1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kémműholdak

Diskurzus a(z) 'Helymeghatározó, kém- és egyéb műholdak, űreszközö' témában - maxim által indítva @ 2012. január 8..

 1. Python

  Python Well-Known Member

  A Legenda szovjet műholdas tengerészeti megfigyelő rendszer
  http://techstory.blog.hu/2015/10/09/a_legenda_szovjet_muholdas_tengereszeti_megfigyelo_rendszer_1_resz


  http://techstory.blog.hu/2015/10/12/a_legenda_szovjet_muholdas_tengereszeti_megfigyelo_rendszer_2_resz
   
 2. Montezuma

  Montezuma New Member

  Nem űrszemét. Mindegyik nagyhatalom terel, a világűr fel van fegyverezve.
   
 3. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Készül a Liana utódja.
  https://space.skyrocket.de/doc_sdat/pion-nks.htm
  Én meg azon filóztam, mit fog kezdeni a Hurnyicsev a legyártott 14 Proton rakétával?.
  Moscow. 4 September. INTERFAX-AVN - The progress of the design work on the production of the Pion-NKS spacecraft will be considered at a conference call at the Russian Defense Ministry, Army General Sergei Shoigu, the head of the military department, said on Tuesday.

  Már most három év késésben van.
   
  fip7 likes this.
 5. boki

  boki Well-Known Member

  A Liana(Legenda utódja) müholdas tengerészeti megfigyelő rendszer 2020. január 1-től hadrendbe áll. Még idén útnak indítják a rendszer két utolsó müholdját a Pion-NKSz-t. A rendszer első müholdját a Lotosz-Sz-t 2009-ben, a másodikat 2018-ban indították.


  Pion-NKSz
  [​IMG]
   
  svajcibeka, Python, fip7 and 2 others like this.
 6. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  és ez mit figyel? mivel? optikai radar vagy mi van rajta? úgy nagyvonalakban amit tudni lehet
   
 7. nagyoncivil

  nagyoncivil Active Member

  A gugli ezt dobta ki az elsők között:
  http://www.russianspaceweb.com/liana.html
  Az első bekezdésben ELINT-et emlegetnek.
   
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az első pont lejárt, mire a másodikat indították.
  Ez már nem atomos. Már elég a napelem is.
   
 9. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Látod, radaros. A hajókat figyeli, és céladatokat ad az Ónixoknak és egyebeknek.
   
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A Lotos rádiólehallgató és bemérő műhold.
  A Pion radaros. 1 méteres cuccokat is lát, és három méteres pontossággal helymeghatározza őket.
  A rendszer valószinűleg két Lotos és két Pion műholdból áll.
  Az előző rendszer 250 kme helyett 1000 kmen keringenek.
   
 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 12. Python

  Python Well-Known Member

  Az amerikai hírszerzés és hadsereg már ma is bővelkedik a globális megfigyeléshez szükséges eszközökben, és ez csak egyre inkább így lesz. Eddig titkosított, a közelmúltban azonban nyilvánosságra hozott dokumentumokból egy mesterséges intelligenciára épülő új műholdas rendszer képe bontakozik ki. A titkos projektről még mindig keveset tudni, de annyi biztos, hogy példátlan megfigyelő gépezet jöhet létre, ha egyszer elkészül. Hogy ez mit jelent a személyes adatokra nézve, illetve hogy sikerül-e kiküszöbölni az adatokban rejlő torzítások átöröklését, még a szakértők is csak találgatják. Közben magáncégek már ma is meghökkentően kifinomult műholdas megfigyelőrendszerekkel rendelkeznek, ráadásul jóval kevesebb megkötéssel. És az ő adataik is könnyen az államnál köthetnek ki.
  Képzeljenek el egy rendszert, amely műholdakkal figyeli a Földet, ömlenek bele a milliónyi forrásból származó, legkülönfélébb adatok, és ezeket olyan kifinomult módon képes feldolgozni, hogy megérti a múltbeli trendeket, sőt ezek alapján képes előrejelezni bizonyos jövőbeli történéseket is. Aztán képzeljék el, hogy ezt a rendszert az amerikai hírszerzés már évek óta fejleszti. Aztán képzeljék el, hogy mindez a valóságban is így van, és ennek a rendszernek a neve Sentient. A globális amerikai megfigyelésről és adatgyűjtésről általában az NSA vagy a CIA jut az emberek eszébe, de az Egyesült Államok Hírszerző Közösségébe tartozó 17 szerv között vannak olyanok is, amelyek jóval kevésbé ismertek és kevésbé kétes hírűek, de szintén fontos munkát végeznek. Ilyen a Nemzeti Felderítő Hivatal (National Reconnaissance Office, NRO) és a Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA) is. Az NRO felderítő műholdakat működtet, az ezekkel begyűjtött adatokat pedig továbbítja a társügynökségeinek. Például az NGA -nak, amely a feldolgozást és elemzést végzi. És ez a két ügynökség közösen fejleszti a Sentient (“érző”, “érzésekre képes”) nevű rendszert is. Ennek a létezéséről egészen mostanáig csak elvétve tett utalásokból lehetett tudni. De most eddig titkosított, nemrég közzétett dokumentumok némi betekintést engednek a program fejlesztésére és céljaira is.
  Ez lehet minden idők legfélelmetesebb megfigyelő gépezete
   
  fishbed and gacsat like this.
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  fip7 likes this.
 14. Python

