1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kínai űrprogram

Diskurzus a(z) 'Helymeghatározó, kém- és egyéb műholdak, űreszközö' témában - Mackensen által indítva @ 2015. július 15..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nem tudja értelmezni. Mondok egy profán példát. Egy kvantumszámítógép soha nem fogja tudni értelmezni, hogy mennyire fáj egy tökönrúgás (és hogy pontosan hogyan fáj).
   
 2. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A mi biológiai agyunknak is brutálisan nagy számítókapacitása van, de a tudatos szinten ez nem jelenik meg, illetve csak néhány számolózseninél, de náluk sem tudatosan hanem ösztönösen. Az MI-t se feltétlenül úgy kell elképzelni ami teljesen ki tudja használni a kapacitását, ha megjelenik benne egy tudatos szint akkor lehet, hogy annak emberhez mérhető értelmi szintje lesz.

  Lehet, hogy a hardvere olyan vagy még nagyobb kapacitású lesz mint a mi több milliárd neuronunk, lehet hogy a hardvere milliós számjegyeket tud összeszorozni egy másodperc alatt, de a benne futó tudatos szint egy kétjegyű szorzást is elhibázhat vagy akár ideológiai baromságokon is rugózhat.
   
 3. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  De ha a kvantumszámítógép egy humanoid robotban van aminek töke is van és érzékelő receptorai is, a tökében pedig különösen sok, akkor még a tökön rúgást is értelmezheti majd.
   
  haubagoi likes this.
 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Érvelni (logikailag) érvelhet róla, kb. úgy mind egy szűz tizenéves a szexről. De ugyanúgy nem fogja tudni soha értelmezni, hogy mit jelent (az emberek számára) a szeretet, és így nem fogja tudni értelmezni pl. a közösségi összetartozás érzését sem. Ekkor pedig sem a vallásokat, sem a kommunizmust nem fogja tudni megérteni. De azt sem, hogy miért védik egyes emberek a hazájukat az életük árán is. stb. Röviden: az emberi érzések és gondolkodás megértéséhez emberre van szükség. Gép érvelhet róla, hogy "tökönrúgás fáj = TRUE", "szerelem = bizsergés" stb. de soha nem fogja tudni, hogy ezek valójában véve mit is jelentenek.
  Úgyhogy gyerekes gondolat a gépek öntudatra ébredésétől tartani, a gép mindig is gép marad. Lehet nagyon gyors, kilogikázhat dolgokat gyorsabban mint mi, túl is járhat az eszünkön, de ez nem öntudat, hanem puszta számítási kapacitás.
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez igaz, viszont a szingularitás utáni szinteket már nem mi kódoljuk hanem a mesterséges innteligencia és minnél több ilyen szint vagy ugrás keletkezik úgy fog eltávolodni az embertől. A szingularitás arról szól, hogy kicsúszik a kezünkből az "alkotás" és a programok fogják saját magukat programozni. Tehát egy bizonyos szint fölött már nem fogjuk tudni értelmezni azt amit az n-ik generációs mesterséges intelligencia alkotni fog.

  Ha fog tudni modellezni virtuálisan egy emberi agyat és a benne lévő összes folyamatot, akkor simán képes lesz "érezni".
   
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Hm. Lehet. Amikor régebben az MI-ről gondolkodtam, akkor pontosan ez jutott az eszembe. Hogy ahhoz, hogy valódi mesterséges intelligenciát teremtsünk, fizikai testbe kellene zárni az MI-t, és engedni, hogy úgy tanuljon, hogy megtapasztalja a fizikai világot a saját érzékszerveivel. (Szemben azzal, hogy most az MI alapvetően programkód, amely matematikai logikával érvel, valószínűségi hálózatokkal következtet, vagy neurális hálózatokkal osztályoz, de közben nem érti, hogy mi az, amiről érvel.)
   
 7. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nem. Mert a modell és a valóság nem ugyanaz. Pl. hiába modellezel egy neurális hálózatot, attól az még egy számítógépen futó programkód, nem egy neuron.
   
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Igen, a modell valóban nem valóság, viszont a modell feladata a valóság leképezése. Minnél valóságosabb a modelled annál jobban fog hasonlítani az eredetire. Ha meg a modell egy az egyben megegyezik majd az eredetivel a működését illetően, akkor végül is mindegy lesz, hogy az egyiket anya szülte a másikat meg egy gyártósor.
   
