé foglalkoznak, de a fokozott ellenanyagszintmérési igény miatt elképzelhető, hogy a T-sejtes immunválasz meghatározás is elterjed a hazai egészségügyi szolgáltatások piacán és hamarosan elérhető lesz.

8. Mi van akkor, ha oltás után negatív az IgG-szintünk?​

Erről a SYNLAB Hungary Kft-t kérdeztük, szakértőjüktől a következő választ kaptuk.

A SYNLAB SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálata az új koronavírus tüskeproteinje ellen termelt specifikus IgG antitestet mutatja ki. A negatív eredmény azt jelenti, hogy az adott teszttel SARS-CoV-2 ellenes specifikus immunválasz nem mutatható ki, ennek értelmezéséhez azonban figyelembe kell venni az alábbiakat is:

  • A fertőzésen való átesés igazolásához, tényleges fertőzést követően, jó lehet a nukleokapszid ellenes antitest-vizsgálat és a tüskefehérje ellenes ellenanyag teszt egyaránt, míg egy mRNS vakcina által kiváltott ellenanyagtermelés igazolásához csak a tüskefehérje ellenes teszt jöhet szóba, mert a nukleokapszid-ellenes teszt negatív eredményt ad.
  • Ugyanakkor az olyan oltóanyagoknál is használható lehet többféle teszt, amelyek inaktivált kórokozót tartalmaznak, mivel ezek többféle antitest termelését váltják ki a szervezetben. (Pl.: Sinopharm vakcina) Ebben az esetben is javasolt lehet azonban inkább a tüskeprotein ellenes antitestek előnyben részesítése, mivel a vírus a tüskeprotein segítségével kapcsolódik a sejtekhez, az ez ellen termelődő ellenanyagok szintje mutat inkább korrelációt a vírus ellen ható, egyéb neutralizáló antitestek szintjével.
  • Figyelembe kell venni azt is, hogy a negatív szerológiai eredmény nem zárja ki a korábbi fertőzés lehetőségét, mert egyénenként különböző lehet az antitestek megjelenése. Negatív eredményhez vezethet, ha a fertőzést követően túl hamar történik az antitestvizsgálat, mivel az antitestek csak 7-15 nap elteltével lesznek kimutathatók.
  • Az ellenanyag egy idő után a detektálhatósági szint alá csökkenhet, ami önmagában nem bizonyítja a védettségi reakciók teljes leállását, hiszen a specifikus védekezésben nagyon sok más paraméter is szerepet játszik, amelyek nem mérhetőek.

9, Hogyan értelmezzük az IgG ellenanyag vizsgálati eredményeket?​

A SYNLAB Hungary Kft. a SARS-CoV-2 spike specifikus IgG antitest jelenlétét vizsgálja, amely bármelyik oltás után és a fertőződés következtében is pozitívvá válhat. Létezik ezen kívül más (pl. nukleokapszidra) specifikus IgG vizsgálat is, amely a fertőzés után válhat pozitívvá, illetve olyan oltások után, amelyek nem kizárólag csak tüskefehérje ellenes válaszreakciót válthatnak ki. Ilyen pl. a kínai Sinopharm oltás, ami bármelyik specifikus IgG ellenanyag termelését kiválthatja. A válasz mértéke teljesen egyéni, a mennyiségi értékek nem mérvadóak, a lényeg, hogy a gyártók által megadott határérték felett legyen az ellenanyag szintje. A védekezési rendszerben részt vevő egyéb paraméterek pedig a rutin diagnosztikában nem igazán elérhetőek, így a sejtes immunválasz mérése, a memóriasejtek aktivációja inkább a kutatólaboratóriumok profiljába tartozik.

Az IgG pozitivitás igazolja a specifikus védelmi rendszer aktivácóját, így az egyéni válaszreakció beindulását. Míg az IgG negativitás nem zárja ki a vírussal való megfertőződés lehetőségét és az immunrendszer aktiválódását, hiszen mind az időablak, mind a mérési módszer és annak érzékenysége befolyásolja az eredményeket.

Minden szerológiai tesztben a gyártók a teszt validálása során meghatározzák azt a határértéket, ami felett biztos lesz a pozitivitás. Ez tesztenként különböző. A különböző tesztek mérési értékei nem összehasonlíthatóak.

Forrás
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Feleségem keresztapja régebben volt német parlamenti képviselő. Egy rendkívül konszolidált, hatalmas tudású ember, és elég lesújtó véleménye van a mai Németországról és politikáról. Személyesen is ismerte Merkelt, jókat szoktunk beszélgetni :)
Az a helyzet, hogy sok dologban irigyelnek már minket.
Pl. csodálják az online regisztrációnkat, ott nincs más, csak hívogatni az orvost oltással kapcsolatban. A hívásokat persze nem nagyon veszik fel.
Meg persze, hogy van mivel oltani! 75-80 között is csak nagyon nehezen sikerült Astrához jutniuk.
Akkor a mai nap termése:

Belüfttungsbeauftragter

Ez 2021-ben, Németországban azt a személyt jelenti, aki egy helység szellőztetéséért felelős. Ezt óránként meg kell csinálnia, majd ÍRÁSBAN rögzíteni a szellőztetés tényét, a szellőztetés kezdetét/végét, módját (kereszthuzattal vagy anélkül).

Aufsichtsperson der Belüftungsbeauftragten

Ez 2021-ben, Németországban azt a személyt jelenti, akit a hierarchia jelöl ki és ellenőrzi a Belüftungsbeauftragter munkáját, ezt pedig szintén ÍRÁSBAN rögzíti, majd az ellenőrzés tényét a következő hierarchia szint felé továbbítja.

Itt tartunk 1 évnyi járványügyi intézkedést követően. Jaja, mint a hetes az általános iskolában, csak már 35 múltam és erőteljesen őszülök.

Az e-mail elraktam. Valószínűleg be fogom keretezni. A centit már vágom...
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Engem is ez a 3 hónap bizonytalanít el ami eddig kommunikáltak. Nem tudom eldönteni, hogy egészségügyi előírás miatt kell várni, vagy egyszerűen nem volt elég vakcina, az elérhető adagokat emiatt olyanoknak adták be akiknek még nem volt semmilyen védelme.
Tulajdonképpen azért nem oltották eddig a fertőzésből frissen kigyógyultakat, mert egyrészt néhány hónapig tuti védettek, másrészt pedig kevés vakcina volt.
Pont tegnap mondták az operatív törzs tájékoztatóján, hogy most már azok is regisztrálhatnak oltásra, akik 3 hónapon belül fertőződtek meg.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Akkor a mai nap termése:

Belüfttungsbeauftragter

Ez 2021-ben, Németországban azt a személyt jelenti, aki egy helység szellőztetéséért felelős. Ezt óránként meg kell csinálnia, majd ÍRÁSBAN rögzíteni a szellőztetés tényét, a szellőztetés kezdetét/végét, módját (kereszthuzattal vagy anélkül).

Aufsichtsperson der Belüftungsbeauftragten

Ez 2021-ben, Németországban azt a személyt jelenti, akit a hierarchia jelöl ki és ellenőrzi a Belüftungsbeauftragter munkáját, ezt pedig szintén ÍRÁSBAN rögzíti, majd az ellenőrzés tényét a következő hierarchia szint felé továbbítja.

Itt tartunk 1 évnyi járványügyi intézkedést követően. Jaja, mint a hetes az általános iskolában, csak már 35 múltam és erőteljesen őszülök.

Az e-mail elraktam. Valószínűleg be fogom keretezni. A centit már vágom...

Idegesítően hangzik :) Viszont jól is állnak járványügyileg. Európába egyik legjobbja.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: bel and jurgenbauer

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Ne haragudj de kevered a szezont a fazonnal....

ebben a cikkben egy szó sincsen azzal, hogy a németek kínaival oltanának:
Nem irtam ilyet, de a kínai vakcina elismerése ehhez az első lépés. Szal kiderül lassan mégse xar. Marad a maszatolás ez ügyben.
"Hozzátette, ezzel nemcsak ahhoz járulhatnak hozzá, hogy saját lakosságuk beoltását lehetővé tegyék, hanem ahhoz is, hogy nyíltan és átlátható módon beszéljenek az oltóanyaggyártásról, valamint az oltóanyagokat lehetőség szerint kölcsönösen elismerjék, legalábbis az Egészségügyi Világszervezetnél"

a németeknek semmi szükségük nincs a kínai vakcinára. Most már nagy tételben jön a Pfizer és júniustól meg jön a CureVac is.

Jaja, ezért vettek a tartományi miniszterelnökök több mint 30 millió Szputnyikot.
Kibaszottul kilóg oltásügyben a lóláb!! A politikai meg gyógyszerlobbi szempontok felülírták Nyugaton az egeszsegügyi szempontokat. Hát bizony ez elég cinkes bizonyítvány!

