1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. Loki19

  Loki19 Member

  Megelőztél. Tökéletes összefoglalás és tökéletesen biztos vagyok benne, hogy úgysem megy át :)
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Igazad vagyon,nem ment át.Nem érti meg,hogy az erődités nem önmagában való.Pedig amit belinkeltem tanulmány pont az erődök harcászati-stratégiai szerepéröl szol.De nem olvassa el
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt nem akarjátok megérteni,hogy egy mozgó háborúban nincs létjogosultséga egy erődrendszernek.A II.vh. ielyén sem volt ma meg már aztán végképp nincs!Nem véletlen,hogy ahogy egyre elterjedt a gépesítés tűntek el az erődök és az sem véletlen,hogy gyakorlatilag minden erőd elesett a II.vh-ban.
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Már hogyne lenne.Kurszknál a tábori erődrendszer nem volt hasznos?Sztálingrádnál maga a város volt az erőd.Jugó,finn és szovjet erődök sem hobbibol épültek a hh alatt.Bar-Lev vonal,vagy a mai erőditett határőrörsök az izraeli határon sem a tájkép javitására épültek.Nagyon egysikuan gondolkozol.
  Hogy visszakanyarodjunk a régi magyar időkhöz,más a feladata egy templomerődnek,más egy egy Zalakomár jellegű palánknak,más egy Pápa jellegű kis várnak,és más egy Győr jellegű záróerőditménynek,erődvárosnak.Olvasd már el a belinkelt tanulmányt.Gyönyörűen végigveszi ezeket a dolgokat.
   
  blitzkrieg and dragonette like this.
 5. Loki19

  Loki19 Member

  Teljesen mindegy, hogy mi esett el, mi nem. Minden vár bevehető, minden hk. kilőhető, hajó süllyeszthető, stb A kérdés az, hogy addig betöltik-e a a nekik szánt szerepet. A várak szerepe nem az volt, hogy soha ne essenek el...
  Nem tudsz/akarsz rendszerben gondolkodni, pedig írtam, hogy ne Drégelyt vizsgálva értékeld a magyar végvárrendszer milyenségét, ehhez képest folyamatosan a völgyzáró erődök egyes tulajdonságainak kiemelésével akarod az egész rendszert elavultnak-hibásnak beállítani.
  Mozgó háború meg ott volt, ahol a körülmények alkalmassá tették ezt. Javaslom pl. az itáliai hadjárat tanulmányozását. Ahol olyan szerencsés terepviszonyok voltak, mint nekünk a Kárpátokban, ott minden résztvevő megpróbálta kihasználni ennek előnyeit. Nem tankönyvekből dolgoztak, a "mi számít modernek ma" címszó alatt lévő módszerekre alapozva, hanem arra, ami az adott helyen- helyzetben számukra a legoptimálisabb volt. Számunkra ez a 15.sz-ban a végvárrendszer, 1941 után meg az Árpád-vonal volt.
   
  blitzkrieg and Celebra like this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem tábori erődítésekről beszélünk hanem fix erődrendszerekről!
   
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Izraeli határör örsök betonbol vannak.Atlanti fal beton.Szevasztopol erődje.Siegfrid vonal.Megint a jugó,finn,szovjet betonerődök,rajtuk T34/55 tornyokkal.Stb
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Különben ez az egysikú,3.generációs páncélos hadviselésben való gondolkodás eléggé jelen van a haderőfejlesztési topikban is.A plánkvárak a portyázók ellen épültek.Ha szultáni sereg jött,nem is védték őket.Minek?Egy részcsapata a szultáni seregnek elöbb elfoglalja,minthogy a sereg vége odaérne.A védelmével még egy nap időt sem lehet nyerni,mig a katonák és fegyverzetük hasznositható az ellenállásra valóban képes záróerődökben,vagy a mozgó erőknél.
   
  blitzkrieg and dragonette like this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mind elesett.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért nem mind1,hogy mind elesett vagy sem mert az nyilvánvalóan nem hatékony dolog ami folyamatosan csődöt mond.
   
 11. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  A két uralkodó, az osztrák császár és az orosz cár 1849. május 21-én - ugyanazon a napon, amikor a magyar honvédsereg visszafoglalta Buda várát - Ferenc József kezdeményezésére Varsóban végleges megállapodást kötött az orosz intervenció feltételeiben.
  Az osztrák császár néhány tízezer főnyi, és osztrák parancsnokság alatt működő orosz segéderőt kért, I. Miklós azonban csaknem 200 ezres sereget küldött - ennél nagyobb orosz haderő addig nem járt külföldön, még a napóleoni háborúk idején sem.
  Az orosz agresszió önmagában eldöntötte a háborút, hiszen az osztrák hadseregből 160 ezren harcoltak Magyarországon, de a cár beavatkozása után már 350 ezer katona állt szemben a 170 ezres honvédsereggel. Az orosz hadvezetés a Magyarország elleni intervencióhoz összesen negyedmillió katonát mozgósított, és ebből mintegy 190 ezer vett részt a hadjáratban, 568 löveggel.

  https://www.origo.hu/tudomany/20190...oseges-tavaszi-hadjarat-megkoronazasanak.html
   
 12. jani22

  jani22 Well-Known Member

 13. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Jobb híján, mivel nem találok általános középkori topicot, egy nagyon látványos HEMA (Historical European Martial Arts - kb. Történelmi Európai Harcművészetek) videó kardvívásos technikákról, középkori európai vívókódexek alapján rekonstruálva.

   
  blitzkrieg likes this.
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Olvastatokci csataval foglalkozo uj kutatasokrol a hireket. Most nem tudom linkelni :) de latjatok hogy voltak eroditesi munkak a kozep/kora ujkori csatatereken is..../nem csak a termeszeti adottsagokra hagyatkoztak..../mar a barbarikumba eroditettek csatatereket....
   