 9. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nem.
  Kívülről hiába néz ki egy gép atomra pontosan úgy mint egy ember, és hiába viselkedik úgy, hogy nem lehet megkülönböztetni egy embertől, attól még nem ember, csak egy ember-szimuláció.
   
 10. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Mack, hadd kérdezzem már meg, hogy te materialista vagy? Mert ha nem, akkor nagyon röviden úgy tudnám elmondani a különbséget, hogy a gép lehet bármilyen tökéletes szimuláció, de nincs lelke.
   
 11. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Pontosan. És? Van ugyebár a szélcsatorna, ahol a repülőgépmakettet áramlástanilag meg lehet figyelni, de megjelentek a szuperszámítógépek olyan programokkal amellyek szintén áramlásokat tudnak modellezni. Ha a programod van annyira pontos mint a valóság, akkor egy mérnök számára mondhatni mindegy. Az olcsóbbat és a kényelmesebbet választja majd függetlenűl attól, hogy az egyikben valódi szél fúj és a másikban meg nem.

  Ha a géped "tökéletes másolat" lesz, akkor tökéletesen modellezi majd a "lelket" is.
   
 12. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Szerintem ezen a ponton rá kell jöjjek, hogy tökéletesen felesleges veled vitatkozni. Ulippo érve viszont tetszett a receptorokkal.
   
 13. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az MI mérésének alapvetése a Turing-teszt, aminek az lényege, hogy egy ember kommunikál egy másik emberrel és egy robottal, és ha a robot jobban el tudja hitetni vele, hogy ő az ember mint a valódi ember akkor az a robot intelligens. És ha ez a robot intelligens, akkor tökmindegy, hogy fejében neuronok vagy kvantumcsövek vannak.
   
 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Igen, intelligens, de ugye a vita arról szólt, hogy van-e öntudata. A kettő nem ugyanaz.
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Te olyanokat mondták hogy: "nem fogja tudni soha értelmezni, hogy mit jelent (az emberek számára) a szeretet, és így nem fogja tudni értelmezni pl. a közösségi összetartozás érzését sem. Ekkor pedig sem a vallásokat, sem a kommunizmust nem fogja tudni megérteni. De azt sem, hogy miért védik egyes emberek a hazájukat az életük árán is. stb." Dehogynem. Ha fogja tudni modellezni az emberi agyat és a működését, akkor az emberi öntudatot is fogja tudni modellezni az összes gondolatával, érzésével stb együtt.
   
 16. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Jó, szerintem hagyjuk abba a vitát. Fog tudni érvelni róla, de nem fogja tudni érezni, hogy miről van szó.
  A dolog egyébként azért izgatott fel, mert a mesterséges intelligencia öntudatra ébredését népszerűsítők valójában véve pontosan ugyanannyira materialisták, mint a kommunisták. Hiszen nem tudják értelmezni a lélek fogalmát, azt hiszik, hogy az ember fizikai modellezésével öntudatot teremthetnek, mert az ember egyenlő a fizikai testével. Vagyis akik így gondolkodnak, azok materialisták.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ezt a kérdést feszegette a Szárnyas fejvadász című film. Mikor a replikánsok és az emberek közti különbségek már nagyon elmosódtak. A film végén meg egy replikáns ad emberségből leckét egy embernek aki el akarta őt pusztítani.
   
 18. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Jaj, hagyjál már ezzel. Hollywood mint érv...
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem volt érv
   
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az emberi agy sem különbözik lényegében az állatitól, ugyanazokból a szervekből áll, nem minőségi a különbség hanem mennyiségi, az emberi agyban sokkal nagyobb a szürkeállomány, ebben vannak a neuronok ezért nagyobb a kapacitása, de ugyanez megvan az állatokban is csak nem ekkora. Egyébként a sült hús és a halak fogyasztása vezetett oda, hogy ilyen nagyra nőjön, a lapos homlokú őseinknek még sokkal kisebb volt.

  A mi agyunk fejlődése is egy példa arra amikor a mennyiségi növekedés minőségbe csapott át, egyszer csak megjelent az öntudat ami már azt is tudni véli mi az a lélek. Hát a kvantumszámítógép is egy hatalmas mennyiségi változás lesz a kapacitás terén, hogy ez átcsap-e minőségi változásba az majd kiderül ha elkészült.
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása