[HUN] Kamov Ka-26 "Hoodlum"

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
2
18
Egy forgószárnylapát élete a helikopteren. Dányádi Balázs, Kamov Ka-26 pilóta videója. Aki nagyon türelmetlen az tekerje 1:29-ig :)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 517
113
Egy régi cimbim mesélte,mikor helikopterre vizsgázott,az oktató azzak kezdte,hogy ne aggódjon,bármi történik,semmi baj sem lehet,mert olyan még nem volt hogy a heli fent maradjon,akárhogyis,de lejönnek majd.
:D

Permetezős kamovra vizsgázott volna,de valami elromlott a gépen,és elmaradt a vizsga,talán azóta sem lett helikopter pilóta,vagy 20 éve nem láttam.o_O
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 517
113
Kamov Ka-26 szezonkezdeti rotorlapát beszabályzás( egykúpon futási teszt),majd az első felszállás. A gépet az ország legfiatalabb mg helikopterpilótája vezeti.


Bakker, ezek a Szovjet ipar remekei sosem kopnak ki, ez a faék cucc, az mtz, a T-100/130,Dt-75,egyszeruen örök darabok, túl az 50. évukon is permeteznek, repulnek, szántanak, vetnenk.
Letámasztod 10-15 évre, majd megtekered, és folytatja tovább, ha - 50 fok van akkor is, ha +50 akkor is, ha cseréltél benne olajat akkor is, ha nem, akkor is, ha visszaontotted a múltkor lecserélt olajat, mert elittad az új olaj árát akkor is, igazi túlélok.
A termelo szovetkezetben annó minden 2balkezes okor lehetett traktoros, amit ezek a gépek kibírtak, elképeszto.
Ennek az iparmuvészeti leletnek is van még 50 éve lazán.
;):D
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Bakker, ezek a Szovjet ipar remekei sosem kopnak ki, ez a faék cucc, az mtz, a T-100/130,Dt-75,egyszeruen örök darabok, túl az 50. évukon is permeteznek, repulnek, szántanak, vetnenk.
Letámasztod 10-15 évre, majd megtekered, és folytatja tovább, ha - 50 fok van akkor is, ha +50 akkor is, ha cseréltél benne olajat akkor is, ha nem, akkor is, ha visszaontotted a múltkor lecserélt olajat, mert elittad az új olaj árát akkor is, igazi túlélok.
A termelo szovetkezetben annó minden 2balkezes okor lehetett traktoros, amit ezek a gépek kibírtak, elképeszto.
Ennek az iparmuvészeti leletnek is van még 50 éve lazán.
;):D
A rossz illesztéseknek is vannak előnyei.
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Semmihez nem hasonlítható élmény, amikor vidéken a lassan hullámzó, sívó, krepegő, traktorhangot kereső ember végül nem egy kombájnnal vagy zetorral, hanem egy helikopterrel szembesül a falu határában! És nem a háztetők takarásából vagy a jegenyefák mögül bukkan föl, hanem szemtől szemben, talajszinten, hatalmas rovarszemekkel, permetcsápokkal, olyan meglepetést okozva, mint egy frölon a Perdide bolygóról, szitakötőszárnyaival a nosztalgiafaktort is jócskán fölpörgetve.

65fcf04e6c56701b664298fa769cee9f.jpg


A Magyar Néphadsereg 1971-ben állította rendszerbe a típust, futár-, felderítő-, könnyű szállító feladatokra, illetve ejtőernyősök célba juttatására. Utóbbi doktrínája számomra érthetetlen, hiszen a Ka-26 egy szó szerint a kertek alatt repülő típus, amivel egészen értelmetlennek tűnik a célterületen ugrási magasságba emelkedni az utastérben zsúfolódó négy szem ejtőernyőssel, amikor azok simán ki is léphetnének belőle az imperialista NATO szántóira.

A 22 db. Ka-26 beszerzése nem bizonyult jó döntésnek, az 1982-ben érkező Mi-2-esek beérkezésével meg is kezdték a típus kivonását, bár géphiány miatt még évekig repülték a Kamovokat is. A Ka-26 elsősorban műszakilag bizonyult problémásnak, magas karbantartásigénye békeidőben sem tette ideálissá katonai alkalmazását. Ez az alábbi visszaemlékezésből is kiderül:
https://airbase.blog.hu/2016/11/28/elet_a_konnyu_helikopterek_mellett

"Kezdetben rengeteg meghibásodás volt a motorokon. Egysoros csillagmotorról van szó, amelyhez a hűtést egy ventilátor biztosította. A ventilátorokon szegecsek rögzítették a lapátokat az agyhoz és ugyancsak szegecselt volt a ventilátort körbeölelő bandázskoszorú is. A szegecsek elgyengültek és a lapátok a nagy fordulatszám miatt szétrepültek. Két alkalomra is emlékszem, amikor a kiszakadó lapátok beleálltak a gép oldalába éppen személyszállító repülés előtt."