Ők leoltják az embereiket a lehető legjobb vakcinákkal. Egyébként amikor olvadozunk, hogy milyen rohadt jók vagyunk az oltásban, hozzátenném, hogy mi most állunk kb. 38-39%-on a németek meg 25%-on. Csak ha figyelembe veszem a kínai (és AstraZeneca) alacsonyabb hatásosságát meg azt, hogy ezeknél a védelem is lassabban épül fel, akkor "effektív" átoltottságban egyáltalán nem biztos, hogy annyival jobban állunk
Egyrészt egyelőre Pfizerral, AZ-val meg csipetnyi Modernával oltanak. Merkel is AZ-t kapott. Növelni kellett a bizalmat, mert a német egyoldalú tájékoztatás hisztériát eredményezett az AZ ellen. Látod milyen jó, hogy nálunk véleménypluralizmus van??

25 vs. 39.nincs semmi csoda. Kb. 1,5 millió keleti első oltáselőnxmyünk van ezt látod a számokban. Ez a múlt hét végi és mostani szállitásokkal duplázódni fog. Tök mind1 mennyi Pfizert és Curvacot kapnak, mert arányaiban mi hozzánk is annyi jön.
A keleti vakcinák lemondása Nyugaton és a hazai progresszív oldalon menthetetlen. Itt görcsölés helyett kevesebb kárt okoz, ha elengedik a témát.

egyébként meg abban aztán tényleg óriási meglepetés van, hogy Kínának Európában a legnagyobb európai ország, a németeknek Ázsiában meg a legnagyobb ázsiai gazdaság a legnagyobb kereskedelmi partnere (hozzátenném még, hogy a világ 2 legnagyobb exportőréről beszélünk).
Itt az a disszonáns, hogy mi kötünk 2-3 szerződést hiszti van, a németek húszszor akkora kereskedelmi forgalmat bonyolítanak, a vikagon egyedül közös kormányüléseket tartanak Kínával, ez volt a hatodik, az meg teljesen rendben van.
Megint a gerenda-szálka, kettős mérce tipikus esete.
Mi volt 50% és hol?
Nemtom és Miskolc.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 993
13 300
113
Nem irtam ilyet, de a kínai vakcina elismerése ehhez az első lépés. Szal kiderül lassan mégse xar. Marad a maszatolás ez ügyben.


Jaja, ezért vettek a tartományi miniszterelnökök több mint 30 millió Szputnyikot.
Kibaszottul kilóg oltásügyben a lóláb!! A politikai meg gyógyszerlobbi szempontok felülírták Nyugaton az egeszsegügyi szempontokat. Hát bizony ez elég cinkes bizonyítvány!


Egyrészt egyelőre Pfizerral, AZ-val meg csipetnyi Modernával oltanak. Merkel is AZ-t kapott. Növelni kellett a bizalmat, mert a német egyoldalú tájékoztatás hisztériát eredményezett az AZ ellen. Látod milyen jó, hogy nálunk véleménypluralizmus van??

25 vs. 39.nincs semmi csoda. Kb. 1,5 millió keleti első oltáselőnxmyünk van ezt látod a számokban. Ez a múlt hét végi és mostani szállitásokkal duplázódni fog. Tök mind1 mennyi Pfizert és Curvacot kapnak, mert arányaiban mi hozzánk is annyi jön.
A keleti vakcinák lemondása Nyugaton és a hazai progresszív oldalon menthetetlen. Itt görcsölés helyett kevesebb kárt okoz, ha elengedik a témát.


Itt az a disszonáns, hogy mi kötünk 2-3 szerződést hiszti van, a németek húszszor akkora kereskedelmi forgalmat bonyolítanak, a vikagon egyedül közös kormányüléseket tartanak Kínával, ez volt a hatodik, az meg teljesen rendben van.
Megint a gerenda-szálka, kettős mérce tipikus esete.

Nemtom és Miskolc.
Még Szputnyikkal is kétlem, hogy lesz érdemes oltás No-ban (fuggetlenul attól hogy meg van rendelve és még gyártani is akarják), nem hogy kínaival. Magad is jól látod, menyire be van zsongva a német lakosság (de nem csak az) a mRNS vakcinákra. Ráadásul ahogyan megy az ido, nem csak hogy nagyobb gyártási kapacitás irányul Európa felé (mert USA már be lesz oltva), de úgy kb. egy hólnap múlva Európában már az oltásra hajlamos emberek válnak sokkal inkább hiánycikké, nem pedig a vakcina. Ezért ami ezidáig nem volt beszerezve, vagy nem kapot EMA pecsétet, az már nem is lesz beszúrva.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Még Szputnyikkal is kétlem, hogy lesz érdemes oltás No-ban (fuggetlenul attól hogy meg van rendelve és még gyártani is akarják), nem hogy kínaival. Magad is jól látod, menyire be van zsongva a német lakosság (de nem csak az) a mRNS vakcinákra. Ráadásul ahogyan megy az ido, nem csak hogy nagyobb gyártási kapacitás irányul Európa felé (mert USA már be lesz oltva), de úgy kb. egy hólnap múlva Európában már az oltásra hajlamos emberek válnak sokkal inkább hiánycikké, nem pedig a vakcina. Ezért ami ezidáig nem volt beszerezve, vagy nem kapot EMA pecsétet, az már nem is lesz beszúrva.
Plusz mínusz egy-két hónap ilyenkor rengeteget számít. Nem mindegy mikor tudnak nyitni a vendéglátósok. Pl. tavaly nyáron rekord bevétel volt a Balatonon és idén is ez várható. Ha máshol csak augusztus végére lesznek átoltva az emberek, az már a szezon vége...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 893
113
Akkor a mai nap termése:

Belüfttungsbeauftragter

Ez 2021-ben, Németországban azt a személyt jelenti, aki egy helység szellőztetéséért felelős. Ezt óránként meg kell csinálnia, majd ÍRÁSBAN rögzíteni a szellőztetés tényét, a szellőztetés kezdetét/végét, módját (kereszthuzattal vagy anélkül).

Aufsichtsperson der Belüftungsbeauftragten

Ez 2021-ben, Németországban azt a személyt jelenti, akit a hierarchia jelöl ki és ellenőrzi a Belüftungsbeauftragter munkáját, ezt pedig szintén ÍRÁSBAN rögzíti, majd az ellenőrzés tényét a következő hierarchia szint felé továbbítja.

Itt tartunk 1 évnyi járványügyi intézkedést követően. Jaja, mint a hetes az általános iskolában, csak már 35 múltam és erőteljesen őszülök.

Az e-mail elraktam. Valószínűleg be fogom keretezni. A centit már vágom...
És az afgán génsebész migirik vsz még erre se jók.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 993
13 300
113
Ha máshol csak augusztus végére lesznek átoltva az emberek, az már a szezon vége...
Ez azért még Mo-n se nem biztos. Van még néhány banánhély a járdán, amelyeken csúnyán el lehet csúszni.
De nem is erre utaltam, hanem inkább arra, hogy még ha mingyárt most kezdene el EMA a kínai vakcina engedélyeztetését, nem lenne kész "idore" (a szputnyik esetében is még kérdéses).
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Akkor a mai nap termése:

Belüfttungsbeauftragter

Ez 2021-ben, Németországban azt a személyt jelenti, aki egy helység szellőztetéséért felelős. Ezt óránként meg kell csinálnia, majd ÍRÁSBAN rögzíteni a szellőztetés tényét, a szellőztetés kezdetét/végét, módját (kereszthuzattal vagy anélkül).

Aufsichtsperson der Belüftungsbeauftragten

Ez 2021-ben, Németországban azt a személyt jelenti, akit a hierarchia jelöl ki és ellenőrzi a Belüftungsbeauftragter munkáját, ezt pedig szintén ÍRÁSBAN rögzíti, majd az ellenőrzés tényét a következő hierarchia szint felé továbbítja.

Itt tartunk 1 évnyi járványügyi intézkedést követően. Jaja, mint a hetes az általános iskolában, csak már 35 múltam és erőteljesen őszülök.

Az e-mail elraktam. Valószínűleg be fogom keretezni. A centit már vágom...

Az a baj, hogy ez alap lenne, de szerintem nálunk nem sok helyen csinálják.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 893
113
Plusz mínusz egy-két hónap ilyenkor rengeteget számít. Nem mindegy mikor tudnak nyitni a vendéglátósok. Pl. tavaly nyáron rekord bevétel volt a Balatonon és idén is ez várható. Ha máshol csak augusztus végére lesznek átoltva az emberek, az már a szezon vége...
Volt egy beszélgetés, hogy most hír vagy pesti, nem emlékszem. Valamelyik kretén (talán Újhülye? passz) ellenzéki telefonon dumált valami külföldivel egy teraszon ülve. Véletlenül vették fel, szelfiztek éppen fiatalok. A lényege annyi volt, hogy a külföldi tök ki volt, hogy elqurta a sajátjuk a védekezést, a gyógyszergyáraknak lefeküdtek, és milyen szerencsés vagy (az ellenzéki), hogy a másik már sörözhet, miközben ő szopik. A telefonban többször elhangzott, hogy "igen, jól állunk, jól csinálták, valljuk be".

És akkor még hol volt a ciprusi pina ügye!?

De igen. Elqurták, minden szar. Kíváncsi leszek a mai számokra!
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
774.399 fertőzött (+1.692)
5.907 kórházban (-453)
702 lélegeztetőgépen (-51)
250.143 aktív eset (-3.960)
497.084 gyógyult (+5.464)
27.172 elhunyt (+188)
3.774.221 (1.773.900) kapott oltást (+94.491, +62.177)
5.327.413 mintavétel (+18.789)
33.429 hatósági házi karanténban (-356)
1d93b67214fe8bc8e82dd1136a15ed1c.png
776.983 fertőzött (+2.584)
5.554 kórházban (-353)
662 lélegeztetőgépen (-40)
245.928 aktív eset (-4.215)
503.697 gyógyult (+6.613)
27.358 elhunyt (+186)
3.870.222 (1.822.655) kapott oltást (+96.001, +48.755)
5.349.792 mintavétel (+22.379)
31.133 hatósági házi karanténban (-2.296)
cd39a1ad2dd53aac635bc74774f40613.png
 
W

Wilson

Guest
https://nlc.hu/egeszseg/20210429/rusvai-miklos-magyar-virusmutans-indiai-mutans-interju/

"Sok helyen olvashattuk korábban, hogy hosszú távon az a vírusmutáns maradhat fenn, amelyik nagyon gyorsan terjed, viszont nem okoz olyan súlyos megbetegedést. Ehhez képest most azt látjuk, hogy a gyorsan terjedő és súlyos megbetegedést okozó brit, indiai és dél-afrikai változatok terjednek a legjobban. Miért alakult így?

Ez a folyamat egy vírus esetében tíz év vagy több is lehet, ennyi idő alatt zajlik le a szelídülés. Rövidtávon ennek éppen az ellenkezője, az úgynevezett felpasszálódás jellemző, ami azt jelenti, hogy a vírusok a virulenciájukat és megbetegítő képességüket tekintve erősebbek lesznek, erősebb változatok ütik fel a fejüket. Később zajlik csak az összeszokási folyamat, amikor a vírus egy kicsit megszelídül, a gazdafaj pedig hozzászokik az adott vírusfertőzéshez. Ez evolúciós mértékkel mérhető csak, általában évtizedek kellenek hozzá.

Eddig úgy fest, hogy a jelenlegi védőoltások is megvédenek minket a különféle mutációktól. Szükséges lesz őket a későbbiekben a vírus új variánsaihoz igazítani?

Feltétlenül, és ez a folyamat már most is zajlik. Úgy gondolom, hogy a mostani járványhullám megfékezése után, vagyis nagyjából ősztől a frissen előállított vakcinák már az új mutánsokkal szemben erősebben védő komponenseket is tartalmaznak majd. Kezdetben összetett, úgynevezett polivalens vakcinák lesznek forgalomban, melyek a koronavírus különböző törzseit tartalmazzák majd, és az addig ismert mutánsok ellen nyújtanak erősebb védelmet. Később kis mértékben mindig módosítani és az új mutánsokhoz igazítani kell őket, hasonlóan az influenza elleni védőoltásokhoz. Ez a folyamat már megindult a nagy vakcinagyártóknál."
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 816
113
776.983 fertőzött (+2.584)
5.554 kórházban (-353)
662 lélegeztetőgépen (-40)
245.928 aktív eset (-4.215)
503.697 gyógyult (+6.613)
27.358 elhunyt (+186)
3.870.222 (1.822.655) kapott oltást (+96.001, +48.755)
5.349.792 mintavétel (+22.379)
31.133 hatósági házi karanténban (-2.296)
cd39a1ad2dd53aac635bc74774f40613.png

Hát megy fel a fertőzöttek száma ismét. Kérdés mennyien kaptak ezek közül már oltást, és megvédi-e őket a súlyos állapot kialakulásától már.