1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Mit nem értesz? Most mi van,ugyanazok irányítják,pénzelik,uszítják mindkét/mindhárom/mind a négy/stb oldalt,minden háborúban.A derék keresztény egyház irányította velencét(is,meg minden "kereskedő" államot/népet),ők pénzelték/segítették a törököt,akiktől nekünk,akiket szintén onnan irányítottak,és adóztattak(!!!) kellett megvédünk a nyugatot,akiket szintén ugyanonnan irányítottak/adóztattak/pénzeltek,óhajuk szerint.
  Mi változott?
   
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  vajk srác elintézte a kereszténységet nekünk....
   
 3. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Szerintem a hibat nem ott kovettuk el. Mar korabban es hosszu evtizedek ota csinaltuk. Az akkori magyarorszag is partokra szakadt. Koznemesseg fonemesseg Kalandosok Torokpartiak ( mert ilyen is volt ) Mindenki a maga hasznat es csak a maga hasznat kereste kivetel a nagyon kicsi kivetelnek pl Tomori.
  A lengyel kovet mondta a sajat kiralyanak miutan egy hosszabb magyarorszagi tartozkodas utan hazament. " Felseg ! Nem grofok azok hanem rablok "

  Ez jol szemlelteti az akkori allapotokat. Igy nem lehet haborut nyerni mert nincs moral ami osszetartson ami okot indokot ad arra hogy teljes erobedobassal harcoljon az orszag. Mert az hogy csak egy marek ember teszi nem eleg. Az egesz orszagnak kelett volna ez ellena vesz ellen tenni.

  Martuk egymast, gyilkoltuk egymast raboltunk stb stb es amikor kikellett allni egy halalos veszedelem ellen akkor olyan volt jobbffelol akit mar tobbszor megloptam, olyan volt balfelol akit meg tobbszor elarultam, magam mogott olyan volt akinek a rokonsagart gyilkoltattam le. Elottem meg az ellenseg volt.

  SAKK MATT

  Kesz csoda hogy ezutan kapott az orszag egy uj lehetoseget es nem tunt el a tortenelem sulyesztojebe. Velemenyem szerint az akkori erkolcsi megujjulas a reformacio befogadasa okozta azt hogy megmaradtunk de ez szemelyes velemeny. A lenyeg hogy megmaradtunk de ma ujra ugyanolyan allapotok uralkodnak es ujra megyunk egy Mohacs fele.
   
  blitzkrieg and dudi like this.
 4. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  En arrol beszelek hogy mennyit lattak be a csata napjan. Brodarics beszamolojaban olvashato hogy az agyukat megsem lattak sot azt sem ahogy a janicsarok a csataterre erkeznek pedig a tobbezer feher sapkat amit viseltek bizony igen konyen eszre lehetett venni. A magyar sereg olyan szinten el volt szigetelve hogy nem volt ereje mersze a siksagon tole 1-2 kilometerre levo falvakat Lajmer Lak Merse Foldvar Batya megvedeni. A magyar sereg szeme lattara gyujtottak fel ezeket es romboltak le. Annyira nem volt katona mar a felderitesre ( szerintem a nagy csatara keszules miatt visszatartva ) hogy a torok regularis csapatok elso megjelenesere Tomori nem a szokasos erre a feladatra kijelelot csatarozokat kuldte ahogy az elozo harom napban hanem csak az egyetlen megmaradt egyseget ami eppen munkanelkuli volt es pedig a kiraly testorseget ( Raskay es tsai ) Semmit nemlattak a torok felvonulasbol mert onnan ahol alltak nem is lehetett egy foldhullam eltakarta azt a teruletet ahol alltak. Ha lattak volna biztos nem rontanak neki a tobbszaz agyu kozepenek. De az olasz szemtanu is ugy irta hogy a elso tamadas utan hirtelen az agyuik elott talaltak magukat. Ja hirtelen mert hat azt sem tudtak hogy ott vannak.

  De ezek csak reszletkerdesek.
   
 5. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Tisztelettel de ez igy hulyeseg !

  De szivesen tanulok csak vezesd le tortenelmi forrasok alapjan miert gondolod igy.
   
  blitzkrieg likes this.
 6. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Amit kardal kenyszeritenek rad az biztos nem kerestenyseg.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Fura dolog de a magyar hadvezetés egyáltalán nem tartott a török tüzérségtől(semmilyen nyoma nincs annak,hogy ezt bármilyen módon mint döntő tényezőt figyelembe vették volna)annál inkább a túlerőtől.Ami pedig a teljes török had csatába állítását illeti Tomori(értett hozzá még ha nem is volt egy hunyadi!!!*)számára tökéletesen nyilvánvaló volt,hogy a török nem képes egy nap alatt csatarendbe rendeződni(mint ahogy nem is sikerült hisz a szultán kvázi menetből vetette harcba a jobbszárnyát és a derékhadat) azaz tábort kell vernie.

  *Ő volt az aki pl jól megbecsülte(60.000-80.000 főre tette)a török hadsereg létszámát
   
  blitzkrieg and szpg9 like this.
 8. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Valami ilyesmi "működött volna" , szerintem is, kb: "be spájzolni" Budára az ostromra, a túl sok gyalogosból "felmentő sereget játszani"-nehogy "jól/nyugalomban érezze már magát" a török sereg-, közben a Duna két oldalán lovasokkal tisztítani a terepet, vagdosni a török polip csápjait. Felélték volna a saját készleteiket, és indulás "haza".

  Mátyás csinálta jól az egyik hadjáratában: az ostromlók ellátása fogyott el, és az OSTROMLÓ sereg kért békét!!! És élelmet! :D:p:D Kétszer olvastam el a történetet, majd utána néztem -annyira hihetetlennek tűnt- majd utána fél napig: :D:D:D:D:D

  Vajon az éhes janicsárok ( :mad: ) mit tettek volna a Szultánnal ( :eek: ) egy üres asztal mellett?
   
  blitzkrieg likes this.
 9. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  A görög : perzsa arány sokkal rosszabb volt!
  ;)

  Többször ;)
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Jah csak akkoriban a görög haderő messze a világ legfejlettebb hadserege volt.
   
 11. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Történelmi tanulmányaimból becsülve: a magyar seregek győzelmeik többségét létszámhátrányból aratták, ahogy vereségeik döntő többségét is.
  Ebből pedig levonható -biztosan- valamilyen következtetés...


  U.i: hátrányból "könnyű" veszíteni.
  ...Na de nyerni!!! :)
   
  blitzkrieg likes this.
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Azert nem tartottak tole mert tisztaban voltak vele hogy oda ahol ok felalltak nem lehet tuerseget delrol a torok iranyabol vinni. A torok taktikanak is az volt a lenyege hogy a ket szarny lovassaga megindul es ha nyer hurra ha nem akkor visszavonul a sajat tuzersege moge annak fedezeteben rendezodik ujratamad.

  Magyaran a torok tuzersegnek az eredeti tervek alapjan nem is szabadott volna resztvenni a csataban mert a torkok tamadnak messze eltavolodva az agyuiktol , de pont forditva tortent mi adtuk fel a vedoallast es mentunk az agyuk es a janicsar puskak ele.

  Egyertelmu hogy a tulero dontott. Csak a csatat megelozo napokban a torok csarkadzsik 20 000 en voltak es 5-5 ezresevel harcoltak zaklattak legoftak a magyarokat 6 oras valtasban. Ezert nem mert a kiraly kitamadni meg akkor sem amikor mar 15 000 folott jart a serege. Inkabb sietetett mindenkit hogy menjenek oda.

  Tomori biztos gondolt erre a lehetosegre de az egesz sereg vedelemre volt felallva az az nem ez volt a fo elkepzeles hanem hogy jon a torok tamad vedekezunk ellenttamadunk. Ezt valtoztatta meg Tomori amikor latta ( tevesen ) hogy csak a Rumeliaiak vannak a csatateren. Mogottuk meg ott volt a tuzerseg meg a janicsarok nagyresze az aszabokkal.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A torkoknek semilyen ellatasi gondjai nem voltak sem ebben a hadjaratban sem a legtobb hadjaratukban mivel igen jo logisztikat epitettek ki. A hadjaratra mar elozo evben elkezdtek a felkeszulest. Az egesz birodalombol oszevasaroltak az elelmiszert amit hajoval a vonulasi utvonal mellet raktak le. A lokalis szallitashoz szetosztashoz kulon teveket hoztak es azok szallitottak a hajoktol illetve a depoktol a sergehez az elelmet. Nem velten jott tobb szaz hajo a sereggel a Dunan. Egyreszuk elelmiszert tuzerseget hadfelszerelest szallitott masreszuk meg fedezte az egesz flottat es vele a sereget.

  A felperzselt fold taktika nem segitett volna semmit mert nem ugy keszultek hogy azt eszik amit zsakmanyoltak. Profi hadsereg volt. Olyan szinten profi hogy a magyar vagy barmely europai sereg sehol nem volt hozzajuk kepesst meg vagy jo 150 evig !
   
