Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Azért barátom, mert az élettudományok valószínűségi, vagy ha úgy jobban tetszik, statisztikai tudományok, ez nem statika, ahol van egy maximális érték, és ha 100ból 100szor vizsgálod akkor is összedől, ha felé mész. Éppen ezért használunk ilyen szitokszavakat, mint szignifikancia vizsgálat, p próba stb.
Ezek alapján az oltottak szignifikánsan kisebb eséllyel kapják el a fertőzést, ha mégis, akkor szignifikánsan kisebb esélyel lesznek súlyos tüneteik, és még ebben az esetben is az esélye, hogy meghalnak. Így bár ennek ellenére is előfordulhat az, amit írsz, de a valószínűségek a sokaságra mást mondanak.
Off, de igazából a statikai tervezés is statisztikán alapul már elég régen, azok a terhek és szilárdsági értékek amiket számolunk egy szórás alapján vannak meghatározva:
"Az ún. elsőrendű megbízhatósági (II. szint) módszernél a hatás és az ellenállás várható
értékeit hasonlítják össze az egyes paraméterek relatív szórásának és a vállalható kockázathoz
tartozó megbízhatósági index figyelembe vételével. Az elsőrendű megbízhatósági eljárás
alapelveinek gyakorlati megvalósítása az ún. parciális tényezők módszere. "
Ne menjünk nagyon bele, mert én már elfelejtettem (nem vagyok statikus), de az alapja mára statisztika. És nagyon sok minden az az építőmérnöki tervezésben, még ha ritkán gondolunk is bele. Meg a többi mérnöki munkában is.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
841.277 fertőzött (+2.361)
1.105 kórházban (+47)
155 lélegeztetőgépen (+10)
17.521 aktív eset (+1.810)
793.288 gyógyult (+531)
30.468 elhunyt (+20)
5.932.239 (5.710.977) kapott oltást (+3.075 +4.204)
7.217.103 mintavétel (+19.494)
15.854 hatósági házi karanténban (+3.216)
301covid_terkep_megye_102.png
843.825 fertőzött (+2.548)
1.233 kórházban (+128)
169 lélegeztetőgépen (+14)
19.492 aktív eset (+1.971)
793.842 gyógyult (+554)
30.492 elhunyt (+24)
5.935.182 (5.714.861) kapott oltást (+2.943 +3.884)
7.236.933 mintavétel (+19.830)
17.984 hatósági házi karanténban (+2.130)
794covid_terkep_1022.png
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Ekkora oltásbőségnél a saját felelősség korszakot éljük
Igen a saját felelősségét. Lásd még Románia. Ha gondolod ugorj át, és próbáld magad kezeltetni mondjuk torokgyulladással. Vagy csak egy törött lábbal.
1 határ van, ha túlcsordul a kórházi kapacitás. Akkor rangsorolni kellene felelősségi alapon. Tehat aki oltottként lett beteg előre, többiek forduljanak dr. Gödény orvosi csapatához ... de tudom ilyen nem lesz.
Igen, ilyen nem lesz... Mert már van. Legyen csak a covid teszt. Most még félig takaréklángon megy a rendszer, még kb 3-4 napos átfutással megy úgy, hogy a szintén csökkent mennyiségű egyéb betegségre van kapacitás. Duplázzuk meg a mostani számokat, és máris rohanunk oda, hogy szépen elkezd elfogyni az erőforrás mondjuk a Lyme tesztek elől.
Ez addig így lesz, amig az ingyenes TB ellátás nem lesz elvárásokhoz kötve.
Sehol nincs, ahol ingyenes tb van. Ahol meg nincs ingyenes tb ott igazából orvosi ellátás se. Mert ami az USAban van, az nem az. És ezt a számok is hozzák.

De egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy mi nem megérthető azon, hogy a vírus nélkül is gyakorlatilag tartalékok nélkül működő egészségügyre ráereszteni a vírust, az szükségképpen az egészségügyi ellátórendszer összeomlásához vezet. Ezt eddig 3szor játszottuk el, most eljátszuk negyedszerre is, mert egyéni felelősség korát éljük...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
"Ugyanannak a vakcinának a felvételét javasolja Vivek Murthy amerikai tisztifőorvos harmadik, „booster” oltásnak, mint amilyen az első két dózis volt!"
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 028
113
"He was fully vaccinated"

Sajnos ez is azt bizonyítja, hogy gyenge immunrendszer mellett a vakcina sem életbiztosítás.
Lehet csúnya leszek, de nekem ez az ember mindig úgy fog megmaradni ahogy Irak lerohanása előtt lóbálja a lisztet a fiolában az ENSZ közgyűlésen, mint tömegpusztító fegyver...
 

balkáni

Well-Known Member
2016. szeptember 26.
572
780
93
Ezt írtad:

Tényleg ezt akartad? Csak mert ez így f@szság. :D
Nem az a feladata a védőoltásnak, hogy betegség alakuljon ki, meg terjedjen a járvány.... :oops:
Valójában azt gondoltam, hogy a betegség kialakulásának megakadályozása és ezzel a járvány terjedésének megfékezése. Elnézést kérek. Amennyiben hibát vétettem
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

balkáni

Well-Known Member
2016. szeptember 26.
572
780
93
Két rosszindulatú momentumot vélek felfedezni a mielőbbi törlési akcióban. Első, hogy ki lett törölve az újságcikk linkjére mutató hozzászólásom, második pedig, hogy nem került törlésre a negyed órával ezelőtt írt hozzászólásom is. Mely így értlmét vesztette, de lehet hogy ennek van oka.
Szeretném kérdezni, hogy van e a moderátornak ... szupermoderátornak olyan jogosultsága, hogy átszerkesszen hozzászólásokat?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

balkáni

Well-Known Member
2016. szeptember 26.
572
780
93
Van, néha én is szoktam kérni, hogy szerkesszék át valamelyik hozzászólásomat, mert valami gebasz van vele.
Köszönöm!

A következő link remélem nem kerül törlésre, hiszen az itteni publikum nagy részéhez közel illene állnia a Magyar Demokrata. Egy 11 évvel ezelőtt megjelent cikk: Demokrata
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Egyébként nem teljesen értem, hogy most miért kell egy 12 évvel ezelőtti járvány és egy azóta nem használt oltás ellen kampányolni. (Jó tudom, ez egy analógia a jelenlegi helyzetre, na de akkor is...)

Amúgy az egy egész jó kis oltás volt, én is megkaptam és még mindig itt vagyok egészségesen. :)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Én is ezt gondoltam. De sajnos az oltások az új vírusvariációkkal szemben nem tűnnek olyan Jokernek, amilyennek anno beharangozták.
Az egyéni felelősség meg olyan alacsony, hogy minden képzeletet alulmúl. Így haladunk, úgy ahogy. Ha fullra a kórház, mahd szólunk az osztrakoknak, mint ahogy most nekünk a románok. Keletre haladva az eü. felelősség egyre alacsonyabb. Ez addig így lesz, amig az ingyenes TB ellátás nem lesz elvárásokhoz kötve. Dohányzó tüdőbetegnek csak akkor jár ingyenes ellátás, ha leszokik. Cukorbetegnek, ha diétázik, fogy. Stb, stb. Az embereket önmaguktól nem lehet megmenteni, akkor vállalják a következményeket is.
Milyen ingyenes tb?
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Tavaly óta a népen végigment a covid és az embereknek van immunrendszere.
Szóval ha jól értem, ha túl sok az eset, azt a vakcinák okozták, ha kevés, akkor pedig az emberek immunrendszere. Ja, és a d-vitamin, nehogy kifelejtsem.
Egyszerű a világ, ebből is látszik, nem kell ide kutatás, vizsgálatok, stb. Fotelből megmondja bárki a frankót.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Szóval ha jól értem, ha túl sok az eset, azt a vakcinák okozták, ha kevés, akkor pedig az emberek immunrendszere. Ja, és a d-vitamin, nehogy kifelejtsem.
Egyszerű a világ, ebből is látszik, nem kell ide kutatás, vizsgálatok, stb. Fotelből megmondja bárki a frankót.
Egy részét, a másik részét meg mások mondják meg fotelből. Értem, hogy az oltás csillpít(hat)ja a járvány lefolyását, de azért az immunrendszer elvileg bele van szerelve a gdp termelő egységekbe.

Avagy azt kívánod-e kifejezni valamilyen formában, hogy a covid kapcsán az emberi immunrendszer negligálható és ha pozitívum merül fel a félelmetes statisztikai adatok terén, akkor semmilyen módon nem hozható kapcsolatba vele említés szintjén sem?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Tavaly óta a népen végigment a covid és az embereknek van immunrendszere.
Van, csak az emberek egy nagy százalékának ez ellen a virus ellen xart sem ér. Lásd Vuhani kórház tavaly januar, lásd Észak - Olasz csőd tavaly február. Lásd Románia most. Jelzem a legalacsonyabb átoltottságú európai ország...

A Covid sajnos olyan mint az infulenza. Hiába estél át rajta tavaly, változik a virus és újra megbetegít. Kinek nátha, kinek halálos. 40es, 50es átlagembereket is elvisz, nemcsak az időseket.

Oltasd be magad. Jobban jársz. Kedvellek azért írom!! Értem üzlet, értem hisztéria, de te is értsd meg! Lehet üzlet, lehet hiszteria, de egyben halálos vagy nagyon súlyos maradandó tüneteket okozó betegség is. Kezdő szettnek 2 laza szúrás, aztán pár évig évente egyszer vállba egy szúrás. Nincs olyan világösszeesküvés, ahol Biden, Putyin, Izrael, az arabok meg a kínai komcsik is ugyanúgy az oltást valasztják. Jelenleg oltás nélkül csak szigorú korlatozásokkal és maszkviseléssel kerülhető el a kórházak túlterheltsége.ne lépjünk ide vissza!! Előbb - utóbb lesz hatékony gyógyszer is.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Egy részét, a másik részét meg mások mondják meg fotelből. Értem, hogy az oltás csillpít(hat)ja a járvány lefolyását, de azért az immunrendszer elvileg bele van szerelve a gdp termelő egységekbe.

Avagy azt kívánod-e kifejezni valamilyen formában, hogy a covid kapcsán az emberi immunrendszer negligálható és ha pozitívum merül fel a félelmetes statisztikai adatok terén, akkor semmilyen módon nem hozható kapcsolatba vele említés szintjén sem?
Nem kell negligálni, de azt azért jó lenne belátni, hogy a vírus ellen kizárólag az immunrendszerre hagyatkozni erősen kockázatos. Hogy úgy mondjam, jó, hogy az embernek van immunrendszere, de ga ez minden esetben elegendő volna, nem halnának meg betegségben emberek.