1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kínai szállítóhelikopterek

Diskurzus a(z) 'Szállító és egyéb vegyes feladatú helikopterek' témában - Tcat által indítva @ 2013. november 27..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  De ha nem "jobb" akkor miért cserélik egyáltalán le, vele? Lényegében licenc alapján gyártják a Mi-17-est. Ha annyira elégedettek lennének vele, mehetnének tovább azon a vonalon is.
   
 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Egyrészt szerintem azért, mert a Z-20 nem lényegében licensz gyártás (gyártják még? Az utolsó adag nem készen vett vol?), hanem kínai "fejlesztés" és 100 % hazai gyártás. A kettő azért nem ugyanaz. Másrészt ha jól tudom, méretben, teherbírásban a Mi-17 kb a Z-20 és az új Z-8 között van, igazából a kifejlesztése logikus lépés a kínaiak részéről. Plusz a kínai Mi flotta fiatal, jó ideig együtt fognak szolgálni.
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Z-20 egy rohamdesszant helikoter.Mi17 nem az.Akkor sem,ha az oroszok jobb hijján használják ilen célra.Z8 pedig,márha hinni lehet a kinai adatoknak,sokkal jobb nagymagassági jellemzőkkel bir mint a Mi17.Mondjuk 3hajtómves,viszont azok eggyenként gyengébbek.
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  De nem a Z-8 al. Jól bejöhetett a kínaiaknak a Super Frelon koppincs, ha ilyen "hosszú" ideig tartják majd a rendszerben:

  "In 2018, the PLA Army Aviation announced that it would begin phasing out its fleet of Z-8 helicopters due to low performance and high maintenance requirements, even though some examples have only been in service for 6 years, the Z-8s will likely to be replaced by the Harbin Z-20 medium lift helicopter."

  2018 ban bejelentették hogy meg lesz kezdve a kivonása a Z-8 flottának az alacsony teljesítmény és a magas karbantartási igény miatt még annak ellenére is, hogy néhány példányuk alig 6 éve van szolgálatban, valószínűsíthetően Z-20 al lesznek leváltva.

  Arra leszek kíváncsi, a Mi-17 meddig marad, illetve az mivel váltják majd ki? Mert Z-20 al is ki lehet persze, csak simán lehet számolni 1 leváltott Mil-re/Z-8-ra 2 Z-20 at majd...
   
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Nem Z-8L a típusjele annak az új helikopterek, amiről képeket linkelek?
   
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem tudom. Amit én linkeltem az a Wikiből van, elég friss infónak tűnik 2018-ból, és ott azt írják hogy Z-20 al akarják leváltani a nem túl régi Z-8 flottát.
  Két verzió lehetséges:
  1. A wiki téved (láttunk már ilyet)
  2. A Z-8 at a Z-20 váltja valóban, ahogy írják.
   
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  De.Viszont ez már messze nem azonos az eredeti Z8al.Kb mint a Mi8 a Mi172höz,ugy viszonyulnak egymáshoz.Viszont az orosz hadseregben az utóbbi jelzése is Mi8akármi.Mert végülis egy modernizált Minyó.Z-8L és a Z-20 meg két különböző feladatkörű helikopter.Eggyik ugyan elláthatja a másik feladatkörét-csak nem éppen ideális módon
   
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Arról szólt az eredeti, első poszt, hogy a Z-20 és az új 3 hajtóműves típus váltja a Mi-17-eseiket. Erre írtam pár körrel késóbb, hogy nem hiszem hogy azért, mert a Mi lenne szar. Két típus váltja, egyik kisebb, másik nagyobb teherbírással, mindkettő hazai tervezésű (módosítású), hazai gyártású.
   
  zsolti likes this.
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én is idézőjelbe tettem a "jobb" szót. Erre akartam én is kijukadni, a Mi-17 lehet kicsinek egy kicsit nagy, nagynak meg egy kicsit kicsi helikopter.
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem a Z-8L a Z-18?

  Találtam egy ilyet is:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Changhe_Z-18
  Itt azt írják ez váltja a Z-8-at. Önellentmondásban van a Wiki saját magával, mert Z-20 és Z-18 is váltótípusként van leírva a Z-8 al kapcsolatban.
  Nekem inkább ez hihető mint váltótípus, nem a Z-20, az túl kicsi hozzá.
   
 11. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Inkább ezt az oldalt nézt. Sokkal megbízhatóbb.
  http://chinese-military-aviation.blogspot.com/p/helicopters-iii.html#Z-8G
  Nem elírás. Tényleg több egységnél SinoHawkkal akarják leváltani a Mi-17-eseket.
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én a Z-8 leváltásáról beszéltem, az általam korábban linkelt Wikis angol oldalon van ott hogy a nem túl sikeres Z-8 flottát annak ellenére is leváltanák Z-20-al, hogy vannak még 6év körüli gépek is, amelyek azért elég fiatalok még a kivonáshoz. Aztán megnéztem a wiki szintén angol Z-18 oldalát, ott meg azt írják hogy a Z-8 flottát ezzel a gyakorlatilag új verziós Z-8-al, fut ez amúgy Z-8L néven is, a Z-18 al váltanák.

  Na most akkor mi van?
  Mi-17 ről én egy szót sem írtam.
  Váltják az elég fiatal Z-8 flottát, vagy sem? Ha igen Z-20 al, vagy az egyenes ági utód Z-8L/Z-18 al?
   
 13. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Szerintem valószínűleg nem szó szerinti leváltás lesz. Eddig méretéhez képest viszonylag kevés helikopterük volt, ez inkább átszervezés, bővítés lesz kvázi ténylegesen új, full hazai típusokkal. A Mi-17-esek (vagy egy részük), Z-8-asok mennek másodvonalas, vagy új századokhoz, nagyobb tömegben pedig ezt a két típust használják majd.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Najó, valamiért a Mi-nél ragadtam le.
   
  zsolti likes this.
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Érdekességként:
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Azt kéne figyelembe venni,hogy a Z-20,akárcsak a mintaadó BH,egy rohamdesszant heli.Feladata,hogy a tüzvonalba szállitsa,vagy emelje ki a katonákat,terhet,stb.Z-8L szállitóheli,ami a harctérre viszi a terhét,de nem a tűzvonalba.Ez az amerikai minta,amit vietnámi tapasztalatokra épitve dolgoztak ki az usákok.Csak az amik a CH47t használják szállitóheliként
   
  Mackensen likes this.
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Kicsit utánanéztem ennek a Z-8L-nek.Elvileg 5tonnát tud 1000km-re vinni,és 8000m feletti magaságban is használható.Egyenlőre a Turbomeca Turmo fejlesztett változat van benne,de szeretnék megvenni hozzá a Makila licencét.És 330km/h a csúcssebessége.És kényelmesen elfér benne a kinaiak ATVje.Szóval egész jónak tűnik
   
 18. Roni

  Roni Well-Known Member

  :oops:
  [​IMG]
   
  therob likes this.
 19. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A jó öreg ismerős vonalak.

  [​IMG]
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Jobb mint az eredeti :D :D
   

Ezen oldal megosztása