 14. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  De a gorogok osszetartottak.
   
  blitzkrieg likes this.
 15. szpg9

  szpg9 Guest


  A magyar hadvezetés Mohácson arra gondolt, hogy egyesével megveri a mohácsi síkra tereplépcsőn keresztül lejövő szültáni hadtesteket. Ha egyet megvernek, akkor talán lehetett volna másképpen, De egy leereszkedő hadtestet sem tudtak megverni, mert míg a magyarok nem voltak túl fegyelmezettek és csatakészek, addig a törökök azonnal csataréndbe álltak, mikor leértek a síkra. Val. szeg a felderítésúk jó volt és tudatta velúk, mire lehet a mezőn számítani. A magyar késlekedés és bizonytalanság oda vezetett, mire felkészültek a csatára, addigra már a teljes szultáni sereg leért a síkra... Szerintem nem Tomori volt a fő oka a csatavesztésnek (a terve a létszámhátrányban nem lehetett volna jobb), hanem inkább a feudális had fegyelmezetlensége... A török ágyúk működése nem volt csatadöntő tényező, akik ott voltak, azt írták a visszaemlékezéseikben, hogy a sebtiben felállított ütegek inkább a rohamozók felett lőttek el...
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.
 16. imike

  imike Well-Known Member

  Ha már én is belekontárkodhatok:
  - Alapi Gáspár 1000 fővel 2 hétig védte Péterváradot és Július 27.-én esett el.
  - Újlak egy hétig tartott ki és Augusztus 8.-án esett el.
  - A következő erősség Erdőd volt, de a várőrség elmenekült az érkező Törökök elől.
  - Ezután következett Eszék, ez stratégiailag nagyon fontos volt, mert csak itt lehetett átkelni a Dráván, ezt is harc nélkül feladták, az őrség elmenekült, a Törökök Augusztus 14-től 19-ig hidat építettek, 22-re átkeltek a Dráván.
  - Augusztus 29.-én volt a Mohácsi csata, a Törökök Október 8.-án elhagyták az országot.

  Tisztán látszik, hogy ha Erdőd legalább addig kitart, mint Újlak (1 hét), Eszék pedig mint Pétervárad (2 hét), akkor Szeptember közepén lett volna a csata, addigra odaért volna nem csak Szapolyai, de Frangepán is a Horvát csapatokkal, vagy pedig a csata idején még csak a Dunántúlon járó 8000 Cseh zsoldos.

  Mi kellett volna Erdőd és Újlak kitartásához? Tomori 1500 és Perényi Péter 4500 katonával (összesen 6000 fő) Július végén a Dráva Duna torkolatnál volt egy szekértáborban!!! Ha ebből az erőből megtámogatják a két gyáva várőrséget, akkor ...
   
  szpg9, fip7, blitzkrieg and 1 other person like this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  ezért mondom én,hogy hülyeség volt azt feltételezni,hogy Erdélyre támad a török fősereg.
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.
 18. szpg9

  szpg9 Guest


  A délvidéken ez az erő akkor kevés volt. jó lett volna nagyobb erő a határok tartásához, csak a török veszélyt nem vették komolyan.. Tomori jó katona volt szerintem, hadvezéri erényekkel. Csak a tábornok sem tud csatát nyerni sereg nélkül... A zsoldosok harcértéke a XVI. sz-ban kétséges volt. Nem akartak mindenképpen meghalni. Bár azok a gyalog zsoldosok, akik harcoltak Mohácsnál, nem tudtak menekülni, hanem felmorzsolta Őket az ellenség..
   
  szpg9 likes this.
 19. szpg9

  szpg9 Guest

   
  blitzkrieg likes this.
 20. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  A magyarok mar reggel 8 oratol csatarendbe vartak a torokot !!! Ekkor a Torkok meg uton voltak messze a csatater szeletol !!! Ha valamit jol csinaltak azon a napon akkor az hogy csatarendbe vartak a torkokot. Raadasul olyan jol sikerult a csatarendet megalakitani hogy a Rumeliai hadtest es az egesz sereg vezere Ibrahim pasa ( es nagyvezer ) aki eredetileg ugy ment elore a Rumeliai hadtesttel es az akindzsikkal hogy egyedu megutkozik veluk no o amikor meglatta a magyar hadrendet akkor ugy hatarozott hogy elhalasztja a csatat masnapra amikor a teljes sereg mar ott lesz. Ez cca delben tortent a torok beszamolok szerint.

  A mar leereszkedett Rumeliai hadestet pedig amagyarok sot annak csak a jobbszarnya meg is verte. Soraikat atszakitotta es azok elkezdtek menekulni. Sajnos utba esett a magyaroknak a torok tabor es ahelyett hogy uldoztek volna a torkoket inkabb nekialltak fosztogatni. Aztan jott az ellenlokes ellentamadas.

  A szultan raadasul utolsonak erekezett a csataterre amikor a harc mar javaban folyt. Sot ! Az Anatoliai hadtest sem volt a csatateren a csata megindulasakor !
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.

Ezen oldal megosztása