1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem volt uj, kerdes a magyar sereg zome mennyire volt hozzaszokva? Zsoldosok biztosan, es nyilvan a deli csapatok is, bar utobbiaknal kerdeses hogy mennyien talalkoztak tobb szaz agyu, es par ezer puska folyamatos hatasaval. A zome magyar sereg viszont en nem tudom mikor volt utoljara nagy csataban, mondjuk Joska Pista kisnemes, meg a ket szarnysegedje Gyor varmegyebol. Matyas idejeben talan az oregapjuk ha latott tobb ezres hadmozdulatokat. A torok meg gyakorlatilag folyamatosan tolta a hadjaratokat keleten nagy letszamu seregekkel. Vezetes teren nekik volt tapasztalatuk, szervezes teren szintugy, a seregek is begyakoroltak voltak, legalabbis a hivatasos csapatok. Nalunk melyik vezeto volt aki vezetett valaha 25000-es sereget? Meg Tomori sem, a kiraly sem, senki. Jobb hijan Tomori lett a vezer mert o mar latott torokot. A torokoknel meg volt vagy fel tucat ember amelyik mar vezetett 25000 fot. Persze hogy a szpahik konnyeben ujjaszervezodtek mint a magyar konnyulovassag.
   
  empontipont and blitzkrieg like this.
 2. Loki19

  Loki19 Active Member


  "Honnan tudod hogy jartak az orszagot "
  Talán mert fantazmagóriák gyártása helyett olvastam a korabeli jelentéseket? :)
  Tíztelkesnek csataló? Ők örültek, ha kocsin-gyalog eljártak az ogy-kre, már ha nagyon muszáj volt. Egyébként meg 10-en állítottak ki egy zsoldost, ha fejenkénti felkelés volt, akkor meg mentek ahogy tudtak.
   
  blitzkrieg likes this.
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ahoz képest Nándorfehérvár első török ostroma 1440.Vagyis már akkor szándékukban ált betörni területfoglalás céljábol.1683ig minden irányba folyamatosan igyekeztek hóditani.Még akkor is,ha az már gazdaságilag értelmetlen is volt.Mert maga az államszervezet a hóditásra épült.Háború nélkül gyorsan kibillent az egyensúlyábol.
  Azok a csetepaték meg országrésznyi területeket elpusztitó portyák voltak.Már az 1400as évek elején volt,hogy Nagyváradig elportyáztak.Gyakorlatilag az is igen jó eredmény,hogy 1521ig áltuk a sarat.Miután megszerezték a Mameluk birodalmat,olyan aránytalanul nagyobb erőforrásokkal rendelkeztek,amit már semmivel nem lehetett ellensúlyozni.
  Egy kis olvasnivaló
  https://epa.oszk.hu/00000/00018/00077/pdf/EPA00018_hadtortenelmi_2004_02_443-480.pdf
   
  jani22, HAndrás and Ettemlevest like this.
 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Csak annyit írjál már az általad leírtakra, de okosabban mint eddig, hogy mi volt az érdeke a törököknek, hogy felmásszanak az egri várfalra, mikor a síkságokon sétálhatnának?
   
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Kinek jelentettek a korabeliek? Komolyan kerdem... A hazankba nem nagyon maradt fent ilyen a korbol... Ami fentmaradt egyhazi es zomeben kulfoldi... /azok nem igen irnak a veres kard pogany hagyomanyarol.../ egyebkent meg lajos nem tartotta akkora vesznek a torok probalkozasat... /erodites meg mint kiderult volt mohacsnal arkot astak a csatater kozepebe bastyaval sancokat a gyalogsagnak.... A tabor megeroditese meg termeszetes./ahogy az agyu dombok is./
   
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az mi hogy 10 en allitottak ki egy zsoldost?
  Ki paraszt nemes koznemes bocskoros fonemes?

  A kiraly kerhette vagy a nemes felajanlhatta hogy penzen valtja meg a szolgalatot... Az hogy azt a penzt a kiraly mire kolti mire nem senkit nem erdekelt... Nem fogadgatott zsoldost magahelyett... /keres egy zsoldost aztan felfogadja magahelyett../ ennyire nem kell lenezni a korabeli hadszervezest... Nem veletlen volt a jikeppzes nem csak beesett valaki a csataterre.azt ha ott van maradjon... Nem paraszt sereg volt ez...zsoldos a zsoldosokal a zsoldos kapitanyuk alatt aki zsoldosok osszevoltak szokva egyforman kikepezve... /nem hogy itt van meg 3 -113 zsoldos vegyetek be a bandaba /hisz mind zsoldosok vagytok.../ egyszeruen nem lett volna harcerteke az ilyen egyeni harcosoknak.... Inkabb errol olvasgass mert errol vannak feljegyzesek nem csak hazai de rengeteg leforditva...egy sima ilyaszt evekig kepeztek ki. /nem veletlen./ahogy ma egy lovesz kikepzese se annyi hogy nesze ak ez a tar ez az elsutobillemtyu es csapottcelgomb./
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Kb a király csak pénzt kért már akkoriban mert pénzen tudott zsoldost fogadni,pont a kisnemesek nem akartak pénzt adni mert nekik sem volt.A királynak a háta közepére nem kellett a rosszul felszerelt rosszul képzett csóró nemes!Neki jól képzett zsoldos kellett meg egy halom puska amihez pénz kellett.
   