 15. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Altalaban csak ott talalkozunk valamifele eroditessel ahol egyik vagy masik fel vedekezesre keszult fel akar rovid tavon ( csata kezdete ) akar hosszutavon ( vegig letszamhianyban vedve a poziciot ). Az a fel amelyik tamadasban gondolkodik az nem epit semilyen eroditest vagy legalbbis nem komolyat mert csak akadalyozna a tamadasban a pozicio vagy letszamhiany kihasznalasaban.
   
 16. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  https://mandiner.hu/cikk/20190902_333_eve_foglaltak_vissza_buda_varat

  333 éve volt Buda visszavétele a töröktől.
  Ami számomra érdekes, hogy a Szent Ligával szemben a törökökkel együtt a zsidók is védték a várat. Még egyszer!! A muzulmán törökök a zsidókkal együtt harcoltak. Hat erdekes dolog a történelem...

  "A mindenféle nációból verbuválódott keresztény zsoldosok könyörtelenek voltak a vár zsidó lakosságával szemben, ugyanis a zsidók együtt védték Budát a törökökkel. A budai zsidók lakónegyedét felégették, a zsinagógák tóratekercseit tűzre vetették."
   
 17. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Ez már Nagy László könyvèben is szerepel, mondjuk nem csoda, mert a fanatikus katolikus Habsburgok ugyanúgy felkoncolták volna a törököket(akik most nagy barátaink amúgy muszlimként), ahogy a zsidókat vagy ugye a lutheránusokat is.
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igazabol a torokok is eroditettek eleg sok mindent agyuallasokat tabort /ez termeszetes./ de a sajat csapataik elott is eroditeseket emeltek hogy ne morzsoljak fel a magyar apatok oket szep sorba ahogy egyre erkeznek a csataterre... /mohacsnal./
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Termeszetes egyebkent hogy vedtek a varat. /1. Ok mar az oszman birodalomba szulettek./tudom ez nem szokta oket erdekelni./ 2 ami mar annal inkabb ha egy varat ostrommal vettek be a szabadrablas szinte kotelezo volt. /nekik volt mit vedeni valoszinuleg igy meg is tettek azt./ 3. Szabadabbak voltak az oszmanok alatt mint sok tarsuk kereszteny orszagba./ne feledjuk hogy jo parszor ki letttek tiltva jo par orszagbol es ahonnan nem voltak epp ott se sziveltek oket.../4 alacsonyabbak voltak az adoik mint a keresztrenyeknel lett vona../
   
  blitzkrieg likes this.
 20. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  A torokok egyetlen dolgot eroditettek meg es ez a taktikajukbol adodott. A torok seregben (Mohacsnarol beszelunk ) Volt gyalogsag puskas, ijjasz, szerszamijjasz, alabardos, landzsas, stbstb volt konnyu es nehezlovassag is ( ez utobbibol osszesen 500 volt nekik ) voltak utaszalakulataik, szallitoalakulatok, fegyvermesterek, hiradosok, FEP-sek es tuzerek is .
  Az altalanos taktikajuk az volt hogy felallt kozepen a tuzerseg osszelancolt agyukkal es agyuszekerekkel ami elott aszabok es vagy janicsarok valamint az agyuk mogott is janicsarok voltak. Mogottuk volt a csaszar a sajat lovassagaval.Mohacs kapcsan 3-400 agyurol cca 1200-1500 meteres agyusorrol beszelunk a szemtanuk szerint. Ettol jobbra a Rumeliai hadtest all fol valamennyi szpahijaval mig a baloldalt az anatoliai hadtest a sajat lovassagaval. Ezen kivulaproleknak volt meg partizezer akindzsi konnyufegyverzetu pancel nekuli lovas.
  A janicsaroknak es a tuzersegnek egyetlen szerepuk volt a csata indulasakor egy stabil bazist biztositani ahova a lovassag visszatud vonulni a tamadasa utan ha az nem volt sikeres es rendezni tudja a sorokat. Igy is tortent.

  Roviden erodites csak es kizarolag a tuzersegnel volt. Meg a csaszar satora korul sem volt erodites megpedig azert mert egy 100 000 + meretu sereg kozepen helyezkedett el igy "maceras" volt egyaltalan a kozelebe jutni is.
  Amugy torok forrasok emlitik hogy a csata alatt harom nehezlovas attort a torok sorokon es egyenesen a csaszarnak tamadtak de rovid harc utan a testorseg megolte oket.
   
  blitzkrieg likes this.

Ezen oldal megosztása