A Jetfly.hu összefoglalóját is érdemes átolvasni a téma iránt érdeklődőknek:
https://www.jetfly.hu/regi-jetfly/1978-katonai-helikopterek-alkalmazasa-hazankban---1.-resz

"A típussal számos baleset történt melyek egy része műszaki, másik része pedig reptechnikai hibákra vezethető vissza. A gépek az üzemeltetési nehézségek miatt sokszor nem tudták végrehajtani az előírt kiképzési feladatokat sem."

Jó kezekben azonban, rászánva a kellő munkát és karbantartást, a Ka-26 szinte ez elnyűhetetlenségig használható gépnek bizonyult. A Mezőgazdasági repülés c. tankönyv így foglalja össze a típus jellemzőit:

"A törzs szegecselt, tiszta fémépítésű félhéj szerkezet. Első része a teljes kilátást biztosító vezetőfülke, amelyben két ülés, a belső kormány- és kezelőszervek, valamint a mezőgazdasági gépeknél szokatlanul komoly műszerezettség található. Ezekkel a műszerekkel éjszaka és bonyolultabb időjárási körülmények között is alkalmas a repülésre. A vezetőfülke hermetikusan zárt, vegyszerszűrővel van ellátva. A helikopter négy futóval rendelkezik.
A törzsön kívül, kétoldalt helyezték el az egyenként 239 kW teljesítményű, kilenchengeres csillagmotorokat, amelyek a főreduktoron keresztül hajtják meg a rotorokat. A koaxiális elrendezésű, egymással ellenkező irányba forgó rotorokon 3–3 üvegszál erősítésű műanyagból készült, szendvics szerkezetű forgószárnylapát van. Ez a koaxiális tengelyű kétrotoros megoldás bonyolultsága ellenére gazdaságos, teljesítménykihasználási együtthatója nagyobb, vonóereje pedig magasabb az egy rotorsíkú helikopterekénél.
A helikopter stabilitását a két farokgerendán elhelyezett vízszintes és függőleges vezérsíkok növelik. A Ka–26 kisméretű, koncentrált tömegelhelyezésű, könnyen kormányozható, jól manőverezhető. Rotorörvényei kíválló agrotechnikai hatásúak.
A magyar mezőgazdasági repülés standard típusa lett a Ka–26. A típus gyártása és szállítása az 1970-es évek végén befejeződött. A Ka–26 előnyös aerodinamikai tulajdonságai viszont lehetővé tették, illetve megkövetelték a továbbfejlesztett változatának (Ka–126) megtervezését. A gyártás beindítása körüli, több éve húzódó nehézségek nem teszik lehetővé a gép belátható időn belüli beszerzését.
A Ka–26 típus elterjedését és használhatóságát az is bizonyítja, hogy 1997-ben 58 db Ka–26-ot üzemeltettek hazánkban a vállalkozások."

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 517
113
Semmihez nem hasonlítható élmény, amikor vidéken a lassan hullámzó, sívó, krepegő, traktorhangot kereső ember végül nem egy kombájnnal vagy zetorral, hanem egy helikopterrel szembesül a falu határában! És nem a háztetők takarásából vagy a jegenyefák mögül bukkan föl, hanem szemtől szemben, talajszinten, hatalmas rovarszemekkel, permetcsápokkal, olyan meglepetést okozva, mint egy frölon a Perdide bolygóról, szitakötőszárnyaival a nosztalgiafaktort is jócskán fölpörgetve.

65fcf04e6c56701b664298fa769cee9f.jpg


A Magyar Néphadsereg 1971-ben állította rendszerbe a típust, futár-, felderítő-, könnyű szállító feladatokra, illetve ejtőernyősök célba juttatására. Utóbbi doktrínája számomra érthetetlen, hiszen a Ka-26 egy szó szerint a kertek alatt repülő típus, amivel egészen értelmetlennek tűnik a célterületen ugrási magasságba emelkedni az utastérben zsúfolódó négy szem ejtőernyőssel, amikor azok simán ki is léphetnének belőle az imperialista NATO szántóira.

A 22 db. Ka-26 beszerzése nem bizonyult jó döntésnek, az 1982-ben érkező Mi-2-esek beérkezésével meg is kezdték a típus kivonását, bár géphiány miatt még évekig repülték a Kamovokat is. A Ka-26 elsősorban műszakilag bizonyult problémásnak, magas karbantartásigénye békeidőben sem tette ideálissá katonai alkalmazását. Ez az alábbi visszaemlékezésből is kiderül:
https://airbase.blog.hu/2016/11/28/elet_a_konnyu_helikopterek_mellett

"Kezdetben rengeteg meghibásodás volt a motorokon. Egysoros csillagmotorról van szó, amelyhez a hűtést egy ventilátor biztosította. A ventilátorokon szegecsek rögzítették a lapátokat az agyhoz és ugyancsak szegecselt volt a ventilátort körbeölelő bandázskoszorú is. A szegecsek elgyengültek és a lapátok a nagy fordulatszám miatt szétrepültek. Két alkalomra is emlékszem, amikor a kiszakadó lapátok beleálltak a gép oldalába éppen személyszállító repülés előtt."

A Jetfly.hu összefoglalóját is érdemes átolvasni a téma iránt érdeklődőknek:
https://www.jetfly.hu/regi-jetfly/1978-katonai-helikopterek-alkalmazasa-hazankban---1.-resz

"A típussal számos baleset történt melyek egy része műszaki, másik része pedig reptechnikai hibákra vezethető vissza. A gépek az üzemeltetési nehézségek miatt sokszor nem tudták végrehajtani az előírt kiképzési feladatokat sem."

Jó kezekben azonban, rászánva a kellő munkát és karbantartást, a Ka-26 szinte ez elnyűhetetlenségig használható gépnek bizonyult. A Mezőgazdasági repülés c. tankönyv így foglalja össze a típus jellemzőit:

"A törzs szegecselt, tiszta fémépítésű félhéj szerkezet. Első része a teljes kilátást biztosító vezetőfülke, amelyben két ülés, a belső kormány- és kezelőszervek, valamint a mezőgazdasági gépeknél szokatlanul komoly műszerezettség található. Ezekkel a műszerekkel éjszaka és bonyolultabb időjárási körülmények között is alkalmas a repülésre. A vezetőfülke hermetikusan zárt, vegyszerszűrővel van ellátva. A helikopter négy futóval rendelkezik.
A törzsön kívül, kétoldalt helyezték el az egyenként 239 kW teljesítményű, kilenchengeres csillagmotorokat, amelyek a főreduktoron keresztül hajtják meg a rotorokat. A koaxiális elrendezésű, egymással ellenkező irányba forgó rotorokon 3–3 üvegszál erősítésű műanyagból készült, szendvics szerkezetű forgószárnylapát van. Ez a koaxiális tengelyű kétrotoros megoldás bonyolultsága ellenére gazdaságos, teljesítménykihasználási együtthatója nagyobb, vonóereje pedig magasabb az egy rotorsíkú helikopterekénél.
A helikopter stabilitását a két farokgerendán elhelyezett vízszintes és függőleges vezérsíkok növelik. A Ka–26 kisméretű, koncentrált tömegelhelyezésű, könnyen kormányozható, jól manőverezhető. Rotorörvényei kíválló agrotechnikai hatásúak.
A magyar mezőgazdasági repülés standard típusa lett a Ka–26. A típus gyártása és szállítása az 1970-es évek végén befejeződött. A Ka–26 előnyös aerodinamikai tulajdonságai viszont lehetővé tették, illetve megkövetelték a továbbfejlesztett változatának (Ka–126) megtervezését. A gyártás beindítása körüli, több éve húzódó nehézségek nem teszik lehetővé a gép belátható időn belüli beszerzését.
A Ka–26 típus elterjedését és használhatóságát az is bizonyítja, hogy 1997-ben 58 db Ka–26-ot üzemeltettek hazánkban a vállalkozások."




A klasszikus Szovjet igavonó, faék.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 589
8 712
113
Műtrágyaszórás. A videó külön érdekessége, hogy láthatjuk,hogy itt a műtrágyát szállítószalag helyett kézzel töltik a gépbe. Ez kicsit Ukrajnát idézi nekem. Onnan látni ilyen videókat a neten, ahogy kézzel, vödrökkel töltik a műtrágyát a Kamovba. Plusz Ukrajnában még vannak "jelzők" is. A jelzők olyan emberek, akik beállnak a vegyszerezendő táblába,feltartanak egy nagy jelzőtáblát és amíg át nem repül felettük a helikopter, őket is levegyszerezve, addig a táblát nem engedik le. Oroszországban és Magyarországon is kétféle módszert használnak:,a pilóta vagy "szemre" csinálja, tehát megjegyez egy jellegzetes pontot,a vegyszerkifogyás helyénél, hogy utána onnan tudja tovább folytatni, vagy valamilyen sorvezetős GPS/Glonass programot használ,a jelzőket viszont már nem használják, pont a feladat veszélyessége miatt. Nekem van olyan pilóta ismerősőm aki még évekkel ezelőtt kipróbálta a sorvezető GPS-t. Egy szezont végignyomott vele,aztán a következőben már nem használta. Amikor kérdeztem tőle, hogy mi történt,javítják e a berendezést, hogy már nincs a gépben, csak ennyit mondott: "Figyelj, másfél nyomsávot késett. Én már a harmadik sorvégi forduló utáni nyomsáv közepénél repültem, amikor ő kezdett jelezni, hogy lassan az első sáv végére érek. Csak a helyet foglalta,úgyhogy kiszedtem a gépből" A videón ismét az ország legfiatalabb mg helikopterpilótáját láthatjuk:
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A HA-MRP lajstromjelű vasszöcske 1984-től közel negyed évszázadon át kerregett a magyar vidék fölött.
Tavaly pedig a legjobb dolog történt vele, ami csak kiszolgált (esetében ugyan nem hadi-) technikával történhet: megőrizték és kiállították, nem is akármilyen módon. A Dózsa György út 61. számon felépült Pillar Irodaház sarkán kialakított Mad Dog Coffee House-t díszíti, az utcáról is jól látható módon:

heli-1024x685.jpg

maddog-forgacszsuzsi-20221025-16.exact1980w.jpg

maddog-forgacszsuzsi-20221025-8.exact1980w.jpg

:)
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 831
113
A HA-MRP lajstromjelű vasszöcske 1984-től közel negyed évszázadon át kerregett a magyar vidék fölött.
Tavaly pedig a legjobb dolog történt vele, ami csak kiszolgált (esetében ugyan nem hadi-) technikával történhet: megőrizték és kiállították, nem is akármilyen módon. A Dózsa György út 61. számon felépült Pillar Irodaház sarkán kialakított Mad Dog Coffee House-t díszíti, az utcáról is jól látható módon:

heli-1024x685.jpg

maddog-forgacszsuzsi-20221025-16.exact1980w.jpg

maddog-forgacszsuzsi-20221025-8.exact1980w.jpg

:)
Kondiból hazafele mindig szoktam látni a lámpa mellett és az elején nem akartam elhinni, hogy basszus ez most tényleg egy Kamov? :D Nem tudom kinek az ötlete volt, de marha jó
 
W

Wilson

Guest

Egykor háromszáz légi traktor dolgozott Magyarországon....​


2023.01.21. 16:00


Akkor is szükség volt a légi növényvédelemre, amikor drónokról még nem is álmodtunk.

Két szántóföld vagy gyümölcsös között volt az ideiglenes repülőterük, folyamatosan települtek egyik helyről a másikra, és brigádokban dolgoztak az ország minden részén. Egykoron mintegy háromszáz légijármű, köztük rengeteg Kamov helikopter biztosította az országban a légi növényvédelmet.
Hogyan működött a Repülőgépes Szolgálat? Milyen szerepet játszott a hazai növényvédelemben a Kamov 26-os? Hogyan használták a típust szántóföldek felett, és a szőlőhegyek lankáin? Miért volt nehéz megtalálni a nyolcvanas években a kukacbombázó váltótípusát? Mindez kiderül a Légiközlekedési Kulturális Központ videójából.



 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 517
113
Ez,megnaz AN2 a repülő T100 dozer,igazi szovjet igavonó,gombokért üzemel,egyszerűen javítható,karbantartható,régi főnökömnek,még a tsz-ből,lett pár saját kavicsbányája,ahol még mindig megy pár ex tsz T100-as,az 50 éves kor feletti is.