  antigonosz likes this.
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen ezt en nem tagadom /hanem a modjat amit irt cafoltam./ a jelentesek nagy resze meg a korba annyi volt amennyit a postagalamb a laban elbirt... Nem fecsereltek a szot./ha visszaolvasol o irt orszagos szintu felkelesrol ahol /meg a parasztbis hadba volt szolitva.../amit en cafoltam szinten./
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A masik meg az hogy nagyon nem archivaltak semmit... Nem ugy gondolkodtak mint a mai ember... Ami elmult elmult minek orizgessen papirt rolla... Megkapta az infot elolvasta feldolgozta fejbe aztan sz.rt a pergamenre vagy a papirra kesobb... Minek tartogassa? /igazuk volt.../
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Tobb tucat kiraly szuletesi eve nem mardt fent! Sok hercegnek meg a neve se ! Sok herceg felnott e nem tudjak a nevet... Loszar se mardt fent... Abbol a kevesbol ami leirasra kerult... Szrtak az irasra kiadta szoba megkapta szoba... Ha nagy volt a tavolsag jatszott a futar ha meg fix hely volt a galamb de a futar is fokent szoba vitte amit kell... Az iras nem volt olyan jelentosegu mint ma... /nyugodtabban is eltek./
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A fentmaradt naplok 99% ba kemtevekenysegek voltak... Altalaba elfelejtettek ertuk menni... Vagy mert nem volt szukseg ra es a benne talalhato infora vagy egyszeruen valaki elrakta a kemnek szant penzt... /lasd szegedi naplo./
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Foleg az osztrak kert kemjelentest irasba a magyar altalaba szoba kerte.... Irnokot se igen szerettek csak a nagyon hivatalos ugyekhez...folosleges macera es kiszivargas veszely volt... Amit csak lehetett szoba ment... Ha szoba nem megy irasba felesleges... Szoba amugy is infodusabb a kerdeses hianyossagok azonnal potolhatoak nem kell levelfordultat varni... Meg ha nem is oly pontos az info gyorsabb volt ezerszer.
   
 14. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Teljes tevedesben vagy.

  Magyar nyelvre leforditva es kiadva az az mindenki altal elerhetoan van 10 000 + oldal korabeli levelezes jegyzokonyv dokumentum csak a Mohacsot megelozo cca 10 evbol. Akkor meg nembeszeltunka meglevo de le nem forditott latin szovegekrolkulfoldi irattarakrol stb stb

  Osszessegeben csak errol a rovid idorol tobb tizezer oldalnyi irat jelentes okmany stb maradt fent. Es te ezt nevezed "szinte semminek"


  ???
   
  dudi likes this.
 15. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Ez az írás mellőzése inkább a kora középkorra volt jellemző (ugye "sötét középkor"), Mohács idején már azért fejlett államszervezet volt.
   
 16. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Par temaban vago erdekesseg ami elerheto magyarul.

  - Tomori leveli a kiralynak 1526 Tomorinak szinte naponta jottek kemei hirszezoi akik szemmel tartottak a torokot annak a Szavan valo atkelese utan. Amugy meg Tomori humorizalasa is tettenerheto a levelezesben.
  - A Papai kovet levelezese a papi titkarsaggal. 1526 Szinte heti rendszeresseggel irta meg mi a helyzet politikailag anyagilag katonailag. Tomori is bizalmi emberevolt igy Tomori hozza is eljuttatott jelenteseket infokat sot szemelyesen is beszeltek. Nem veltlen hogy Burgio ( o a kovet) meg penzugyminiszternek Kincstartonak is megakarta tetetni Tomorit csak hat eppen mas dolga volt Tomorinak.
  - A kiraly altal kudott levelek 1526 a tobbi kiralyoknak illetve kulonbozo nemeseknek csapatparancsnokoknak.
  stb
  stb
  stb
  Es akkor ott vannak a torokforrasok a hadinaplo a csaszari naplo

  stb
  stb
  stb

  Ha csak egy evet szanna ra valaki hogy figyelmesen elolvassa ezeket sem lenne eleg !!!
   
  blitzkrieg likes this.
 17. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Volt volt de volt olyan is amikor megarra sem volt penze a kiralynak hogy a futart elinditsa igy a level maradt ahol irodott. Vagy kesve lett kikuldve.
   
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

 19. Negan

  Negan Well-Known Member

 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  http://doktori.btk.elte.hu/hist/bagi/diss.pdf
  BAGI ZOLTÁN PÉTER
  A Német-Római Birodalom és a Magyar Királyság kapcsolatai a XVI–XVII. század fordulóján
  Különös tekintettel a birodalmi gyűlésekre és a császári-királyi haderő szervezetére a Tizenöt éves háború időszakában
   
  dudi likes this.

Ezen oldal megosztása