  Python Well-Known Member

  A hidegháború időszaka a két nagyhatalom közötti folyamatos kémkedéssel (is) telt. Időnként persze megbuktak a kémek, ilyenkor kicserélték őket, például a Glinickei hídon, aztán minden ment tovább. Berlinben a CIA lehallgatta a szovjeteket, mire azok beszerveztek pár kémet a lehallgatóállomásról, az FSB-ről. A szovjetek a lehallgatóállomásaikat egy a fal alatt elvezetett vezetékkel kötötték össze, mire a CIA alagutat ásott az alagúthoz, és így csapolta meg a kábel tartalmát. A szovjetek elsüllyedt tengeralattjáróját speciális hajóval emelték ki a tenger mélyéről, és a Berlinben lezuhant vadászgép titkos radarját is a tó mélyén szerelték le a roncsról. Míg a KGB archívumai mélyen hallgatnak, a CIA dokumentum-tárai lassan megnyílnak, és egyre több, érdekes történettel színesítik tovább a hidegháború legendáinak sorát. Például az ellopott műhold esetével. Pontos időpontot nem lehet tudni, az eset valamikor 1959 és 1960 környékén történt. A szovjetek a Luna programjukkal, az 1959-ben felbocsátott Luna–1 (E–1) lett az első, Nap körül keringő mesterséges bolygó, miután a szovjet irányítás eredeti tervei szerinti Holdba csapódást elvétette, és az Nap körüli pályára állt. A kapcsolatot a műholddal 62 órán keresztül sikerült fenntartani, aztán az akkumulátora kimerült. A szintén ’59-ben indított Luna–2 (E–1–6) ezzel szemben már elérte a Hold felszínét, a Palus Putredinis régióban csapódott be.
  A CIA lopott műholdja
   
  HAndrás, gacsat and fishbed like this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

  Az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb tartalmát lehet ingyenesen böngészni az Arcanum Digitális Tudománytár térképes szolgáltatásán, a Mapire-en. Az Interspect Kutatócsoport 2016-ban készítette el és a napokban ingyenesen böngészhetővé tette az amerikai hírszerzés, a CIA által az 1960-as években Magyarországról készített kémműhold felvételek egységes térképi változatát. A hazánk nagy részét lefedő hidegháborús műholdkép gyakorlatilag sok száz, űrből fényképezett panorámafelvétel térképi feldolgozásából és egységes képpé alakításából született meg, egy tucat ember több havi munkájával. És most valószínűleg sokan fölkapják a fejüket: Micsoda? A CIA hat évtizeddel ezelőtt végigfotózta az űrből a szocialista Magyarországot? Igen, így történt, az Interspect Kft. által összefűzött és georeferált felvételek eredetileg az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) számára készültek, és a titkosítás 1995-ös feloldásáig nem is tudott a világ a létezésükről. Ez nem is csoda, hiszen a katonai hírszerzés ütőkártyái az USA és a Szovjetunió hidegháborús játszmájában a legféltettebb "ne tudd meg, hogy mit tudok" lapok közé tartoztak. Amerikai részről a kezdetben Discoverer fedőnéven futó Corona volt az első műholdas hírszerző program, aminek kidolgozását a repülőgépekről végzett fényképes felderítés korlátai indokoltak (a CIA számára kifejlesztett Lockheed U-2 repülőgépekkel végzett kockázatos küldetésekre kell itt elsősorban gondolni). A Corona (amit később az Argon, a Lanyard, a Gambit, a Hexagon kódnevű kémműholdas programok követtek) 1959 júniusától 1972 májusáig tartott, és két elsőséget is begyűjtött általa az Egyesült Államok az űrversenyben a szovjetek orra előtt.
  Majdnem az egész országot lefotózta a CIA, most térképen böngészhetjük a kémfotókat
   
  gacsat, fip7, fishbed and 1 other person like this.
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ettemlevest and fonak9 like this.
 17. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 18. boki

  boki Well-Known Member

  Sputnik-inspektor :)
   

Ezen oldal megosztása