1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem volt uj, kerdes a magyar sereg zome mennyire volt hozzaszokva? Zsoldosok biztosan, es nyilvan a deli csapatok is, bar utobbiaknal kerdeses hogy mennyien talalkoztak tobb szaz agyu, es par ezer puska folyamatos hatasaval. A zome magyar sereg viszont en nem tudom mikor volt utoljara nagy csataban, mondjuk Joska Pista kisnemes, meg a ket szarnysegedje Gyor varmegyebol. Matyas idejeben talan az oregapjuk ha latott tobb ezres hadmozdulatokat. A torok meg gyakorlatilag folyamatosan tolta a hadjaratokat keleten nagy letszamu seregekkel. Vezetes teren nekik volt tapasztalatuk, szervezes teren szintugy, a seregek is begyakoroltak voltak, legalabbis a hivatasos csapatok. Nalunk melyik vezeto volt aki vezetett valaha 25000-es sereget? Meg Tomori sem, a kiraly sem, senki. Jobb hijan Tomori lett a vezer mert o mar latott torokot. A torokoknel meg volt vagy fel tucat ember amelyik mar vezetett 25000 fot. Persze hogy a szpahik konnyeben ujjaszervezodtek mint a magyar konnyulovassag.
   
  blitzkrieg likes this.
 2. Loki19

  Loki19 Member


  "Honnan tudod hogy jartak az orszagot "
  Talán mert fantazmagóriák gyártása helyett olvastam a korabeli jelentéseket? :)
  Tíztelkesnek csataló? Ők örültek, ha kocsin-gyalog eljártak az ogy-kre, már ha nagyon muszáj volt. Egyébként meg 10-en állítottak ki egy zsoldost, ha fejenkénti felkelés volt, akkor meg mentek ahogy tudtak.
   
  blitzkrieg likes this.
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ahoz képest Nándorfehérvár első török ostroma 1440.Vagyis már akkor szándékukban ált betörni területfoglalás céljábol.1683ig minden irányba folyamatosan igyekeztek hóditani.Még akkor is,ha az már gazdaságilag értelmetlen is volt.Mert maga az államszervezet a hóditásra épült.Háború nélkül gyorsan kibillent az egyensúlyábol.
  Azok a csetepaték meg országrésznyi területeket elpusztitó portyák voltak.Már az 1400as évek elején volt,hogy Nagyváradig elportyáztak.Gyakorlatilag az is igen jó eredmény,hogy 1521ig áltuk a sarat.Miután megszerezték a Mameluk birodalmat,olyan aránytalanul nagyobb erőforrásokkal rendelkeztek,amit már semmivel nem lehetett ellensúlyozni.
  Egy kis olvasnivaló
  https://epa.oszk.hu/00000/00018/00077/pdf/EPA00018_hadtortenelmi_2004_02_443-480.pdf
   
  jani22, HAndrás and Ettemlevest like this.
 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Csak annyit írjál már az általad leírtakra, de okosabban mint eddig, hogy mi volt az érdeke a törököknek, hogy felmásszanak az egri várfalra, mikor a síkságokon sétálhatnának?
   

Ezen oldal megosztása