T-50 / A-50 / TA-50 / FA-50 Golden Eagle (KAI, Dél-Korea)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
552
1 246
93

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 480
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Black Eagles
-4bO53P1hII.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Kissé fura, hogy ebben a cikkben Lockheed Martin T-50-nek nevezik a gépet, tekintve hogy a LM a fejlesztés 13%-át állta, a maradék 87%-ot meg a KAI és a dél-koreai kormány. Ennek a 87%-nak a jegyében mégiscsak találóbb a KAI T-50 név.
Csakhogy ez az USAF új kiképzőgép-tenderére készült, a LM újra "bedolgozott" egy kicsit az új követelményrendszer teljesítése érdekében (meg hogy elérje az 50%-ot az USA-beszállítói részesedés, ami nélkül el se indulhatna a tenderen). Na meg azon a tájon sokkal jobban is hangzik a Lockheed Martin mint a KAI márkanév.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
hazai piacra szánva:)
Egy ilyen hangsúly eltolással kit lehet befolyásolni? A nagyközönségnek úgysincs beleszólása a kiválasztási folyamatba, a döntéshozók meg pontosan tudják mi a helyzet. Valószínűleg lesz külföldi részesedés a programban mert a Boeing a Saab-al, a Northrop meg a BAE-val indul. Ez mégis csak egy kiképzőgép nem pedig csúcsrepülő, szerintem az összes induló képes teljesíteni a követelményeket, úgyhogy valószínűleg gazdasági döntés fog születni.

Az ő gazdasági szempontjukból az olasz Leonaldo és a Stavatti esélytelennek tűnik. A Textron tisztán hazai lenne, de az ő lobbierejük nem mérhető a 3 nagyhoz. A 3 nagy külföldiekkel indul és közülük se Dél-Korea, se Svédország nem NATO tag. Nagy-Britannia nem csak NATO tag, de különleges kapcsolatot ápol az USA-val, szerintem ők a legesélyesebbek.

De persze lehet, hogy nem is ilyen szempontot néznek és tényleg a legjobb gépet rendelik meg :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 480
113
"On 6 April 2020, Korea Aerospace Industries (KAI) announced the planned sale of KAI FA-50 Golden Eagles to Argentina was put on indefinate hold, as the corona virus outbreak is dealing a huge blow on Argentina's economy. The contract was not yet finalized by KAI and the Argentine government, but according to Argentina media reports the FA-50 was designated as the preferred option of the Fuerza Aérea Argentina (FAA, Argentine Air Force)."
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 480
113
"The Thai government has decided not to buy two T-50TH advanced jet trainers made by Korea Aerospace Industries (KAI).

The South East Asian country was suppose to buy two jets to increase the fleet to 14 aircraft.
The decision to drop the purchase was made so that funds from the defense budget could be allocated to help tackle the COVID-19 crises."
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 480
113
117766989_3894449813914857_8262690169630607652_o.jpg

Credit photo: Reinier Schreurs


Mishap Indonesian Air Force T-50i


On 10 August 2020, KAI T-50i with serial TT-5006 of the Tentara Nasional Indonesia - Angkatan Udara (TNI-AU Indonesian Air Force) skidded off the runway at its homebase at Madiun/Iswahyudi on East Java.

The two pilots escaped unharmed but were taken to hospital for a medical check. An investigation into the cause of the accident has started. It is unknown if the Korea Aerospace Industries (KAI) T-50i operated by Skadron Udara 15 will be repaired, it was badly damaged.