1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. Loki19

  Loki19 Member

  Megelőztél. Tökéletes összefoglalás és tökéletesen biztos vagyok benne, hogy úgysem megy át :)
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Igazad vagyon,nem ment át.Nem érti meg,hogy az erődités nem önmagában való.Pedig amit belinkeltem tanulmány pont az erődök harcászati-stratégiai szerepéröl szol.De nem olvassa el
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt nem akarjátok megérteni,hogy egy mozgó háborúban nincs létjogosultséga egy erődrendszernek.A II.vh. ielyén sem volt ma meg már aztán végképp nincs!Nem véletlen,hogy ahogy egyre elterjedt a gépesítés tűntek el az erődök és az sem véletlen,hogy gyakorlatilag minden erőd elesett a II.vh-ban.
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Már hogyne lenne.Kurszknál a tábori erődrendszer nem volt hasznos?Sztálingrádnál maga a város volt az erőd.Jugó,finn és szovjet erődök sem hobbibol épültek a hh alatt.Bar-Lev vonal,vagy a mai erőditett határőrörsök az izraeli határon sem a tájkép javitására épültek.Nagyon egysikuan gondolkozol.
  Hogy visszakanyarodjunk a régi magyar időkhöz,más a feladata egy templomerődnek,más egy egy Zalakomár jellegű palánknak,más egy Pápa jellegű kis várnak,és más egy Győr jellegű záróerőditménynek,erődvárosnak.Olvasd már el a belinkelt tanulmányt.Gyönyörűen végigveszi ezeket a dolgokat.
   
  dragonette likes this.
 5. Loki19

  Loki19 Member

  Teljesen mindegy, hogy mi esett el, mi nem. Minden vár bevehető, minden hk. kilőhető, hajó süllyeszthető, stb A kérdés az, hogy addig betöltik-e a a nekik szánt szerepet. A várak szerepe nem az volt, hogy soha ne essenek el...
  Nem tudsz/akarsz rendszerben gondolkodni, pedig írtam, hogy ne Drégelyt vizsgálva értékeld a magyar végvárrendszer milyenségét, ehhez képest folyamatosan a völgyzáró erődök egyes tulajdonságainak kiemelésével akarod az egész rendszert elavultnak-hibásnak beállítani.
  Mozgó háború meg ott volt, ahol a körülmények alkalmassá tették ezt. Javaslom pl. az itáliai hadjárat tanulmányozását. Ahol olyan szerencsés terepviszonyok voltak, mint nekünk a Kárpátokban, ott minden résztvevő megpróbálta kihasználni ennek előnyeit. Nem tankönyvekből dolgoztak, a "mi számít modernek ma" címszó alatt lévő módszerekre alapozva, hanem arra, ami az adott helyen- helyzetben számukra a legoptimálisabb volt. Számunkra ez a 15.sz-ban a végvárrendszer, 1941 után meg az Árpád-vonal volt.
   
  Celebra likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem tábori erődítésekről beszélünk hanem fix erődrendszerekről!
   
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Izraeli határör örsök betonbol vannak.Atlanti fal beton.Szevasztopol erődje.Siegfrid vonal.Megint a jugó,finn,szovjet betonerődök,rajtuk T34/55 tornyokkal.Stb
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Különben ez az egysikú,3.generációs páncélos hadviselésben való gondolkodás eléggé jelen van a haderőfejlesztési topikban is.A plánkvárak a portyázók ellen épültek.Ha szultáni sereg jött,nem is védték őket.Minek?Egy részcsapata a szultáni seregnek elöbb elfoglalja,minthogy a sereg vége odaérne.A védelmével még egy nap időt sem lehet nyerni,mig a katonák és fegyverzetük hasznositható az ellenállásra valóban képes záróerődökben,vagy a mozgó erőknél.
   
  dragonette likes this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mind elesett.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért nem mind1,hogy mind elesett vagy sem mert az nyilvánvalóan nem hatékony dolog ami folyamatosan csődöt mond.
   
 11. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  A két uralkodó, az osztrák császár és az orosz cár 1849. május 21-én - ugyanazon a napon, amikor a magyar honvédsereg visszafoglalta Buda várát - Ferenc József kezdeményezésére Varsóban végleges megállapodást kötött az orosz intervenció feltételeiben.
  Az osztrák császár néhány tízezer főnyi, és osztrák parancsnokság alatt működő orosz segéderőt kért, I. Miklós azonban csaknem 200 ezres sereget küldött - ennél nagyobb orosz haderő addig nem járt külföldön, még a napóleoni háborúk idején sem.
  Az orosz agresszió önmagában eldöntötte a háborút, hiszen az osztrák hadseregből 160 ezren harcoltak Magyarországon, de a cár beavatkozása után már 350 ezer katona állt szemben a 170 ezres honvédsereggel. Az orosz hadvezetés a Magyarország elleni intervencióhoz összesen negyedmillió katonát mozgósított, és ebből mintegy 190 ezer vett részt a hadjáratban, 568 löveggel.

  https://www.origo.hu/tudomany/20190...oseges-tavaszi-hadjarat-megkoronazasanak.html
   
  dragonette and antigonosz like this.
 12. jani22

  jani22 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása