1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kalasnyikov variánsok

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Bár ezt is kérdezhetném melyiknél:
  [​IMG]
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  fip7

  A 6.5-ös gyakorlatilag egy orosz vadászlőszerből lett kifejlesztve ezért az oroszok jobban kedvelik mint a full ami 6.8 SPC-t.Azt,hogy melyik a jobb a kutya sem tudja...Amúgy a LEVEL IV mellényeket át lehet lőni a már említett hazai wolfram magvas páncéltörő karabélylőszerrel.Abban igazad van,hogy a hagyományos páncéltörő karabélylőszer nem viszi át DE ezek az 5,56-os,5,45-ös és a 7,62-es páncéltörő karabély lőszerekre vonatkoznak nem pedig a 6,8-as vagy 6,5-ösre(ez persze nem azt jelenti,hogy ezekkel át lehetne lőni).
   
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  dudi

  Köszi a válaszod.
   
 4. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  @Dudi
  Bocsi, próbáltam előtte utánanézni, de nem találtam infót... A "hazai" alatt azt érted, hogy Mo.-n gyártják?
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen itthon gyártják és itthon fejlesztették ki.Arról szól az egész,hogy a 43M normál karabély lőszer acélmagját kicserélték egy ugyan akkora wolfram karbid magra,ettől nagy mértékben megnőtt a páncélátütő képessége a lőszernek.
   
 6. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Köszi... Erről egyébként volt már szó valahol, csak elkerülte a figyelmemet (illetve most is bénán kerestem rá) vagy tök új vagy valamiért nem volt még terítéken?
  Futólag, ahogy utánanéztem, ez nem újdonság, olyan értelemben, hogy máshol is használtak wolfram karbidot... De azt nem tudom, hogy mennyire eljterjedt manapság, kik használnak még... Vagy esetleg lehet-e ezzel keresni eladással, esetleg licence-el, bár gondolom ilyen szinten egyszerüen csak más is kicseréli?
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  zotyek78

  Ez egy elég régi cucc csak horror ára van ezért nem nagyon használják.
   
 8. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Akkor viszont azt nem értem, hogy itthon hogy tudtuk rendszeresíteni? :) Sikerült gazdaságosabban megoldani vagy a vezetés úgy ítélte meg, hogy mivel "nincs ez, nincs az", erre érdemes áldozni vagy akár valakinek a valakije kezében van a gyártás?
   
 9. joker

  joker Well-Known Member

  Nem tudsz wolfram-magos muníciót gyártani tömegeknek, nincs rá se anyag se költségvetés. Más megoldást kell keress ha Level IV mellényt általánosan át akarsz lőni. Vagy nagyobb kaliber, vagy gyorsabb lövedék vagy valami más trükk, de a wolfram dolgot el kell felejteni.
   
 10. hangtomito

  hangtomito Member

  Vagy nehezebb lövedék és nagyobb indítótöltet,vagy nagyobb energiatartalmú indítótöltet.....
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Na ezért kellenek ide (is) a mérnökök, hogy elmondják, hogy eegyenlőemszervénégyzet és hogy az e-ből sok kell, aztán ezután olcsóbban is meg lehet oldani, hogy sok legyen belőle. :)
   
 12. xfotel

  xfotel New Member

 13. joker

  joker Well-Known Member

  Egyszer láttam, amint egy ami katona magyarázza, hogy milyen jók az ők 5,56-osaik, mert városi harcokban (épp Irakban szívta a
  port) nem ütik át az épületek falait, így a civilek kevésbé sérülnek, kevesebb a baleset. Ellenben a 7,62-es olyan szépen átmegy a téglafalon, hogy öröm nézni, persze csak ha nem voltál a fal mögött. Akkor ez most azt jelenti, hogy az amik csak "puha" célpontokra fognak lövöldözni, vagyis jól felszerelt hadsereget soha nem támadnak meg gyalogsággal, vagy azt, hogy megöletik magukat, mert a másik mellényét nem fogja átvinni az 5,56-os?
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  az előbbi hozzászólásomban az az idézetként kiemelt toldalékszó át kellene legyen húzva és nem idézetként kellene megjelenjen, ha javítható, akkor megkérem valamelyik helyi hadurat, hogy cserélje ki áthúzottra vagy törölje. Köszönöm!
   
 15. fip7

  fip7 Well-Known Member

  joker

  A testpáncél csak a testet védi. (Tudom ezt mindenki tudja)
  Viszont a végtagok és a fej védtelen. Persze célzottan nehéz valaki fejbe lőni, főleg ha mozog, DE egy jó ideje nem kifejezetten a gyilkolás hanem a súlyos sérülések okozása a fontos. (Taposó akna jó példa erre)
  Én ezért preferálom a 6.5 mm-s helyet a 6.8 mm-s SPC-t. A videóban amit néztem a 6.5 jó gyorsan átrepült a zselé célon, minimális lőcsatornát képezve. A 6.8-as brutálisabb sebet ejtet mint egy 7.62X39-es. Gondolom sok függ attól is, hogy milyen típusú/kialakítású az a 6.5-ös vagy 6.8-as lövedék, de engem a 6.8-as meggyőzött. Azzal combon lőnek, azon a héten már nem mész sehova. (rosszabb esetben elvérzel)
  A kevlár sisakokat meg tudtommal minden ma divatos karabélylőszer átlövi.
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  A kevlársisak kb arra jó, hogy ha szarul áll a hajad akkor ne röhögjenek rajtad, esetleg ha becsapódik egy akna akkor a felrepülő és leeső kavicsok ne törjék be a fejed. Ezenkívül még jó a látás és hallás korlátozására, a fej megfőzésére és a nyak felesleges terhelésére.
  A 6,5-ös és a 6,8-as között nem lehet akkora a különbség csak a mérete miatt, mint amit leírál. Ott még minimum szóbajön a sebessége, formája, összetétele de talán a fegyver csövének huzagolása is vagy valami más is.
   
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Joker

  [​IMG]

  Milliméterben nem nagy a különbség, de kialakításban igen.
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  joker

  Meg hát a két lőszert elvileg másra találták ki.
  Legjobb tudomásom szerint a:
  6.5 mm-st arra találták ki, hogy nagyon nagy távolságon is jól tartsa meg a sebességét. Így laposabb a röppályája és nagy távolságon is kellően nagy az energiája.
  A 6.8 mm-s lőszer tervezésénél a "közelharc" volt a fő szempont. Ezért nagyobb a felülete és tompább így ha közelről lősz nagyobb energiát add át a testnek amit eltalál. Távolra viszont nem ideális. ( Távol alatt 400 méter fölöttit értek)
  De mind két kaliber messze fölülmúlja az 5.56 NATO-t minden téren!
   
 19. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  fip7

  Le is írtad a fő különbséget a két lőszertípus között. :) Annyit tennék hozzá, hogy, ha mint univerzális lőszert nézzük, tehát, ha a gépkarabély, a designated marksman, a jelenlegi .308-as, 7.62x54R mesterlövész puska/automata puska és a golyószóró/könnyű géppuska (M240/M249/PKM) területet is le akarjuk fedni egy lőszerrel, akkor a 6.5 Grendel a megfelelő. Ha csak gépkarabélyban (10-14-től 16 inches csőhosszig bezárólag) gondolkodunk, akkor a 6.8 Remington amiatt lehet jobb választás, hogy a jelenlegi szabvány méretű tárakba abból 30 fér, míg a 6.5-ből csak 26 és ekkora csőhossz esetén nem számottevő a 6.5-ös előnye. Az energiaátadás leginkább a lövedék kialakításától és anyagától függ és soft point-osat, meg üreges hegyűt, vagy egyéb expanzívat természetesen mindkét kaliberhez lehet csinálni.
   
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Amúgy én inkább Grendel párti vagyok.
  És egy ballisztikai táblázat, aminek az érdekessége, hogy szerepel benne a 7.62x51 M118LR lőszer is: http://tinyurl.com/kt5qsnl
   

Ezen oldal megosztása